click2007 02.01.07, 13:41 Witam! Razem z żoną spodziewamy się niedługo córeczki. Mamy jednak problem gdyż nie wiemy jak dać jej na imię. Mamy już 4 córki: Karolina 16 lat, Patrycja 13 lat, Kornelia 8 lat i Olga 4 latka. Proszę pomóżcie nam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ibby2 Re: Imię dla 5 córeczki 02.01.07, 13:55 Ja proponuję: Konstancję Hannę Annę Klarę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Imię dla 5 córeczki IP: *.chello.pl 02.01.07, 16:33 Natalia, Adrianna, Julia, Róża, Zuzanna, Maja, Eliza, Iga, Karina, Laura, Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza Re: Imię dla 5 córeczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 17:02 Gratuluję piątej córeczki!! Musi to być dla Was wielkie szczęście . A co powiecie na takie imiona: Rozalia, Dorota, Gabriela, Elżbieta, Kinga, Michalina, Matylda, Agnieszka, Marcelina, Melania. Czy podoba Wam się któreś z tych imion? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla 5 córeczki 02.01.07, 18:17 Witajcie! Przede wszystkim - gratuluję )) Widzę, że podobają się Wam "konkretne" imiona - twarde, najlepiej z literką "r". Moje propozycje są zatem nastepujące: Eryka Marcelina Berenika Daria Laura Matylda Klara Marianna Dagmara Rozalia Emma Czy któres z tych imion się Wam spodobało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina lat 28,5 Re: Imię dla 5 córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 19:29 Myślę,że Hania,Zuzia,Ala,Kasia,Tosia? Alinka jest bardzo ładne i raczej rzadkie. Co pan myśli o tym imieniu albo innym? Alinko,Alu,Ali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lusid Re: Imię dla 5 córeczki IP: *.chello.pl 02.01.07, 20:03 Gratuluję i proponuję jednocześnie : Marcelina Melania Laura Klara Aurelia Matylda Idalia Odpowiedz Link Zgłoś
patryska_00 Re: Imię dla 5 córeczki 02.01.07, 20:33 a moze Weronika Klara Zuzia Aurelia Ignacja lub Apolonia Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Imię dla 5 córeczki 02.01.07, 22:17 poznałam kiedyś mamę 5 córeczek, miały na imię: Karolina, Justyna, Michalina, Marcelina, Kornelia Myślę, że pasuje też: Rozalia, Kalina, Melania, Malwina Odpowiedz Link Zgłoś
click2007 Re: Imię dla 5 córeczki 03.01.07, 19:31 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i gratulacje teraz będzie 6 kobiet i 1 mężczyzna. wciąż będę rodzynkiem A więc tak wybraliśmy te imiona: Weronika, Ania, Agnieszka, Melania, Laura, Marcelina, Aurelia i Kalina. Teraz pozostaje tylko pytanie które z tych imion wybrać? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Imię dla 5 córeczki 03.01.07, 19:42 > A więc tak wybraliśmy te imiona: > Weronika, Ania, Agnieszka, Melania, Laura, Marcelina, Aurelia i Kalina Kalina zbyt podobna do Karoliny Ania - trochę zbyt "zwykłe" przy siostrach obdarzonych mniej popularnymi imionami. Co do Laury - nie do każdego nazwiska pasuje, z niektórymi może brzmieć pretensjonalnie lub zabawnie. Osobiście nie przepadam za Marceliną. Podsumowując, najlepsze wydają mi się: Weronika (z charakterem, ale nie bardzo twarde, świetnie pasuje do pozostałych imion) Agnieszka (obecnie rzadkie, ładne i niebyt udziwnione imię) Melania (bardzo miękkie, kobiece i delikatne) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla 5 córeczki 03.01.07, 20:42 Witaj! Wybierałabym spośród tych: Melania, Laura, Marcelina, Aurelia. Kalinę odrzuciłabym za zbytnie podobieństwo do Karoliny, jak już pisała herbarium. Weronikę, Anię i Agnieszkę za popularność - obecną lub calkiem niedawną. Marcelina wydaje mi się być najbardziej w stylu imion sióstr, i ma bardzo ładne zdrobnienie - Marcysia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imię dla 5 córeczki 03.01.07, 21:16 > Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i gratulacje teraz będzie 6 kobiet i 1 > mężczyzna. wciąż będę rodzynkiem Szczęściarz z Ciebie ). Weronika - nie jest zła, ale brakuje mi jakichś ładnych zrobnień do niej. Ania - bardzo nie podoba mi się zgrubienie Anka, dlatego nie nazwałabym tak swojego dziecka (zresztą sama noszę to imię). Agnieszka - eleganckie, ciepłe imię, w dodatku ostatnimi czasy rzadkie. Melania - ładne i romantyczne. Zastanawiam się czy jednak nie zanadto romantyczne, takie melancholijne. Laura - ładne, z charakterem. Aurelia - super . Kalina - a może Alina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga711 Re: Imię dla 5 córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 13:34 A dla mnie to nalepsze były by: Weronika Laura Aurelia Melania Odpowiedz Link Zgłoś
ria5 Re: Imię dla 5 córeczki 03.01.07, 21:32 Z podanych imion podoba mi sie Marcelina, Aurelia, Melania i Laura (chociaz mam srednie skojarzenia). Weronika ladne ale dosc popularne natomiast Ania, Agnieszka i kKalina raczej nie w moim guscie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Imię dla 5 córeczki 04.01.07, 11:33 wybrałabym Melanię lub Laurę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Imię dla 5 córeczki IP: 195.116.132.* 04.01.07, 09:47 weronika,dagmara,julia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baśka Re: Imię dla 5 córeczki IP: 81.219.48.* 04.01.07, 16:39 jestem za MELANIĄ lub MARCELINĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julita Re: Imię dla 5 córeczki IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.07, 19:57 ja proponuję Nadię, Amandę, Adrianę lub Ninę Odpowiedz Link Zgłoś
click2007 Re: Imię dla 5 córeczki 07.01.07, 09:17 Więc tak mamy mały problem Żonie podoba się imię Aurelia natomiast ja wolałbym Melanię. Może doradzicie które z tych dwóch imion jest warto by wybrać? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mazeb Re: Imię dla 5 córeczki 07.01.07, 09:59 click2007 napisał: > Więc tak mamy mały problem Żonie podoba się imię Aurelia natomiast ja wolałbym Melanię. Może doradzicie które z tych dwóch imion jest warto by wybrać? pozdrawiam ----znaczenia tych imion niestety nie znam (a to mogloby pomoc) ale ze wzgledow fonetycznych latwiejsza w wymowie jest Melania (i zdrobnien duzo wiecej) z Aurelia niektorzy mogliby miec klopot (np. moj Igor ma juz teraz klopot z wymowa imienia przyszlej siostry - mowi Krala, zamiast Klara) ) > Karolina 16 lat, Patrycja 13 lat, Kornelia 8 lat i Olga 4 latka. ---jednak biorac pod uwage imiona corek, widac, ze lubicie twarde (tak jak i ja) Aha, i jeszcze Aurelia jest podobna brzmieniowo do Kornelii Olga jest juz odrobine "lzejsza" to moze zlagodzic "r" i dac corci imie Melania milego glowkowania ))) pozdrawiam gosia Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imię dla 5 córeczki 07.01.07, 11:01 hmmm... nie wiem co doradzić.. Oba imiona ciekawe. Chyba jednak wybrałabym Melanię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla 5 córeczki 07.01.07, 12:28 Nie wiem, które warto wybrać ale sama wybrałabym Melanię. Pozdrawiam serecznie, g. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla 5 córeczki 07.01.07, 12:45 Oba są ładne, ja bym chyba wybrała Aurelię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aedo Re: Imię dla 5 córeczki IP: 80.48.73.* 07.01.07, 11:44 Ja też wybrałabym Melanię. Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Imię dla 5 córeczki 09.01.07, 18:03 Gratuluje 5 corek! My mamy tylko 4, a nastepnie 2 synow. Proponowana juz kilkakrotnie Weronika bardzo mi sie tu ladnie zgrywa. Siostra ma corki Weronike i Kornelie wlasnie. Ktos tez proponowal Konstancje-tez piekne. Moze Eleonora Gabriela Matylda Hanna Helena Marcelina Michalina... Zalezy jeszcze jakie nazwisko, czy macie zasady jakimi sie kierujecie przy wyborze (dla nas wazne tez bylo znaczenie imion np. plus imiona corek zawieraja l, synow-r ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Imię dla 5 córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 20:57 moja koleżanka dała swojej córeczce imię Amelia (amelka) ale ładne jest tez laura, albo Maja ja napewno pomyślała bym o imieniu oryginalnym a nie kolejnym powtarzającym sie jak np julia czy oliwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka:P Re: Imię dla 5 córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 11:45 ja proponuje: laura łucja julia martyna nadia(moja córeczka ma tak na imie) matylda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Imię dla 5 córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 11:47 Melania bardzo łagodne i subtelne:p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Imię dla 5 córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 11:50 melania Odpowiedz Link Zgłoś
salomea_ Re: Imię dla 5 córeczki 10.01.07, 19:57 Np.: - Luiza - Agnieszka - Marta - Lena Odpowiedz Link Zgłoś