Gość: Daria IP: *.softlab.gda.pl 10.01.07, 19:52 Witam wszystkich! Czy ktos probowal nadac dzidzi takie imie? Czy byly problemy z rejestracja? A moze znacie jakiegos Endera? Bede wdzieczna za wszelkie informacje Pozdrawiam! Daria Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ender 10.01.07, 19:56 A jest takie imię? Nie ma w Polsce nikogo, kto by się tak nazywał. Zamiast Endera proponuje Efrema - takie imię przynajmniej istnieje Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Ender 10.01.07, 19:58 Jest Enter, ale to klawisz na klawiaturze. Może Engelbert? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Ender IP: *.softlab.gda.pl 10.01.07, 20:05 Jest takie imie - moze nie w Polsce ale jest. A ja sie zastanawiam czy moze juz ktos w Polsce ma tak na imie albo duzy bylby problem z zarejestrowaniem go. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ender 10.01.07, 20:13 To już pisałam - nikt w Polsce nie ma takiego imienia. Jest to też nie tyle imię, co bohater literacki, ale czy naprawdę chciałabyś, żeby Twój syn nazywał się w najpopularniejszym jezyku świata "kończący"? pl.wikipedia.org/wiki/Ender A czy nie może być jakieś inne imię? Tu masz listę imion na "e": pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_na_literę_E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Ender IP: *.softlab.gda.pl 10.01.07, 20:16 Wcale nie pisalam ze chce zeby moj syn mial tak na imie - sa to luzne rozwazania - poniewaz mojemu mezowi bardzo podoba sie ten bohater i kiedys sie zastanawial czy nie dac synkowi takiego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Ender IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 05:02 Jeśli Ender miałby być nawiązaniem do Endera z książek Orsona Scotta Carda, to radzę zwrócić uwagę na to, że bohater oficjalnie nazywał się Andrew, czyli po prostu Andrzej. "Ender" nazywała go w dzieciństwie siostra, kiedy nie potrafiła wymówić jego pełnego imienia, a potem chłopiec po prostu zaczął się z tą ksywką identyfikować. Co ciekawe, po tym, kiedy Ender dowiedział się, że nieświadomie zniszczył cały gatunek obcych, postarał się, by imię "Ender" tylko z tym faktem się kojarzyło, i przestał go używać. Gdybym spotkała jakiegoś hipotetycznego Endera na żywo, posądziłabym go chyba o węgierskie pochodzenie, ale nie pytajcie dlaczego, bo pojęcia nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś