IP: *.softlab.gda.pl 10.01.07, 19:52
Witam wszystkich!
Czy ktos probowal nadac dzidzi takie imie? Czy byly problemy z rejestracja?
A moze znacie jakiegos Endera?
Bede wdzieczna za wszelkie informacje smile
Pozdrawiam!
Daria
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Ender 10.01.07, 19:56
      A jest takie imię? Nie ma w Polsce nikogo, kto by się tak nazywał. Zamiast
      Endera proponuje Efrema - takie imię przynajmniej istnieje smile Pozdrawiam, g.
    • olianka Re: Ender 10.01.07, 19:58
      Jest Enter, ale to klawisz na klawiaturze. Może Engelbert?
      • Gość: Daria Re: Ender IP: *.softlab.gda.pl 10.01.07, 20:05
        Jest takie imie - moze nie w Polsce ale jest. A ja sie zastanawiam czy moze juz
        ktos w Polsce ma tak na imie albo duzy bylby problem z zarejestrowaniem go.
        • gaudencja Re: Ender 10.01.07, 20:13
          To już pisałam - nikt w Polsce nie ma takiego imienia. Jest to też nie tyle
          imię, co bohater literacki, ale czy naprawdę chciałabyś, żeby Twój syn nazywał
          się w najpopularniejszym jezyku świata "kończący"?
          pl.wikipedia.org/wiki/Ender

A czy nie może być jakieś inne imię? Tu masz listę imion na "e":
          pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_na_literę_E
          • Gość: Daria Re: Ender IP: *.softlab.gda.pl 10.01.07, 20:16
            Wcale nie pisalam ze chce zeby moj syn mial tak na imie - sa to luzne rozwazania
            - poniewaz mojemu mezowi bardzo podoba sie ten bohater i kiedys sie zastanawial
            czy nie dac synkowi takiego imienia smile
    • Gość: manarai Re: Ender IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 05:02
      Jeśli Ender miałby być nawiązaniem do Endera z książek Orsona Scotta Carda, to radzę zwrócić uwagę na to, że bohater oficjalnie nazywał się Andrew, czyli po prostu Andrzej. "Ender" nazywała go w dzieciństwie siostra, kiedy nie potrafiła wymówić jego pełnego imienia, a potem chłopiec po prostu zaczął się z tą ksywką identyfikować.

Co ciekawe, po tym, kiedy Ender dowiedział się, że nieświadomie zniszczył cały gatunek obcych, postarał się, by imię "Ender" tylko z tym faktem się kojarzyło, i przestał go używać.

Gdybym spotkała jakiegoś hipotetycznego Endera na żywo, posądziłabym go chyba o węgierskie pochodzenie, ale nie pytajcie dlaczego, bo pojęcia nie mam.
      • gaudencja Re: Ender 11.01.07, 07:46
        Endre to zdaje się węgierski Andrzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.