07.02.07, 11:23
Witam,

tak czytam i czytam wasze wypowiedzi, moze wyrazicie swoja opinie na temat
tego imienia?smilejestem prawie przekonana ze to jest towinkale chcialbym
przeczytac jak inni widza to imie i z czym im sie kojarzy...

dziekuje i pozdrawiam
sabatinkawink
Obserwuj wątek
    • andzia794 Re: Edward 07.02.07, 12:08
      Skojarzenie mam super sympatyczne, bo to imię mojego taty. A jednak imię to mi
      się nie podoba, takie przestarzałe i poważne, a jego zdrobnienie z kolei- edek-
      nasuwa na myśl rym- edek z fabryki kredek...
      Na mojego tatę mówią: edzik, edek, edor (mama, w danym momencie zła na tatę).
      Ja bym odradzała...
    • gaudencja Re: Edward 07.02.07, 12:10
      Mnie się podoba.
      Pozdrawiam smile
    • tami46 Re: Edward 07.02.07, 12:14
      przepraszam ale nie jest to imię ,które mi się podoba no i dobrze bo każdy
      człowiek ma na szczęscie inny gust.Wolę Edmunda
      • eluch_a Re: Edward 07.02.07, 20:06
        Mundek? wink To Edek już lepszy, jeżeli o mnie chodzi.
    • Gość: golinda Re: Edward IP: 217.153.68.* 07.02.07, 12:52
      mój królik ma tak na imię
      • sabatinka Re: Edward 07.02.07, 13:58
        to fajniewinkale sie usmialam...hmm..mi dobrze jakos kojarzy sie to imie, a
        zdrobnienie od niego to chyba eda,edi jak myslicie?
        • Gość: golinda Re: Edward IP: 217.153.68.* 07.02.07, 16:14
          ja mówię do niego: Edusiu, Edziorku, Eduardo (hiszpańskie korzenie smile))
    • olianka Re: Edward 07.02.07, 17:20
      Bardzo mi się podoba i świetnie kojarzy z bardzo lubianymi wokalistami (Eddie
      Vedder - Pearl jam, Ed Kowalczyk - Live).
      • Gość: makowa_panienka Re: Edward IP: *.nat.tvk.wroc.pl 07.02.07, 17:31
        Mnie się wyjątkowo nie podoba jak i wszelkie jego zdrobnienia
    • Gość: Basia Re: Edward IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.02.07, 20:05
      piekne imie!!! sama mysle, zeby tak dac na imie mojemu synkowi (jak bede juz go
      miala). Dodatkowo, jest to imie miedzynarodowe, co w moim przypadku tez dziala
      na jego korzysc.
    • abiela Re: Edward 07.02.07, 21:12
      Nie mogę sie wyzbyć skojarzeń z "Tangiem". Ale imie ok!
      • sabatinka Re: Edward 08.02.07, 13:12
        mi sie przede wszystkim kojarzy z edwardem nortonem, czyli dla mnie okiwink
        a w waszym otoczeniu znacie jakis malych edwardow?bo u mnie brak, co dziala na
        korzysc dla mniewink
        • aronka1 Re: Edward - znam małego Edwarda. :-) 08.02.07, 15:49
          Mnie zawsze Edward kojarzy się z... Gierkiem. Ale Wy pewnie młodsze jesteście,
          to Wam nie przeszkadza. wink

Samo imię mi się nie podoba, ale to akurat nie ma znaczenia. Kwestia gustu. To,
          co mnie się z kolei podoba nie musi komuś innemu.

W grupie zerówkowej u mojej Natalii jest jeden Edward! Ma ok. 7 lat, jest...
          hmm... grubaskiem, bardzo charakterystyczny. Ale jest fajny. Na każdej imprezie
          przedszkolnej, występach jest jednym z najgłośniej śpiewających, uśmiechnięty,
          przesympatyczny. smile
    • Gość: żona edka Re: Edward IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 15:54
      beznadziejnie chcesz dac dziecku na imię,
    • Gość: essi Re: Edward IP: *.devs.futuro.pl 08.02.07, 19:51
      Edward kojarzy mi sie z Edwardem Stachurąsmile))Dlatego czuję do tego imienia
      pewien sentyment,chociaż samo w sobie niezbyt mi się podoba.
      Na Stachurę mówiono Sted-bosko!
      • sabatinka Re: Edward 09.02.07, 11:22
        dzieki za wszystkie za i przeciwwinkjeszcze pomysle chociaz nadal to imie mi sie
        podobasmile
    • a_weasley Re: Edward 09.02.07, 17:49
      sabatinka napisała:

> tak czytam i czytam wasze wypowiedzi, moze wyrazicie swoja opinie na temat
      > tego imienia?smilejestem prawie przekonana ze to jest towinkale chcialbym
      > przeczytac jak inni widza to imie i z czym im sie kojarzy...

Z Gierkiem oczywiście, ale takich jak ja coraz mniej... oraz pozytywnie z
      jedynym Edwardem, jakiego znam osobiście, zwierzchnikiem Kościoła
      Ewangelicko-Metodystycznego w Polsce.
      Znaczenie imienia: Obrońca dziedzictwa.
      Nadawalność: w statystykach B.Górnego za lata 2004-2006 odnotowano szt. 1, z tym
      że to są statystyki warszawskie. Mnie imię kojarzy się ze Śląskiem i wcale się
      nie zdziwiłem, gdy się okazało, że bp Puślecki stamtąd pochodzi.
      Ogólnie ładne imię, choć nie wiem, czy z każdym nazwiskiem ładnie by brzmiało.
    • Gość: Mela Dzidek ? IP: 86.71.116.* 09.02.07, 22:52
      Dzidek na niego wołać będą. Edek, Edziu... mam złe skojarzenia niestety. Przede
      wszystkim z Panem, Wódką i Ogórkiem
      • gaudencja Re: Dzidek ? 09.02.07, 23:26
        Dzidek to Zdzisław.
    • dalenia podnoszę :) 02.07.13, 15:21
      Jestem ciekawa opinii o Edwardzie. Ja już jakiś czas temu pokochałam pełną wersję, którą odbieram jako baaaardzo męską. Ostatnio z kolei przekonałam się do zdrobnień. Poza Edwasiem jestem w stanie zaakceptować też Edzia, Edusia, a nawet Edka smile

A co Wy sądzicie o Edwardzie?
      • domi_33 Re: podnoszę :) 02.07.13, 15:52
        smile
        najbardziej to mi się kojarzy z ...

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTfo8oEuUOOIs-p4wsYMAJdkGLDBcTFpzZOqGfOvIqCOkLpidB-4g
        --
        • florianne Re: podnoszę :) 02.07.13, 16:19
          Już kiedyś mi się to imię podobało,ale ostatnio tak jakby bardziej je lubię.Wszystkie zdrobnienia Edwarda są według mnie fajne,no może oprócz Edzia.
    • olinininka Re: Edward 02.07.13, 21:04
      Pełna forma ok, chociaż jakoś aż tak bardzo mnie ,,nie kręci". Za to Edek nieeee.
      Znam dwóch Edwardów (jeden około 55 lat, drugi ok.35 ) i ten drugi to niezłe ziółko. Jego rodzice przez czas mieli z nim problemy.
      Dzieciaki non stop mu dokuczały z powodu imienia krzycząc ,,Edek z fabryki kredek", a on wkraczał do boju ze swoją siłą.
    • mow.mi.boska Re: Edward 20.03.17, 21:32
      pozwoliłam sobie odgrzebać stary wątek, żeby nie tworzyć kolejnego. Spotkałyście się z jakimś małym Edkiem? myślicie, że pojawi się w najbliższych latach, a jeśli tak to kiedy?
      • abiela Re: Edward 20.03.17, 23:08
        mow.mi.boska napisała:

> pozwoliłam sobie odgrzebać stary wątek, żeby nie tworzyć kolejnego. Spotkałyści
        > e się z jakimś małym Edkiem? myślicie, że pojawi się w najbliższych latach, a j
        > eśli tak to kiedy?

Przeglądam mnóstwo ogłoszeń o narodzinach ale na Edwarda nie trafiłam. Znam za to małego angielskiego Edwarda.
      • rosynanta Re: Edward 03.04.17, 10:03
        U mnie na osiedlu jest Edzio. Stawiam, że w pełnej formie to Edward. Ma jakieś 2-3 lata.
        Myślę, że małe szanse, żeby to imię poszybowało w górę w rankingach popularności. W przeciwieństwie do podobnego w klimacie Franciszka czy Antoniego, nie ma wielu uniwersalnych zdrobnień. Bardziej klimat Henryka, który też jest retro/dziadkowy, ale wciąż dość niszowy, mimo rosnącej popularności.

Osobiście wolę Edmunda, mam jakieś fajniejsze skojarzenia, chociaż Edward Stachura czy Wyspa Księcia Edwarda też są spoko smile
      • helishouse Re: Edward 04.04.17, 11:13
        Znam 11-msc Edka (chodzi na zajęcia z moim synem) i jeszcze 1 ciut starszego, ale to już z mediów społecznościowych
    • liliowewzgorze Re: Edward 21.03.17, 11:17
      Podoba mi się nawet bardzo, uważam, że jest męskie i z charakterem smile
      • mow.mi.boska Re: Edward 22.03.17, 19:33
        no właśnie mi też, i w dodatku w jęz angielskim ta sama pisownia - może chciałby kiedyś wyemigrować smile ale jakoś śmiałości nie mam... wink
        • gaudencja Re: Edward 02.04.17, 11:05
          Nie ma się co przejmować, lepiej nadać niż mieć całe życie zgryzotę, że się człowiek nie odważył.
          Ja osobiście wolałabym Edgara czy Edwina.
    • desperatehousewife2016 Re: Edward 03.04.17, 22:25
      Super wybór smile
    • penelope.ia Re: Edward 04.04.17, 22:30
      W pełnej wersji bardzo mi się podoba, zrobienia już mniej, chociaż może gdybym się z nimi osluchala to odbiór byłby inny (analogiczne zdrobnienia Tadeusza odbieram pozytywnie). A skojarzenia mam przede wszystkim z Tangiem, no i wywołanym już w tym wątku wegewampirem wink
      • tami46 Re: Edward 08.04.17, 00:11
        Nie podoba mi się i w pełnej formie i w zdrobnieniu.
    • izzy_dizzy Re: Edward 08.02.18, 17:28
      podoba mi się bardzo smile Ed, Edek fajnie smile
    • dalenia Re: Edward 08.02.18, 19:03
      Od mojej wypowiedzi sprzed niemal 5 lat niewiele się zmieniło. Nadal jestem fanką Edzia i mogłabym tak nazwać syna. Byłam kiedyś na koncercie zespołu ludowego, podczas którego przedstawiano występujące dzieci. Był tam mały Edek, fajnie brzmiało.
      • paula.anna Re: Edward 09.02.18, 07:58
        Edward bardzo mi się podoba, niestety jego zdrobnienia już nie.
        A skojarzenia są gooopie, szczególnie Edzio- "pedzio", szkoda takie rzeczy pisać...
    • humbelina Re: Edward 08.02.18, 21:29
      Edward tak, Edek zupełnie nie.
    • stokrotka_96 Re: Edward 08.02.18, 23:20
      Pełna forma jest świetna, ale Edek u mnie odpada. Kojarzy mi się z otyłym, zapijaczonym wąsaczem (może przez "Tango" Mrożka). Nie pomaga też nieszczęsna rymowanka "Edek z fabryki kredek".
      Edzio z kolei przywołuje mi na myśl listonosza ze "Świata według Kiepskich". Przezabawna postać, z trafnymi rymowanymi komentarzami, więc skojarzenia są bardzo silne i trudno się od nich uwolnić. "Edzio" rymuje się też z "pedziem" - to też na pewno jest poważny minus tej oto formy Edwarda.

Chyba prędzej wybrałabym Edmunda, bo Muniek i Mundek byliby do mnie prędzej do zaakceptowania niż Edek. Chociaż gdybym miała zdecydować się na imię, patrząc tylko na oficjalną wersję, to wygrałby Edward.

Na dobrą sprawę, Muniek kojarzy się dobrze (ze Staszczykiem - i tak, wiem, wokalista T.Love jest Zygmuntem), a Mundek to jeden z bohaterów ballady o Celynie autorstwa Taty Kazika ("rudy Mundek - Ziutka druh"). Dlatego też Edmunda raczej ochrzciłabym "Muńkiem" niż "Mundkiem", tak abstrahując wink.
    • chayah Re: Edward 01.11.20, 21:53
      Imię samo w sobie w porządku, ale nie umiem wyzbyć się skojarzenia z Edkiem z "Tanga" tongue_out
      • katarzynkaa Re: Edward 02.11.20, 20:40
        A ja z jednej strony kojarzę z Edwardem Stachurą, a z drugiej z powiedzonkiem "Edek z krainy kredek".
    • humbelina Re: Edward 02.11.20, 13:34
      Jeśli Edward byłby Edwardem to jestem za. Natomiast dla Edka chyba jeszcze za wcześnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.