Dodaj do ulubionych

Najladiejsze Francuskie Imiona

09.02.07, 22:26
Moje ulubione sa:Agathe (Agata),Élisa (Eliza),Thérèse (Teresa),Laycie
(Latcja)i Avril (Abrila).
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Najladiejsze Francuskie Imiona 09.02.07, 22:37
      Z ciekawości sprawdziłam statystyki we Francji. Agathe była długo nadawana w
      ilościach śladowych, aż jej popularność wyraźnie wzrosła w ciągu ostatnich
      kilku lat. To samo stało się z Elisą, ale prawidłowa francuska pisowani tego
      imienia to Elise (też notuje ostatnio wzrost popularności. Thérèse jest
      zdecydowanie mocno przestarzała; już od lat 80. jest nadawana w ilościach
      zupełnie sladowych, a okres największej popularności przeżywała w 1930 roku.
      Laycie jest w ogóle nieznane bazie danych francuskiego urzędu statystycznego,
      natomiast Avril (Ewerylda, a nie żadna tam Abrila wink), jest nadawana w
      ilościach śladowych i w ogóle jest znana od zaledwie kilku lat (połowa nadan
      pochodzi z 2005 i 2006 roku), trudno zatem mówic w tym przypadku o imieniu
      francuskim.
      • tami46 Re: Najladiejsze Francuskie Imiona 09.02.07, 22:56
        zawsze podobał i nadal podoba język francuski.Nawet imiona ,które w języku
        polskim nie podobały mi się ,w wersji francuskiej są ładne np.;Franciszka
        • gaudencja Re: Najladiejsze Francuskie Imiona 25.03.07, 15:34
          tami46 napisała:

> Nawet imiona ,które w języku
          > polskim nie podobały mi się ,w wersji francuskiej są ładne np.;Franciszka

Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie nazbierałoby się sporo odwrotnych: Łukasz
          podoba mi się o wiele bardziej niż Luc, Ignacy o wiele bardziej, niż Ignace
          (wym. Inias - w którym nie widzę żadnego czaru), Franciszkę też wolę od
          Francoise (wym. Fransuaz).
      • manarai Avril 25.03.07, 03:18
        Drobne sprostowanie, jeśli chodzi o imię Avril. Może ono mianowicie mieć dwie różne etymologie. Z jednej strony jest to fonetyczny (lub zbliżony do fonetycznego) zapis staroangielskiego imienia Eoforhild, w którym to wypadku jak najbardziej zgadzam się ze spolszczeniem jako Ewerylda, albo - co MSZ jest bardziej prawdopodobne - to po prostu po francusku "kwiecień", a imię jest inspirowane postacią kanadyjskiej piosenkarki Avril Lavigne. Fakt, że imię pojawiło się we Francji stosunkowo niedawno, może wynikać z tego, że nad Loarą zazwyczaj panował rozsądek, jeśli chodzi o wydziwianie imiennicze. Dopiero od niedawna mamy do czynienia z takimi przypadkami, jak sławetna Oceane.

Jak spolszczyć Avril w przypadku, kiedy jest ona Kwietniem, nie mam pojęcia.

Natomiast pamiętam, jak Ania z Zielonego Wzgórza popełniła melodramatyczną nowelę, której bohaterka otrzymała imię Aweryla (ang. Averil). Nie wiem, czy to inwencja własna tłumacza, czy coś innego. W każdym razie czas powstania Ani pozwala przypuszczać, że w tym przypadku chodzi raczej o tę pierwszą etymologię. Zresztą, Aweryla brzmi - jak dla mnie - koszmarnie...
        • gaudencja Re: Avril 25.03.07, 12:12
          Avril to oczywiście także kwiecień po francusku, ale trudno powiedzieć, co
          mieli na myśli rodzice Avril Lavigne. Być może jednak tę pierwszą etymologię,
          tj. Eweryldę. Byłabym raczej za spolszczaniem Avril po prostu jako Eweryldy i
          koniec.
          • niii Re: Avril 13.04.23, 21:27
            A ja zdecydowanie twierdzę, że Avril to Kwiecień. Mówiła tak w 1 z wywiadów wink
            Także Avril to Kwiecień, występuje także bezdyskusyjnie w innych krajach zlatynizowanych jako Avril.
            Można się o tym przekonać 30 kwietnia w Łodzi na koncercie wink
            • niii Re: Avril 13.04.23, 21:27
              Również jako Abril*
          • niii Re: Avril 13.04.23, 21:34
            Poza tym w łacinie aprilis znaczy ogólnie ' otwarty', oznacza w kwietniu rozpoczęcie wegetacji.
            Ewerylda w pierwszym i w spolszczonym brzmieniu nie podoba mi się w ogóle i obecnie rzadko kto się do niej odnosi. A Avril w porównaniu z Eweryldą to naprawdę przyjemne imię smile
        • Gość: rybka Nemo Re: Avril IP: *.w90-33.abo.wanadoo.fr 06.04.07, 13:50
          Oceane to nic w porównaniu z Lylou.
    • Gość: manarai Re: Najladiejsze Francuskie Imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 23:08
      Ta tajemnicza Laycie, która ma być jakąś Latcją - może to po prostu Letycja?

Moje ulubione francuskie: Aimee, Yseult, Elodie, Solange, Ludivine. Wiem, pewnie powinny być gdzieś jakieś akcenty, ale ani się na nich nie znam, ani ich na klawiaturze tym bardziej nie mam.
      • Gość: natalia Re: Najladiejsze Francuskie Imiona IP: *.chello.pl 11.02.07, 13:38
        Moim ulubionym jest zdecydowanie Charlotte co ciekawe nie podoba mi sie polski
        odpowiednik Karolina.
      • Gość: tours Re: Najladiejsze Francuskie Imiona IP: 193.253.141.* 26.03.07, 15:07
        Ludivine jest teraz bardzo popularne, przynajmniej tu gdzie mieszkam. Takze Lea
        i Julie. Mi sie bardzo podoba.
        Niestety moj maz na nic nie moze sie zdecydowac, a chyba bedzie dziewczynka.
    • Gość: dolmadakia Re: Najladiejsze Francuskie Imiona IP: *.interpc.pl 25.03.07, 14:26
      Chantal,Segolene /kandydatka na prezydenta/ Francoise,Sophie,
      • bodomlake Re: Najladiejsze Francuskie Imiona 26.03.07, 19:42
        Moje ulubione to Aimee, Antoinette, Catherine, Cecile, Christiane, Desiree,
        Emanuelle, Honorine, Nazaire, Solange, Zoe.
    • n.ataleczk.aa Re: Najladiejsze Francuskie Imiona 15.04.23, 21:13
      Kiedyś miałam moment fascynacji Charlotte. Antoinette podoba mi się bardziej niż polska Antonina. Na szczęście uczyniłam Charlotte i Antoinette bohaterkami mojego opowiadania i poczułam się spełniona imienniczo ☺️

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.