27.02.07, 11:44
Można dać dziecku tak na imię? Nie Aleksandra, nie Olga tylko Ola?Wiem, ze to
zdrobnienie, ale może funkcjonuje? Nie chcę probl w urzędach więc wole sie upewnić
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: OLA...??? 27.02.07, 14:52
      Rada Języka Polskiego zaopiniowała Olę negatywnie:
      rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=232&lettershock
      Ola to zdrobnienie

Ojciec nowo narodzonej dziewczynki spytał Radę, czy pracownicy USC słusznie
      zrobili, odmawiając zarejestrowania imienia Ola dla jego córki i uzasadniając
      swą decyzję przepisem zabraniającym rejestracji zdrobnienia imienia jako jego
      oficjalnej formy. Napisał: „Wiadomo nam jednak, że nadawane są imiona zarówno w
      krótkiej, jak i długiej formie (Magdalena, Magda). Czy wybór pięknego polskiego
      imienia – Ola, Oleńka – byłby zaśmiecaniem naszego języka w kontekście innych
      imion nadawanych przez nasze urzędy? Nierzadko słyszy się przecież o imionach
      zapożyczonych z innych krajów czy też będących zlepkiem kilku sylab
      (przynajmniej tak brzmią)”.

Korespondentowi odpowiedział przewodniczący:

(…wink wyrażam opinię, że forma imienia Ola jest zdrobnieniem powszechnie używanym
      i tak powszechnie traktowanym od wieków. Zwykle jest to zdrobnienie od imienia
      Aleksandra, rzadziej od imienia Olga. Nadanie zaś imienia w formie zdrobniałej
      nie jest możliwe w myśl art. 50 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego (DzU 1986
      nr 36, poz. 180).

Zdrobnienie Ola oczywiście nie zaśmieca naszego języka i nie z tego powodu w
      urzędzie stanu cywilnego odmówiono zapisania go jako imienia oficjalnego. Od
      stuleci jest ono natomiast w użyciu jako piękne zdrobnienie i mam nadzieję, że
      będzie tak przez następne kilka wieków.

Opinia opublikowana w „Komunikatach RJP” nr 2(15)/2004
      • rozewie Re: OLA...??? 28.02.07, 11:52
        Dziękuję bardzo! Właśnie o to mi chodziło. Pozdrawiam
    • adziunia Re: OLA...??? 27.02.07, 14:58
      rozewie napisała:

> Można dać dziecku tak na imię?

A po co ?
      • rozewie Re: OLA...??? 28.02.07, 11:51
        Bo mi się tak podoba...
    • olianka Re: OLA...??? 27.02.07, 17:46
      Gaudencja już dała wyczerpującą odpowiedź, ale dodam coś od siebie. Mam na imię
      Ola. Szczęśliwie oficjalnie jestem Aleksandrą, bo zdrobnienie Ola uważam za
      infantylne i nie wyobrażam sobie, że musiałabym go używać przez całe moje
      dorosłe życie.

Ola to nie tylko Aleksandra i Olga, ale i prześliczna Olimpia na przykład smile
      • rozewie Re: OLA...??? 28.02.07, 11:55
        Dziękuję za opinię. O Olimpii nie myslałam, ale może... Znam kilka Aleksander,
        które nie używają swego imienia z dowodu, tylko Ola-nawet w pracy tak
        funkcjonuje. A chciałabym by córka -gdy będzie mała- nie miał kłopotu jak ma na
        imę-Ola, Aleksandra... Pozdrawiam
        • gaudencja Re: OLA...??? 28.02.07, 12:21
          W takim razie może rzeczywiście wybierz Olimpię? Zdobnienie Ola jest od Olimpii
          bardziej bezpośrednio utworzone, niż od Aleksandry. Pokolenia ludzi na całym
          swiecie przyzwyczaiły się do posiadania imion w pełnej formie i zdrobniałych,
          więc czemu twoja córka miałaby sobie z tym nie poradzić?
        • Gość: Alicja Re: OLA...??? IP: *.126.101-84.rev.gaoland.net 05.03.07, 19:31
          Moja córka ma na imię Aleksandra. Zawsze była Olą, ale teraz w wieku 8 lat
          stała się Aleksandrą smile Nie miała z tym problemów smile, bo sama dokonała wyboru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.