annajustyna 11.03.07, 13:29 Wiem, ze Waldemar to inaczej Wladyslaw (Wladimir), ale ostatnio spotkalam sie taka forma "przejsciowa"...Aha, w pracy mam kolege (niemca), ktore rodzice zafascynowani Rosja nazwali Nikolaj-Ilja. Pytal sie mnie , czy w pL tez jest imie Ilja...Coz, my mamy Eliasza, a Ilja to sie z tata Lenina kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Waldimir 11.03.07, 14:00 annajustyna napisała: > Wiem, ze Waldemar to inaczej Wladyslaw (Wladimir), Istnieje hipoteza, że Waldemar to skanynawska forma imienia Władimir (które to imię to polski Włodzimir/Włodzimierz, a nie Władysław). Niemniej jednak bardziej prawdopodobne wydaje się, że Waldemar to imię w całości i od początku germańskie. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Waldimir 11.03.07, 14:17 Oczywiscie, ze Wlodzimierz))). A z teza, ze Waldemar pochodzi od Wladimira spotkalam sie w Danii - tak ucza tam w szkolach o pochodzeniu imion krolewskich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Waldimir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 20:20 annajustyna napisała: > Aha, w pracy mam kolege (niemca), ktore rodzice > zafascynowani Rosja nazwali Nikolaj-Ilja. Pytal sie mnie , czy w pL tez jest > imie Ilja... Znam Niemca mieszkającego w Polsce, lat z wyglądu 30-35, na imię ma Boris. Mówił kiedyś, że była wtedy w Niemczech taka fala fascynacji imionami rosyjskimi i częste były takie imiona jak właśnie Boris, Sascha, Nikolai, Ivan. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Waldimir 11.03.07, 21:11 Ciekawe, co się teraz dzieje z tą fascynacją... Odpowiedz Link Zgłoś