Dodaj do ulubionych

zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła

28.03.07, 16:09
jestem wsciekła i musze sie tu wypisac a zatem wybaczcie
25 marca urodziłam synka
nie moglismy sie z mezem porozumiec co do imienia ( on nalegał na Tymoteusza
ja na Felicjana) wybralismy inne imię które spodobało sie zarowno nam jak i
calej naszej najblizszej rodzinie

DOBROMIŁ ( ma piekne zdrobnienia i pasuje do naszego synka)

dzis wyszlismy ze szpitalai maz pobiegł zapisać MIłka

wiecie co ? ta baba w USC nie zarejestrowała takiego małego bo stwierdziła ze
nie ma takiego imienia.... no niech ja gęś kpopnie...
powiedziała mężowi ze z -miłów moze nam zapisac Bogumiła a poza tm jest tyle
pieknych imion np Kamil, Eryk , Dawid dlaczego szukamy jakiegos udziwnienia??

maz wrocil do domu jak zbity pies i zastanawiamy sie co zrobic?
doradzcie cos?
moezby zarejestrowac tego Bogumiła ( mnie sie podoba, mezowi nie za bardzo )
albo wybrac miedzy TYmkiem i Felkiem
juz sama nie wiem?

przy zapisywaniu innych dzieci panie w okienku USc robily duze oczy ale
zapisywały bez problemu
Obserwuj wątek
    • skarysz.nn Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 28.03.07, 16:45
      W Dzienniku Polskim z dnia 17 lutego 2005 w dziale Praktyczny Przewodnik
      wystepuje spis imion, gdzie imie Dobromil jest na liscie. Dobromil jest rowniez
      w spisie imion slowianskich w Encyklopedii Staropolskiej Zygmunta Glogera. Imie
      Dobromil wystepuje od okolo 1278 roku. Moze te zrodla pomoga przekonac
      ignorantow w Twoim lokalnym USC.
    • tami46 Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 28.03.07, 16:50
      Ja Ci proponuję wypożyczyć Słownik inion współcześnie w Polsce używanych
      Kazimierza Rymuta o pokazać pani w usc.Zarejestrowanuych jest w Polsce 21
      Dobromiłow ,a w formie żeńskiej 301 Dobromił.
      • gaudencja Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 28.03.07, 17:05
        Absolutnie nie mają prawa wam odmówić rejestracji Dobromiła. Trzeba wrócić i
        podchodzić do rejestracji jeszcze raz, bo jedna niesympatyczna pani w okienku
        nie moze decydować o wyborze imienia dla dziecka, jeśli imię jest i jest w
        dodatku historyczne. W razie niepowodzenia poproscie o odmowę na piśmie z
        uzasadnieniem i poinformujcie panią, że będziecie się odwoływać. Później
        więcej o tym, jak się przygotować do rozmowy. Absolutnie się nie pzrejmuj - to
        Wy macie rację, a nie ona.
      • tami46 Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 28.03.07, 17:08
        W Słowniku Imion Jana Grzenii to imię też występuje.
    • diamentowa2 Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 28.03.07, 18:07
      dziweki za wsparcie
      jutro do USC wybiore sie ja...... ze mna nie bedzie tak łatwo jak z mezem

chociaz zaczynamy miec wątpliwosci czy Dobromiłek bedzie kiedys zadowolony ze
      swojego imienia??

a Wam jak sie DOBROIŁ podoba??

a moze jednak Tymoteusz

juz sama nie wiem
      • olianka Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 28.03.07, 18:13
        Bardzo podoba mi się imię Dobromił! Powodzenia!
      • a_weasley Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 28.03.07, 18:28
        diamentowa2 napisała:

> chociaz zaczynamy miec wątpliwosci czy Dobromiłek bedzie kiedys zadowolony ze
        > swojego imienia??
        <ciach>
        > a moze jednak Tymoteusz

To trudno powiedzieć. Osobiście gdyby nagle stanęła przede mną złośliwa wróżka i
        zapytała, czy wolę być Miłkiem czy Tymkiem, wolałbym Tymka.
        Zwłaszcza że powiem Dobromił, to się trzy razy upewnią, czy Dobromir (od tego
        pomysłowego z kreskówek), albo się nie upewnią, tylko każą powtórzyć i zapiszą
        Dobromir, i prostuj tu człowieku.
        Na poczcie jak się upierdliwa urzędniczka trafi, to Dobromiłowi listu do
        Dobromira, nie daj Bóg na poste restante, nie wyda (w każdym razie byłem
        świadkiem, jak Bartoszowi nie chcieli wydać listu do Bartłomieja).
        Takie problemy ma przez całe życie ojciec mojego kolegi, którego imię zresztą
        też się zdrabnia Miłek, mianowicie zaś Miłosław. Na okrągło go odnotowują jako
        Mirosława.
        Moje nazwisko z kolei różni się końcówką od nazwiska z pierwszej pięćdziesiątki
        popularnych nazwisk w Polsce i też musiałem wiele razy prostować...
      • koza_w_rajtuzach Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 28.03.07, 19:54
        Dobromił to piękne imię, sama bardzo je lubię. A pani w USC widać niedouczona,
        skoro nie zna tego imienia.
      • gaudencja Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 28.03.07, 21:20
        diamentowa2 napisała:

> dziweki za wsparcie
        > jutro do USC wybiore sie ja...... ze mna nie bedzie tak łatwo jak z mezem

Hej, stanowczo wolałabym być Dobromiłem, niż Tymoteuszem!!
        Powiedz pani, zeby sprawdziła sobie w dowolnym imienniku, ze to imię istnieje.
        Jak już pisano, znajduje się ono także w najnowszym "Słowniku imion" Grzeni. W
        razie dalszego stawiania oporu, mozesz zasugerować pani, żeby zapytała Radę
        Języka Polskiego (która Ci na pewno wyda pozytywną opinię), ale tak czy
        inaczej - jak już pisałam - poproś o odmowę na pismie w formie decyzji z
        podanym trybem odwoławczym (decyzja musi zawierać informację o trybie
        odwoławczym). Jeśli nie będzie chciała, zgłoś pisemną skargę do kierownika.
        Ważne, żeby wszystkie wydarzenia były dokumentowane na piśmie. Jestem
        wstrząśnięta, jak można odmawiać rejestracji pięknego, słowiańskiego imienia, a
        sugerować takie zamienniki, jak Kamil czy Dawid. Paniusia nie ma prawa naruzcac
        Wam swoich gustów. Tak czy inaczej powinniście właściwie złożyć na nią skargę
        na pismie kierownikowi urzędu, żeby nie straszyła następnych rodziców.
        • Gość: Tymianek21 Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła IP: *.chello.pl 28.03.07, 21:31
          cześć! Moj synek to Tymek-niestety coraz popularniejsze nawet żalilam sie na
          tym forum ze za kilka lat dorówna Kubusiowi! Gdybym miała jeszcze jednego to
          byłby Lubomir -Lubek a dziewuszka Miłosława-Miłka bo bardzo podobaja mi sie
          słowiańskie imiona czyli Dobromił też. Nie daj sie tym urzędniczkom- rejestrują
          jakies Nikole, Gracjanów ,Brajanów, Dżesiki a tego nie chcą??? Super imie!
          • lizzy9 Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 28.03.07, 22:25
            Dobromil, fajne imie, powinnas zostac przy swoim! I to jest taka paranoja
            polskiego systemu, ze jakas glupia baba decyduje w USC jak ma sie nazywac nie
            jej dziecko! brrrr
          • oskar146 Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 22.07.07, 22:04
            hej rozumiem że podobają Ci się polskie imiona i ok, mnie też . pisze o czym
            innym . moja kuzynka urodziła córkę Nicole . co ciekawe pani w usc napisała
            Nikola a przecież to meskie imię np Nicolae Causescu. Imiona francuskie mają
            często końcówkę E ale nie zawsze. co ciekawe Nicole ma 7 lat i zawsze podkreśla
            że pisze się po francusku z e na końcu. mała w ogóle nie reaguje na formę
            Nikola. nawet w szkole każe tak do siebie mówić . reasumując imiona uzywane
            i pochodzące zza granicy powiny być pisane w orginale
            • gaudencja Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 22.07.07, 22:08
              oskar146 napisał:

> hej rozumiem że podobają Ci się polskie imiona i ok, mnie też . pisze o czym
              > innym . moja kuzynka urodziła córkę Nicole . co ciekawe pani w usc napisała
              > Nikola a przecież to meskie imię np Nicolae Causescu.

Nikola to Nicolae? Nie rozumiem tego wywodu.
    • tami46 Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 28.03.07, 23:47
      Chcę jeszcze dopisać,że to imię jest niezwykłe i walcz o nie bo warto.
    • diamentowa2 mamy Dobromiłka 29.03.07, 17:08
      udało się
      maz poszedł do biblioteki pozyczył słownik imion grzeni i niedouczona pani nie
      miala innego wyjscia jak tylko zapisac Miłka
      nie obyło sie oczywiscie bez komentarza ze robimy krzywde dziecku i tylko
      czekac jak bedziemy za jakis czas zmieniac imie

a zatem nowo zapisany obywatel to Dobromił Osiecki

ale nie zrobimy jej tej przyjemnosci bo wszyscy odwiedzający nas sa zachwyceni
      Miłusiem

dzieki slemy z Miłkiem buziaki
      • manarai Re: mamy Dobromiłka 29.03.07, 18:36
        Serdecznie gratuluję powodzenia. Naprawdę. I pozdrawiam Obywatela i jego rodziców!

A zachowanie pani było karygodne - nie tylko bezpodstawnie odmówiła rejestracji imienia spełniającego wszelkie wymogi, ale chciała narzucić swój gust (bo Kamil czy Dawid najwyraźniej nie są w Waszym guście, skoro wybraliście Dobromiła, i nie są to zmiany kosmetyczne) i, jakby tego było mało, komentowała Wasz wybór. Gusta są różne, ale pani w okienku jako pani w okienku (służbowo) nie ma prawa mieć swojego gustu - ma prawo mieć tylko wymogi ustawowe, i jeśli coś wymogi spełnia, to ma wpisywać bez komentarza. A tu taka akcja.
      • gaudencja Cudownie!!!! :):) 29.03.07, 19:16
        Bardzo się cieszę, że przewalczyliście Dobromiła! Bardzo pasuje do nazwiska
        (oraz do imion starszego rodzeństwa smile). A co do pani w okienku, to nadal
        uważam, ze - choć macie zapewne inne sprawy na głowie - należałoby napisać
        formalną skargę na nią do kierownika USC. W formacie podania, ale koniecznie
        zatytułowaną "skarga". I trzeba poprosić o pisemne potwierdzenie przyjęcia
        dokumentu. Takie panie szaleją w okienkach, bo są bezkarne właśnie, a poza tym
        na ich działania narzeka sie na forum, ale zwierzchnik nic o nich nie wie. Kto
        wie, ilu osobom utrudniła lub uniemożliwiła rejestrację imienia? Albo "tylko"
        napsuła krwi, bezprawnie komentując wybory imiennicze?
        Pozdrawiam serdecznie smile
        gaudencja
        • mamaemmy Re: Cudownie!!!! :):) 30.03.07, 22:02
          Również gratuluję pięknego imienia!
          Synek na pewno bedzie lubił to imięsmile

Co do skargi-podpisuję się za Gaudencją-ja na 300% złozyłabym skarge,bo owa pani
          przekroczyła swoje kompetencjesmileNie nalezy do jej obowiązków komentowanie
          Waszego wyboru i narzucanie swojego gustu(a raczej guściku).
          Złozyłabym skargę,gdyż mogłoby to pomóc innym rodzicom.
      • fiamma75 śliczne imię 31.03.07, 12:05
        Gratuluję wygranej z panią z okienka.
        My mamy Dobrosławę smile
    • kleo881 Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 29.03.07, 20:18
      ze mna do klasy chodził Dobrosław wink
      o Dobromirze tez słyszlam
    • tami46 Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 29.03.07, 20:56
      Gratuluję zwycięstwa i jeszcze raz wyboru imienia.
      • tymianek21 Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 29.03.07, 21:47
        Może kiedyś spotka sie z moim Tymkiem! Całuski dla Dobromiłka!
    • Gość: emi28 Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 22:21
      prześlczne imię. znałam Dobiesława-teraz już dorosłego. Mówiło się do niego
      Dobek. Nie pamietam żadnych negatywnych komentarzy.a Dobromił jest znacznie IMO
      ładniejszy.
      • dlania Śliczne imie - gratuluję 30.03.07, 18:42
        ...synka i uporuwink
        • arwena_11 Re: Śliczne imie - gratuluję 30.03.07, 19:41
          Fajne imię. Podobne do imienia mojego taty. Tata to Dobromir, i wszyscy wołają
          na niego Dobrek
    • libretka Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 30.03.07, 19:54
      mój syn ma na imię Dobromir
      rozważaliśmy też Dobromiła
      oba bardzo piękne
      po 10 latach od rejestracji Dobka w USC mogę powiedzieć, że to była dobra
      decyzja, a imę bardzo do niego pasuje
      uściski dla Twojego szkraba
    • Gość: Ninka Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:53
      Bardzo ładne imię, a nie rozumiem jakim prawem urzędniczka narzuca ludziom jakie imona mają nosić ich dzieci. uncertain
      Mi się podoba imię dla córeczki Dobroniega, ale nie wiem czy można je nadać, skoro Dobromiła nie chcieli. Pozdrawiam.
      • gaudencja Re: zapisywanie imienia !!!! - jestem wsciekła 12.07.07, 15:42
        Oczywiscie, ze można! Też jest to jedno z moich ukochanych imion. Gdybyś miała
        jakiekolwiek kłopoty z rejestracją, pomożemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.