Dodaj do ulubionych

czy też tak reagujecie na Julkę?

IP: *.acn.waw.pl 12.04.07, 15:20
Z góry przepraszam rodziców którzy tak nazwali córkę. wiem, ze do imion moich
dzieci też się można przyczepić. Ale ja Julki po prostu nie trawie. Nie wim
jak tak można nazwać dziecko. Chodzi mi o populanośc imienia, która imię owo
po prostu zeszpeciła strasznie. Pytam, bo nie jest to tylko moje zdanie. Dużo
osób z mojego środowiska tak na nie reaguje. No wię- jak reagujecie na Julkę?
K.
Obserwuj wątek
    • merche Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 12.04.07, 15:53
      ja reaguję wręcz alergicznie - cieszę się, że nie jestem samawink
      • panda74 Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 12.04.07, 16:43
        Witam w klubie. Piękne imię, które maksymalnie mi obrzydło.

• violent_green Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 12.04.07, 17:03
      Normalnie reagujemy. Julka to Julka. Albo się komuś podoba to imię albo nie i na
      prawdę nie rozumiem jak popularność imienia może imię "zeszpecić".
    • xixx Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 12.04.07, 17:08
      Ja jednak uważam,że popularność może imie zeszpecić, choć to mocne słowo, może
      nie zeszpecić ale już nie brzmi tak jak powinno. Mówię to jako Maja - za moich
      czasów niespotykane imię, teraz prawie tak częste jak Julka sad. Kiedyś imię
      Julka podobało mi się, teraz zdecydowanie nie.
      • lipcowa_mama_2007 Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 19.04.07, 16:52
        Moje imię jest rzadkie a mimo to okropne i wcale fakt, że od jakichś 20 lat
        nikt już go nie nadaje dzieciom nie podnosi jego atrakcyjności. Choć
        rzeczywiście kiedyś imię Julia bardzo mi się podobało i podoba nadal, ale co
        druga dziewczynka ma tak na imię w Polsce od kilku lat.
    • Gość: łucja Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 17:16
      Mnie sie to imię nigdy nie podobało i do tej pory nie podoba mi sie
      wcale,niecierpię szczególnie wersji julcia,ale nie napisze z czym mi sie
      kojarzy.
    • gaudencja Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 12.04.07, 17:25
      A mnie się podobało to imię i podoba nadal - mimo jego popularności. Idealnym
      byłby świat, w którym popularnośc imion rozkładałaby się bardziej równomiernie
      i nie byłoby aż tak powszechnych imion, ale skoro juz są tak popularne imiona,
      to któreś musi być najpopularniejsze. I biorąc pod uwagę zeszłoroczną pierwszą
      10-tkę dziewczynek (z Warszawy, bo innymi danymi nie dysponuję), czyli kolejno
      imiona Julia, Aleksandra, Zuzanna, Natalia, Wiktoria, Maja, Oliwia, Anna,
      Zofia, Maria - to stanowczo wolę imiona Julia i Zuzanna bardziej od
      pozostałych. Zniechęcanie rodziców do Julii spowoduje MSZ tylko to, ze się
      przerzucą na Aleksandrę lub Natalię, a nie to, że nagle zaczna nadawać imiona
      spoza pierwszej 50-tki.
    • Gość: essi Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.devs.futuro.pl 12.04.07, 17:28
      Nadal uważam,że Julia to piekne imię.Ale ostatnio coraz bardziej podoba mi się
      Juiannasmile
      • Gość: essi Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.devs.futuro.pl 12.04.07, 17:29
        Julianna oczywiściesmile
    • a_weasley Ja tak 12.04.07, 18:40
      Klementynka napisała:

> Chodzi mi o populanośc imienia, która imię owo po prostu zeszpeciła strasznie

Z ust mi wyjęłaś. Jak się zaczęły Julie pojawiać (co zauważyłem z opóźnieniem,
      bo miałem mało kontaktu z dziećmi, a dużo z młodzieżą licealną), tom się nawet
      ucieszył, bo imię ładne i zapomniane.
      Ale potem wahadło poszło w drugą stronę i jak słyszę, że ktoś ze znajomych dał
      dziecku na imię Julia czy (ostatnio miałem taki przypadek) Natalia, to wzdycham:
      "Znowu?!"
    • Gość: manarai Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 19:01
      Ja nie uważam, żeby popularność imię zeszpeciła. Uważam natomiast, że imię tak wściekle popularne, jak Julia, po prostu ulega rozmyciu. Jak się spotyka tę którąś kolejną, to już wcale nie myśli się o łacińskim źródłosłowie, o Szekspirze czy chociażby o pani Hartwig, tylko właśnie "Jeszcze jedna...".

Nie uważam, żeby imię z racji popularności straciło na własnej, wewnętrznej urodzie. Ale - popularność ujmuje mu uroku. Zdecydowanie.
    • Gość: gość Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.04.07, 19:38
      Boże jakie wy jesteście puste.
      • ariana1 gościu! 12.04.07, 20:53
        Zauwazyłam, że ty wchodzisz na to forum tylko po to, żeby palnąć cos
        nieprzyjemnego. Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to się nie odzywaj,
        bo nigdy nic mądrego nie napiszesz i zawsze nie na temat. Czy ty też to
        zauważyłaś (łeś)??
        Gaudencjo, czy nie mozna takiego człowieczka wyciąć i już? Nie psułby nam wtedy
        nerwów.
        • gaudencja Re: gościu! 12.04.07, 20:54
          A nie ma sprawy, ale on jest tym razem taki śmieszny. Zapomniał jeszcze dodać,
          że tyle w nas jadu. Następnym razem wytnę smile
    • monalajza Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 12.04.07, 19:44
      zalezy w jakim wiekusmile

Gernerlanie jakos mi nie przeszkadz ajak ktyos ma na imie JUliasmile
    • Gość: pepperann Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 20:52
      Kiedyś bardzo lubiłam to imię i nadal lubię, może nieco mniej. Reaguję
      niechętnie , jak słyszę, że ktoś nazwał nowo narodzoną córkę Julia. Wtedy
      mówię: "Co? Następna Julka?" i w tym stylu. Ale ogólnie trawię to imię i to
      nawet ze smakiem wink
    • kleo881 Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 12.04.07, 21:14
      odkad pamietam chcialam tak nazwac corke, bo imie bardzo mi sie podobalo
      na dzien dzisiejszy corcia nie dostanie tego pięknego, jednak ostatnio zbyt
      popularnego imienia
      • Gość: yoopi1 Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.aster.pl 19.04.07, 16:55
        No to mamy podobny problem.
    • koza_w_rajtuzach Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 12.04.07, 22:26
      Uważam, że to imię jest bardzo ładne i eleganckie, ale dziwi mnie to dlaczego
      tyle osób zawzięło się na to imię.
      • ibulka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 12.04.07, 22:54
        nasza najstarsza Córka to własnie Julia... smile)
        imię mi się szalenie podoba, Mężowi zresztą też. nie żałuję, że nadałam Małej
        takie, a nie inne - mniej popularne, bardziej nowoczesne, modne i oryginalne -
        imię... :]
        wkurzają mnie ludzie, którzy krzywią się kiedy słyszą to imię. każdą krytykę
        przyjmę, jednak tylko na krytykę wyrażoną w sposób KULTURALNY nie odszczeknę
        niemile... :]
        • bodomlake Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 12.04.07, 23:40
          Przemyka mi przez myśl, że rodzicom kompletnie brak było fantazji.
          • violent_green Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 12.04.07, 23:57
            Jaki brak fantazji? A nie przyszło Wam do głowy (tutaj piję do osób krzywiących
            się na "kolejną" Julkę), że inni rodzice nie siedzą na tym forum, nie czytają
            WnŚ, ani innych tego typu statystyk? Nie posiadają w domu Rymuta, itp. Po prostu
            mają wymyślone imię dla swojego dziecka, które im się podoba i takie mu nadają.
            A jeśli imię jest przypadkiem popularne, to co mają zrobić, powiesić się z
            rozpaczy?
            Lubię czytać to forum, ale czasami niektóre komentarze mnie osłabiają.
            • Gość: Ola Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 13.04.07, 07:38
              Tu masz trochę racji. Sama mam kolegę, którego synek jest Kuba. I
              odpowiedziałam: " O Kuba! Jak połowa chłopców teraz". A on posmutniał i
              stwierdził, że nawet nie zdawali sobie sprawy, że teraz to takie modne imię.
              Koleżanka, mama czteroletniego Kacpra, też jest w szoku jak jej pokazałam
              statystyki. Nie znała żadnego Kacpra!

Sama jestem Aleksandrą. Myślałam, że to imię już w ogóle nie jest nadawane, że
              są same Oliwie i Nikole teraz. A tu proszę - weszłam na forum i wiem, że się
              myliłam.

Imię Julia jest ładne. I tyle. Ale też się przeje i za 2 lata nikt już nie
              będzie go nadawał.
            • a_weasley Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 11:11
              violent_green napisała:

> Jaki brak fantazji?

A taki całkiem zwyczajny.

> A nie przyszło Wam do głowy (tutaj piję do osób krzywiących
              > się na "kolejną" Julkę), że inni rodzice nie siedzą na tym forum,

Przyszło.

> nie czytają WnŚ,

To z większym trudem, bo zjawisko modnych imion nie jest niczym nowym, imiona
              chodzą falami nie od dziś (wspominałem tu parokrotnie Michała *1976, który miał
              w klasie 5 imienników, czyli co czwarty chłopiec - była to klasa mat-fiz - miał
              tam tak na imię) i dobrze jest mieć oczy otwarte.
              W przypadku tej nieszczęsnej Julki nawet nie trzeba WnŚ, wystarczy porozmawiać z
              ludźmi, ciągle się słyszy, że temu czy owemu się Julia urodziła.

> A jeśli imię jest przypadkiem popularne, to co mają zrobić, powiesić się z
              > rozpaczy?

Mając od lat upatrzone imię Jan, rozważałem taką możliwość wink Ostatecznie
              ustaliliśmy, że jeżeli Jan się wypcha na trzecią pozycję w rankingu, zastanowimy
              się nad Józefem.
              • violent_green Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 15:04
                a_weasley napisał:
                > W przypadku tej nieszczęsnej Julki nawet nie trzeba WnŚ, wystarczy porozmawiać
                > z
                > ludźmi, ciągle się słyszy, że temu czy owemu się Julia urodziła.

Ja nie czytam WnŚ, a w moim otoczeniu nie urodziła się żadna Julka, nie chodzę
                po przychodniach dziecięcych, przedszkolach, piaskownicach itp. Gdyby nie to
                forum nie miałabym okazji dowiedzieć się, że to takie popularne imię.
                Poza tym nie uważam, żeby posiadanie popularnego imienia było jakąś zbrodnią.
                Fajnie jest się wyróżniać, ale niekoniecznie wybitnie rzadkim imieniem.

No i ciągle nie bardzo rozumiem ten "brak fantazji" (akurat w przypadku Julii,
                bo to piękne imię w odróżnieniu do Dżesik itp)......
              • ibulka Re: a_weasley 13.04.07, 15:18
                szczerze mówiąc imię Józef jest wg. mnie krzywdzące dla małego Chłopczyka... :]

tak samo jak ktoś wzdycha na wieść, że moja Córka to Julia, tak samo ja
                żałowałabym małego Józka, którego Rodzice - wg. mnie! - nie mieli polotu... :]
                • minerwamcg Re: a_weasley 13.04.07, 15:58
                  Ale widzisz, nasze dziecko małym chłopczykiem będzie bardzo krótko. Potem
                  będzie dużym chłopcem a potem, najdłużej, dorosłym facetem. Nie mamy zamiaru
                  trzymać naszego syna w przedszkolu dłużej, niż to będzie konieczne smile)
                  Imię Józef, doskonale zakorzenione w polskiej tradycji, nie nadmiernie
                  popularne, a coraz częściej nadawane, męskie i zwięzłe - będzie naszym zdaniem
                  doskonale służyło zarówno dziecku jak i dorosłemu. Patron świetny, sławni
                  imiennicy liczni (skompromitowany tylko jeden smile)), rówieśników też paru
                  będzie, bo imię wraca do łask.
                  W czym widzisz brak polotu? W nadaniu imienia, które w statystykach jest na sto
                  pierwszym miejscu? smile)))
                  • Gość: T Re: a_weasley IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 17:53
                    Dla mnie Józef będzie przez całe życie Józkiem. Taki koszmarek bez polotu,
                    również dla mnie.
            • ibulka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 15:17
              violent_green napisała:

> Jaki brak fantazji? A nie przyszło Wam do głowy (tutaj piję do osób
              krzywiących
              > się na "kolejną" Julkę), że inni rodzice nie siedzą na tym forum, nie czytają
              > WnŚ, ani innych tego typu statystyk? Nie posiadają w domu Rymuta, itp. Po
              prostu
              > mają wymyślone imię dla swojego dziecka, które im się podoba i takie mu
              nadają.
              > A jeśli imię jest przypadkiem popularne, to co mają zrobić, powiesić się z
              > rozpaczy?
              > Lubię czytać to forum, ale czasami niektóre komentarze mnie osłabiają.

witam w klubie. i cieszę się, że nie jestem sama ze swoim zdaniem... smile)
              gdzieś niżej plącze się mój post [źle wskoczył...] właśnie na ten sam temat...
          • ibulka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 15:15
            bodomlake napisała:

> Przemyka mi przez myśl, że rodzicom kompletnie brak było fantazji.

a może nie każdy chce nazwać swoje Dziecko fantazyjnie?
            może ktoś po prostu chce ochrzcić Maleństwo zwykłym imieniem, które podoba się
            Rodzicom...? indifferent

czemu nie bierzecie pod uwagę tego, że nie każda Mama i nie każdy Tata w
            marzeniach chce mieć Dziecko z jak najoryginalniejszym i jak najmniej
            popularnym imieniem...?
            pospolite i popularne imiona są złe...? uncertain

mam nadzieję, że żadne z moich Dzieci nie trafi do klasy z Waszymi...
            nie chciałabym znać żadnej małej Penelopy, Afrodyty, Konstancji, czy małego
            Doriana itd...
            • manarai Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 15:33
              ibulka napisała:
              > czemu nie bierzecie pod uwagę tego, że nie każda Mama i nie każdy Tata w
              > marzeniach chce mieć Dziecko z jak najoryginalniejszym i jak najmniej
              > popularnym imieniem...?
              > pospolite i popularne imiona są złe...? uncertain

ibulko: czy ktoś tu powiedział, że imię Julia jest brzydkie lub złe?
              Dyskutujemy tylko nad tym, jak zmienia się jego postrzeganie w kontekście ogromnej popularności.

Jesteś zwolenniczką imion popularnych - Twoje prawo. Ale daj innym prawo wyboru tych mniej popularnych, a rezygnacji z tych najczęstszych.

ibulka napisała:
              > mam nadzieję, że żadne z moich Dzieci nie trafi do klasy z Waszymi...
              > nie chciałabym znać żadnej małej Penelopy, Afrodyty, Konstancji, czy małego
              > Doriana itd...

Szkoda, że z góry zakładasz, że dziecko o rzadkim imieniu nie jest warte poznania.
              • Gość: Klementynka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.acn.waw.pl 13.04.07, 15:38
                Ibuko, mam wrażenie że strasznie wzięłaś do siebie cały ten watek. Dlaczego?
                • ibulka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 15:45
                  Gość portalu: Klementynka napisał(a):

> Ibuko, mam wrażenie że strasznie wzięłaś do siebie cały ten watek. Dlaczego?

zajrzyj do mojej synaturki i zgadnij smile
                  • Gość: Klementynka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.acn.waw.pl 13.04.07, 15:50
                    No i co z tego? Tak wybrałas i tak Ci się podoba. Tym bardziej nie rozumie.
                    • ibulka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 15:52
                      Gość portalu: Klementynka napisał(a):

> No i co z tego? Tak wybrałas i tak Ci się podoba. Tym bardziej nie rozumie.

nie podoba mi się reakcja większości.
                      'O Boże, co za przykrość, kolejna Julka...'

nie reaguję tak na żadne imię, nawet najdziwniejsze, i nie chcę żeby ludzie w
                      ten sposób reagowali na imię mojej Córeczki.
                      to wszystko.
              • ibulka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 15:44
                manarai napisała:

> ibulka napisała:
                > > czemu nie bierzecie pod uwagę tego, że nie każda Mama i nie każdy Tata w
                > > marzeniach chce mieć Dziecko z jak najoryginalniejszym i jak najmniej
                > > popularnym imieniem...?
                > > pospolite i popularne imiona są złe...? uncertain
                >
                > ibulko: czy ktoś tu powiedział, że imię Julia jest brzydkie lub złe?
                > Dyskutujemy tylko nad tym, jak zmienia się jego postrzeganie w kontekście
                ogromnej popularności.

wszyscy, którzy słyszą imię 'Julka' od razu wywracają gałami i wręcz współczują
                Rodzicom 'kolejnego Dziecka z takim popularnym imieniem'...

> Jesteś zwolenniczką imion popularnych - Twoje prawo. Ale daj innym prawo
                wyboru tych mniej popularnych, a rezygnacji z tych najczęstszych.

może nie zwolenniczką.
                nie lubię imion zbyt oryginalnych i zbyt wymyślnych. odrzucają mnie wszystkie
                Dżesiki, Nikole, Wanessy, Wiwien itd.
                uważam, że bardziej krzywdzące jest dla Dziecka superoryginalne i wyróżniające
                imię Dżesika, niż zwykłe i bardzo popularne imię Julia czy inne.

oczywiście, że daję prawo wyboru!!!!!!!!!
                NIGDY nie reaguję na jakiekolwiek imię zdziwieniem i tekstem: 'O Boże...
                kolejna XXX, kolejny XXX...' albo 'Ojej... takie dziwne imię!'
                akceptuję gusta i wybory innych. po prostu sama nie reaguję w sposób gwałtowny
                na czyjeś imię i tego samego oczekuję od innych.

> ibulka napisała:
                mam nadzieję, że żadne z moich Dzieci nie trafi do klasy z Waszymi...
                nie chciałabym znać żadnej małej Penelopy, Afrodyty, Konstancji, czy małe
                go Doriana itd...

> Szkoda, że z góry zakładasz, że dziecko o rzadkim imieniu nie jest warte
                poznania.

o nie nie!
                tu źle się wyraziłam smile
                nie chciałabym żeby któreś z moich Dzieci chodziło do klasy z Dzieckiem o w/w
                imieniu, ze względu na to, że:
                a) nie gwarantuję, że 'oryginalny' miałby lekko wśród wrednych Dzieci - a
                Dzieci są wredne, naprawdę, i potrafią nieźle dopiec z byle jakiego powodu :]
                b) spotkałam w życiu jedną Rebekę - chodziła ze mną do klasy w liceum. czuła
                się ważna i dumna z powodu swojego 'oryginalnego' imienia, i wręcz wyszydzała
                Anny, Joanny, Barbary itd.

osoba z oryginalnym imieniem z pewnością jest warta poznania.
                każdy jest warty poznania.
                • a_weasley Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 15:52
                  ibulka napisała:

> mam nadzieję, że żadne z moich Dzieci nie trafi do klasy z Waszymi...
                  > nie chciałabym znać żadnej małej Penelopy, Afrodyty, Konstancji, czy małe
                  > go Doriana itd...
                  <ciach>
                  > b) spotkałam w życiu jedną Rebekę - chodziła ze mną do klasy w liceum. czuła
                  > się ważna i dumna z powodu swojego 'oryginalnego' imienia, i wręcz wyszydzała
                  > Anny, Joanny, Barbary itd.

Gdyby ktoś napisał, że nie chciałby, żeby dziecko mialo w klasie Mulata, bo
                  znała jedną Mulatkę i było to krasowe urwisko, uznano by to za rasizm i bezdenną
                  głupotę.
                  • ibulka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 15:54
                    a_weasley napisał:

> Gdyby ktoś napisał, że nie chciałby, żeby dziecko mialo w klasie Mulata, bo
                    > znała jedną Mulatkę i było to krasowe urwisko, uznano by to za rasizm i
                    bezdenną głupotę.

nie mam nic od ras i kolorów ludzkiej skóry. nie rób ze mnie rasistki.
                    nie chciałabym żeby moje Dziecko z popularnym imieniem poczuło się kiedyś
                    gorsze od Dziecka 'oryginalnego'. nie chciałabym, żeby moje Dziecko poczuło się
                    tak, jak ja się czułam... :]
                    • a_weasley Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 16:10
                      ibulka napisała:

> a_weasley napisał:

> > Gdyby ktoś napisał, że nie chciałby, żeby dziecko mialo w klasie Mulata,
                      > bo
                      > > znała jedną Mulatkę i było to krasowe urwisko, uznano by to za rasizm i
                      > bezdenną głupotę.
                      >
                      > nie mam nic od ras i kolorów ludzkiej skóry. nie rób ze mnie rasistki.

Coś pisałem o Tobie jako o rasistce?
                      Skrytykowałem pewien schemat myślowy, używając przykładu w mojej ocenie
                      wystarczająco czytelnego i dostatecznie wyraźnie sprowadzającego Twój argument
                      do absurdu.

> nie chciałabym żeby moje Dziecko z popularnym imieniem poczuło się kiedyś
                      > gorsze od Dziecka 'oryginalnego'.

Ale na to nie masz wpływu. Miałaś okazję. Przy nadawaniu imienia. Nie
                      zainteresowałaś się, dałaś dziecku superpopularne imię, no stało się.
                      My tu nie rozmawialiśmy o Twojej córce. Powiem więcej, myśmy, dopóki nie
                      sprowadziłaś rozmowy na te tory, nie rozmawiali także o Tobie. Rozmawialiśmy o
                      tym, jak odbieramy imię Julia i dlaczego.
                      • ibulka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 13.04.07, 16:15
                        a_weasley napisał:

> Ale na to nie masz wpływu. Miałaś okazję. Przy nadawaniu imienia. Nie
                        > zainteresowałaś się, dałaś dziecku superpopularne imię, no stało się.
                        > My tu nie rozmawialiśmy o Twojej córce. Powiem więcej, myśmy, dopóki nie
                        > sprowadziłaś rozmowy na te tory, nie rozmawiali także o Tobie. Rozmawialiśmy o
                        > tym, jak odbieramy imię Julia i dlaczego.

ja także miałam prawo do wypowiedzi :]
                        a ponieważ moja Córka jest Julią, podałam przykład dlaczego tak, a nie inaczej
                        odbieram to imię i różne reakcje.
                        • erba Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 15.04.07, 00:13
                          Ibulko, ale nie spinaj się tak smile troszkę dystansu, ludzie mają prawo nie
                          lubić imienia Twojej córki, mają prawo uważać je za oklepane i mało fantazyjne,
                          tak samo jak Ty masz prawo założyć podobny wątek o, dajmy na to Kazimierzu czy
                          Franciszku że to takie yntelygenckie teraz...
                          Ja np. mam imię typowo sezonowe, na tym forum raczej nie lubiane, symbolizujące
                          owczy pęd rodziców w pewnym okresie, i co? Mam się oburzać i tupać nóżką, że
                          nie nie nie, macie lubić moje imię i nie jest niefantazyjne, wcale bo nie! ?
                          Bez przesady, imię jest tylko jednym z wielu elementów oceny danej osoby (co za
                          banał wypisałam big_grin )
                          • ibulka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 15.04.07, 00:17
                            erba napisała:

> Ibulko, ale nie spinaj się tak smile troszkę dystansu, ludzie mają prawo nie
                            > lubić imienia Twojej córki, mają prawo uważać je za oklepane i mało fantazyjne

tak, jasne! smile)
                            ale nie muszą od razu robić wielkich oczu i mówić: 'O Boże, tylko nie to...
                            kolejna Julka!'
                            bo to miłe nie jest.

są gusta, są guściki, ale no sorry - żeby od razu wręcz współczuć...? o_O
    • theodorka Bajka o Julii, co Teklą miała zostać 13.04.07, 16:33
      Ostatnio kiedy słyszę to imię, przypomina mi się niezbyt szczęśliwa historia
      związana z baśnią "Miś Fantazy" pióra Ewy Karwan - Jastrzębskiej zekranizowej w
      2006 r. przez TVP i nadawanej jako wieczorynka. W oryginale baśni dziewczynka
      opiekująca się Misiem nosiła imię Tekla, a ci od ekranizacji ją na Julię
      przerobili...

To tak, jakby twórcy "Bolka i Lolka" bohaterkę Tolę przerobili na Ankę...

I jak tu ufać telewizji, jak telewizja kłamie wink?
      • theodorka Re: Bajka o Julii, co Teklą miała zostać 13.04.07, 16:35
        theodorka napisała:

> To tak, jakby twórcy "Bolka i Lolka" bohaterkę Tolę przerobili na Ankę...

A raczej nie "przerobili", co nazwali, bo to już nie była ekranizacja smile. Ale
        co tam, trzeba iść "z duchem czasu"! wink
      • gaudencja Re: Bajka o Julii, co Teklą miała zostać 13.04.07, 18:19
        theodorka napisała:

> Ostatnio kiedy słyszę to imię, przypomina mi się niezbyt szczęśliwa historia
        > związana z baśnią "Miś Fantazy" pióra Ewy Karwan - Jastrzębskiej zekranizowej
        w
        >
        > 2006 r. przez TVP i nadawanej jako wieczorynka. W oryginale baśni dziewczynka
        > opiekująca się Misiem nosiła imię Tekla, a ci od ekranizacji ją na Julię
        > przerobili...

Jak można sad(
        Misia Fantazego też powinni byli przerobić. Na Xaviera na przykład.
    • pestka_23 Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 14.04.07, 23:09
      Szczerze powiem, ze choć imię mi się podoba (w latach mlodości wręcz przeciwnie)
      to jednak irytują mnie kolejne newsy o nadaniu tego imienia przez
      znajomych..Będąc w szerszym towarzystwie autentycznie nikt nie wie o jakiej
      Julce w danej chwili jest mowa...tak dużo dziewczynek nosi to imię w okolicy surprised
    • rozanamama Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 15.04.07, 15:46
      popularne. przez to nie lubie, zbyt mi sie osluchalo, nie rozumiem mody na
      imiona
    • tami46 Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 15.04.07, 17:58
      A ja proponuję Juliannę ,podobne a jednak inne.
    • jowita771 Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 15.04.07, 20:33
      mnie nigdy nie zachwycało, jestem zaskoczona tak wielką popularnością tego
      imienia. myślę, że tę modę zapoczątkował serial "na dobre i na złe". nigdy nie
      brałam tego imienia pod uwagę myśląc o dziecku.
    • Gość: cynta Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.dsl.rcsntx.sbcglobal.net 15.04.07, 22:16
      A ja sobie mysle: rodzice konformisci, czyli nic oryginalnego i lecimy tak jak
      wszyscy. A jak to jest wzgledne widac po fakcie ze juz zaczynam mylesc podobnie
      o Zosi, tyle ich wokol. Zabawne jest to ze sama mam 17-letnia Julie i nie jestem
      konformistka a raczej oryginalem, hehe...
      • hovawartka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 17.04.07, 14:14
        "Piękne imię, bardzo teraz popularne." Tak dwa razy ostatnio zdarzyło mi się
        zareagować. W jednym przypadku to był koniec tematu, w drugim dyskusja się
        rozwinęla jakie inne imiona są najczęściej nadawane.
        Muszę przyznać, że inaczej odbieram imię Julia mojej 20-paro letniej znajomej,
        a inaczej to samo imię znajomych dzieci do lat 5. Zdecydowanie to pierwsze ma
        dla mnie więcej czaru w sobie przez to, że jest rzadziej spotykane w danym
        roczniku. Po prostu się je dostrzega, człowiek się zatrzymuje na chwilę, żeby
        pomyśleć nad nim.
        M.
      • bazylia_am Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 17.04.07, 18:38
        Ech, niezbyt miło czytać, że się nie ma fantazji sad
        A co jeśli imię które nosi Wasze dziecko za kilka lat stanie się mega
        popularne? Czy stwierdzicie, że jednak nie mieliście polotu?
        Jeśli dzisiaj wybieram imię spoza magicznej dwudziestki wcale nie mam
        gwarancji, że nie stanie się ono hitem kilku sezonów.
        Tak było u nas.
        Jestem mamą 9-letniej Julki.
        Pozdrawiam.
        • hovawartka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 19.04.07, 12:29
          a, jeszcze dodam, ze moja reakcja była na imię planowane, nie juz urodzonego
          dziecka. I w tym widzę sens dyskusji - skoro ktoś interesuje się imionami,
          zalezy mu na odrobinie oryginalności to skoro widać już liczbę nadan w danym
          roku to czas zastanowić się czy nie zrezygnowac z tego pięknego imienia na
          rzecz innego pięknego.
          Bazylio, piszę do dla Ciebiesmile Chodzi mi tylko o planowanie imienia w danym
          momencie, a nie przypadku, ze za ileś tam lat jest boom i ma być Ci przykro.
          M.
          • Gość: anek Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 13:15
            Wg mnie, imię jest cudne, w mojej miejscowości występuje rzadziej niż karolina,
            emilia, weronika. Każda poznana mi Jula to fajowa dziewczynka, więć skojarzenia
            jak najbardziej sympatyczne. Natomiast jak słyszę imię Liliana, Józef, franek
            czy Matylda ( a jeszcze Alan)po prosty się dziwię...
    • Gość: Dee Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.171.60.146.crowley.pl 17.04.07, 14:35
      Mam to samo to znaczy alergie na imie Julka.
      • ibulka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 18.04.07, 23:31
        Gość portalu: Dee napisał(a):

> Mam to samo to znaczy alergie na imie Julka.

polecam serię zastrzyków odczulających.
        i współczuję wszystkim Juliom, które kiedyś staną na twojej drodze.

do krytyki też trzeba mieć chociaż odrobinę kultury.
        • manarai Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 18.04.07, 23:48
          ibulka napisała:

> do krytyki też trzeba mieć chociaż odrobinę kultury.

ibulko, daj więc nam wszystkim dobry przykład, jeśli chodzi o kulturę zarówno w krytykowaniu, jak i w odpowiadaniu na krytykę. Szczególnie jeśli jest ona ogólna, a nie dotyczy konkretnych osób.
    • eluch_a Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 17.04.07, 19:16
      Mi się zawsze podobała Julka, ale właśnie dlatego, że jest Julii teraz tak
      dużo - co druga dziewczynka to Julia albo Zuzia, ani jednego ani drugiego
      imienia nie nadałabym dziecku, w każdym razie nie teraz wink
    • abiela Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 18.04.07, 23:50
      Na Julię reaguję tak jak na Kubusia.
    • Gość: Bożena Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.aster.pl 19.04.07, 17:41
      Wszyscy czepiają się tego imienia a policzcie ile znacie kobiet o imieniu Anna?
      Co druga Polka chyba ma tak na imię a jakoś nikt nie wymiotuje kiedy słyszy to
      imię. Imię Bożena jest za to super rzadkie a wywołuje mdłości. U mnie również.
    • ufujestem Re: czy też tak reagujecie na Julkę? 20.04.07, 19:41
      Znam dwie dorosłe Julki i na samą myśl o nich robi mi się niedobrze.
      • Gość: Klementynka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: *.acn.waw.pl 20.04.07, 19:53
        To chyba nie tylko z powodu imieniasmile
        • Gość: olka Re: czy też tak reagujecie na Julkę? IP: 212.87.241.* 24.04.07, 08:55
          julek nie jest tak duzo jak tych olivek fujjjjjjjjj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.