Dodaj do ulubionych

Wątpliwości...:(

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 12:16
Jak już pisałam,mamy wybrane dla drugiej córki Idalia Weronika(pierwsza to
Lilianna),ale im bliżej do porodu(lipiec),tym mnie nachodzą większe
wątpliwości,tzn.nie wiem czy w ostatniej chwili nie zabraknie mi odwagi,żeby
nadać tak rzadkie imięsad
Mąż i córeczka są już całkiem nastawieni na Idę,ale mnie nadal "męczy"
Kornelia (a na drugie Róża),bo wydaje mi się chwilami,że trudniej je
przekręcić,że jest mniej kłopotliwe od nieznanej Idalii...
Reasumując,jak zrezygnuję z Idalki,będę żałować,ale jak z Neli(Kornelii)to
pewnie też...Co tu robić?...Męczyć męża zdecydowanego na Idalię czy zostawić
t.j. jest?Już sama siebie męczę tymi rozważaniamisad
Dzięki z góry za odpowiedz,POZDRAWIAMY
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Wątpliwości...:( 13.04.07, 12:20
      Megi, mnie się podoba i Idalka i Kornelka, jednak zostałabym przy Idalce -
      moim zdaniem lepiej pasuje do Lili.
      To śliczne imię i myślę, że nie będzie wcale mniej rozpoznawalne niż Lilianna.
    • dorka1976 Idalia!!!! 13.04.07, 13:00
      Boże, Kobieto, jak ci zazdroszczę!!! Mąż zgadza się na Idalię, imię przepiękne
      i spełniające wszystkie moje oczekiwania i wymagania typu: kobiece, oryginalne,
      rzadkie, ciekawe, dostojne, tajemnicze, piękne zdrobnienie itp.) a ty się
      wahasz! Kornelek jest znacznie więcej niż Idalek i tylko z tej przyczyny bym
      się nie wahała ani chwili. Ida - extra zdrobnienie, choć Nela, Kora tez -
      przyznam. Ale bez porównania Idalia lepiej niż Kornelia! Jeśli oryginalność to
      dla ciebie nie argument poczekaj aż dzidzia się urodzi, na spokojnie popatrzysz
      na bużkę, spędzisz trochę czasu i będziesz wiedziała. Choć generalnie w
      szpitalu wybiera się bardziej oklepane imiona, z racji tego że dookoła są same
      popularne imionka a i pielęgniarki krzywią się na rzadsze imiona.. Poza tym
      dzidzia jest twoja, cała reszta świata idzie w odstawkę i refleksja przychodzi
      grubo później.. To tam takiem moje małe spostrzeżenie. Ale jakkolwiiek
      wybierzesz wybór będzie dobry .Z naciskiem na Idalię ;o) !!!
    • Gość: megi79 Re: Wątpliwości...:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 13:23
      Dziękismile)
      Mam cichą nadzieję,że mnie przekonacie już na "ponad 100%" do Idalkismile
      A jeśli chodzi o męża,to nawet nie to,że się zgadza-on sam zaproponował
      Idalię,już przy pierwszej córce,ale wtedy "wygrała" Lilianna(moja
      propozycja),więc teraz chciałabym,żeby to był bardziej jego wybór...tylko Neli
      mi szkoda i boję się przeinaczeń na Dalię,Darię itp.,bo jednak Idalia jest
      b.mało popularna,a w związku z tym-jest wiele osób nie znających tego imienia...
      POZDRAWIAM
      • Gość: Tawananna* Re: Wątpliwości...:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 16:49
        No, tylko pozazdrościć męża wink

W takim razie czas, żeby to on miał szansę nadania imienia, zwłaszcza, że Tobie
        przecież Idalia też się bardzo podoba.

Ja uwielbiam to imię, więc będę stronnicza wink, ale nie widzę w Idalii wad, zaś
        mała popularność jest tylko dodatkowym atutem. Nie bałabym się przeinaczeń -
        owszem, Dalia, Daria czy Ida są podobne, ale moim zdaniem będzie to dużo
        mniejszy problem od choćby podwójnego "n" w Liliannie (podejrzewam, że często
        Lilianna jest przekręcana na Lilianę). Do tego Idalia jest imieniem "rozwojowym"
        - stopniowo zaczyna być nadawana i za jakiś czas ma szansę być znacznie bardziej
        popularna niż obecnie - wtedy wszyscy będą Wam się dziwili, jak Wy na to tak
        wcześnie wpadliście smile.
    • Gość: rybka Nemo Re: Wątpliwości...:( IP: *.w90-13.abo.wanadoo.fr 13.04.07, 15:26
      Kornelia - Kora, Nela ... śliczne zdrobnienia!
      To mój drugi typ po Ligii.
      • aka10 Re: Wątpliwości...:( 13.04.07, 15:29
        Kornelii nie lubie (a juz szczegolnie zdrobnienia Kornela),stanowczo wole
        Idalie.
    • mama_4 Re: Wątpliwości...:( 13.04.07, 17:00
      Megi, takie watpliwości przed porodem nie są rzadkością! Słuchaj, co Ci serce
      podpowiada, z pewnością Ty i Twój mąż najlepiej wiecie jak Wasze maleństwo MA
      na imię. Odwagi!!!
    • gaudencja Re: Wątpliwości...:( 13.04.07, 18:15
      Megi, poczekaj na narodziny córeczki i zobacz, co Ci serce podpowie! Ale nie
      kieruj się rzadkością imienia, mój synek nosi imię o wiele rzadsze, niż Idalia,
      i funkcjonuje z nim doskonale!
      Może być tak, ze wybraliście piękne imię, które nie pasuje do córeczki i wtedy
      nic mu nie pomoże. Jeśli Twoje wątpliwości wynikają właśnie z tego, nic tylko
      poczekać do porodu i ponegocjować z mężem. A moze i on sam zauważy, że Idalia
      do córki nie pasuje.
      Natomiast jeśli jest to kwestia pozostałych obiekcji, to nie sądzę, zeby imię
      było tak czesto przekręcane, a podoba mi sie o wiele bardziej od Kornelii
      (oczywiście to już kwestia indywidualna). I Kornelia też jest wcale nieczęsta.
      Z punktu widzenia użytkowniczki imienia taka róznica popularności jest
      nieistotna; i jedno, i drugie imię do częstych nie należy. Pozdrawiam smile
    • czerwona_konewka Re: Wątpliwości...:( 15.04.07, 12:44
      Idalia ładniejsze smile
    • ariana1 Re: Wątpliwości...:( 15.04.07, 15:07
      Daj Idalia Kornelia. Będą oba wasze typy. A ty nie będziesz żałować.
      • shilla01 Re: Wątpliwości...:( 15.04.07, 20:02
        Idalia
        • abiela Re: Wątpliwości...:( 18.04.07, 21:58
          Mnie Idalia podoba się o niebo bardziej od Kornelii i wcale nie odbieram jej
          jako dużo rzadszej. Mam wrażenie, że oba imiona tkwią w świadomości ludzi na
          mniej więcej tym samym poziomie nadawalności.
          • agi40 Re: Wątpliwości...:( 18.04.07, 22:37
            Zdecydowanie jestem za Idalią, bardzo mi się to imię podoba i wydaje mi się, że
            w Polsce raczej niebędzie przekręcana.
            My też imię to rozważaliśmy, ale niestety w jęz. niemieckim fonetycznie
            brzmiałaby podobnie do słowa "Italia" - więc w najlepszym razie będę miała tylko
            Dalię:o)- jeśli w ogóle...
            A Kornelii jakoś nie lubię, to Kor na początku mi się nie podoba, choć
            zdrobnienie Nela jest śliczne. -
    • lila1974 Re: Wątpliwości...:( 19.04.07, 08:42
      Idalia do Lilianny pasujepięknie smile

I to mówię ja - mama Kornelki smile

Tak tylko troszke mi żal, że nie Lilia ta pierwsza córeczka, ale tylko
      ociupinkę smile
    • kargullena2 Re: Wątpliwości...:( 19.04.07, 13:09
      Bardzo mi się podoba Idalia.
      Wyjątkowe imię dla wyjątkowej dziewczynki smile
    • megi79 Re: Wątpliwości...:( 19.04.07, 21:07
      Dziękismile
      Będzie IdaliasmileMąż i córka nie dadzą mi już zmienić,a zresztą jest b.ładne.
      Lilu-Lilianna może byłaby Lilią(zawsze podobało mi się angielskie imię Lily),ale
      mąż wolał,żeby było bardziej "jak imię"(dlatego też Idalia,a nie Dalia,którą ja
      kiedyś proponowałam).
      A Kornelka może będzie jeszcze kiedyś dla 3-ciej córki(sama mam 2 siostrysmile
      POZDRAWIAM WSZYSTKICH
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.