cynta 22.04.07, 21:13 Wczoraj ogladalam film i wystepowaly tam takie oto imiona zenskie: Freja (najbardziej chyba znana), Agga, Disa i Bina, Dodo bylo chyba skrotem.... ladne i dobre na polski grunt IMO. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: imiona z Islandi 22.04.07, 21:17 A moim zdaniem te imiona się do Polski nie nadają. Ewentualnie Bina jako zdrobnienie od Albiny mogłaby być. Odpowiedz Link Zgłoś
disa a niby czemu sie nie nadaja? 10.10.07, 16:34 że niby brzydkie mam imie? zle fonetycznie brzmi? ciężkie w wymowie? czy jak? dlatego w PL głównie używam Małgorzata bo ludzie sa przyzwyczajeni do prostych ZNANYCH imion.. ania, asia, gosia, kasia............. nuda Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona z Islandi 22.04.07, 21:57 Chyba wiem który film widziałaś. Wszystkie te imiona są zdrobnieniami. Jedynie Freja to pełne imię. Spis imion z Islandii możesz zobaczyć tu: www.thjodskra.is/nofn-i-thjodskra/eiginnofn-karla/ www.thjodskra.is/nofn-i-thjodskra/eigin-nofn-kvenna/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: imiona z Islandi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 14:22 Freya to brytyjska firma produkująca bieliznę Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: imiona z Islandi 25.05.07, 09:34 > Freya to brytyjska firma ale przede wszystkim, to imię najpiękniejszej skandynawskiej bogini... Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: imiona z Islandi 10.10.07, 19:01 nchyb napisała: > ale przede wszystkim, to imię najpiękniejszej skandynawskiej bogini... No wlasnie!!!! Bardzo mi sie podoba to imie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona z Islandi 25.05.07, 00:27 Sprecyzuję co to za zdrobnienia: Agga - Agnes lub Rakel Disa - może być samodzielnym imieniem albo zdrobnieniem Ásdís, Herdís, Þórdís, Vigdís itp. Bina - Jakobína Dodo - prawdopodobnie Þórunn, Þórdís Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: imiona z Islandi 11.10.07, 14:02 Bjork bardzo mi się podoba, ale TAM, a nie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś