Gość: izolda IP: *.fastres.net 02.05.07, 08:51 Co sadzicie o imieniu Cezary? I o jego zdrobnienieniach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Cezary 02.05.07, 10:43 Cezary jest msz bardzo dostojne, generalnie lubię też końcówkę -y. Typowe zdrobnienia Cezarego są dla mnie niestety nie do przyjęcia i źle się kojarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
agas81 Re: Cezary 02.05.07, 13:56 Bardzo ladne imie. Czarek, Czarus, brzmi sympatycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Cezary 02.05.07, 14:07 Mnie się nie podoba ani imię, ani zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mela Re: Cezary IP: 86.73.46.* 05.05.07, 20:30 Cezary brzmi bardzo dostojnie. Podoba mi się. Zdrobnienie Czarek jest z kolei średnio interesujące. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Cezary 06.05.07, 19:16 shilla01 napisała: > Cezary niestety dużo lepszy od Czarka. Dlaczego "niestety"? Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: Cezary 11.05.07, 18:39 Mój syn Czarek na imię. Znaczy się Cezary, ale tak mówię do niego tylko wtedy jak broi Poza tym są też u nas w użyciu formy - Czaruś (b.adekwatne, bo czaruje każdego kogo napotka), Cezar, Cezariusz, Cezarynka, Cezarek, Czarodziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Cezary IP: *.75.52.167.debica52.tnp.pl 11.05.07, 19:46 imie sliczne... Cezary to tak powaznie, dostojnie.. Czaruś - tak słodko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Cezary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:02 Ancymonko, a skąd pomysł na to imię? Popularne było w pokoleniu trochę starszym od mojego. Najmłodszy Cezary, jakiego znam, ma chyba 38 lat i dlatego się dziwię. P.S. Nie odbierz tego jako dezaprobatę. Pamiętam, jak w szkole podstawowej szczytem obciachu było mieć na imię Maria (piękne i bardzo "na czasie" imię). Stasia czy Franka pewnie zjedliby żywcem... Po prostu "moda" się bardzo zmienia, a z imienia dziecko powinno być zawsze dumne- to już sprawa wyrobienia w nim przez rodziców poczucia własnej wartości.. No i w miarę normalnego imienia - Jessica czy Fabienne w polskiej rodzinie jak dla mnie zdecydowanie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: Cezary 12.05.07, 13:52 Skąd? To w sumie dobre pytanie. Po prostu przy wyborze imienia dla dziecka to tak siedliśmy z mężem i co jemu się podobało, to mnie wogóle, co mnie to jemu nie. W końcu stanęło na Cezarym, który mnie się podobał zawsze, a mąż orzekł "może być". Córka ma na imię Edyta. Też nie modne imię w jej roczniku. Za to bez wątpienia rozpoznawalne. Ja mam wdzięczne imię z lat 70siątych i w każdej klasie w której byłam, były takie same co najmniej jeszcze 2 a czasem i 4. I to było wkurzające. Moje dzieci nie będę mieć takiego problemu ) Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Cezary 12.05.07, 13:23 Przed bardzo wielu laty miałam w klasie kolegę o tym imieniu.Jedno co zapamiętałam to ,że wśród mokego pokolenia wyróżniał się tym imieniem i byl największym rozrabiaką jakiego w życiu znałam.Wiem ,że teraz mieszka w Warszawie i jest chyba publicystą.Kiedyś widziałam jego nazwisko w miesięczniku dla kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś