alexandria1982 21.05.07, 12:18 Bardzo proszę dziewczyny, wypiszcie stare imionka, które noszą Wasze dzieci. Jeśli mają podwójne, będą bardzo mile widziane Chodzi mi o te oryginalniejsze, począwszy od Franków aż po Świętopełków =) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martuszkaw definicja staropolszczyzny? 21.05.07, 14:49 Jeżeli przyjmieny że, za język staropolski uważa się język, formujący się między IX a XVI wiekiem., to imiona staropolskie muszą pochodzić z tych stuleci. Ponieważ imiona są elementem systemu językowego, do imion staropolskich należałoby zaliczyć właśnie te, powstałe, wzmiankowane i używane we wspomnianym przedziale czasowym. Dowodem na istnienie imienia jest zapisanie go w tekście źródłowym z tegoż okresu (kronika, annał, list, napis nagrobny). To tyle celem, ułatwienia dyskusji. Oprócz mojej Olgi Dobrawy, znam Ziemowita, Wojciecha i Mieszka. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: definicja staropolszczyzny? 21.05.07, 18:13 Tak coś czułam,że się zaraz ktoś przyczepi do nazwy "staropolskie".... ;/ Chodziło mi o stare imiona, tzw "babciowe" i "dziadkowe", które w okresie naszej młodosci raczej nie były nadawane a zaczynają byc teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: definicja staropolszczyzny? 21.05.07, 19:37 Ale ja się nie czepiam sygnalizuję jedynie problem nazewniczy. Szczerze mówiąc, ucieszyłam się, że pojawił się ciekawy wątek o Hińczach, Zbylutach i Ofkach właśniea tu niedoczekanie moje. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: definicja staropolszczyzny? 21.05.07, 21:08 Ależ z przyjemnością podyskutuję o Hińczach i Zbylutach! Najwyżej się zrobi "on topic" jako offtopic Hińczy nie znałam ani jednego. Nie wpadło mi to imię w ucho nawet jako nazwisko. Zbylut owszem - ś.p. profesor Zbylut Grzywacz, malarz z Krakowa, był jedynym tego imienia, którego znałam. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: definicja staropolszczyzny? 21.05.07, 21:42 minerwamcg napisała: > Hińczy nie znałam ani jednego. Nie wpadło mi to imię w ucho nawet jako > nazwisko. No właśnie, Henryków w Polsce jest od groma, a forma staropolska poszła w zapomnienie, a w sumie mogłaby nadal funkcjonować mimo końcowego a. M. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Ofka brzmi ładnie, niestety, kojarzy się z owcą .. 21.05.07, 21:54 I też, niestety, Ofki nie znam żadnej. Może nie podoba się przez skojarzenia z owcą? )) Z drugiej strony pełna forma tego imienia czyli Eufemia też nie jest nadawana zbyt często. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Ofka to również Zofia 21.05.07, 23:09 minerwamcg napisała: Z drugiej strony pełna forma tego imienia czyli Eufemia też nie jest nadawana zbyt często. Nasz wydziałowy guru od genealogii zawsze uczulał studentów, że Ofka może być zarówno Eufemią jak i Zofią i żeby dwa razy dokument sprawdzić zanim zidentyfikujemy postać. Zofii ci u nas dostatek, nawet moda na Z(Ofki) wraca M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka_k Re: definicja staropolszczyzny? IP: *.acn.waw.pl 23.05.07, 14:45 moj starszy synek ma domowa (tatusiowa) ksywe Zbylut... Moj maz nazywa starszego Zbylut, mlodszego - Jawnuta Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 21.05.07, 21:49 Moj brat (24 lata) ma na imie Kazimierz, dobitnie po staropolsku. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 22.05.07, 11:53 to ja powrócę do tematu: syn - Ignacy dzieci znajomych - Aleksander, Nikodem, Maksymilian, Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: staropolskie imiona Waszych dzieci IP: *.75.52.167.debica52.tnp.PL 22.05.07, 17:11 kolega (19 lat) - Stanisław dziecko kolezanki - Zuzanna chłopak kolezanki - Józef Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 22.05.07, 18:17 Moje dzieci to Wiktoria (juz dziesieciolatka, wiec nie rezultat mody i imie nadane przez nas jako stare, z tradycjami, babcine, a nie "zagramaniczne") i Antek (niemal szesciolatek, wiec tez wyprzedzilismy mode na to imie) Jesli jeszcze kiedys bede miala dziecko, napewno napisze na forum, jakie to "stare" imie niebawem stanie sie wielce popularne, bo znajac moje szczescie, niewatpliwie takie wlasnie nadam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka_k Re: staropolskie imiona Waszych dzieci IP: *.acn.waw.pl 23.05.07, 14:47 pewnie wszyscy wiedza ale moge jeszczeraz Felicja Helena Leonard Makary Augustyn Szczesny Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 23.05.07, 15:54 moja nie staropolskie,ale babciowe własnie Emma najwięcej nadań Emmy w Polsce było w latach 20-tych bodajże,ktos mi tu podawał. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 23.05.07, 16:17 Zgadza sie ponad 500 nadań w latach 20ubiegłego wieku i najwiecej ogólnie w wojewodztwie dawnym katowickim. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 19.10.07, 21:31 mój syn ma na imię Zbyszko.Zdecydowanie staropolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 19.10.07, 22:11 Dionizja Anna -córka sąsiadów Aleksy i Konstancja-dzieci anglistki z gimnazjum i nie stare ale rzadko teraz nadawane Lidia-córka mojej aktualnej, licealnej wychowawczyni Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 19.10.07, 22:19 Moja corka: Dobroslawa Jeanne. Oba baciowe, chociaz Jeanne wchodzi we francji na top. Z kolei Marcjanna moze nie za bardzo staropolskie ale jej drugie imie jest starofrancuskie: Blanche. Drugie imiona po francuskich krolowach lub ksiezniczkach. buziaki Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 16.03.08, 11:55 Sądząc po imionach królów i książąt to Leszka i Zbigniewa można zaliczyć na pewno. Andrzej i Anastazja też chyba funkcjonują od dawna w naszym kraju, choć "staropolskimi" bym ich nie nazwała. Z kolei Danuta to imię typowo babciowe (mam na myśli pokolenie babć swoich dzieci). Odpowiedz Link Zgłoś
jovila Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 20.03.08, 22:02 syn Tadeusz, córka koleżanki Klara Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 30.06.08, 12:54 Wydaje mi się, że jak najbardziej rezultat mody. Moda na imiona nie trwa, jak w przypadku mody na bluzki w grochy, 2-3 lata, ale nawet lat kilkadziesiąt, więc zarówno nadając imię w początkowym okresie mody, jak i w szczycie wpisujemy się w panującą tendencję. Złudzenie wielkiej, krótkotrwałej mody bierze się z tego, że ludzie zauważają wysoką nadawalność danego imienia dopiero wtedy, kiedy przeżywa ono szczyt swojej popularności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: staropolskie imiona Waszych dzieci IP: 80.73.178.* 23.03.08, 17:05 mam na imie Boguslawa tez staropolskie i nie lubie go odkad siegam pamiecia. mialam pretensje do rodzicow,ze mi wybrali takie imie. Zawsze sa problemy z dokumentami, albo wpisza mi Boguslaw, Bogumil, albo Bogumila, nigdy poprawnie. Moze warto dac normalne imie polskie, albo najlepiej dwa jedno staropolskie jakie pani chce a drugie zwyczajne imie, aby dziecko jak bedzie dorosle moglos amo potem wybrac czy chce pozostac przy starym imieniu czy uzywac to drugie. ja mam tylko jedno imie i cala procedura zmiany imienia w Polsce to jest dopiero horror i nie mowiac juz o kosztach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitty Re: staropolskie imiona Waszych dzieci IP: *.devs.futuro.pl 29.06.08, 17:06 Wydaje mi się, że autorce nie chodziło o imiona chrześcijańskie, ale imiona rodzime, słowiańskie, nadawane przed przyjęciem chrzescijaństwa. Są to m.in. następujące imiona: Jarosław, Mirosław, Bronisław, Lutosław, Tomisław, Stanisław, Radosław, Żyromir, Jaromir, Budzigniew, Mściwuj, Bogumił, Miłobrat, Dzierżykraj, Chocimir,Nawój,Dobrosław, Bożydar, Bratumił i wiele innych. No i oczywiście odpowiedniki żeńskie tworzone od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zośka Re: staropolskie imiona Waszych dzieci IP: *.inowroclaw.mm.pl 29.06.08, 18:08 Jeśli chodzi o takie imiona, to: Jaromir - kolega męża Dobrosława - znajoma znajomej Mirosław - kuzyn Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 29.06.08, 19:08 jak bedzie trzeci syn, to damy mu Jaxa.nie znam do konca etymologii ale tak sie nazywali czesto rycerze z ziem polskich (ale czy oni byli polakami??? a nawet staropolakami?, ktorzy brali udzial w wyprawach krzyzowych. potem imie przeksztalcilo sie w zawolanie herbowe. Ale super, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: staropolskie imiona Waszych dzieci 29.06.08, 22:19 Jaksa to forma pochodna imienia Jakub. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=19075956&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Jaksa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.08, 09:42 przez KS tez dobrze, tam gdzie je znalazlam bylo przez X. To mi nawet pasuje, ze ma forme oficjalna, zwlascza ze dwoch moich synow ma tak samo - oficjal i od niego taki nick, ktory robi za oficjalne imie, np w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Rozalia IP: *.chello.pl 30.06.08, 11:03 moja córeczka Rozalia (2,5 roku) Odpowiedz Link Zgłoś