Gość: Eliza T. IP: *.chello.pl 19.06.07, 09:38 Z imieniem Halszka spotkałam się dopiero na tym forum i od razu bardzo mi się spodobało. Czy macie może informacje na temat jego pochodzenia? Znalazłam w internecie niewiele tego typu informacji i chętnie bym się czegoś więcej dowiedziała. I jeszcze jedno- czy Halszka jest zdrobnieniem od jakiegoś imienia (Elżbieta, Helena), które przyjęło się w naszym kraju czy może pełną formą? Czy Wy co myślicie o Halszce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jowita771 Re: Halszka 19.06.07, 11:43 Podobno Halszka jest zdrobnieniem od Elżbiety. Piszę "podobno", bo nie mam na podorędziu źródła, ale powinnaś bez problemu znaleźć w jakiejś księdze imion. Co do drugiego pytania - co sądzę, kojarzy mi się z flaszką. nic na to nie pordzę, takie mam skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Halszka 04.07.23, 20:43 Podoba mi się, choć nie lubię wielu imion na H. Halszka brzmi bardzo miło i oryginalnie, również jako pełne imię Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Halszka 19.06.07, 19:17 Pochodzenie imienia Halszka jest dobrze opisane na Wikipedii - jest to usamodzielnione zdrobnienie Elżbiety. Sienkiewicz w Trylogii używał Halszki jako zdrobnienia Heleny, ale chyba trafił kulą w płot - albo może tak się kiedyś tłumaczyło pochodzenie tego zdrobnienia... Moim zdaniem Halszka brzmi zdrobnieniowo. Może i można nadać ją jako pełne imię, tak jak nadaje się Jagienkę, Nawojkę czy inne, ale ja i tak widzę to tylko i wyłącznie jako zdrobnienie. I jako takie - nawet mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Halszka 19.06.07, 19:25 Moja przyjaciółka planuje małą Halszkę, jednak jej Halszka oficjalnie będzie Haliną (Elżbieta odpada, ponieważ tak ma na imię siostra bliźniaczka przyszłej mamy Halszki). Helena nie podoba się przyszłemu tatusiowi Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa kojarzy mi sie tylko z red. Wasilewska 22.06.07, 15:08 i "wodko pozwol zyc " ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataloosia :) Re: Halszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 21:48 Strasznie mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Halszka 24.06.07, 11:11 Mnie sie podoba także jako samodzielne imię. Jesli zdrobnienie to tylko od Haliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romanova Re: Halszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 17:21 > Czy Wy co myślicie o Halszce? O Halszce myślimy, że jest super - w końcu to moje imię. Tylko zawsze muszę się głośno i wyraźnie przedstawiać, a potem tłumaczyć, że nie, to nie jest zdrobnienie. A ludziom zwykle się bardzo podoba, bo oryginalne, ale nie "cudzoziemskie" ani nie "wiejskie". Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Halszka 01.08.07, 17:38 mam koleżankę Halszkę(lat 32) i uważam że to fantastyczne imię.Bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Halszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 21:08 Podoba mi się jako oddzielne imię lub zdrobnienie od Haliny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Halszka 01.08.07, 21:22 Szalenie mi się podoba, ale tylko jako zdrobnienie. Jako pełne imię jest mocno niepoważne msz. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Halszka 01.08.07, 23:42 Jestem za i nie widze nic niepowaznego w tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Halszka 02.08.07, 10:46 Podoba mi się. Ale nie wiem jak je będzie nosić dorosła, zasadnicza, z dyskysjnym poczuciem humoru kobieta. Mnie się imię kojarzy z frywolną, wiatrem podszytą, uroczą panią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Halszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 11:19 Halszka nie jest zle, ale mnie kojarzy sie z halką Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Halszka 02.01.08, 12:09 Podoba mi się to imię. Byłam kiedyś z Halszką w grupie na studiach, nie narzekała bynajmniej na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Halszka 02.01.08, 13:04 Mnie nie brzmi zdrobnieniowo. Znam Halszkę (już dorosłą), która zmieniła oficjalnie imię z Haliny chyba i bardzo ale to bardzo do niej pasuje (Halszka nie Halina ). 'Halszek' jest w Polsce ok. 720 z okładem (owa znajoma Halsza już to sprawdziła). Ogólnie urocze i dla dziewuszki i dla kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Halszka 05.07.23, 22:53 Nie podoba mi się, ma IMO infantylne brzmienie i kojarzy mi się z nazwiskiem Halska. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Halszka 06.07.23, 16:39 O, i też kojarzy mi się ze słowem "flaszka". Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Halszka 06.07.23, 11:23 Bardzo ją lubię, mąż podobnie. Jest spora szansa, że druga córka byłaby Halszką. Według mnie nie brzmi infantylnie, może dlatego, że znam dorosłą Halszkę i jakoś dobrze to imię do niej pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Halszka 06.07.23, 12:19 Po pierwsze Halszka to zdrobnienie, po drugie zbitka "lszk" może być trudna do wymówienia, po trzecie brzmieniowo kojarzy mi się z halką. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Halszka 06.07.23, 21:51 annthonka napisała: > Po pierwsze Halszka to zdrobnienie, po drugie zbitka "lszk" może być trudna do > wymówienia, po trzecie brzmieniowo kojarzy mi się z halką. Podpisuję się! To "lszk" brzmi dla mnie jak kaszel. Halszka wyjątkowo nie pasuje mi brzmieniowo, podobnie jak Ksenia. I oba zdecydowanie wyglądają zdrobnieniowo. Nie podobają mi się, nawet jako zdrobnienia 🤷. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Halszka 08.07.23, 15:50 Tutaj zgadzam się, że dość ciężka do wypowiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Halszka 06.07.23, 14:54 Mnie z zapisu kojarzy się z piosenkarką Halsey. A poza tym to imię wygląda sympatycznie, lekko, dziewczęco Jestem zdecydowanie za pomimo, jest na H. Odpowiedz Link Zgłoś