vi_san Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.17, 23:30 A ja dziś na jednym z Gdańskich cmentarzy natrafiłam na grób, po datach wnioskuję że sióstr, zmarłych w dzieciństwie, jedna w wieku 2 lat w 1956 druga sześciu w 1958 - Adeltrauda i Winnifreda. Z tym, że nazwisko brzmiące z niemiecka, więc może te imiona też nie jakieś wyjątkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 01.11.17, 23:55 Placyda Anatolia Justynian Felicjanna Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Znalezione na cmentarzu 02.11.17, 20:44 Felicjanna brzmi świetnie! Można byłoby zdrabniać do Felicjanki . Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Znalezione na cmentarzu 02.11.17, 20:39 Winnifreda kojarzy mi się z Kubusiem Puchatkiem . Istniejącym naprawdę pierwowzorem Puchatka była niedźwiedzica Winnipeg. Jak wiemy, w oryginale Puchatek to Winnie the Pooh. Irena Tuwim przerobiła go na chłopczyka (Kubusia Puchatka), ale w nowszym, mniej znanym przekładzie z lat 80. autorstwa Moniki Adamczyk Kubuś Puchatek pojawia się jako Fredzia Phi-Phi. Druga tłumaczka wpadła na ten pomysł, bo Winnie jest zdrobnieniem także od Winnifredy . Taka mała dygresja. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Znalezione na cmentarzu 02.11.17, 10:37 Z ciekawszych: Adolfina Alodia Hieronima Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Znalezione na cmentarzu 02.11.17, 20:32 Adolfina IMO elegancko brzmi, ale wiadomo - nie nadałabym choćby ze względu na skojarzenie z Hitlerem. Fonetycznie jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
fabia_marcella Re: Znalezione na cmentarzu 02.11.17, 19:24 Dość sporo imion żeńskich zwróciło moją uwagę (większość z lat 10. i 20. XX w.): Marcela (ur. w 1897r.) Gizella (ur. w latach 30. XX w.) Balbina Domicela Feliksa Genowefa Gustawa Wita (pierwszy raz spotkałam się z żeńskimi formami tych imion) Leonia Serafina Wśród męskich mniejsza różnorodność; na tle Stanisławów, Antonich i Józefów wyróżniał się tylko: Idris albo Idrys (nie jestem pewna pisowni; niestety nie zdążyłam przyjrzeć się nagrobkowi) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Znalezione na cmentarzu 02.11.17, 20:43 Marcela fajna, ale jako zdrobnienie od Marceliny. Leonię bardzo lubię . W sumie to przyznam się bez bicia, że Maja Bohosiewicz przekonała mnie do tego imienia. Mogłabym wziąć Leonię pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 03.11.17, 21:31 stokrotka_96 napisał(a): > Marcela fajna, ale jako zdrobnienie od Marceliny. Marcela to odrębne imię, żeński odpowiednik Marcelego. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Znalezione na cmentarzu 03.11.17, 07:13 Wczoraj widzialam nagrobek z imieniem Fulwenty. Pierwszy raz widzialam to imię. Cmentarz w Szczecinie wiec moze to jakies niemieckie nieścisłości? Imię w ogóle mi nie brzmi, mlodsze pokolenie stwierdzilo ze brzmi jak Full Wygięty Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Znalezione na cmentarzu 03.11.17, 10:07 A ja zauważyłam (na opolszczyźnie) imię Zita z typowo polskim nazwiskiem. Być może nie była ona Polką a wyszła za Polaka? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 03.11.17, 21:30 ophelia78 napisała: > Wczoraj widzialam nagrobek z imieniem Fulwenty. Myślę, że to Fulgenty z literówką pl.wikipedia.org/wiki/Fulgencjusz Odpowiedz Link Zgłoś
aniloria Re: Znalezione na cmentarzu 03.11.17, 16:01 Deonizy, Lula, Margareta, Renuald, Petronella, Domicela, Wilhelmina, Emanuel, Łucja-Otylia (myślałam, że może urodzona 13 grudnia, ale nie ), Józefina ur. i zm. w 1985, Kunegunda, Lubomira Danuta Oprócz tego Kurt, Klaudia i Oliwia, urodzeni przed II wojną światową. Zestawy małżeńskie, które przykuły moją uwagę: Cezaria i Zygfryd Hilary i Stefania Filomena i Feliks Ludwik i Franciszka Romualda i Bruno Regina i Wincenty Stefania i Wincenty Rozalia i Lucjan Feliks i Michalina Teofila i Julian Gustaw i Emma Mikołaj i Apolonia Felicja i Leontyn Weronika i Rudolf Ludwik i Karolina Alfons i Otylia Leontyna i Ludwik Antoni i Cecylia Wiktoria Florentyna i Daniel Heronima (nie Hieronima) i Alfred Poza licznymi, oczywistymi Helenami, Janinami, Stanisławami czy Józefami, często pojawiały się Leokadie, Walerie, kilka razy Aurelia, było też sporo Bolesławów, Bronisławów i Walentych. Imiona pochodzą z kilku cmentarzy w woj. lubelskim. Za to na wirtualnym cmentarzu znalazłam: - grobowiec rodzinny z imionami Marta, Szczepan i Telesfor - małżeństwo Melanię i Dymitra (o polskim nazwisku) - małżeństwo Onufrego (ur. 1935) i Danutę (ur. 1934) - pana o ciekawym połączeniu imienia z nazwiskiem: Szczepan Szczotka Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Znalezione na cmentarzu 04.11.17, 00:18 Zygfryd kojarzy się bardzo krzyżacko . O Hilarym żadnym wcześniej nie słyszałam (oczywiście poza tym, który szukał okularów). Imię znam z wiersza i z kalendarza. Żeńska forma Hilaria wydaje się dość ciekawa, ale nie wiem, czy bym nadała - może doceniłabym u kogoś. Cezaria mnie zaskoczyła. Leontyna brzmi dość fajnie, Leontyn może być, ale tak dużo tych leosiowych imion, że musiałabym odpuścić . Florentyna super - do Florentyny zaczynam się ostatnio przekonywać. Odpowiedz Link Zgłoś
tobiasza Re: Znalezione na cmentarzu 03.12.17, 22:54 Dziś na nagrobku: Istrian. Nazwisko polskie, ur. w latach 50-tych. No zdziwiłam się, nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
hansha Re: Znalezione na cmentarzu 06.01.19, 22:22 Ja swego czasu znalazłam Gwalberta i Sabina. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Znalezione na cmentarzu 07.01.19, 20:57 Ja raz widziałam Agrypinę, była też parę razy Raisa (a także Taisa) i Walentyna. W oczy rzucił mi się też pan o nazwisku Izraelowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 15.02.19, 06:33 Kilka imion ofiar ze wsi Parosla z 1943 roku: Hilary Petronela Albina Klemens Anastazy Bazyli Walenty Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 15.02.19, 08:16 Wiekszosc ofiar z Katynia nosilo imiona takie jak my dzisiaj nadajemy dzieciom czyli Ignacy, Stefan, Franciszek, Mikołaj, Tadeusz, Zbigniew, Witold, Bolesław, Jozef, Władysław, Wacław, Czesław, Henryk, Marceli czy tez Leon. Ponizej wypisze te mniej znane imiona. "Niech spoczywaja w pokoju" Abraham, Abram, Adolf, Albin, Alfons, Alfred, Alojzy, Anatoliusz, Anicet, Anzelm, Apoloniusz, August, Augustyn, Baltazar, Baruch, Bazyli, Benedykt, Bernard, Boguchwał, Bogumił, Bonifacy, Boruch, Brunon, Cezary, Chaim, Chuna, Cyprian Damazy, Dionizy, Dobiesław, Dymitr, Edmund, Edwin, Eliasz, Emanuel, Emilian, Engelbert, Erazm, Ernest, Erwin, Eustachy, Ezechiel, Euzebiusz, Feilwel, Felicjan, Feliks, Ferdynand, Flawiusz, Florentyn, Florian, Fortunat Gennadiusz, Gotfryd, Gracjan, Gundysław, Gustaw, Gwido, Heliodor, Hieronim, Hilary, Hipolit, Hirsch, Hugon, Idzi, Ireneusz, Izaak, Izrael, Izydor, Jacenty, Joachim, Juda, Justyn, Klaudiusz, Klemens, Konstanty, Ksawery, Leonard, Leopold, Lesław, Lewek, Lewi, Longin, Lotariusz, Lucjan, Lucjusz, Ludomir, Ludwik, łazarz Makary, Maks, Manuel, Maria, Markus, Maurycy, Miron, Modest, Mordchel, Mojzesz, Narcyz, Natan, Norbert, Olgierd, Orest, Otto, Pinkus, Pius, Polikarp, Roch, Romuald, Rudolf, Ryszard, Salomon, Samuel, Sergiusz, Seweryn, Sofroniusz, Szczesny, Szmul, Sykstus, Sylweriusz, Sylwester, Symcha, Symeon, Telesfor, Teodor, Teofil Urban, Walerian, Walter, Wandalin, Wasyli, Wawrzyniec, Wiaczesław, Wienczysław, Wincenty, Wilhelm, Witalis, Wolf, Zelman, Zenobiusz, Zbyszko, Zefiryn, Zenon, Zygfryd Janina Antonina Lewandowska Bardzo ciezko czyta sie ta liste, szczegolnie ze zdjeciami... Znalazlam nawet swoje nazwisko dwa razy z okolic skad pochodzi. Ludomir- ze zdziwieniem spostrzeglam, ze wielu z poleglych zolnierzy nosilo to imie. Ogolnym spostrzeniem jest, ze wiekoszosc imion byla pochodzenia slowianskiego. Roznorodnosc imion jednak pokazuje jak wielonarodosciowa byla Polska tamtych czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Znalezione na cmentarzu 17.02.19, 16:39 O! Jak dużo w tym spisie imion żydowskich... Z pozostałych imion wielu nie znałam. Taki Dobiesław, Chuna, Wandalin czy Anicet to dla mnie kompletnie nieznane. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 18.02.19, 01:38 Oj tak, wiele imion zydowskich, zginely razem tak jak zyli. Ja rowniez wielu imion nie slyszalam, ale Wandalin akurat tak. Z teog co pamietam to jest to wymysl, meska wersja imienia Wanda. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Znalezione na cmentarzu 26.09.19, 10:51 Dzidzia ur.1960, zmarła jako osoba dorosła. Zastanawiam się, czy to zdrobnienie czy może jednak nie. W słowniku Kazimierza Rymuta jest jedna osoba o tym imieniu, lata by się zgadzały. Odpowiedz Link Zgłoś
torukia Re: Znalezione na cmentarzu 07.06.20, 07:59 Wilchelmina - urodzona ok. 1856 roku, imię pisane przez „ch”. Odpowiedz Link Zgłoś
torukia Re: Znalezione na cmentarzu 26.07.20, 23:00 Kalikst - urodzony ok. 1874 roku Napoleon - urodzony ok. 1923 roku Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Znalezione na cmentarzu 18.09.20, 20:26 Też ostatnio zetknęłam się z Napoleonem Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 27.07.20, 00:14 Kalikst i Domicela podobaja mi sie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 27.07.20, 00:17 Właśnie, zapomniałam o Wilhelminie. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Znalezione na cmentarzu 05.10.20, 09:55 - Rastisław (zmarł w niemowlęctwie) - napis na nagrobku był napisany cyrylicą/grażdanką i podejrzewam, że było to dziecko pochodzenia wschodniego - Ludgarda - kilka razy Paraskiewa Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 05.10.20, 20:19 Filomena i Lucylia, myślałam, że to Lucylla, ale okazało się, że jednak nie Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Znalezione na cmentarzu 07.10.20, 23:22 Z wczorajszego spaceru po Powązkach. Albin Petronela Hipolit Tekla Gracjan zm. 1903 Lucio 2,5 roku zm. 1880 - pewnie Lucjan? Napoleon zm. 1876 Leontyna Teofila Maria Pulcheria Maria Immaculata Dżamila Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 08.10.20, 02:51 Ciekawe i ladne. Hipolita i Tekle bardzo, bardzo , bardzo lubie Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Znalezione na cmentarzu 25.11.20, 20:22 katarzynkaa napisał(a): > Gracjan zm. 1903 Jak pierwszy raz usłyszałam to imię, bardzo mnie zainteresowało, teraz już mi zdecydowanie przeszło > Napoleon zm. 1876 O jeeeeju 😍😍😍 > Leontyna Aż mi się przypomniała Locia z "Dusz w niewoli" Prusa, o której wspominałam w kilku wątkach > Dżamila Podoba mi się to imię, ale nie mogę wyzbyć się skojarzenia z książką "Chłopiec z latawcem" Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Znalezione na cmentarzu 15.10.20, 00:26 Dzisiaj na cmentarzu: Albina Zenonia Domicela i Florian z dwudziestolecia międzywojennego, rodzice Apolinarego z lat 50. Walentyna Oraz Teodozja i 2 Salomee, ale to chyba nic niezwykłego. I tak wielu Alojzych i Julianów, że aż byłam zdziwiona Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 15.10.20, 03:04 Domicela i Florian rodzice Apolinarego- hmm miodzik Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Znalezione na cmentarzu 25.04.21, 16:23 sulimira napisała: > Domicela i Florian rodzice Apolinarego- hmm miodzik Miodzik, miodzik, potrójny Widzę tu jedno z moich ulubionych imion Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Znalezione na cmentarzu 15.10.20, 18:48 Bardzo lubię imię Salomea od czasu przeczytania "Wiernej rzeki" Żeromskiego. Tamta Salomea zwana była Salusią. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Znalezione na cmentarzu 25.11.20, 20:23 sulika napisał(a): > Dzisiaj na cmentarzu: > Albina > Zenonia > Domicela i Florian z dwudziestolecia międzywojennego, rodzice Apolinarego z lat > 50. > Walentyna > Oraz Teodozja i 2 Salomee, ale to chyba nic niezwykłego. I tak wielu Alojzych i > Julianów, że aż byłam zdziwiona Pamiętam, chwaliłaś się swoimi "zdobyczami' w wątku pana Szulca PS: Salomea skradła mi serce 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Znalezione na cmentarzu 26.11.20, 21:16 chayah napisała: > PS: Salomea skradła mi serce 😍 < ♥️ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 03.05.21, 15:53 chayah napisała: > PS: Salomea skradła mi serce 😍 Oby je zwróciła, bo będziesz bez serca ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Znalezione na cmentarzu 03.05.21, 16:03 Zwróci, zwróci 🙂 jak Napoleon zwrócił (po 12 latach!), to i Salomea zwróci 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Znalezione na cmentarzu 04.06.21, 06:22 Z wczorajszego spaceru po Powązkach. Cezar Longin Hippolit Agaton Florentyn Onufry Waleryan Emeryk zm. 1860 Marcelli Ambroży Cypryan Xawery Benon Benedykt Melchior Emiljian syn Emiljana Titus Romuald Grób Iwona Zielińskiego (zapisalam, bo poprawna odmiana) Wieniuś 13 lat zm. 1923 (może to Wincenty?) Izydor Wawrzyniec Felicysyma Tadea Leontyna Marcella Lola Haleczka zm. 1898 6 lat Włodzimiera Zenaida Scholastyka Tekla Filomena Wilhelmina Salomeja Sybilla Albina Teressa x2 Henrjetta 3 Matyldy w sąsiednich grobach Iwa Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 04.06.21, 06:40 Moi ulubiency Hipolit (tylko przez dwa "p" i Agaton. Znam jednego Emeryka za granica. Z kobiecych Tekla i Filomena sa moimi faworytkami. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 26.06.21, 16:42 katarzynkaa napisał(a): > Wieniuś 13 lat zm. 1923 (może to Wincenty?) Ale fajne imiona, zaskoczyła mnie Felicysyma. Co do Wieniusia, to obstawiam Wenancjusza/Wenantego. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 03.08.21, 15:28 Wieniuś - może Wieńczysław? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Znalezione na cmentarzu 28.06.21, 22:39 Fredman Najdziwniejsze chyba imię, jakie w życiu widziałam. Znalezione na wirtualnym cmentarzu, niestety nie pamiętam miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Znalezione na cmentarzu 29.06.21, 20:45 Ostatnio na nagrobku ujrzałam imię Miropia nigdy wcześniej nie słyszałam o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Dzisiejsze znaleziska 03.08.21, 15:09 Tam, gdzie nie ma dat, po prostu ich pozapominałam. - Leonid - Salomea x2 - Timofiej - Eufrozyna - Sergiusz x5 - jeden 17 lat (zm. w latach 90.), jeden 19 lat (zm. 1964) - Zenaida/Zinaida x kilka - Wasilij, zm. 2015 - 96 lat - Nikanor, ur. 1907, zm. w latach 80. - Eudokia, ur. 1887 - Euwdokia (literówka?) - Afanazy, ur. bodajże w 1911 - Radion (polskie nazwisko na "ż") - Trofim, zg. pod koniec II wojny światowej - 40 lat Często przewijała się Nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Dzisiejsze znaleziska 03.08.21, 15:25 decadent46 napisała: > - Eudokia, ur. 1887 > - Euwdokia (literówka?) Zetknęłam się też z formą Ewdokia. Może dopiero ustalała się polska pisownia. > - Radion (polskie nazwisko na "ż") To chyba forma ukraińska? Daleko go zaniosło. Piękne rzeczy można znaleźć na pograniczu kultur. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Dzisiejsze znaleziska 03.08.21, 15:50 emnilda.wolna napisała: > Piękne rzeczy można znaleźć na pograniczu kultur. To prawda. Ach to magiczne Podlasie... Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Dzisiejsze znaleziska 04.08.21, 02:53 Eufrozyna, Nikanor, Eudokia i Radion- miodek. Widac, ze kiedys uzywano tego kalendarza imieninowego do nadawania imion Nadzieja zdaje sie calkiem znana wsrod imion wczesniej, a dzisiaj takie zdziwienie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dzisiejsze znaleziska 09.10.21, 18:39 sulimira napisała: > Eufrozyna, Nikanor, Eudokia i Radion- miodek. Widac, ze kiedys uzywano tego ka > lendarza imieninowego do nadawania imion Nie, po prostu widać, że cmentarz był położony na wschodzie Polski. Eudokia w różnych wariantach była ongiś bardzo popularnym imieniem w kulturze prawosławnej. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Dzisiejsze znaleziska 09.10.21, 18:40 Tak, to wschód Polski. Konkretnie Białystok. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Dzisiejsze znaleziska 13.09.21, 10:22 - Serafina - Kasjan, ur. w II połowie XIX wieku - Donat, ur. w II połowie XIX wieku - jeszcze dwóch Sergiuszów - łącznie naliczyłam siedmiu, większość z II połowy XIX wieku - Nikifor (coraz bardziej lubię to imię) - Akilina (literówka? w każdym razie imię było zapisane grażdanką, po przekształceniu na alfabet łaciński wyszła mi Akilina) - 107 lat - Teodozjusz - Genadiusz i jeszcze jedna forma oboczna, bodajże niepolska - od groma Walentyn I może nie na cmentarzu, ale w nekrologu - Ala (tak było podane). Zastanawiam się, dlaczego Ala, a nie Alicja albo Alina. Zmarła całkiem niedawno w wieku 98 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Dzisiejsze znaleziska 04.10.21, 22:03 Może wszyscy tak ją nazywali. Ja wczoraj widziałam na Powązkach grób z takim napisem: Ada (i pod spodem) Anna Danuta + nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Znalezione na cmentarzu 04.10.21, 21:58 Z wczorajszego spaceru po Powązkach. Lidwina - największe zaskoczenie Saturnin Marua Pelagia Scholastyka Polikarp Ignacja Florentyna 2 lata, zm. 1931 Klotylda Eligiusz Napoleon Dionizy Walery Teodozja Dwie inne Florentyny Cyprian 2 Aurelie Wiktoria zm. 1901 Cyryl Zdzisław Albin Eliś Witalis Alojzy Alfons Irmina Prot Kalina ur. 1941 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Znalezione na cmentarzu 05.10.21, 08:22 Marua jest najbardziej zaskakujaca Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Znalezione na cmentarzu 14.10.21, 18:18 Bardzo lubię Witalisa. Znam ze słyszenia jednego, mój tata uczył jego córkę. Ile lat żył Eliś? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Znalezione na cmentarzu 14.10.21, 20:34 Nie pamiętam, ale niedużo. Może to Eligiusz? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znalezione na cmentarzu 21.12.21, 00:05 Może; niestety środowiska nacjonalistyczne honorowały w ten sposób zabójcę Narutowicza, stąd po 1922 roku pojawiło się wyraźnie więcej nadań tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś