donmari 04.07.07, 19:56 Przed chwilą dowiedziałam się,iż moja znajoma jest w ciąży. Nazwisko ma dość historyczne. Jakie imiona pasowałyby do takiego nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:00 "Nazwisko historyczne" to dość ogólne pojęcie . W ciemno strzelam Józefinę, Antoninę, Ignacego i Waleriana. Odpowiedz Link Zgłoś
agata85-4 Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:02 Tak myslalam ze podacie jakies udziwacznione Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:07 Agato, jak na razie tylko ja zaproponowałam, a jestem pojedyncza Proszę, zaproponuj coś, bo z tego, co zdążyłam już przeczytać Anna i Ewa też Ci się nie podobają, natomiast za klasyczne imiona uważasz Patryka i Oliwię. Odpowiedz Link Zgłoś
agata85-4 Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:11 Bo mi sie wydaje ze trzeba podazac za moda! Imiona sie zmieniaja! Nasze babcie byly Stanislawami, Genowefami, Wieslawami, nasze mamy to Elzbiety, Miroslawy, Bozeny, Grazyny... W moim wieku jest duzo Mart, Agat, Patrycji, Oli, Anek i Kasiek A teraz dzieciom nadaje sie modne imiona, modne i ladne bo niepowydziwiane: Oliwia, Amelia, Emilia, Violetta, Ofelia, Daria dla dziewczynek, a dla chlopcow proponowalabym: jakuba, Mikolaja, Patryka, Konrada ewentualnie Pawla. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:17 Przeciętna Violetta ma teraz ok. 30-35 lat. Ponadto w polskim alfabecie nie ma litery v, więc taka pisownia odpada. Niektórzy mają własne zdanie, a nie ślepo podążają za modą. Odpowiedz Link Zgłoś
agata85-4 Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:20 olianka napisała: > Przeciętna Violetta ma teraz ok. 30-35 lat. Ponadto w polskim alfabecie nie ma > litery v, więc taka pisownia odpada. > Niektórzy mają własne zdanie, a nie ślepo podążają za modą. Wioletta moze tak ale Violetta juz nie. Znam slodkie Violetki wlasnie pisane przez V. A wlasne zdanie mam i ja dlatego tu jestem hehe Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:27 Sytuacja z Wiolettą jest bardzo podobna. Sezonówka, często nadawana w latach '60, '70 i '80-tych (wcześniej bardzo skromna liczba nadań), a od lat '90-tych nagły spadek popularności. Violetta w takiej pisowni najlepszy okres miała w latach '60-tych. Wioleta zaś najpopularniejsza była w latach '80-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
agata85-4 Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:29 Ale male Violetki sa i nic na to nie poradzisz. Wiem bo moja mama pracuje w przedszkolu wiec znam sie troche na imionach Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:32 Nie wątpię, że bywają pojedyncze, lokalne skupiska małych Violetek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 21:07 > A teraz dzieciom nadaje sie modne imiona, modne i ladne bo niepowydziwiane: > Oliwia, Amelia, Emilia, Violetta, Ofelia, Daria Dziewczyno, co ty piszesz? Ofelii jest 6 w Polsce, i to ma być imie "niepowydziwiane"? Odpowiedz Link Zgłoś
agata85-4 Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 21:21 Moze jest malo Ofeli ale imie brzi jak Amelia i Oliwia i napewno sie przyjmie jako modne. Tak jest z felicja ktora mi sie duzo mniej podoba. A Ofelia to z sekspira, nie wiedzialas? Odpowiedz Link Zgłoś
agata85-4 Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:14 A odwazylam sie napisac jak mi jedna kolezanka pwiedziala jak wy tu nieszanujecie ludzi i kpicie z gustow. Ja mam gusta moze zbyt tradycyjne ale modne. To taj jakbyscie zostaly w latach 90, a moda sie zmienia WSZEDZIE, a wiem cos o tym bo sie tym interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:38 Buhahahaha!!! Na razie to ty nie szanujesz nas. Wlazłaś na forum i od razu rzucasz mięsem. Skąd nagle te wykasowane twoje posty w ostatnich wątkach? Sądzę, że jesteś stałą bywalczynią pod zmienionym nickiem. Ośmieszasz się. Odpowiedz Link Zgłoś
agata85-4 Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:41 ariana1 napisała: > Buhahahaha!!! Na razie to ty nie szanujesz nas. Wlazłaś na forum i od razu > rzucasz mięsem. Skąd nagle te wykasowane twoje posty w ostatnich wątkach? > Sądzę, że jesteś stałą bywalczynią pod zmienionym nickiem. Ośmieszasz się. watki to mi skasowali admini a nie ja! A jestem na tym forumie od dawna i was czytam i czytam ale dopiero teraz sie zarejestrowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:50 Właśnie dlatego cię skasowali, że były niezgodne z netykietą. A poza tym sama zaczęłaś zaczepnym tonem. Przyczepiłaś się do Olianki, że podała udziwnione imiona. Tak wygląda szacunek dla innych w twoim wykonaniu? A BTW Violetki, ja tez pracuję w przedszkolu i mam koleżanki pracujące w przedszkolach. I nie znamy żadnych małych Violetek. Odpowiedz Link Zgłoś
agata85-4 Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 21:00 za to napewno macie duzo An i Magd, tak??? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 21:03 Agato, nie trzeba pracować w przedszkolu, żeby wiedzieć, że królują tam Ole, Julki, Wiktorie, Jakuby, Mateusze i Bartki. Odpowiedz Link Zgłoś
agata85-4 i...... 04.07.07, 21:06 Nie chce was obrazac czy robic jakiejs przykrosci. Po prostu wydaje mi sie ze to forum jest nietolerancyjne w stosunku do imion modnych takich jak Amelia, Oliwia, Jakub czy Mikolaj. Jak juz mowilam kolezanka powiedziala mi o tym forumie i faktycznie doczpiacie sie do Kubusiow i Julek ( ktos tam napisal ze znowu zalew Kubusiow i Julek). A to po prostu moda i nic na to nie poradzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: i...... 04.07.07, 21:12 Nie chcemy walczyć z modą, zresztą walka z modą nie ma sensu. Uważamy natomiast, że trzeba być świadomym panującej mody i uwzględniać ją w dokonywanych samemu wyborach. Czy to, że najpopularniejszym imieniem dla dziewczynki jest obecnie Julia, a dla chłopca Jakub, ma znaczyć, że ja też mam tak nazwać swoje dzieci? A jeśli nie chcę, żeby miały wielu imienników wśród rówieśników? A jeśli te imiona po prostu mi się nie podobają? Jeśli Twoim zdaniem "tolerancja dla imion modnych" miałaby oznaczać, że tylko te imiona będziemy rozważać i tylko te imiona będziemy proponować przyszłym rodzicom, to chyba coś jest nie tak z Twoją definicją tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
ptosia Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 22:08 Ciekawe czy ta koleżanka Marta ma na imię... Odpowiedz Link Zgłoś
agata85-4 Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 22:23 Dlaczego Marta albo Alicja???? jek chcecie wiedziec to ona ma na imie Ola Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Znajoma w ciąży 04.07.07, 20:37 Nazwisko historyczne - czy to znaczy, że jest to nazwisko jednoznacznie kojarzone z jakąś konkretną postacią historyczną? W takiej sytuacji proponuję imię na pewno inne niż tej postaci - takie jednoznaczne skojarzenia zazwyczaj są męczące dla osoby noszącej taki "sławny" zestaw imienia z nazwiskiem. A co więcej - moim zdaniem pole manewru jest większe, niż w przypadku na przykład nazwiska będącego rzeczownikiem pospolitym. Ale wszystko zależy oczywiście od konkretnego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Znajoma w ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 20:40 Moim zdaniem ładnie wyglądały będą: Antonina, Józefina, Stefania, Ignacy, Konstanty, Ksawery, Jan.. i tak dalej. Tylko zależy czy znajoma lubi imiona w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter moje propozycje 04.07.07, 21:36 do historycznego nazwiska (dość ogóle pojęcie, bo może to być Potocki/a, Lubomirski/a, Rey jak również Szela): dziewczynka: - Marianna, - Aleksandra, - Kornelia, - Antonina, - Apolonia, - Ernestyna, - Amelia, - Krystyna, - Irena, - Anna chłopiec: - Ksawery, - Maksymilian, - Ignacy, - Adam, - Fryderyk, - Maurycy, - Jeremi, - Franciszek, - Zachary, - Antoni. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: moje propozycje 05.07.07, 00:01 Matko kochana, jakaś kolejna podpucha i satyra........ Odpowiedz Link Zgłoś