Gość: lilija IP: *.lublin.mm.pl 17.07.07, 23:07 Pamietam że kiedyś prawie 20 lat temu w gazecie Filipince był kącik nietypowych imion, pisały tam osoby o niespotykanych imionach, o tym jak te imiona sa odbierane w otoczeniu. Najbardziej utkwił mi w pamieci jeden list, napisany przez siostry (chyba nawet bliźniaczki) o imionach Walenroda i Bazylia. Dziewczyny były totalnie załamane swoimi imionami, znajomi i rodzina zwracali się do nich Rodi i Bazi. I choc lubię nietypowe imiona to te wydaja mi sie wyjatkowo nieładne, ciekawe czy komus sie podobają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
veranillo Re: Walenroda i Bazylia 17.07.07, 23:44 Walenroda kojarzy się dla mnie jednoznacznie z Konradem Wallenrodem. Niezbyt to szczęśliwe imię dla dziewczyny... Bazylia jest w porządku, moim zdaniem. Może dlatego, że wprost ubóstwiam Bazylego Ale rozumiem, że może się też kojarzyć z przyprawą i niekoniecznie każda dziewczyna musi być tym imieniem zachwycona... (zresztą, gdybym ja miała nadawać córce oryginalne imię, to też raczej zdecydowałabym się na inny zestaw). Zdrobnienia Rodi i Bazi są faktycznie okropne... Ciekawa jestem, czy Bazylia i Walenroda zmieniły później swoje imiona, czy jednak przy nich zostały. Teraz już raczej do tego nie dojdziemy, skoro, jak mówisz, list ukazał się 20 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Walenroda i Bazylia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 08:52 Walenroda - kojarzy sie tylko i wyłącznie z Konradem Wallenrodem. Jest twarde, męskie straszliwie . Wyobraam sobie taką "przystojną" wysoką, wychudzoną panią z binoklami na nosie . Bazylia - tylko przyprawa. Bazyli jest super, ale żenska wercja tego imienia nie bardzo. I choć bazylię z pomidorkiem uwielbiam to jako imię nie zachwyca. Nie dziwie sie,ze dziewczyny byly załamane swymi imionami. Zdrobnienia tez niezbyt ładne. Odpowiedz Link Zgłoś