anka.76 19.07.07, 23:00 czytam to forum od jakiegoś czasu i nie moge uwierzyc jakie sztraszne opinie wypisująco niektóre osoby o imionach,czytam i dochodze do wniosku ze razem z mężem jesteśmy okropnymi rodzicami nadając naszym dzieciom imiona,które są w złym guscie i otóż mój starszy synek PATRYK ma w przyszłosciduże szanse zostac marginesem społecznym bo przeciez nosi takie imię i w opini innych osób nikim lepszym nie będzie(będzie stał w bramie i pił piwo z kolesiami),córcia NICOLA też nie ma lepszych perspektyw na przyszłosć bo jej imię mówi samo za siebie(od imienia zaczyna się wychowywanie-tylko nie wiem co ma wspólnego ze sobą imię i wychowanie),no i młodszy synek on to ma chociaż normale imię ale tu tez jest problem,poniewaz on i jego tatuś nazywają się tak samo TOMEK(problem z dokumentami ,papierami i korespondencją bo kto odgadnie ,co do kogo a koledzy małego TOMKA tez nie będą wiedzieli czy przyszli do 10 letniego tomka juniora,czy do 40 letniego tomka seniora.to dopiero głupota,ale to wyłacznie moja opiniai mam nadzieje ze ktoś jak czyta to forum to nie sugeruje sie opiniami piszacych tu osób ,bo to byłaby dopiero BEZMYŚLNOŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
das.krokodil Re: straszne imiona 19.07.07, 23:05 Moja droga, to, jakie rodzice dają imię swojemu dziecku to jest ich wyłącznie sprawa. Znam Patryka, który ma lat 17 i wygrywa każdą olimpiadę. Znam też 26 latka, który faktycznie pije piwo pod sklepem. Tomasz to prześliczne imię i mimo popularności jestem w nim od zawsze zakochana. Nicola - cóż, niestety nie podoba mi się to imię, nie posunęłabym się jednak do stwierdzenia, że Twoja Nicola nie ma szans na zostanie prezydentem RP lub wielkim naukowcem. Moja córka ma na imię Józefina i to imię tez jest często krytykowane nie tylko na forum, ale też w realu. Jednak my uważamy, że lepszego imienia dziecku dać nie mogliśmy, bo to jest najcudowniejsze i wszystko jest ok Tak samo Ty myśl o swoich dzieciach, a opiniami innych się nie przejmuj. I więcej luzu Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: straszne imiona 19.07.07, 23:15 mi się Nicol, Nicola bardzo podoba. Tomek również. Patryka mam współpracownika i nie przepadam za nim, ot po prostu. a moja babcia ma na imię augusta i kiedyś to była dla mnie PRAWDZIWA tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: straszne imiona 19.07.07, 23:21 Imię Twojej babci było dla ciebie tragedią ????? Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: straszne imiona 19.07.07, 23:29 das.krokodil chyba zaczynasz się czepiać. tak, w pewnym sensie było, pamiętam, że bardzo, bardzo dokuczały mi inne dzieci naśmiewając się z tego imienia ile wlezie. było mi przykro bo wszyscy mieli w rodzinie "normalne" imiona tylko mojej babci odstawało. mówiło się na nią gucia i skojarzenia były różne, wtedy zawsze negatywne. dziś się z tego śmieję, ale wtedy nie jeden raz łza mi się w oku zakręciła i nie chciałam się do tego imienia przyznawać. niestety dzieci potrafią być okrutne. dlatego też nie chciałabym nieopacznie swojemu dziecku zrobić krzywdy, a z drugiej strony wolałabym imię trochę inne niż pospolite - tylko które obecnie jest pospolite a które nie? :0 Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: straszne imiona 19.07.07, 23:33 Mocpytań, swego czasu koleżanka wyśmiała imiona moich dziadków: Zuzanny i Benedykta. Mimo to wiedziałam, że to piękne imiona. Teraz Zuzia robi furorę, a Benedykt jest imieniem papieskim (niestety, bo mój chrześniak miał być Benusiem, ale zrezygnowano z tego pomysłu). Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: straszne imiona 19.07.07, 23:35 a mi się twój nick, olianka podoba zuza mi się kojarzy z lalką a benedykt, faktycznie imię już obecnie bardzo dostojne Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: straszne imiona 19.07.07, 23:37 mocpytan napisała: > a mi się twój nick, olianka podoba Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: straszne imiona 19.07.07, 23:34 To jest bardzo dziwne, naprawdę bardzo ... moja babcia miała na imię Stanisława, imie bardzo niepopularne i wręcz wiejskie w czasach mej młodości, moja przyjaciółka z podstawowki miała dziadka Ziemowita, inna dziadka Felicjana.... Nikt się z nikogo nie śmiał, wręcz przeciwnie, dla dzieci te imiona były naturalne, bo zdawaliśmy sobie sprawę z tego, że nie ma babci Moniki czy babci Sabriny, bo w koncu nie takie imiona były modne w latach 1920 czy 130 !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: straszne imiona 20.07.07, 03:46 A ja mam babcię Cecylię i jak byłam mała w życiu nie przyszłoby mi do głowy wstydzić się jej imienia. Zresztą nigdy nie spotkałam się z wyśmiewaniem przez rówieśników imion babć, dziadków, ciotek, wujków czy innych krewnych. W istocie bardzo dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: straszne imiona 19.07.07, 23:25 i ja czytam to forum od dawna i wypowiedzi są róże ale to normalne bo i ludzie są rożni, rzeczywiście nie podoba mi sie nadawanie imion po rodzicach, ale to że imię skreśla przyszłość człowieka???????? Patryk - neutralne ani za ani przeciw Nicola - lubię tego typu imiona, tylko, że u mnie w USC nie chą rejestrować przez "C", każą spolszczyć i pisać przez "K" Tomasz - znam kilku Tomków a nawet jednego Tomasa, całkiem fajnie pozdrawiam i fajnie czyta sie takie szczere wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: straszne imiona 21.07.07, 08:10 Twoje USC ma racje, a w zasadzie powinno byc Nikolaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gracja Re: do mocpytan IP: *.chello.pl 21.07.07, 09:41 Nigdy nie czułam się obciążona imieniem babci. Już jako dziecko wiedziałam, że są pokolenia i mają swoje prawa. Wprawdzie byłam dumna, że moja babcia ma na imię Magdalena (Chociaż historia nadania tego imienia nie była wesoła). W 2002r umarły obie moje babcie i okazało się, że jestem w ciąży i że będą to bliźniaki. Postanowiłam, że jeśli będą dziewczynki to dam na imię Magdalena i Rozalia. Miałam dylemat czy Rozalia nie będzie miała pretensji, że ma imię mniej popularne, bardziej kontrowersyjne. Ostatecznie urodziłam dziewczynkę i chłopca. Plan imion przepadł. Miałam następny dylemat, ale to już inna historia. Co do imion Patryk i Nicola-nie podobają mi się i kojarzą jak kojarzą (nie to, że dzieci czeka zła przyszłość, ale z moich obserwacji są bardzo popularne wśród tzw.dresiarzy, a raczej ich dzieci). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: straszne imiona 19.07.07, 23:38 A gdzie znalazłaś opinie, że Patryk ma szanse zostać marginesem społecznym z powodu imienia itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: straszne imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 23:40 Nikt nie skreśla Twoich dzieci! Często rozmawiamy po prostu o skojarzeniach z tym, czy tamtym, nie znaczy to jednak, że muszą zawsze mieć pokrycie w rzeczywistości. Patryków znam całkiem porządnych i nie uważam, że to okropne imię. Imienia Nicola nie lubię - nie znaczy to jednak, że nie mogłabym lubić Twojej córeczki! Napewno jest cudnym kochanym maleństwem! Co do nadawania imienia ojca synowi - wcale nie jestem przeciwna. W mojej rodzinie pierworodny zawsze otrzymywał imię Jan i problemów jakoś nie było. Aktualnie chyba jednak na Jaśka bym się nie zdecydowała, ale nie z powodu "problemów z identyfikacją". Napewno masz wspaniałe dzieciaki i nie ma się co przejmować imionami! Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: straszne imiona 19.07.07, 23:42 No właśnie, mnie z patologią kojarzy się Kacper, choć znam róznych mądrych i fajnych Kacprów w róznorodnym wieku Po prostu jakies takie skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: straszne imiona 20.07.07, 00:05 Chyba nikt nie prorokuje w kwestii kariery Twoich dzieci ;D. Ludzie wyrazaja tylko opinie o roznych imionach. Kto nie zna Twoich dzieci (a pewnie bedzie to pod 100% forumowej publicznosci) robi to zupelnie w oderwaniu od nich. Twoja i Twojego meza rola, zeby dzieci marginesem nie zostaly. Imie na niewiele sie tutaj zda. A to ze pewne imiona a lubiane w roznych kregach spolecznych to juz zupelnie inna sprawa, noszacy kazde imie moze stac sie tutaj chlubnym lub niechlubnym potwierdzeniem tezy. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: straszne imiona 20.07.07, 00:17 Zgadzam się z Agmni. Ale mam inne pytanie, bardzo mnie interesuje, dlaczego nazwaliście córkę Nicola, a nie Nicola. Skąd taka decyzja. I jeszcze do mocpytan - nie chce mi się wręcz wierzyć, że dzieci śmiały się z imienia babci. Skąd ten pomysł, kto im to podsunął? Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: straszne imiona 22.07.07, 20:06 abiela, ja już nie pamiętam skąd sobie te dzieci to wymyśliły i czemu się śmiały, jak to dzieci, wystarczy impuls i poszło zaczęło się od wymieniania imion dziadków i ja chyba powiedziałam, że moja babcia jest gucia śmiech się przerodził w wyszydzanie. pewnie było widać, że mi przykro no i pojecvhały mi po całości ptoem juz miałam uraz i wstydziłam się przyznać ale imię augusta tak czy inaczej jest takie trochę, bez wdzięku, ja już nie umiem na nie obiektywnie spojrzeć, ale wydaje mi się taakie... niemieckie, chłodne i niezbyt ładne no i raczej nie jest popularne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: straszne imiona 22.07.07, 22:45 mocpytan napisała: > > ale imię augusta tak czy inaczej jest takie trochę, bez wdzięku, ja już nie > umiem na nie obiektywnie spojrzeć, ale wydaje mi się taakie... niemieckie, > chłodne i niezbyt ładne > no i raczej nie jest popularne, prawda? Nie jest, mnie się szalenie podoba, również August. Odpowiedz Link Zgłoś
agmani mocpytan 22.07.07, 22:48 A moze to troche tak, ze jak powiedzialas "Gucia", to to wywolywalo smiesznosc. Pszczolka Maja, a gucio (nic z tego), ogolnie malo powazne... Przyrzekam, ze o ile Gucia by mnie w szczeniecym wieku mocno rozsmieszyla, to Augusty bym wrecz zazdroscila. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: straszne imiona 20.07.07, 06:20 Dla mnie imiona Patryk i nicoala świadczą o bardzo niewybrednym guście. Nie uważam twojej rodziny za patologiczną, bo jej nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: straszne imiona 20.07.07, 09:06 Każda matka chce wierzyć, że wybrała to co najlepsze, najpiękniejsze dla swego dziecka. Imię też. I niech wierzy. Ale inni mogą wyrażać swoje opinie, a te często oparte są na pewnych skojarzeniach. Gdy słyszę, że ktoś dał dziecku na imię Patryk czy Nicola, mam odruchowe skojarzenia z rodzinami, które gdzieś tam poznałam, a w których te imiona się pojawiły. I tyle. Wśród Twoich dzieci zaskakuje mnie Tomek - jakby z innej bajki ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czepialska Re: straszne imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 12:37 > czytam to forum od jakiegoś czasu i nie moge uwierzyc jakie sztraszne opinie > wypisująco niektóre osoby o imionach,czytam i dochodze do wniosku ze razem z > mężem jesteśmy okropnymi rodzicami nadając naszym dzieciom imiona,które są w > złym guscie i otóż mój starszy synek PATRYK ma w przyszłosciduże szanse > zostac marginesem społecznym bo przeciez nosi takie imię i w opini innych > osób nikim lepszym nie będzie(będzie stał w bramie i pił piwo z > kolesiami),córcia NICOLA też nie ma lepszych perspektyw na przyszłosć bo jej > imię mówi samo za siebie(od imienia zaczyna się wychowywanie-tylko nie wiem > co ma wspólnego ze sobą imię i wychowanie),no i młodszy synek on to ma > chociaż normale imię ale tu tez jest problem,poniewaz on i jego tatuś > nazywają się tak samo TOMEK(problem z dokumentami ,papierami i korespondencją > bo kto odgadnie ,co do kogo a koledzy małego TOMKA tez nie będą wiedzieli czy > przyszli do 10 letniego tomka juniora,czy do 40 letniego tomka seniora. ja tylko chciałam wyrazić swój podziw dla zdania takiej długości. Nie odnoszę tego absolutnie do tematu imion )) Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: straszne imiona 20.07.07, 23:47 Imiona w żaden sposób nie mogą zaważyć na przyszłości dzieci Co do podobania- Patryk- w porządku Nicola- beznadziejnie Tomasz- fantastycznie i bardzo miło, że ma imię po ojcu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: straszne imiona 21.07.07, 08:08 Wszystko ok, ale dlaczego nazwaliscie dziewczynke przez "c"??? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: straszne imiona 22.07.07, 15:15 Zastanawiam się dlaczego masz takie kompleksy i niską samoocenę? Dsłas swoim dzieciom imiona jakie ci się podobały i co cię obchodzą inne opinie na temat tych imion? Oczywiście zauważyłam ironię w kontekście, że jesteście okropnymi rodzicami. Ale coś musi cię jednak uwierać w tych imionach, skoro zdecydowałaś się na ten wątek. Muszę ci powoedzieć, że imiona moich dzieci były i są wielokrotnie krytykowane na forum. Jedno, że oklepane i nudne a o drugim pewna pani napisała, że jest to imię "głupiej wiejskiej dziewuchy". Przy czym zachwyca się do bólu imieniem swojej córeczki, które dla mnie akurat brzmi po wiejsku. Masz rację, że niektórzy są bardzo chamscy i swoje opinie o imionach wyrażają w wyjątkowo ordynarny sposób. Dlatego wolę napisać (jeżeli ktoś zakłada wątek z pytaniem o opinię), że imię X "nie podoba mi się", "nie jest w moim typie", "nie leży mi" itp. Niż, że jest imieniem "głupiej wiejskiej dziewuchy". Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: straszne imiona 22.07.07, 15:27 Twoje coreczki maja piekne imiona, a Ariane ma na imie moja szefowa (b. urodziwa babka)). Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: straszne imiona 22.07.07, 16:18 annajustyna napisała: > Twoje coreczki maja piekne imiona, a Ariane ma na imie moja szefowa (b. urodziw > a > babka)). Pzdr! Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: straszne imiona 22.07.07, 15:55 Pomijajac fakt, ze calkiem normalne imiona, to przede wszystkim jest roznica, czy sie wyraza swoja opinie (np. to imie mi sie nie podoba, nie jest w moim guscie) czy tez sie imie, a nawet gorzej - osobe je noszaca probuje wartosciowac (Magda to glupia wiejska dziewucha, nie wiem, czy o Magde, czy o Anie chodzilo, na rybke strzelam). Osoba, ktora robi to drugie, sama sobie wystawia swiadectwo i chocby jej dzieci mialy najbardziej wyszukane imiona, to w mojej opinii zachowuje sie jak zwykly prymityw. Imie starszej corki, Luisa, jest w kraju gdzie mieszkamy klasycznym imieniem, ktore powrocilo po 100 latach. I niestety od babci meza (nie skomentowalam ze wzgledu na wiek i niedomagania, rowniez pamieciowe, starszej pani) uslyszelismy, ze to imie wiejskie, bo taka Monika to jest nowoczesnie (pani nazwala swoja corke Monika przed 60 laty, akurat jak to imie bylo dzisiejsza Oliwia). Dla drugiego (i trzeciego) dziecka planujemy za to takie imiona, ze komentarza nie bedzie, bo pozapominaja jezyka w gebie (wiec moze i nie przyniosa pisemek w stylu "Pani domu", zebysmy sie doksztalcili, jak dzieci nazywaja obecne gwiazdki seriali i "Idola"). Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: straszne imiona 22.07.07, 16:33 Msza na której dziś byłam, była w intencji rocznej Nikoli. Od razu pomyślałam o forum i opiniach o tym imieniu. Sama nie lubię tego imienia, ale traktuje je już jako typowo nieoryginalne z waszego no i teraz i mojego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: straszne imiona 22.07.07, 16:48 ))). A Luisa (pisownia niewazna) to przepiekne imie)) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: straszne imiona 22.07.07, 16:49 Kiedyś na wuefie ćwiczyłam w parze z Luizą. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Agmani, spodziewasz sie kolejnej coruni? Gratuluje 22.07.07, 16:49 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Agmani, spodziewasz sie kolejnej coruni? Grat 22.07.07, 20:49 Ania, jeszcze nie wiemy. Mam przeczucie bardziej na chlopaka, ale to nic nie znaczy . Aha, nasza jest Luisa, bo nie chcielismy jej komplikowac zycia literka z. Na razie bedzie zyla w Niemczech, jej ojciec jest Niemcem, wiec ona w polowie tez i niemiecki bedzie jej jezykiem ojczystym (mam nadzieje oczywiscie na dwujezycznosc i robie, co moge, zeby sie udalo, ale nie mam zludzen, ze niemiecki przewazy - dom, przedszkole, szkola, koledzy). Jezeli kiedys osiadzie w Polsce i uzna, ze jej to przeszkadza, moze sobie zmienic s na z i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Agmani, spodziewasz sie kolejnej coruni? Grat 22.07.07, 21:04 Agmani, gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: straszne imiona 22.07.07, 17:40 O Magdę chodziło. Anna jest za to za to nudna i pospolita Natomiast imię córeczki wspomnianej pani to Aniela. Ale ja tylko odniosłam się do wątku autorki nt. imion jej dzieci. I podałam swój własny przykład. Akurat ja to olewam (brzydko mówiąc), co inni myślą o imionach moich córek. Ale widzę, że autorka wątku strasznie się przejęła opiniami. Ja wiem, że to jest forum publiczne i każdy pisze to co myśli. Tylko jeden po chamsku a inny bardziej taktownie. I nieodmiennie lubię to nasze forum, za to m.in. zróżnicowanie poglądowe Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: straszne imiona 22.07.07, 22:13 Nikola i Brajan widzę przyjmują miano imion typowo nieoryginalnych. Już mi się ta opinia w głowie utrwaliła. Dziś oglądając Angorę, trafiłam rozmowę z dwiema dziewczynkami, oczywiście nie Polkami. Miały na imię Nicole i Brianne. Od razu mówię do mamy: Patrz jakie mają imiona dobrze, że są z zagranicy bo by je na forum zjedli. Mama tylko się uśmiechnęła. Odpowiedz Link Zgłoś