beata2802 25.07.07, 10:50 z wikipedii.pl: Aurora - imię żeńskie pochodzenia łacińskiego oznaczające "jutrzenkę". Imię pochodzi od bogini Aurory, która wywodzi się od greckiej różanopalcej bogini jutrzenki - Eos. Aurora imieniny obchodzi 20 października, na pamiątkę św. Aurory. Chciałabym chyba nazwać tak dzidzię, ale nie mogę znaleźć tego imienia w kalendarzu. Czy można tak nazwac dziecko? Beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asidoo Re: Aurora 25.07.07, 10:56 Aurora imieniny obchodzi 20 października, na pamiątkę św. Aurory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Aurora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 13:27 Swietnie imie, oryginalne Podoba mi sie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgroza ogdrnia Re: Aurora IP: 85.112.196.* 25.07.07, 13:50 Pewnie, że można nadać ale trzeba pamiętać, że ze statku o wdzięcznej nazwie "Aurora" padły pierwsze strzały Rewolucji Pażdziernikowej. Nawet jest taki wiersz "Już z Aurory wystrzal padł". Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Aurora 25.07.07, 13:59 Mnie też się z krążownikiem od razu kojarzy, ale nie dyskwalifikuje to imienia. Aurora brzmi ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Aurora 25.07.07, 14:17 W krajach anglojęzycznych to imię kojarzone jest ze Śpiącą Królewną - takie imię nadano jej w filmie Disneya. Osobiście wolałabym Aurelię, łatwiej zdrobnić - ale Aurora też jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aurora 25.07.07, 21:30 Wikipedia jest bardziej rozbudowanym kalendarzem i możesz ten wspi potraktować całkowicie poważnie. Imię można spokojnie nadać. Jest w słowniku Ossolineum. Mam nadzieję, ze się nam pochwalisz córeczką W razie problemów z rejestracją daj nam znać na forum, a na pewno pomożemy, już się zdarzały takie sytuacje. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Re: Aurora 26.07.07, 08:09 Bardzo dziękuję! Obawiałam się, czy imię nie jest pretensjonalne, ale widzę, że ogólnie się podoba. Trzeba poczekać jeszcze 9 miesięcy, bo dopiero co zaszłam w ciążę. Swoją drogą: ciekawe jakie skróty i zdrobnienia dla Aurory wymyślą ciocie! Aura, Aurorka, Aurelcia (nie chciałabym!!), Aurka (niewygodnie wymawiać, chyba że A-urka), Arcia, Arulka... Jeśli będzie chłopiec, to będzie Mateusz - zgodnie z tradycją, że chłopcy u nas mają imiona na M. Śmiesznie się składa, bo z tą literką M tak samo jest w rodzinie mojego prawie-męża i mojej. Dziewczynki za to mają na pierwsze lub drugie Zofia, więc jeśli tylko tatuś i urzędnik się zgodzi, to będzie Aurora Zofia. Co do pierwszych strzałów rewolucji: wiem o tym, ale postanowiłam się nie przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Re: Aurora 27.07.07, 12:52 Według wikipedii Aurora obchodzi imieniny 20 października, a wg edziecko.pl 15 paźdzernika. Czy jest jakaś encyklpedia-kalendarz, autorytet w tej sprawie? Oficjalny spis imion wszystkich? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aurora 27.07.07, 22:51 Nie ma jednego oficjalnego kalendarza - wyroczni. Dawniej imieniny ustalano przy pomocy wspomnienia świętego. Niektóre imiona uważano za nieposiadające świętych patronów i ustalano im imieniny dowolnie. Wszystko jest jednak kwestią poszukania odpowiednio szerokiego spisu świetych ;- ) W tym spisie Aurora obchodzi imieniny 20 października. Stąd data w Wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aurora 27.07.07, 23:31 MNie równieź podoba się to imię, krążownik mnie nie zraża. Mam skojarzenia mitologiczne. Aurora Zofia fajnie brzmi! Za to Mateusz mnie wogóle nie wzrusza, jest tak popularny, że aż nudny. Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Re: Aurora - Mateusz 28.07.07, 10:09 > Mateusz mnie wogóle nie wzrusza, > jest tak popularny, że aż nudny. Cóż poradzę. To imię podoba mi się od dawna. Narzeczonemu też się podoba. I jest na "M". A że jest popularne - trudno świetnie. Mnie to nie zraża tak samo, jak mam w nosie to, że Aurora jest rzadkim imieniem (co dla niektórych też jest dyskwalifikacją). Wciąż jednak szukam różnych innych możliwych imion. Przeglądałam imiona męskie na "M" i jakoś nic innego mi nie wpadło w oko. Może jakieś podpowiedzi? Podpowiadam, że na drugie chciałabym Bohdan lub Stanisław. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aurora - Mateusz 28.07.07, 10:48 Mateusza zamieniłabym na Micheasza, co Ty na to? Do Bohdana czy Stanisława moim zdaniem imię na "M" nie będzie i tak idealnie pasowało, może poza drobnymi wyjątkami, kiedy to dopasowanie będzie wyraźnie lepsze, np. Marceli Stanisław, Mayrycy Stanisław. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aurora - Mateusz 28.07.07, 10:57 Podaję jeszcze link do Micheasza: pl.wikipedia.org/wiki/Micheasz Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Micheasz Re: Aurora - Mateusz 28.07.07, 12:22 Dzięki, rzeczywiście ładne to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 na M 28.07.07, 12:40 przejrzałam sobie imiona na "M" i nie moge się uspokoić po zauważeniu imion: Małowuj, Małostryj i Męsław Ha! A to dopiero imiona! )) Najbardziej urocze jest Męsław, bo nic samo w sobie nie oznacza, a brzmi rozczulająco i rozśmieszająco zarazem. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aurora - Mateusz 28.07.07, 13:04 beata2802 napisała: > > Mateusz mnie wogóle nie wzrusza, > > jest tak popularny, że aż nudny. > > Cóż poradzę. To imię podoba mi się od dawna. > Narzeczonemu też się podoba. I jest na "M". > A że jest popularne - trudno świetnie. > Mnie to nie zraża tak samo, jak mam w nosie to, > że Aurora jest rzadkim imieniem > (co dla niektórych też jest dyskwalifikacją). Ok, ja tylko wyraziłam własne zdanie. > > Wciąż jednak szukam różnych innych możliwych imion. Przeglądałam imiona męskie > na "M" i jakoś nic innego mi nie wpadło w oko. Może jakieś podpowiedzi? > Podpowiadam, że na drugie chciałabym Bohdan lub Stanisław. > Micheasz Bohdan? Marceli Stanisław Makary Stanisław Maksym Bohdan Melchior Stanisław Odpowiedz Link Zgłoś