zgielk 30.07.07, 15:11 jest w ogóle osobnym imieniem czy przekształceniem, skrótem od innych, zakończonych na -sława właśnie? Jak je znajdujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Sława 30.07.07, 15:36 Dla mnie to zdrobnienie, ale w 1994 roku imię w tej formie nosiło aż 758 kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sława 30.07.07, 18:44 MSZ także to zdrobnienie, poza tym imię o niejednoznacznej płci właściciela - równie dobrze mogłoby być męskie. Wydaje mi się, ze tego typu imiona były milej widziane za komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Sława 30.07.07, 20:28 Bardzo mi się podoba! Choć przychylam sie do waszych uwag, że brzmi jak zdrobnienie to jednak jest w nim coś odmiennego. Nikt raczej nie nazywa Sławą Bronisławy (Bronka), Władysławy (Władka), Mirosławy (Mirka) tak jak nikt nie nazywa Anną Lilianny (Lilka), Julianny (Julka) itd - wychodziłoby, że Anna to zdrobnienie? M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sława 30.07.07, 23:28 Zdarza się, ze taka np. Mirosława moze być nazywana Sławą, a już na pewno - Sławomira. Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Sława 30.07.07, 20:42 Podoba mi sie, a kojazy glownie ze Slawa Przybylska Nie znam zadnych merytorycznych podstaw, ale intuicyjnie (li i wylacznie) wydaje mi sie, ze Slawa to odpowiednik Glorii, tak jak Sobieslaw to francuski Magloire Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgroza Re: Sława IP: 85.112.196.* 30.07.07, 22:01 Raczej nie. Zdrobnienie to byłaby chyba Sławka? Odpowiedz Link Zgłoś
kumakk Re: Sława 31.07.07, 21:29 moja mama ma na imie Czeslawa. Nie uznaje innego zdrobnienia jak Slawa czy Slawka. Odpowiedz Link Zgłoś