krimhilda 01.08.07, 09:18 Co sadzicie o tym imieniu? Pomijajac fakt, ze nijak sie ono ma do polskich warunkow. Chodzi o samo imie, czy sie Wam podoba czy nie. Poznalam jakis czas temu pewna Tajke, ktora ma meza Anglika i przesliczna coreczke o imieniu Jennifer Ann. Dziecko jest zjawiskowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dee Re: Jennifer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 09:20 Samo w sobie imie jest ładne I kojarzy mi sie z Jennifer Lopez Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Jennifer 01.08.07, 11:37 A mi się wydaje zbyt "oklepane", osłuchane. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Jennifer 01.08.07, 11:38 Mi sie podoba Mezowi tez sie podobalo jako ewentualne pierwsze. Gdybym oczekiwala corki - jako drugie dalabym moze Yennefer, tez podobnie. Na pierwsze chyba jednak inaczej, bo nie za bardzo pasuje nam do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżenifer Re: Jennifer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 11:43 a jest w księdze imion dżenifer czy jeszcze nie ma?A moze by dali dzeniferia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwinka Re: Jennifer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 12:43 Na cześć Sapkowskiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Jennifer 01.08.07, 12:59 Niekoniecznie na czesc Imie mi sie podoba w takiej formie. Kazde imie skads sie bierze, ktos go juz kiedys nosil. Zeby nadac musialam go gdzies uslyszec, wyczytac - chyba, zebym wymyslila calkiem z powietrza jakies nowe imie. Dla mnie nie znaczy to, ze akurat na czesc mam nazywac i wszyscy nazwani na czyjas czesc maja sie tylko z jednym kojarzyc Sa tez takie osoby, postacie, ktore mi sie zle kojarza, ale imie jednak podoba. I odwrotnie. Yennefer - akurat sie z jednym kojarzy, tym troszke czytajacym. Ale juz taki Leonardo - na czyja czesc? - da Vinci, di Caprio, zolwia ninja?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jennifer IP: *.chello.pl 02.08.07, 13:30 > Ale juz taki Leonardo - na czyja czesc? - da Vinci, di Caprio, zolwia ninja?? Co mi przypomina dialog z filmu "Vinci": - Po co ci to? [to - czyli wierna kopia "Damy z łasiczką"] - No wiesz, Leonardo na ścianie, czad. - To powieś se DiCaprio. BTW i DiCaprio, i żółw ninja są i tak "na cześć" da Vinci... (żółw - bo one wszystkie imiona po malarzach miały). Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Jennifer 02.08.07, 17:22 BTW i DiCaprio, i żółw ninja są i tak "na cześć" da Vinci... (żółw - bo one > wszystkie imiona po malarzach miały). Byc moze ... Ale potrafie wyobrazic sobie rodzicow, co to nie wiedza (albo kiedys nie wiedzieli, bo teraz po Brownie to chyba wiecej sie dowiedzialo ludzi o takim artyscie) ze jakis da Vinci byl. No i tata mogl nazwac dziecko po zolwiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Jennifer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 21:10 Nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jennifer 01.08.07, 21:20 O ile pamiętam, były jakieś badania atrakcyjności imion w środowisku agglojęzycznym - dano ludziom do oceny zdjęcie przedstawiające rzekomo Jennifer i rzekomo bodaj Julię i ta pierwsza została oceniona jako dużo mniej atrakcyjna. Szczegółów nie pamiętam, amnezja. W kazdym razie dziewczyny, które planujecie ew. to imię, pamiętajcie o sprawdzeniu konotacji. I jeszcze zajrzyjcie tu. W USA Jennifer była na pierwszym miejscu w latach 1970-1984 i od tego czasu systematycznie spada w rankingach, w ub. r. jest już na 50 miejscu. Jennifer to po polsku Wenefryda. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jennifer 01.08.07, 21:44 Czyli Jennifer i Winnifrieda to to samo imie???! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jennifer 01.08.07, 21:48 Hmmm, właśnie się zastanawiam... komu bardziej wierzyc. Wg. słownika Ossolineum - tak. Natomiast według behindthename Jennifer to Ginewra/Gwenhwyfar, natomiast Wenefryda to Gwenfrewi, a oba te imiona mają różne znaczenie. I co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś