agni71 19.08.07, 01:03 Moja koleżanka smiała się, że trzecią córkę pewnie też nazwę imieniem z książek M. Musierowicz, bo starsze to Gabriela i Laura. Faktycznie jakoś tam półświadomie chyba pod wpływem lektur z młodości wybrałam te imiona dla córek. Choć akurat Gaba ani laura nie były moimi ulubionymi bohaterkami (uwielbiałam Idę Sierpniową) Ktos jeszcze tak ma? acha, trzecia córeczka została Marianną trochę chyba pod wpływem sympatycznej postaci z "Siedliska" granej przez Dymną... aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
das.krokodil Re: Kto nadaje imiona z Musierowicz? 19.08.07, 01:35 Uwielbiam M. Musierowicz i wiele imion z Jeżycjady, moja Józefina nie ma imienia specjalnie nadanego na cześć słynnej Jóżefiny Bitner, no ale bądz co bądz jest Józefiną Poza tym podobają mi się bardzo: Fryderyk Melania Ignacy Róża Tomasz Aniela Mamert i pewnie jeszcze trochę bym znalazła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Kto nadaje imiona z Musierowicz? IP: *.smrw.lodz.pl 19.08.07, 09:25 mi również podoba się wiele imion z Jeżycjady,a najbardziej: Róża Aurelia Laura Melania Julia Celestyna Łucja Hildegarda Jagienka Fryderyk Florian Filip Ignacy Damazy Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Kto nadaje imiona z Musierowicz? 19.08.07, 10:27 ja chciałabym nazwać córkę Gabriela lub Melania, niestety mąż ma inne zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Kto nadaje imiona z Musierowicz? 19.08.07, 11:17 Mój też miał inne zdanie i oba imiona syna są wybrane przeze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama BB Re: Kto nadaje imiona z Musierowicz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 11:38 Ja wybrałam najpierw imię - Bernard, a teraz jak zajrzalam na forum i przeczytalam `imiona z Musierowicz` to skojarzylam, ze mam imiennika jezycjadowego artysty, meza Kłamczuchy, taty Piotra i Pawła. I bardzo mnie to cieszy! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Kto nadaje imiona z Musierowicz? 20.08.07, 09:58 Mnóstwo osób nadaje imiona z Musierowicz, zwłaszcza sióstr Borejko (Gabriela, Ida, Natalia, Patrycja), myślę, że podobają się wielu obecnym 20-30-latkom ze względu na dobre skojarzenia (może nawet nieświadome, zapomniane?) A z pokolenia dzieci/wnuków sióstr B. najbardziej podobają mi się: Róża Laura Jędrek i Melania, ale Milena już nie (chociaż motywacja Róży przy nadawaniu imienia córeczce jest oczywista!) Z ciekawych i podobających mi się jest jeszcze ciotka Felicja, ta od przepisu na tort-murzynek. Oraz Gizela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Kto nadaje imiona z Musierowicz? IP: *.lublin.mm.pl 20.08.07, 10:40 Są bardzo pupularne. Mi osobiście najbardziej nie podobaja sie imiona 4 sióstr Borejko zwłaszcza Gabrysia (wrrr) i Patrycja. Ładne imiona to np Aniela (Kłamczucha z Łeby )Ignacy, Florian. I jeszcze przypomniało mi się, były osoby o imieniu Wofgang, Amadeusz, Fryderyk (Schoppe) ale mam mieszane uczucia co do tych imoin, a skrót Wofganga- Wolfi to chyba jakieś nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Kto nadaje imiona z Musierowicz? 20.08.07, 11:07 Jakbyś się nazywała Wolfgang, to pewnie też chciałabyś się jakoś zdrobnić, wszystko jedno, czy poprawnie, czy niepoprawnie. A co powiesz na Hildegardę=Żabę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Kto nadaje imiona z Musierowicz? IP: *.lublin.mm.pl 24.08.07, 12:47 To nie nazwałabym Wolfgang raczej wybrałabym Wilka albo nawet Wilhelma. Hildegarda-koszmar. Zero subtelności, etryczności, romantyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Kto nadaje imiona z Musierowicz? 24.08.07, 14:49 Imiona w rodzinie Schoppe faktycznie są dość ciekawie dobrane, najgorzej oczywiście Fryderyk... Pytałam, jak byś sama się zdrobniła, gdybyś była Wolfgangiem, bo skoro nie podoba Ci się to imię, to raczej oczywiste, że nie nazwiesz tak swojego syna... Ja już bym wolała być Wolfim, niż Wolfgangiem... Chociaż też nie przepadam za tym zdrobnieniem. A Hildegarda... Żaba zauważa, że wiele zależy od osoby wymawiającej to imię, Aurelia wymawia je ładnie, miękko, przeciągając a - i to brzmi sympatycznie. Zdrobnienia "Hilda" nie cierpię!!! Z imion całej trójki (w zestawieniu z nazwiskiem Schoppe) najmniej nie podoba mi się Wolfgang... Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Kto nadaje imiona z Musierowicz? 20.08.07, 10:49 ja planuje Idę/Idalię. a Musierowicz baaaaardzo lubie i rpzeczytalam cala Jezycjade. choc moja Idusia nie jest pod jej wplywem maja i Odpowiedz Link Zgłoś