Gość: -//- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 21:17 Interesuje mnie historia nadawalności tego imienia w Polsce. Czy ktoś może mi pomóc i napisać kiedy imię Eryk pojawiło się w naszym kraju i jak wyglądała jego popularność w różnych okresach? Pytam z ciekawości. Spotkałam się z porównaniem tego imienia z imionami typu Kewin i Brajan. Według mnie jest to niesłuszne i krzywdzące dla Eryka. Proszę, niech ktoś kompetentny podzieli się swoją wiedzą w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Eryk 20.09.07, 22:38 MOgę podac dane z Rymuta. 9807 nadań w Polsce, w latach 1910-1920 590 nadań, lata dwudzieste 1338, lata trzydzieste 2413, lata czterdzieste 1352, lata pięćdziesiąte 536, lata sześćdziesiąte 532, lata siedemdziesiąte 1078, lata osiemdziesiąte 1171, lata 1990-94 796. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Eryk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.07, 11:28 "Spotkałam się z porównaniem tego imienia z imionami typu Kewin i Brajan." - może dlatego że często słyszy sie takie imiona w amerykańskich filmach gdzie aż roi się od Kevinów i Ericków. Eryk to nawet ładne imię ale wedłu mnie ma 2 wady: 1. Nie ma ładnego skrótu dla dziecka (Eryczek i Erynio brzmią fatalnie) 2. Często nazywa się tym imieniem jakieś zwierzątko domowe (podobnie jest z imieniem Oskar) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Eryk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.07, 11:31 Witaj. Moze i to ładne imie, ale mi nieodłącznie kojarzy sie z Erykiem z "Mody na sukces", ktora ogladalam będąc jeszcze w szkole ( a serial ten nadal niestety leci w TVP), z tego wlasnie względu nie przepadam za nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Eryk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.07, 11:34 nie dziwie się , fatalne skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
monika.nh Re: Eryk 21.09.07, 15:24 Mi się to imię podoba Znam jednego Eryka (15 lat !) A Eryczek brzmi ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Eryk 21.09.07, 23:29 Cóż mogę napisać . Jest to imię , które od zawsze trzymałam w sercu dla syna. Do niedawna imię było to bardzo oryginalne i nietypowe. Jednak zaobserwowałam wyraźny wzrost zainteresowania Erykiem - co mnie po tylu latach "trzymania dla siebie " bardzo martwi. Martwi tymbardziej , że rzeczywiście jest wymieniane razem z imionami typu Oliwier. I boję się , że Eryk stanie się chwilową modą. Szkoda. Bardzo żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Eryk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 09:49 To ładne imię ale jak zacznie być masowo nadawane to istnieje możliwość że zacznie być zaliczane do zachodnich "obciachowych" imion typu wanessa Dżessika itd Odpowiedz Link Zgłoś
ana.121 Re: Eryk 24.09.07, 14:32 Witam mi bardzo podoba się to imie sama spodziewam się dziecka-synka i ma on mieć na imie włośnie ERYK a zdrobniale może być ERYŚ Odpowiedz Link Zgłoś
ana.121 Re: Eryk 24.09.07, 14:36 CHCIAŁAM ZAPYTAĆ CZY OBECNIE CZĘSTO SPOTYKACIE SIĘ Z NADAWANIEM TEGO IMIENIA? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.nh Re: Eryk 24.09.07, 16:31 ana.121 napisała: > CHCIAŁAM ZAPYTAĆ CZY OBECNIE CZĘSTO SPOTYKACIE SIĘ Z NADAWANIEM TEGO > IMIENIA? > Nie ;D Jak pisałam wyżej znam tylko jednego Eryka A mieszkam w dużym mieście (Kraków) i tylko raz spotkałam się z tym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Eryk 24.09.07, 21:33 w ostatnim czasie częstotliwośc nadan baardzo wzrosła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Eryk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 13:47 Zdrobnienie Eryś jest zbyt podobne do Ryś, ja już wolałabym wcale nie zdrabniać. Znam kilkoro małych Eryków. Wiek; od 8 lat w dół. Odpowiedz Link Zgłoś