lavender_mommy 10.10.07, 02:50 Witam - zastanawiam sie nad uzyciem imienia meskiego Joel. Chcialabym zapytac forumowiczow o szczere rekacje jak to imie mogloby byc odebrane w Polsce i jak je zdrobnic? Mieszkamy w Stanach, maz jest tutejszy, chcialabym jednak zeby nadane imie funkcjonowalo rownie dobrze w obu krajach. Dodam ze mamy juz w domu Jakuba (tutaj Jacob)i Jonasza (Jonah). Bardzo dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Joel? Prosze o opinie :) 10.10.07, 11:04 Mi osobiście Joel całkiem się podoba, imię biblijne znaczenie też (Jahwe jest Bogiem), ale nie wiem, czy na polskim gruncie byłoby postrzegane jako normalne czy nieco dziwne. O ile historia biblijnego Jonasza jest jeszcze jako-tako znana, to księga proroka Joela raczej nie... Ale wydaje mi się, że jeśli Wam się obojgu podoba, to nadawajcie śmiało i nie przejmujcie opinią publiczną czy ewentualną krytyką. Imię porządne, na pewno możliwe do zarejestrowania, a że rzadko nadawane, to czasem nawet zaleta. Odpowiedz Link Zgłoś
lavender_mommy Re: Joel? Prosze o opinie :) 10.10.07, 16:26 Dzieki! Nadal jednak mam problem ze zdrobnieniem tego imienia. Jakies sugestie? Bede bardzo wdzieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiun [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.07, 18:23 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Joel? Prosze o opinie :) 10.10.07, 21:25 Moim zdaniem w Polsce może być problem, również z wymową Dżoel? Joel? Ale imię mi się podoba i skoro mieszkacie w Stanach, to jak najbardziej jest okay. Odpowiedz Link Zgłoś
lavender_mommy orvokki 10.10.07, 21:38 orvokki napisała: Moim zdaniem w Polsce może być problem, również z wymową Dżoel? Joel? Wymowa to Joel - tak jak napisane. Tak przynajmniej zawsze slyszalam to imie wymawiane przy roznych okazjach czytania czy rozmawiania o Biblii. Mam raczej problem z odmiana i zdrobnieniem tego imienia... Ale dzieki za opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
wisteria_lane Re: kojarzy się z serialem"Przystanek Alaska" 10.10.07, 21:46 w wersji "dżoel" Joel mi się nie podoba Jakby ktoś chcial literować J.L. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art zdrobnienia 11.10.07, 13:52 Jo, Joelek, Jolek jakoś niewiele mi przychodzi do głowy... Oczywiście, że po polsku czyta się Joel przez J, a nie przez Dż! Odpowiedz Link Zgłoś