Gość: Jaaaa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.07, 15:38 Co myślicie o imieniu Luiza??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Luiza 13.10.07, 15:45 Miałam 2 Luizy w szkole i to może ze względu na nie nie przepadam za tym imieniem Wole Ludwikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Luiza IP: 212.180.145.* 14.10.07, 15:46 Nie przepadam,przykro mi Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: Luiza 17.10.07, 07:48 też mam szkolną koleżanke Luizę i nie kojarzy mi się to imie zbyt dobrze przezywali ją okropnie Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Luiza 13.10.07, 15:50 Brzmieniowo nieciekawe. Poza tym trudne do wymówienia. Niby niebrzydkie, ale jestem raczej na "nie". Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Luiza 14.10.07, 15:43 Szczerze - uważam, że jest to imię w Polsce niepotrzebne. Niepotrzebne, bo już je zapożyczyliśmy. Brzmi ono po polsku Ludwika. Imię samo w sobie niezbyt mi się podoba, szczególnie brzmieniowo (-iza - kojarzy się z jakąś substancją chemiczną lub zjawiskiem). Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Luiza 31.10.14, 19:30 Imię przyszło do nas najpierw z Niemiec, potem z Francji, brzmieniowo są dość odmienne, nie widzę nic złego w ich współistnieniu. To tak jakby nagle opowiadać się przeciw Wacławowi czy Szczepanowi tylko dlatego, że już te imiona wcześniej mieliśmy. Powinien być tylko oryginalny Więcesław lub łaciński Stefan, a nie takie niepotrzebne zapożyczenia z Czech. Lubię Ludwikę, ale darzę ją sympatią dość ostrożnie - podoba mi się bardzo u innych, ale sama nie chcialabym się nazywać (ani żadnym innym wyraźnie odmęskim imieniem). To juz bym wolała być Luizą. Za młodu znałam jedną Luizę i rzeczywiście odbierałam je ciut pretensjonalnie, teraz znam małą Luizę zwaną Izą i uważam za normalne imię, choć sama bym go nadal nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Luiza 01.11.14, 01:21 Szczepan był w Polsce przed Stefanem, gwoli precyzji. Luiza brzmi IMO lekko pretensjonalnie, nic nie poradzę na to swoje odczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Luiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 22:52 Wrednie mi się kojarzy. Wolę Ludwikę, Ludwinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Luiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 15:21 A mi się Ludwika nie podoba a Luiza tak pozdrawiam *** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Luiza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 08:04 Bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Luiza 31.10.14, 21:47 O wiele bardziej wolę Ludwikę!! Luiza kojarzy mi się z panną lekkich obyczajów, poza tym brzmi jak lizać, lizak... Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Luiza 31.10.14, 23:02 Nie podoba mi sie jej zapis, brzmieniowo ladne, ale jakos nie jestem nim szczegolnie zachwycona. Ludwika podoba mi sie bardziej . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Luiza 01.11.14, 13:00 Nie podoba mi się. Już pal licho jej etymologię, która rzeczywiście średnio mnie przekonuje. Bardziej przeszkadza mi brzmienie - IMO Luiza brzmi obślizgło, ślamazarnie, jakoś tak wręcz "glutowato". Kompletnie mi to nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Luiza 02.11.14, 08:18 Luiza nigdy mi się nie podobała i nigdy żadnej Luizy nie poznałam. Uwielbiam za to podobną do niej Elizę Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Luiza 02.11.14, 19:30 Nie podoba mi się brzmienie tego imienia. A Luizka ....aż żeby bolą Nie pamiętam czy kiedykolwiek poznałam kogoś o tym imieniu, chyba nie. Luiza kojarzy mi się z Elizą. Dla córki bym nie nadała żadnego z tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś