cynta 22.10.07, 02:48 Czy ktos zna historie nadania tego badz co badz nietypowego imienia naszemu zwyciezcy te pare dziesiatek lat temu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dee Re: Donald IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.07, 09:33 Niestety nie znam historii nadania Panu Tuskowi imienia Donald,ale wiem,ze na drugie ma Franciszek. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Donald 22.10.07, 10:20 Wydaje mi się, że jego ojciec to też Donald. Ale pewna nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Donald IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.07, 10:35 Dziadek - Józef Tusk. Babcia - Juliana Ojciec - Donald A to historia imienia szefa PO: Józef i Juliana Tuskowie poznali się w polskim chórze „Harmonia” przy kościele Emaus w Gdańsku. Pobrali się i mieli pięcioro dzieci: najstarszy był Donald, który urodził się w 1930 roku. Skąd to imię? Juliana, jeszcze jako panna, pojechała kiedyś do Berlina, w tym samym czasie przebywał tam pewien angielski lord, o którym rozpisywały się gazety. Lord miał na imię Donald. Juliana wróciła do Gdańska, wyszła za mąż, a gdy urodził się syn, oznajmiła, że musi mieć na imię właśnie Donald. Po latach Donald Tusk nazwie tak swojego syna, który – dla odróżnienia od Donalda-seniora – nazywany będzie w rodzinie Donkiem. Dwa lata po Donaldzie urodziła się Julianie i Józefowi Tuskom Eleonora, czyli Lola, po następnych dwu latach przyszła na świat Ewa- Maria. W 1935 urodził się drugi syn, Bronisław, zwany Bunim i w 1936 - Rajmund. - Co wiemy o przodkach mojego ojca? - pan Rajmund Tusk wyciąga dokumenty. Na ścianach jego mieszkania wiszą obrazy, które namalował ojciec. „Ostatnia Wieczerza”, a obok wielki olej przedstawiający żaglowce na morzu. Ojciec Józefa Tuska, też Józef, urodził się w Gdańsku w 1870 roku, a zmarł w 1910. Pochowano go na cmentarzu przy Kartuskiej w Gdańsku. Jego ojciec z kolei, Johann Tusk urodził się we wsi Czarlin koło Klukowej Huty na Kaszubach w 1831 roku i to on zapewne przeniósł się do Gdańska, bo jego dzieci tu już przychodziły na świat. Mama, Juliana, de domo Jeżewska, też pochodziła z kaszubskiego rodu, który jeszcze wcześniej osiedlił się w Gdańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Donald IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.07, 10:38 moje info pochodzi ze strony naszemiasto kartuzy.naszemiasto.pl/dziadek_tuska/specjalna_artykul/628317.html Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Donald 22.10.07, 11:57 Dzieki, cos mi mowilo ze nie po Kaczorze (nomen omen) Donaldzie...:o) Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Donald 22.10.07, 12:07 Imie Donald nie podoba mi sie az tak bardzo, ale zdrobnienie Donek uważam za bardzo sympatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Donald IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.07, 12:11 Mnie tez sie podoba zdrobnienie Donek Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Donald 22.10.07, 12:30 Mnie się imię Donald podoba przeciętnie, ale mój brat je uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Donald IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.07, 15:18 To imię zupełnie nie pasuje do polityka, kojarzy się z gumą balonową i bajka dla dzieci i jeszcze to nazwisko- Donald Tusk brzmi bardzo podobnie jak Donald Duck. Widziałam kiedyś wywiad z Tuskiem, pytano go czy lubi swoje imię - w odpowiedzi uśmiechnął się wymownie. Pytano też jego syna czy załuje że nie nazwano go Donald po tacie - kategorycznie zaprzeczył. Widać było wyraźnie, że Tusk ani jego rodzina nie są wielbicielami imienia Donald. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Donald IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.07, 15:22 Eee tam , a ja uważam,ze mu pasuje to imie . Wyroznia go wsrod innych i wcale nie jest tak,ze politykowi nie pasuje to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: Donald IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.07, 10:15 Donald Tusk- -to chodzący dowód na to, że determinizm nie istnieje i każdy może zrobić z imieniem co zechce. Ja też się uśmiechałem za początku na "widok" tego imienia, ale się przyzwyczaiłem. Lepszy Donald niż Kewin. PS. A Jego kaszubskie nazwisko jest przepiękne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Do Idziego :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.07, 10:17 Gość portalu: idzi napisał(a): > Donald Tusk- -to chodzący dowód na to, że determinizm nie istnieje i każdy może > zrobić z imieniem co zechce. > Ja też się uśmiechałem za początku na "widok" tego imienia, ale się przyzwyczai > łem. > Lepszy Donald niż Kewin. > > PS. A Jego kaszubskie nazwisko jest przepiękne! Zgadzam się w całej rozciąglości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moral Re: Donald IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.07, 10:38 Lepszy Donald niż Kewin... Tylko jakby Tusk miał na imię Kewin to też by sie wszycsy przyzwyczaili i wtedy by mówiono "lepszy Kewin niż Donald". I jaki z tego morał, że każde imie jest dobre i pasuje do danej osoby ,to tylko kwestia przyzwyczajenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Donald 23.10.07, 12:46 i wogole wyglada ten Donald jak Brajan naszych czasow zwlaszcze jezeli babcia sie lordem jakowyms sugerowala...ja wam powiadam: bedziemy jeszcze miec premiera/prezydenta Brajana lub Kewina a moze Dzesike? :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Donald IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.07, 13:25 Dla mnie - prezydent/ premier moze miec na imie Kewin, Brajan, Dżesika czy jakkolwiek. Byleby rządził /a dobrze swoim krajem. Odpowiedz Link Zgłoś