donmari 26.10.07, 12:52 Spotkałam się z takimi choćby...w rodzinie. Niektórzy uważają, że jak chłopcu dasz Marek to jest OK, a jak dziewczynce Kasia, to za proste, za normalne itp.Jak myślicie, czy tak faktycznie jest? Co powoduje że dla chłopców wybieramy bardziej tradycyjne imiona, a dla dziewczynek bardziej wymyślne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dee Re: Chłopiec a dziewczynka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 13:30 Nie wiem,czy tak jest,ale fakt taki, że ja moglabym nadac synkowi imie Marek (nie wiem,czy ono jest takie tradycyjne i proste, mnie wydaje sie , ze akurat to imie nie mialo nigdy szczytów popularnosci), ale Kasia juz nie. Jesli mowa o tych konkretnie imionach, to Kasiek zawsze bylo bardzo duzo, natomiast Markow nie. Nie nadalabym dziecku imienia tak strasznie popularnego jakim byla Kasia, Ania czy Asia a aktualnie Julia, Natalia, Oliwia. Podobnie nie nadalabym imienia - Mateusz, Kacper, Jakub. No,ale masz racje - kiedys czesciej nadawane - Sebastian, Marcin, Piotr , Paweł - chętnie bym nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Chłopiec a dziewczynka 26.10.07, 13:42 Gdzieś kiedyś czytałam o jakiś badaniach (niestety nie potrafię już podać źródła ani autora), dotyczących stosunku dzieci szkolnych do noszonych przez nie imion. I charakterystyczne było to, że większość dziewczynek robiła wszystko by się wyróżnić, jeżeli już nosiły popularne w ich roczniku imię to używały oryginalnego zdrobnienia, a często wymieniały sobie imię na rzadkie, bądź modne obecnie. Z chłopcami było odwrotnie - "nosiciele" rzadkich imion robili wszystko by upodobnić się do kolegów. To były dzieci ze szkoły podstawowej, w średniej mogło być już inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś