Gość: Dee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 10:26 Jak Wam sie podoba ? Natknelam sie na to imie przegladajac imiona dzieci - uczestnikow konkursu plastycznego. Wg mnie brzmi slicznie, kobieco, pachnąco. Naprawde ladnie. Ma szanse sie przyjac w Polsce ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agi40 Re: Lawinia 08.11.07, 10:57 Mi sie bardzo podoba, choc chyba nie tak, by sie na nie zdecydowac. Odpowiedz Link Zgłoś
aneskw Re: Lawinia 08.11.07, 11:57 Mi kojarzy się z jakimś filmem dla dzieci, który oglądałam kilka(naście) lat temu; tytułu nie pamiętam. Bohaterka nie była białym charakterem. Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: Lawinia 08.11.07, 12:25 Zdaje mi się,że to Etruskie imię. Funkcjonowało w starożytnym Rzymie. Osobiscie znam trzy Lawinie-dwie około trzydziestki i jedną 10 letnią-czyli chyba nie jest to taka nowość. Nie za bardzo mi się to imię podoba-przez skojarzenia z lawiną. No i takze za sprawa jednej z wymienionych wyżej Lawini-utruła mnie ona w szkole,że szok A co do filmu to pewnie Ci chodzi o książkę(!)"Mała księzniczka"? Na jej podstwaie kilka filmów nakręcili ,owszem-ale ksiązki nie czytałaś? przeczytaj bo naprawdę warto Odpowiedz Link Zgłoś
aneskw Re: Lawinia 08.11.07, 12:29 Tak mi się kojarzyło z "Małą księżniczką", ale nie byłam pewna. Czytałam i książkę, ale najpierw oglądałam film. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Lawinia 08.11.07, 16:13 Faktycznie czarny charakterek z tej Lawinii był o ile pamiętam... A abstrahując od skojarzeń literackich, to imię wydaje mi się takie jakieś... słodkie... raczej nie polubię. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Lawinia 09.11.07, 12:26 Mi sie podoba "lawinia" jako słowo - jest melodyjne , mile dla ucha, kojarzy sie z kobieta itp. Nie mam jednak az tak milych odczuc do tego ze to słowo jest imieniem. Sprobowalam własnie sobie wyobrazic ze sama mam tak na imie i ze sie przedstawiam jakims osobom "Dzien dobry Panstwu, nazywam sie Lawinia (Nowak)" albo "Halo, Lawinia przy telefonie..." - i zabrzmiało mi dziwnie, a wlasciwie ... dziwacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Lawinia 09.11.07, 12:28 ps. jest to byc moze spowodowane tym ze imie jest rzadkie (chyba?) i sie "nie osłuchałam" , choc w stosunku do wielu innych tez mniej popularnych imion takiego wrazenia nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Lawinia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.07, 13:30 Mi także. Były tam 2 wredoty Lawinia i Jessie! Były jeszcze inne dziewczynki o nietypowych imionach np Ermengarda (!) Lotka i ukochana Sara. Ale wracając do tematu - imię Lawinia podoba mi się pomimo negatywnych skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Lawinia IP: *.oxfd.cable.ntl.com 09.11.07, 16:54 Lawinia to corka szekspirowskiego Tytusa Andronikusa - piekna, delikatna, bardzo zle niestety skonczyla (kto czytal, ten wie jak, a kto nie czytal niech przeczyta). W ogole u Szekspira sa swietne imiona: Lawinia, Tytus, Orlando, Horacjo, Hermia, Demetriusz, Lizander, Miranda... Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Lawinia 09.11.07, 19:12 Mnie się podoba bardzo i sama przy drugiej córce próbowałam oswoić męża z tym imieniem, jednak się nie dał Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lawinia 09.11.07, 20:44 Niezmienne od dawna mi się podoba i nie mam negatywnych skojarzeń literackich. Odpowiedz Link Zgłoś