Dodaj do ulubionych

Nietypowe imiona

• Gość: Jacek Re: Nietypowe imiona IP: *.wip.pcz.pl 28.11.07, 11:55
      Orginalność i nietypowość często łączą się głupotą.
      Często w małym mieście.
    • mia007 A czy nie mialas problemow z rejestracja w USC? 28.11.07, 16:18
      tez podoba mi sie to imie ale z tego co wiem sa przeciwskazania RJP
      • Gość: dominika Re: A czy nie mialas problemow z rejestracja w US IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.07, 00:08
        dorian - ja sobie takie wybrałam imię dla synka , czy będzie okaże
        się w lipcu a dla córy marysia ( po mojej mamie)
      • Gość: mamuśka Re: nie miałam problemów w USC IP: *.netrun.cytanet.com.cy 30.11.07, 12:28
        Aida nie urodziła się w Polsce, mimo tego bez problemu
        zarejestrowałam córke w USC w Polsce.
    • Gość: Lenaaa* Re: Nietypowe imiona IP: 80.50.255.* 01.12.07, 15:28
      Nataniel i Fabian najładniejsze
    • Gość: Ula Re: Nietypowe imiona IP: 217.98.103.* 02.12.07, 22:17
      Uwazam ze mam dość rzadkie imię. Zwłaszcza jak chodziłam do przedszkola czy
      szkoły. Niestety muszę powiedzieć że nie byłam zadowolona że mam takie
      imię,wstydziłam się go. Teraz mam 27 lat i znam może 5 dziewczyn o takim imieniu
      z czego jedną która ma 5 lat. Przyzwyczaiłam się juz i uważam że mam bardzo
      ładne imię Urszula, Ula, Ulcia, Ulka itd. Ale jak miała 5-10 lat to raczej było
      to dziwne imię. Nawet moje 2 koleżanki jak były w ciąży to chciały tak dać na
      imię dziecku ale jednej urodził się chłopiec i jest Jakub a druga ma Oliwię.
      Rzadkie imiona w rodzinie to: Emil, Marika, Dorian, Aurelia, Jagoda, Daria. Mimo
      wszystko uważam że nalezy dać dziecku na imię tak aby ani w dzieciństwie ani w
      późniejszym życiu nie musiało się go wstydzić. Dzieci z rzadkimi imionami są
      mniej popularne wśród rówieśników. W późniejszym wieku za to jest się bardziej
      zapamiętanym. Imię nalezy dobrać również do nazwiska, miejsca zamieszkania,
      skojarzeń, imion rodzeństwa itp.
      Sama mam dylemat jak dać dziecku na imię bo z jednej strony kuszą imiona takie
      Julia Jakub a z drugiej na placu zabaw co drugie ma tak na imię. Niestety trudny
      wybór smile Na pewno nie dam Staś ale Wojtuś śliczne
      • Gość: gość Re: Nietypowe imiona IP: *.petrus.pl 03.12.07, 13:34
        dać dziecku nie jest łatwe,jak nadawalam moim chłopcom imiona
        (bartosz i łukasz) zwracalam uwagę na to żeby niebyło jakiegoś
        przezwiska do imienia także nieradze nadawać imion z popularnych
        filmów lub aktorów ponieważ,za jakiś czas mogą okazać się kompletną
        klapą.Ale podobają mi się także imjona np.
        Jeremi,mikolaj,laura,jowita
        • Gość: kropka Re: Nietypowe imiona IP: 83.168.106.* 05.12.07, 11:09
          Witam,
          Podoba się nam Staś, rodzina marudzi, bo nie znają
          żadnego "porządnego" StasiasmileRozważamy Ignasia, Aleksa, Witka.
          Ważne żeby imię nie miało udziwnionych zdrobnień i pasowało jak to
          pisała jedna z Was zarówno do maluszka jak i dorosłego człowieka.
          Egoistyczne udziwnienia utrudnią dziecku życie w przyszłości. Imię
          oryginalne ale nie groteskowe.
          • julia78 Re: Nietypowe imiona 06.12.07, 19:35
            Nam te podobał się Staś i takie też imię nadaliśmy synkowi mimo, że części
            rodziny wcale się to nie podobało.
    • Gość: marzanna Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 12:16
      Jeżeli to imię podobała Ci się najbardziej to bardzo dobrze
      zrobiłaś nadając je swojemu dziecku. Na ludzi nie zwracaj uwagi bo
      zawsze na coś nowego takreagują. Gdybyś nadała bardzo pospolite imię
      to też by komentowali. Imię odróżnia nas od innych ludzi imja też
      bardzo lubię imiona oryginalne . Szukając imion dla swoich dzieciteż
      kierowałam się własnym gustem nie słuchając opini innych ludzi , a
      mam troje dzieci .
    • donmari Re: Nietypowe imiona 07.12.07, 15:17

Ja mam dwóch synków- 11 letniego Edwarda ( jeden w całej szkole) i 5
      miesięcznego Waltera!!!

Walterek...Znajoma,germanistka rodzi w czerwcui już o dziecku mówi
      Walterek. Chłopaka by chciała))
    • Gość: Aldona Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 15:44
      Ja mam na imię Aldona i też mieszkam w malutkiej miejscowości... gdy byłam
      młodsza to nie lubiłam swego imienia ale teraz uważam że jest piękne i ma swoją
      ciekawą historię. Nie zamieniłam bym go na żadną Kasię czy Anię; jest wyjątkowe
      i oryginalne i na pewno Twoja córka też w przyszłości to dostrzeże...
    • Gość: Elina Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 22:29
      Ja sama mam nietypowe imię. To nasza rodzinna tradycja. Moja siostra
      nazywa się Tanja (ma córkę Olimpię, 6), a mój brat ma na imię
      Markus.
      Mam 3 córeczki. Bliźniaczki nazwałam Lisa i Larysa (7), a trzecią
      Dalia (4). Teraz trochę tego żałuję, bo w szkole ich rówieśnicy źle
      zareagowali na ich imiona. W ich klasie większość ma popularne
      imiona, np. Julia, Magda, Piotrek itp.
    • Gość: Ojciec Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 13:46
      Ja mam syna Damiana i córkę Michalinę , a siostra ma syna Marcela i
      córkę Wiktorię
      • survvivve Honorata i Milana 13.12.07, 11:55
        Mam na imię Honorata wink)) a moja córka MilAna wink))
        teraz spodziewamy sie prawdopodobnie chłopca i też chce, zeby jego
        imie było oryginalne...z poniższych propozycji Walter i Jovan wioda
        prym wink))
    • kamila22-1985 Re: Nietypowe imiona 13.12.07, 12:35

• mieszkowamama Re: Nietypowe imiona 13.12.07, 13:27
      Mieszko, bardzo pozytywne komentarze.
    • arlets1 Re: Nietypowe imiona 13.12.07, 14:07
      jako nietypowe proponuję dla chłopca - DORIAN
      dla dziewczynki - ARLETTA

moj synek miał sie nazywać Dorian ale siostra mi podebrała to imię
      wiec muszę szukać ....
      ciekawe tez jest DACJAN
    • kleo881 Re: Ignacy 13.12.07, 14:24
      Mia to bardzo ładne imię.
      Mój syn ma na imię Ignacy i parę razy też usłyszałam zgryźliwe komentarze, ale -
      no cóż, nie wszystkim musi się podobać.
    • Gość: E.T. Re: Nietypowe imiona IP: *.ikatel.pl 14.12.07, 16:52
      Moja coreczka ma na imię Bernadetka i na razie zdrabniamy Dusia (od
      Bernadusia)tongue_out
    • Gość: gosia słowik Re: Nietypowe imiona IP: *.profiline.pl 14.12.07, 20:27
      Moje dzieci mają typowe oklepane imiona ze względu na ich dobro
      mieli to być beniamin i otylia a są mateusz i monika, wraz z mężem
      wolimy aby imiona nie przysporzyły naszym dzieciom powodów do
      zmartwień i by w przyszłości nie mieli do nas pretensji że daliśmy
      im imiona, które utrudniają im życe
    • Gość: mała Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 00:15
      ja sama mam na imie Malwina a w przysłości dla dziecka planuje imie
      Ligia jeśli będzie to dziewczynka a jeśli chopiec bedzie to poprostu
      Jaś. Jeśli chodzi o imie wspomniane przez poprzedniczke powiem ze
      podoba mi sie Mia to ładne imie ale nalzey uświadomić otoczenie
      dziecka jak należy sie do niego zwracać.
    • Gość: mama ayli Re: Nietypowe imiona IP: *.web.vodafone.de 15.12.07, 03:35
      a ja dalam na imie mojej kochanej corci ayla czyt.ajla dla mnie rewelacyjne i
      podoba sie wszystkim
      • Gość: ja Re: Nietypowe imiona IP: 217.98.242.* 16.12.07, 01:40
        Moja sąsiadka nazwała córeczkę RAFAELLA a synka OSKAR. Mam sąsiada ARIELA i
        znajomych: TOBIASZA, TYMOTEUSZA FABIANA i ARLETĘ wink
        To są najbardziej nietypowe imiona w moim otoczeniu wink ;p
    • Gość: magda Re: Nietypowe imiona IP: *.ols.vectranet.pl 16.12.07, 13:26
      my dalismy na imie naszej corci Tatiana.tez nietypowe imie.ludzie rowniez roznie reaguja.a dziadki to w ogole odwalili protest.tez sie zastanawaiam czy dobrze zrobilismy.najpierw chcialam Laura,Julia,przez chwile byla tez Dagmara.ale pelno teraz wszedzie tych imion.Mia to bardzo ladne imie.nie przejmujmy sie innymi ludzmi.to oni maja problem nie my.
    • Gość: MIA Re: Nietypowe imiona MIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.07, 12:15
      DUPER IMIE MIA PIEKNE JA TAK MAM NA IMIE CI KTORZY ZNAJA PULP
      FICTION TO WIEDZA CO TO ZA IMIE NIE ZE MNIE PRZYROWNUJA DO POSTACI
      ALE JUZ TAKIE IMIE SIE POJAWIŁO I WSZYSCY JE POTRAFIA WYMÓWIC I IM
      SIE PODOBA POZDRAWIAMsmile
      • olianka Re: Nietypowe imiona MIA 21.12.07, 12:22
        Gość portalu: MIA napisał(a):

> DUPER IMIE MIA PIEKNE JA TAK MAM NA IMIE CI KTORZY ZNAJA PULP
        > FICTION TO WIEDZA CO TO ZA IMIE NIE ZE MNIE PRZYROWNUJA DO POSTACI
        > ALE JUZ TAKIE IMIE SIE POJAWIŁO I WSZYSCY JE POTRAFIA WYMÓWIC I IM
        > SIE PODOBA POZDRAWIAMsmile

Dość, że się wydzierasz, to w dodatku jednozdaniowo i niegramatycznie. Tego się
        nie da czytać.
        • Gość: mama Remika i Mii Re: Nietypowe imiona MIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 13:04
          Również mam córeczkę o imieniu Mia,i zupełnie nie przejmuje się tym,że ktoś
          zawoła MJA,wtedy po prostu poprawiam mówiąc,że nie nazywa się MJA tylko
          Mia...zazwyczaj danej osobie robi się wtedy głupio!!!Uważam,że jest to śliczne
          imię i jak jest ktoś bardziej oczytany,wykształcony i obyty z ludzmi to wie jak
          się je wymawia...a z moim obserwacji wynika,że większość ludzi "starej daty"
          wymawia mówiąc MJA...
    • Gość: emil Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 21:28
      co prawda nie wiemy jaka bedzie płeć ale dla dziewczynki też
      szykujemy imię Mia. Powiedz co na dzien dzisiejszy myslisz o tym
      imieniu? Czy coś sie zmieniło?
      • renik78 Re: Nietypowe imiona 27.02.08, 22:13
        Ja mam Natana i Doriana.Czasem ktoś się dziwnie popatrzy albo spyta "jak?" ale mi to nie przeszkadza.Tak mi się podobało i tak nazwałam.Pozdrawiam wszystkie odważne mamy.
        • Gość: mama Remika i Mii Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 11:13
          na dzień dzisiejszy myślę o tym imieniu to samo co wtedy gdy Mie tak
          ochrzciliśmy i zarejestrowaliśmy w USC...najpiękniejsze imię na
          świecie,delikatne,dziewczęce,oryginalne i nie nudne!!
    • bela349 Re: Nietypowe imiona 13.03.08, 16:17
      Nie martw się nasze córki nazywają się Jessica i Janessa.Mieszkamy od kilku lat w Niemczech ale nie wykluczone ze kiedyś wrócimy do kraju,nie przejmuje sie tym ponieważ w mojej miejscowości( mała miejscowośc)wszyscy to zaakceptowali.Są lubiane jako dzieci i inne imiona juz do nich nie pasują.A po drugie Imiona naszych dzieci mają podobac sie nam a nie ludziom i niech sobie gadają co chcą. Nie przejmuj się!!!! Dośc juz tych Olek, Julii, Wiktorii i i jeszcze innych oklepanych imon Zosiek Marysiek krysiek.Pozdrawiamsmile))
      • gaudencja Re: Nietypowe imiona 13.03.08, 16:37
        Janessa? jak to się czyta? Dżanessa?
        • bela349 Re: Nietypowe imiona 13.03.08, 17:09
          TAK Dżanessa lub Janessa czytasz tak piszesz tak. Można cztac tak i tak. To jest imie pochodne od Vanessa
          • abiela Re: Nietypowe imiona 13.03.08, 20:42
            Mogłabyś podać etymologię tego imienia oraz źródło? Pierwsze słyszę!
            • Gość: bela349 Re: Nietypowe imiona IP: *.pools.arcor-ip.net 13.03.08, 21:14
              Jest taka strona na google mozesz sobie poczytac, bo ja nie mam takiej potrzeby żeby Cie uświadamiać ani czasu.Widze ze mało się "obracasz" skoro nie słyszałaś ale jestem pewna,że gdybym napisała Ci imiona z przedszkola mojej córki to więcej niż połowa to nie słyszalaś! Przykro!!!
              • gaudencja Re: Nietypowe imiona 13.03.08, 23:41
                A Ida to imię pochodne od Ada, tak?
                • Gość: bela349 Re: Nietypowe imiona IP: *.pools.arcor-ip.net 14.03.08, 00:26
                  Ty to napisałas,niewiem.Poczytaj sobie i dowiedz sie czegos o imieniu Janessa to pogadamy.A Aleksandra to po polsku Ola -dobre sobie.
                  • gaudencja Re: Nietypowe imiona 14.03.08, 23:20
                    Gość portalu: bela349 napisał(a):

> o pogadamy.A Aleksandra to po polsku Ola -dobre sobie.

A bardzo dobre, i dość oczywiste z punktu widzenia gramatyki
                    historycznej i przenikania się kultur (z wschodniosłowiańskimi).

behindthename nie potwierdza Twoich enuncjacji na temat pochodzenia
                    imienia Janessa, a jest ono jedynym wiarygodnym źródłem netowym,
                    jakie znam:
                    www.behindthename.com/name/janessa
                    • bela349 Re: Nietypowe imiona 28.03.08, 02:03
                      To ja Ci podam jedne z wielu wiarygodnych zródeł netowych jakie ja znam: www.babynamesworld.com/meaning_of_Janessa.html może teraz dasz się na spokój....
                      • abiela Re: Nietypowe imiona 28.03.08, 10:09
                        bela349 napisała:

> To ja Ci podam jedne z wielu wiarygodnych zródeł netowych jakie ja
                        znam: www.ba
                        > bynamesworld.com/meaning_of_Janessa.html może teraz dasz się
                        na spokój...
                        > .

Nie wiem co to znaczy dać się na spokój. Jeśli oznacza to, że cię
                        zdenerowałam, to nie wiem dlaczego jedno pytanie o pochodzenie
                        imienia wywołało u Ciebie takie oburzenie.
                        Co do podanej strony, to uważasz, że strona podająca jako polskie
                        imiona np. Alenkę, Bacha, Achyma, Bercika, Biatę, Biejtę, Bogdi itd.
                        jest wiarygodna???
                        Proszę zobacz sama:
                        www.babynamesworld.com/polish-names.html
                        • olianka Re: Nietypowe imiona 28.03.08, 11:30
                          Abielko, właśnie miałam wrzucić ten sam link, z "polskimi" imionami z
                          wiarygodnego źródła wink
                          • mal_art Re: Nietypowe imiona 25.06.08, 11:36
                            Przeglądam właśnie imiona z tej stronki podanej przez Belę i znalazłam wśród
                            imion dla chłopca coś pięknego - Kryzys! smile Ze znaczeniem: niosący Chrystusa.
                            Komuś się z Krzysztofem skojarzyło...
                            • gaudencja Re: Nietypowe imiona 25.06.08, 22:12
                              To by wyjasnialo, dlaczego w naszym katolickim kraju bylo tyle
                              klopotow z rozwojem gospodarczym big_grin
                        • Gość: bela349 Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 01:08
                          Nie zdenerwowałaś mnie,nie tak szybko.Jednak bardzo się dziwię dlaczego tak zareagowałas na "nietypowe imię" jak tylko usłyszałaś,z tego co wiem jesteś między innymi moderatorką tego wątku i napewno juz nie raz spotkałaś imię które pierwszy raz słyszysz.Ja też bardzo interesuję się imionami,ale nie takimi zwyczajnymi,oklepanymi lubię poczytac lub posłuchać o imionach właśnie nietypowych.Pozdrawiam wszystkich odważnych rodziców,którzy mają własne zdanie są indywidualni nie nazywają swoich dzieci tak jak "u sąsiadów" dziesiąta Ola lub siódma Julia z kolei... A wierz mi imię Janessa istnieje, ja sobie nie wymyśliłam.
                          • 1492007gazeta Re: Nietypowe imiona 11.07.08, 00:36
                            a nawet jakbys sobie wymyslila, to co smile tez by wtedy istnialo smile
                • Gość: Ida Ida to samodzielne imię IP: 212.160.248.* 06.10.08, 18:10
                  Zdecydowanie nie.
                  Imię Ida to po prostu Ida. Nie żadne zdrobnienie. Zresztą każde zdrobnienie Idy
                  jest dłuższe od samego imienia smile (Iduś, Idunia...)
                  Samo słowo ma starożytny rodowód (patrz Idy w kalendarzu rzymskim). W mitologii
                  rzymskiej Ida była nimfą wychowującą małego Zeusa.
                  W mitologii germańskiej zaś Idy to były boginki leśne. A w chrześcijaństwie było
                  co najmniej 9 świętych Id.
                • Gość: AS Re: Nietypowe imiona IP: *.bg.am.poznan.pl 16.06.09, 12:05
                  Cóż, nietypowe imiona wzbudzają emocje. Warto się zastanowić czy
                  takie imię będzie dla dziecka miłe czy stanie się jego problemem
                  (niepotrzebne uwagi innych, szczególnie dzieci). Moja siostra, która
                  dała synkowi imę Iwo, sama krytycznie stwierdza, że inteligencja
                  wybiera imiona tradycyjne typu Jan, Marysia, Zosia a tzw. "niższe"
                  sfery - imiona wymyślne, żeby zwrócić na siebie uwagę.
                  • gaudencja Re: Nietypowe imiona 16.06.09, 22:38
                    Inteligencja przede wszystkim wybiera imiona samodzielnie, a nie
                    według panującej mody. Inteligencja bowiem myśli i tworzy trendy, a
                    nie niewolniczo za nimi podąża.
              • abiela Re: Nietypowe imiona 14.03.08, 09:53

> Jest taka strona na google mozesz sobie poczytac, bo ja nie mam
                takiej potrzeby
                > żeby Cie uświadamiać ani czasu.Widze ze mało się "obracasz" skoro
                nie słyszała
                > ś ale jestem pewna,że gdybym napisała Ci imiona z przedszkola
                mojej córki to wi
                > ęcej niż połowa to nie słyszalaś! Przykro!!!

A skąd taka agresja? I wnioski o mnie? Nie musi Ci byc przykro, moje
                poczucie własnej wartości w zupełności mnie zadawala.
                • Gość: bela349 Re: Nietypowe imiona IP: *.pools.arcor-ip.net 14.03.08, 16:49
                  Bez sensu to dalej kontynuować, lepiej skończmy bo odbiegamy od tematu.To nie jest żadna agresja to Ty na mnie naskoczyłas ze "zródłem "itp.Pozdrawiamsmile
                  • abiela Re: Nietypowe imiona 15.03.08, 12:40

> Bez sensu to dalej kontynuować, lepiej skończmy bo odbiegamy od
                    tematu.To nie j
                    > est żadna agresja to Ty na mnie naskoczyłas
                    ze "zródłem "itp.Pozdrawiamsmile

Moja dorga to jest forum o imionach, również o ich etymologii.
                    Wyobraź sobie, że się tym tematem zajmuje poważnie i stwierdzenie
                    beli 349 nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem. Dostępne mi
                    publikacje nie zawierają imienia Janessa, dlatego zapytałam. Byłabym
                    wdzięczna za wskazanie mi miejsca mojego naskoku, bo niestety nie
                    starcza mi wyobraźni, by je spostrzec.
              • quasimodo82 Re: Nietypowe imiona 06.10.08, 20:32
                >gdybym napisała Ci imiona z przedszkola mojej córki to więcej niż połowa to nie
                słyszalaś!<

No, w Niemczech to oni mają inwencję. Mój chłopak - Niemiec - przeczytał
                niedawno taką listę i on też więcej niż połowy nigdy nie słyszał. Nie umiał ich
                także przeczytać poprawnie. Żadnego niestety nie zapamiętał, a chciałam żeby mi
                coś przytoczył...
                Podczytuję sobie natomiast taka stronkę:
                www.baby-vornamen.de/
                i też tam można różne kwiatki znaleźć. Na przykład dowiedziałam się, ze w Polsce
                istnieje imię Hanja. Nie połapałabym się o co chodzi, gdyby nie to, że rodzina
                chłopaka tak właśnie zapisuje zdrobnienie mojego imienia (wym. Hańja).
      • aleks06 Re: Nietypowe imiona 30.05.08, 10:39
        bela349 napisała:

> Dośc juz tych Olek, Julii, Wiktorii i i jeszcze innych oklepa
        > nych imon Zosiek Marysiek krysiek.Pozdrawiamsmile))

Popieram, ja mam Jessice i Kevina.
    • fxe Re: Nietypowe imiona 28.03.08, 19:41
      A my mamy 2-letnią Kornelię Emilię.(Nela,Korni,Nelunia)Imię spodobało się nam
      kilka lat temu,gdy poznaliśmy dziewczynkę która je nosiła-wiecznie
      roześmianą,sympatyczną rozrabiarę.Rodzina długo namawiała nas na odwrócenie
      kolejności.Kornelia jednak wygrała(Emilka za bardzo kojarzyła się nam z różowymi
      kokardkami).Imie spodobało się niestety "na osiedlu"-teraz są już 3 dziewczynki
      o tym imieniu.
    • madziara95 Re: Nietypowe imiona 02.04.08, 21:08
      ja mam Leona i Kornelie. teraz czekamy na kolejnego chłopca i
      myślimy o imieniu Bruno.
      • Gość: mama Re: Nietypowe imiona IP: *.tosa.pl 02.04.08, 22:10
        Ja niedawno poznała kobiete (wiek ok. 35 lat) o imieniu SYDONIA.
        Znacie to imię?
        • gaudencja Re: Nietypowe imiona 02.04.08, 22:12
          Tak - Sidonia Jędrzejewska jest teraz wiceszefową UKIE. Z tym, ze
          Sydonia to poprawniejsza polska forma tego imienia. O Sydonii było
          już na forum, mnie się to imię bardzo podoba. Czeskim jego
          odpowiednikiem jest natomiast... Zdenka.
          • Gość: mama Re: Nietypowe imiona IP: *.tosa.pl 02.04.08, 22:25
            Dzięki Gaudencjo za szybka reakcję... Zdumiewa mnie jeszcze wiele
            imion np. Orest, Karmena (w takiej pisowni), Linda, Żywila. Wszyscy
            ich właściciele to Polacy, urodzeniu i zarejestrowani w polsce.
        • Gość: Lidia Re: Nietypowe imiona IP: *.98.102.11.ip.airbites.pl 20.06.08, 17:48
          a co myślicie o imieniu Sonia dla dziewczynki. Nazwaliśmy tak swoją córeczkę ale
          co się nasłuchaliśmy od innych to nie jest miłe.
          • Gość: Leil@ Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 21:06
            Pewnie się nasłuchałaś,że Sonia kojarzy się z psem co?śmieszne,bo to ludzie są
            chorzy nazywając psy imionami ludzkimi,równie dobrze można by Yorka nazwać
            Ewelinką...Sonia samo w sobie nie bardzo mi się podoba,ale nie ma to związku ze
            skojarzeniem psimwink
            • Gość: Lidia Re: Nietypowe imiona IP: *.98.102.11.ip.airbites.pl 23.06.08, 10:56
              Dzięki za miłą opinię. Trafiłaś, że się wszystkim to imię kojarzy z psem. Skoro
              jest w kalendarzu, to uważam, że niech zastanowią się ci którzy tak nazywają
              swoje psy. A zresztą mało to psów Kubusiów, Oskarów....
              • gaudencja Re: Nietypowe imiona 24.06.08, 13:31
                Z kalendarzami roznie bywa - generalnie w tradycyjnych polskich
                kalendarzach Soni nie ma. Nie dziwie sie, ze Cie denerwuje
                popularnosc tego imienia jako psiego, ale z drugiej strony Sonia
                rosyjskim zdrobnieniem od Zofii jest, zatem w Polsce jako imie
                zenskie do tej pory byla rzadko spotykana.
              • 1492007gazeta Re: Nietypowe imiona 11.07.08, 00:32
                coz, imie wg mnie piekne, ale co poradzic... i mi kojarzy sie z psem. moze to
                skojarzenie bierze sie rowniez z podobienstwa sonia-sunia...
    • jakasjopejka Re: Nietypowe imiona 25.06.08, 09:03
      Witam serdecznie! Mnie nietypowe imiona fascynują i cieszę się, że ludzie się
      ich nie boją, bo uważam, że świat dzięki temu nabiera kolorówsmile Sama ma synka
      Baltazarka i jakoś nie dałam sie zakrzyczeć, że to zbyt wymyślne imię. I jeszcze
      taka ciekawostka dotycząca tego, jak dzieci mogą odbierać imiona. Otóż
      zaprzyjaźniony z moim synkiem Antoni, wrócił ostatnio z przedszkola i mówi do
      swojej mamy: "Wiesz, dziś przyszedł do nas chłopiec o bardzo dziwnym imieniu:
      Wojtek"!smile Dodam tylko, że w powtarzanej przy różnych okazjach frazie "mój
      przyjaciel Baltazar" Antoś nie widzi niczego egzotycznegowink Pozdrawiam ciepłosmile
    • Gość: karolcia Re: Nietypowe imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 18:47
      no akurat ja jeszce nie mam dziecka ale moja mama ma na imie CZEKINA większość ludzi sie krzywi i wypowiada celina, cekina, itp. dopiero po wielokrotnym powtużeniu umieją to wymówić
      • asiu-sia Re: Nietypowe imiona 11.07.08, 21:15
        Mój synek to Teodor, w skrócie Teo (tata wymyślił). Niestety czasem ktoś przekręci na Teofilsad Na drugie imię chcialam dać Leopold (miałam kiedyś kolegę o tym imieniu)-byłby Teo-Leo, ale zdecydowalismy się na Jasia (żeby bylo dla równowagi).

A koleżanka mojej babci ma wnuczka... uwaga!!!: Pantaleon

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.