joannamichal 19.08.03, 14:00 Podoba mi się wiele imion żeńskich i nie potrafię się zdecydować na jedno konkretne. Może Wy mi pomożecie wybrać. Oto one: Amelia Idalia Kornelia Maja Matylda Ofelia Olimpia Zuzanna. Napiszcie mi co sądzicie o tych imionach. Będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agewli Re: imię dla mojej córeczki 19.08.03, 14:19 Z przyjemnoscia odniose sie do twoich propozycji, aczkolwiek podkreslam,ze imie to kwestia szalenie indywidualna i subiektywna, totez moj wybor nie moze byc uznany za reprezentatywny dla wiekszej grupy forumowiczek. A zatem: > Amelia - kojarzy mi sie z moda z lat 80. na Isaure... czyli raczej krotkotrwaly, ale silnu trend > Idalia - OK, choc wolalbym forme skrocona - Ida > Kornelia - do zniesienia > Maja - OK > Matylda - OK > Ofelia - zbyt gornolotne > Olimpia - mnie sie nie podoba > Zuzanna. - that`s IT! z calej grupy wybralabym wlasnie to Pozdrawiam! > Napiszcie mi co sądzicie o tych imionach. Będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię dla mojej córeczki 19.08.03, 16:23 A to moje zdanie na temat wybranych przez Ciebie imion. > Amelia - podoba mi sie, ale podobno teraz w Polsce dosc popularne > Idalia - tylko jako Ida > Kornelia - mi sie nie podoba > Maja - ladne > Matylda - nie za bardzo > Ofelia - za gornolotne > Olimpia - nie za bardzo > Zuzanna - ladne, ale chyba tez ostatnio oklepane Czyli ja bym sie zdecydowala na Ide, Maje lub Zuzie. Zycze udanego wyboru i pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: imię dla mojej córeczki 19.08.03, 17:40 Czesc ! A teraz kolej na moja ocene : Amelia - podoba mi sie ,ale w Polsce chyba za popularne Idalia - tylko w formie Ida Kornelia - NELLA albo Nelly podoba mi sie bardzo Maja - ladnie ,ale troszke za dziecinnie Matylda - ciotka Matylda NIEEEE.... Ofelia - Ladnie oryginalnie Olimpia - nie Zuzanna - oklepane Mnie najbardziej podoba sie : OFELIA MAJA Pozdr. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: imię dla mojej córeczki 19.08.03, 21:36 > Amelia - ładne, ale ostatnio b. często nadawane > Idalia - brrrr > Kornelia - bardzo mi się podoba > Maja - ładne > Matylda - sorry , ale dla mnie okropne !!! > Ofelia - nie ! > Olimpia - nieeee ! > Zuzanna.- tak miała mieć na imię moja córeczka, której urosły jajeczka !!! pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: imię dla mojej córeczki 20.08.03, 10:39 > Amelia - ładne, ale już za czesto o nim słychac > Idalia - ładne jako Ida > Kornelia - Raczej Nelly - to ładniej brzmi > Maja - ładne > Matylda - takie sobie, ciotkowate troche > Ofelia - takie romantyczne > Olimpia - nie > Zuzanna. - ładne, ale także już oklepane > Wg mnie najładniejsze z tych imion to MAJA. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kalamburka_89 Re: imię dla mojej córeczki 22.08.03, 20:04 joannamichal napisała: > Amelia - błagam, nie > Idalia - podobnie jak poprzednicy uważam, że tylko Ida (zresztą Ida się dobrze kojarzy z Idą Borejko) > Kornelia - takie... nowobogackie > Maja - bardzo ładne, ale na dłuższą metę denerwujące mogą być stwierdzenia: Maja? Jak pszczółka Maja? Ale z drugiej strony pszczółka była bardzo sympatyczna > Matylda - źle mi się kojarzy > Ofelia - nie (coś jak Kornelia) > Olimpia - nie (j.w.) > Zuzanna. - Zuzia, owszem, ale co potem, kiedy dziecko przestanie być dzieckiem? Pani Zuzanno? Nie wiem, mnie to nie brzmi. Jak dla mnie najlepsze to Maja i Ida. > Napiszcie mi co sądzicie o tych imionach. Będę bardzo wdzięczna. Mam nadzieję, że trochę pomogłam. Pozdrawiam i życzę trafionego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: imię dla mojej córeczki 22.08.03, 22:52 > Hej 1 Moim skromnym zdaniem ... Amelia - ładne , choć już dość powszechne > Idalia - nie podoba mi się > Kornelia - bardzo ładne > Maja - bardzo miłe > Matylda - sorry, ale nie mój gust > Ofelia - chyba nie > Olimpia - też niezbyt mi się widzi i słyszy > Zuzanna - tak miała się nazywać moja córeczka, której urosły jajeczka... - w tej chwili tak bym raczej córci nie nazwała ze względu na ogrom Zuziek w jednej klasie ! pozdrówka mamuśki ! > Odpowiedz Link Zgłoś
magolcia Re: imię dla mojej córeczki 25.08.03, 13:35 Z wymienionych przez Ciebie imion podobają mi się Zuzia (chciałam tak nazwać moją Olę, ale mamy już jedną Zuzę w rodzinie z tym samym nazwiskiem) albo Maja. Reszta jest taka trochę pompatyczna, no i ostatnio oklepana zwłaszcza Amelia. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: imię dla mojej córeczki 02.09.03, 13:46 Podobają mi się wszystkie z wyjątkiem Kornelii,więc rzeczywiście masz problem Wybierz to najrzadziej spotykane.Moze Idalia? pozdrawiam Julka Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: imię dla mojej córeczki 02.09.03, 14:34 pozdrawiam serdecznie najbardziej podoba mi się imię Maja causki badziul Odpowiedz Link Zgłoś
gabimama Re: imię dla mojej córeczki 10.09.03, 23:19 Amelia - ładne, ale coraz bardziej popularne (patrz warszawska sobotnia Gazeta Wyborcza) Idalia - wg mnie baaaaaardzo ładne i jeszcze wciąż rzadko spotykane; nadaliśmy to imię naszej córeczce i właśnie Idalia a nie skrócone Ida, ponieważ - wg nas - brzmi bardziej melodyjnie i romantycznie, i nie jest tak "twarde i suche" jak Ida, a zdrobniać można na wiele sposobów: Ida, Idalka, Idunia, Idusia, Idka itd.) Kornelia - akurat mi się nie podoba; i nie wydaje mi się, że bardzo ładne zdrobnienie - Nela jest właściwym zdrobnieniem od tego imienia Maja - dość ładne, ale także coraz bardziej popularne Matylda - bardzo przepraszam wszystkie Matyldy i ich mamy, ale mi się kojarzy z krówką Ofelia - jak na mój gust trochę za dramatyczne Olimpia - fajniusie, ale zdrobnienie to chyba Ola, a Oli w koło od groma i ciut ciut Zuzanna - bardzo ładne, ale niestety też bardzo popularne Odpowiedz Link Zgłoś
melimama Re: imię dla mojej córeczki 30.09.03, 09:14 > Amelia - tak ma na imię moja córeczka, więc oczywiście dla mnie jest nr 1! I wbrew temu co napisały poprzedniczki, nie uważam, że jest bardzo popularne. Przynajmniej nie w Krakowie. W czerwcu ub. roku moje dziecko było pierwszą i jedyna Amelką w szpitalu, gdzie się urodziła :o) Również panie z USC powiedziały mężowi, że jest to mało popularne imię. > Idalia - podoba mi sie i to bardzo. Gdybym miała kiedys drugą córeczkę, to skłaniałabym się ku Idalii ;o) Ale to już takie moje zboczenie na punkcie imion kończących się na "lia" > Kornelia - też piękne (patrz ostatnie zdanie) > Maja - słodkie, ale ostanio dośc częste > Matylda - ładne, ale jakoś mi się kojarzy dziwnie, tzn.... z grubą babą > Ofelia - niee... > Olimpia - nie > Zuzanna - ładne, ale straaasznie popularne pozdrawiam i życze udanego wyboru! GosiaK, mama Amelki (11.06.2002) Odpowiedz Link Zgłoś
ella13 Re: imię dla mojej córeczki 30.09.03, 12:13 Idalia jest ładne, nietypowe Moja córeczka ma na imię Iga (zdrobniamy: Igusia, Igula, Igunia,Igusiek) Znałam kiedyś Igę, która była piękna i bardzo sympatyczną dziewczyną, stąd mój wybór, moze ty tez zasugeruj się charakterem ludzi, których znasz o takich imionach. Gdyby Iga była chłopcem nazywała by sie Kaj. ( z Baśni o królowej sniegu) Odpowiedz Link Zgłoś