babazygmunta 04.02.08, 16:51 Urodził się w sobotę i będzie miał na imię Szczęsny jakostam I z tym jakośtam jest problem Pod uwagę brane są: Szczęsny Louis Szczęsny Carlos Szczęsny Felippe (chyba tak się pisze) Szczęsny Diego Nazwisko typowo polskie kończące się na -ski Poddaję pod dyskusję czysto teoretycznie ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tuttifrutti Re: Całkiem nowy ludź:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 16:55 ale dlaczemu typowo staropolskie imie zestawic z jakism obcojezycznym??? jestescie dwunarodowcami??? moje zdanie jest takie: znałam ksiedza o nazwisku SZCZĘSNY-wiec nei umiem sie ustosunkowac do niego jako imienia- jak dla mnie dziwne- jak to zdrobnic??? a te drugie imiona to jzu zupełny odlot jak dla mnie. ale jak juz to chyba SZCZĘSNY FILIP- a nie jakis filippe: Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Całkiem nowy ludź:) 04.02.08, 16:56 A czyj to ludź? Szczęsny to bardziej kojarzy mi się z nazwiskiem niż z imieniem, ponieważ znam mnóstwo osób noszących takie nazwisko. Należy do nich między innymi dziewczyna mojego brata . Ale pewnie pierwsze imię dla nowego ludzia już nie podlega żadnej dyskusji . Wg mnie Szczęsny Diego najlepiej brzmi . Odpowiedz Link Zgłoś
babazygmunta Wyjaśniam 04.02.08, 17:07 Ludź jest synem Lolity (Dolores) i Feliksa. Mama jest Hiszpanką, tatuś Polakiem. Mieszkają obecnie w Hiszpanii, ale za rok, dwa wracają do Polski na stałe, stąd pierwsze imię polskie. Szczęsny dlatego, że tatuś Feliks. I podobno imię wszystkim znajomym i rodzinie w Hiszpanii ogromnie się podoba. Zrobiło wręcz furorę. Swoją drogą zastanawiam się, jak go wymawiają ). Ludź ma już siostrzyczkę - Jolantę Mercedes (imiona po babciach), na co dzień nazywaną Lolą. Rodzice mieli gotowe imię dla drugiej dziewczynki - Felicja Pilar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuttifritti Re: Wyjaśniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 17:11 ok to zmienia psotać rzeczy w takim razie zawsze bedize sobie mógł zmaienaic imiona w zaleznosci od państwa w ktorym bedzie ale ten Szczęsny do mnie nie przemawia za bardzo z nazwiskiem sie kojaży- a faktycznie jak oni to wymawiajaj??? Odpowiedz Link Zgłoś
babazygmunta Re: Wyjaśniam 04.02.08, 17:23 Chyba się wybiorę do Hiszpanii, żeby to na miejscu sprawdzić ) Imię Szczęsny bardzo mi się podoba, chociaż pojęcia nie mam, jak to zdrabniać. Hiszpanie już coś wymyślą. Nigdy nie spotkałam się ze zdrobnieniem Lola od Jolanta . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuttifrutti Re: Wyjaśniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 17:30 haha a ja sie spotkałam moja córeczka mowi tak na swoja babcie zamiast Jola to Lola moze beda muwic na niego Felicci- to po wlosku chyba ale moze po Hiszpansku jakos podobnie jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Wyjaśniam 04.02.08, 19:30 A co zrobi nieszczęsna hiszpańska rodzina Szczęsnego z takim imieniem??? Przeciez nikt go poprawnie nie wymowi, nawet nie wiem, czy mamie się uda.... Dla mnie to jednak lekkie przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wyjaśniam 04.02.08, 23:39 Nie bądźmy bardziej hiszpańscy od hiszpańskiej rodziny Szczęsnego. Mnie się podoba Szczęsny Felippe i Szczęsny Diego, ale wszystko zależy od dopasowania do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina-81 Re: Całkiem nowy ludź:) 04.02.08, 19:56 Ja jestem z tym "wyrazem" oswojona od małego. Mama z domu Szczęsna, dziadkowie wiadomo - Szczęśni ciotka (siostra mamy) zd Szczęsna wyszła za mąż za Szczęsnego (nie musiała dowodu zmieniać ) ale mi tez sie to kojarzy z nazwiskiem. Wujek (brat mamy) wyjechał do Niemiec i z tego co wiem to nazwisko wymawiają Scesny - może w Hiszpanii wymawiają podobnie (bez polskich sylab???) Odpowiedz Link Zgłoś