Gość: Iwona. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.08, 12:16 Na przełomie marca i kwietnia ma przyjść na świat mój synek. Początkowo chciałam nazwać go Piotrusiem lub Filipem, ale okazało się, że w najbliższej rodzinie mojego męża urodziło się właśnie dziecko o imieniu Filip. Mój mąż, po za zastanowieniu, odmówił mi zgody na Piotrusia - mój narzeczony z czasów liceum miał tak na imię, Paweł, mój mąż, nie chciał dać mu satysfakcji. Poradźcie wobec tego, moje miłe, jak nazwać synka. Chciałabym dać mu takie imię, które byłoby oryginalne i niezbyt popularne. Liczę na Waszą pomoc, Iwona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdmaz Re: Ratunku! ; ) 08.02.08, 12:24 Feliks Cyryl Marceli Fryderyk Mieszko Tytus Lucjan Leonard Fabian Albert Florian Wincenty Eryk Bernard Benedykt Ernest Teodor Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Ratunku! ; ) 08.02.08, 12:26 i jeszcze Bruno, Gustaw, Konrad, Borys, Joachim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Ratunku! ; ) IP: *.iopan.gda.pl 08.02.08, 12:29 Korneliusz Konrad Bruno Witold Jędrzej Bernard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwonka. Re: Ratunku! ; ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.08, 13:43 A ja myślałam jeszcze nad Leonem, Aleksym, Dorianem i Adolfem. Czy to ostatnie imię kojarzy się aż tak jednoznacznie? Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Ratunku! ; ) 08.02.08, 14:29 Adolf nie. Zawsze śmieszy mnie często padające na tym forum stiwerdzenie, że imieniem można skrzywdzić dziecko, ale to chyba jedyny przypadek, kiedy tak by było Aleksy jest piękny, rzadki i nieudziwniony. Leon niezły. Dorzucę Ci jeszcze Iwo i Juliana. Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Re: Ratunku! ; ) 08.02.08, 13:54 Adolf kojarzy mi się bardzo jednoznacznie, ale to już skrzywienie historyka Jeśli chodzi o imiona to póki co proponuję: Kasjan, Marceli, Jędrzej, Bruno, Kornel, Gaweł, Tymon, Ksawey. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Ratunku! ; ) 08.02.08, 14:35 Adolf nie. I Alfons też nie. Podoba mi sie Leon i Aleksy. Dorian mniej, ale może być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona. Re: Ratunku! ; ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.08, 15:06 Aleksy rzeczywiście jest ładnym imieniem. Tak samo i Leon. Kasjan... Hm... Tylko czy uda mi się przekonać mojego męża? ;P A co do Adolfa... Gdyby nie pewien Adolf uważałabym, że jest to imię nawet całkiem, całkiem. Niestety, wszyscy mamy do niego uprzedzenie jak widać. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ratunku! ; ) 08.02.08, 17:32 Zarówno Piotruś jak i Filip nie są imionami rzadkimi ani oryginalnymi, więc trudno coś proponować. Może Wojtuś, Kajetan, Klimek, Miłosz? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Ratunku! ; ) 08.02.08, 17:41 Leon mi całkiem się podoba. Od siebie dorzucę jeszcze: Bartek (Bartłomiej lub Bartosz), Michał, Antoni, Krzysztof. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Ratunku! ; ) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 18:52 Z proponowanych Leon lub Aleksy. Proponuję jeszcze: Antoni, Błażej, Ignacy, Julian, Kajetan, Maksym, Marceli, Tymoteusz, Tobiasz, Franciszek, Ksawery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona. Re: Ratunku! ; ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.08, 19:09 Tobiasz... Bardzo mi się podoba. Malwina miała być córeczka, ale okazało się, że w brzuchu chłopiec siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona. Re: Ratunku! ; ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.08, 19:08 Te akurat nie są oryginalne. Piotrków i Filipów jest bez liku. Chodziło mi o jakieś inne, oryginalne, niespotykane propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teta5 Re: Ratunku! ; ) IP: *.26.184.martel.pl 08.02.08, 22:24 Konrad jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Ratunku! ; ) 08.02.08, 22:34 A co powiesz na Seweryna lub Seweriana ?? Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Ratunku! ; ) 09.02.08, 12:52 Kilka propozycji: Sergiusz, Tymon, Miłosz, Joachim, Olaf - może któreś Ci się spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona. Re: Ratunku! ; ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.08, 13:30 Sewerian podoba mi się bardziej od Seweryna, ale niestety, trudno będzie przekonać do tych imion mojego męża. Myślę, że synek zostanie albo Aleksym, albo Leonem, albo Miłoszem. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Ratunku! ; ) 09.02.08, 15:33 O lubię Aleksego. Jak iść dalej na rosyjską nutę to może Dymitr, moje ulubione. Dorzucam Joachima. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona. Re: Ratunku! ; ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.08, 15:54 Nie, nie. Mamy nazwisko zakończone na -ow i nazwanie dziecka typowo po rosyjsku byłoby niezbyt dobrym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
marteczkaa84 Re: Ratunku! ; ) 12.02.08, 15:20 Leon (imię mojego synka), Aleksy, Julian, Maksymilian bardzo mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Ratunku! ; ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.08, 16:20 No i problem się maluje na horyzoncie, bo zdecydować nie mogę się czy Leon, czy Aleksy. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Ratunku! ; ) 12.02.08, 18:40 Mam wrażenie, że Leon jest mniej popularny od Aleksego i mu podobnych (Aleks, Aleksander itp) - jeśli to Ci w czymś pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
marteczkaa84 Re: Ratunku! ; ) 12.02.08, 21:25 Może jak już zobaczysz synka to będziesz wiedziała, które imię jest dla niego. Ja w Leonie zakochana byłam już przed ciążą, więc nie miałam z tym problemu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Ratunku! ; ) 13.02.08, 13:01 A mnie Aleksy Imiona z samogłoską tak ładnie się odmieniają, miło mieć synka Aleksego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Ratunku! ; ) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 16:30 i wybrane! będzie Leon Konstanty. drugie imię po pradziadku. dziękuję za pomoc Wam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ratunku! ; ) 14.02.08, 11:37 Gość portalu: iwona napisał(a): > i wybrane! będzie Leon Konstanty. Ślicznie! Odpowiedz Link Zgłoś
marteczkaa84 Re: Ratunku! ; ) 14.02.08, 11:42 Pięknie i Konstanty też bardzo ładne. Mój jest Leon Karol. Również drugie imię po pradziadku i po naszym Papieżu. Teraz czekamy na wieści o synku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona jest LEON ADAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 20:16 po wnikliwym zastanowieniu stanęło na Adamie, miast na Konstantym. mąż był ucieszony od 30 marca jestem szczęśliwą mamą Leoszka!!!! ))) Odpowiedz Link Zgłoś
marteczkaa84 Re: jest LEON ADAM 17.04.08, 11:33 Gratuluję. Witamy Leonka na świecie. Niech zdrowo rośnie. Śliczne imiona wybrałaś Może pokażesz nam zdjęcie synka Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Ratunku! ; ) 17.04.08, 17:15 leoś - przepięknie... sami tak chcieliśmy nazwać synka, ale przyszła babcia oprotestowała... Odpowiedz Link Zgłoś