11ulla 21.08.03, 14:43 W "skrocie" Maurycek...mojemu 4,5 miesiecznemu bobaskowi się podoba a w dodatku nasz lekarz pediatra z 30-letnim stażem jeszcze pacjenta o takim imieniu nie mial JEST PIERWSZY Najpierw w ciąży jak mówilam jak będzie miał na imię mój syneczek, to wszyscy reagowali podobnie: "serio? naprawde tak dasz na imię; a skąd taki pomysł...itd"...ale teraz jak zobaczą mojego ślicznego syneczka i usłyszą że nazywa się Maurycek to podoba się Do mojego syneczka pasuje imię Maurycek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: MAURYCY 21.08.03, 21:16 Witam. Imię oryginalne, trzeba przyznać. Powiem Ci, że ciekawie brzmi wg mnie. Ja nie dałabym tak dziecku na imię, ale imię to budzi takie pozytywne skojarzenia :o). Pozdrawiam Ciebie i Maurycka (fajne zdrobnienie) Madzia i Natanek Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: MAURYCY 22.08.03, 11:55 Czesc ! Oryginalnie - ale do mnie nie przemawia. Najwazniejsze ,ze wam sie podoba. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
kari7 Re: MAURYCY 29.08.03, 16:48 Moja przyjacióka dała tak na imnię swojemu synkowi - w zrobnieniu Mauryś. Żadkie imię, ja sie przyzwyczaiłam chociaz na poczatku była zdziwiona.Ale fajny chłopaczek. Życzę zdrówka małemu Maurycemu Odpowiedz Link Zgłoś
mkatarynka.edziecko Re: MAURYCY 16.09.03, 07:38 Wszystko wskazuje na to, że mój drugi synek (jęśli będzie synkiem) będzie miał na imie właśnie Maurycy. Tylko przy tym imieniu doszlismu do porozumienia całą rodziną... Ale jeszcze trochę czasu więc może się to zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: MAURYCY 16.09.03, 14:12 Dla mnie jest to imię "nie z tej epoki". Bardziej mi pasuje do czasów Mickiewicza i niestety , nie podoba mi się. Ale pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
11ulla Re: MAURYCY 29.12.03, 23:05 Hej! HEJ!!! Mój malutki już robi się troche wielki...a ja cieszę się, że nazwalam go MaurycyTo fajne imię i pasuje do malutkiego ...tak generalnie mam super synka Znajomi tez już się przyzwyczaili i już nie dziwią się ...a poza tym chyba zapoczatkowaliśmy jakiś śmieszny trend wsród znajomych...same oryginalne imiona są na topie, np. Kryspin (a tak, to ja bym nie nazwala własnego dziecka- ale zapewne o imieniu Maurycy też większość ludzi tak mysli) Tak naprawde to każde imię jest ładne, wystarczy tylo spotkac kogoś fajnego o takim imieniu i mieć dobre skojarzenia)) pozdrawiamy ulla i maurycek (06.04.2003) a to my: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9184937&a=9670203 Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: MAURYCY 29.12.03, 23:12 Czesc ! Wlasnie dzisiaj stwierdzilam w jakims watku to samo. Przez to uczestnictwo w tym forum tzn.Ciagle czytanie roznych imion itp.zaczynaja mi sie podobac imiona ,ktore do tej pory wcale mnie nie zadziwialy.A takze to co ty piszesz,jezeli sie kogos fajnego ,interesujacego pozna to podoba sie tez z czasem jego imie. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
11ulla Re: MAURYCY 29.12.03, 23:24 My to imię tez wymyśliliśmy dla żartu...imię dla dziewczynki było od zawsze (Gabrysia), ale dla chłopca nie moglismy nic znależć...a któregoś dnia sobie zażartowaliśmy że nazwiemy Maurycy. No i po kilku miesiącach, jak się okazało że to facet to zrobił się problem jak nazwać Naprawde szukaliśmy "normaniejszego" imienia...ale tylko Maurycek nam się podobało (a moja mama zagroziła, że nikomu nie powie jak wnusio ma na imię bo będzie się wstydziła...a teraz wszyscy jej znajomi wiedzą że ma wnusia Maurycka) buziaczki ulla i maurycek (06.04.2003) a to my: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9184937&a=9670203 Odpowiedz Link Zgłoś
marcsi Re: MAURYCY 30.12.03, 17:28 Bardzo słodkie imię. Mój kocur nazywa się Maurycy - zdrobniale Mauryś (albo z włoska Maurizio) A ze zdjęcia widać, że Twój Maurycek jest bardzo słodkim chłopaczkiem. Pozdrawiam Was oboje, M Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: MAURYCY 30.12.03, 22:27 11ulla napisała: > W "skrocie" Maurycek...mojemu 4,5 miesiecznemu bobaskowi się podoba > > a w dodatku nasz lekarz pediatra z 30-letnim stażem jeszcze pacjenta o takim > imieniu nie mial > JEST PIERWSZY Bardzo fajne imie. Dla mnie powazne, ale i swieze, wrecz pasuje do mlodego kawalera. W Polsce jest ponad 1200 Maurycych, wiec nie jest tak zle z ta niepopularnoscia))! Odpowiedz Link Zgłoś
11ulla Re: MAURYCY 30.12.03, 23:17 o skąd wiesz ze jest ponad 1200 Maurycych????? Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Powtorka z rozrywki 31.12.03, 20:00 Kupilam sobie "slownik imion" Jana Grzeni. ) Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: MAURYCY 31.12.03, 00:14 Imie nie szczegolnie mi sie podoba, na dadatek chyba jest jakas piosenka Ich Troje w ktorej poczatkowe slowa to cos w stylu Maurycy? co ty tutaj robisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
emka79 Re: MAURYCY 31.12.03, 03:57 Hej! Mnie sie bardzo podoba! To imie nosi 6-cio letni wnuczek mojej bylej nauczycielki... Ale przede wszystkim to imie kojarzy mi sie z takim belgijskim poeta Maurice Carême - pisal piekne wiersze dla dzieci, pelne humoru i ciepla Pozdrowienia dla Ciebie i Maurycego! Odpowiedz Link Zgłoś
momisz Re: MAURYCY 12.02.04, 10:53 oczywiscie ze to wspaniałe imię maurycy to mój synek za 2 tygodnie bedzie miał rok zdrobnienia: maurycek, mauryś, mryś( najczęsciej), synek-maurynek, mrysio, mały rysiek[ małrysiek], mały rycerz[małrycerz], no i MAURYCY wybieraliśmy imiona na M- i padło na to imię wzbudza kontrowersje- reakcje takie- jak komuś sie podoba to się zachwyca... tych , którym sie nie podoba poznaję po.... pauza po podaniu imienia, a zaraz pytanie: jak do niego mówicie? hahahaha pozdrowienia dla Mauryców "kot maurycy"- jesli się nie mylę to Julia hartwig napisała wiersz pod takim tytułem. znalazłam: KOT MAURYCY Julia Hartwig Wyzywają go od rabusiów gangsterów oszustów i wyłudzaczy uliczników i zabijaków Przeszkadza w posiłkach wskakuje na stół i buszuje wśród szklanek i kieliszków rozrywa paczki z jedzeniem przynosi w pyszczku złowionego szpaka który postanowił zwiedzić pieszo trawnik przed domem i zapłacił życiem za ten nieostrożny spacer żąda bezapelacyjnie wejścia lub wyjścia z pokoju czy kuchni wdaje się w zażarte bójki z sąsiedzkimi kotami wydając przy tym przerażające wrzaski drapieżnika z dżungli Nie schlebia nikomu i jest nieugięty w swoich chęciach obojętny na nakazy i pieszczoty tak pieszczoty bo nie zważając na jego naturę pieszczą go i tulą zachwycając się jego miękkim chodem i zręcznymi skokami podają mu najlepsze kąski i pozwalają spać na swoich łóżkach Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność ale za wdzięk i niepokorność za życie samo w sobie w całej jego oczywistości Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania. Odpowiedz Link Zgłoś
rosey Re: MAURYCY 12.02.04, 11:03 Znałam kiedyś Maurycego w moim wieku - był b. przystojny Zdarzyła mu się taka historia - jechał na obóz harcerski i drużynowy zapisując go na listę uczestników zapomniał jak się nazywa, ale kojarzyło mu się z tym imieniem nazwisko Mochnacki, tak więc go zapisał... A Maurycy Mochnacki to postać znana z lekcji historii Odpowiedz Link Zgłoś
maurycyn Re: MAURYCY 13.02.04, 22:14 Witam, zwłaszcza Ulę i Momisz. Mój synek 4,5m-ca to też Maurycek.Cudnie napisałaś Momisz o naszych zdrobnieniach - Mauryckach. Mój starszy ma na imię ...... uwaga:IGNACY (ma 2,2lata i mówi do swojego braciszka MAŁCYCY LUB MAŁCYCEK)Kocham momenty gdy słyszę te imiona. Baaaardzo ciepło pozdrawiam. ewa mama ignasia i maurysia Odpowiedz Link Zgłoś
11ulla Re: MAURYCY 15.02.04, 21:05 a ja czekam na chwilę kiedy mój malutki sam powie jak się nazywa))) buziaczki dla malutich MAURYCKÓW i ich mamusiek))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
11ulla Re: MAURYCY 15.02.04, 21:01 uahahah naszego Maurycka nazywamy: Maurycek albo Malutek dzieki za wiersz o kocie ja też mam to samo, każdy mi mowi że Maurycy kojarzy sie z kotem, albo jakąś bajką (jeszcze nie trafiłam) no i standardowe pytanie o to, jak g zdrabniamy w sumie to imię jest super, miałam dużo obaw przed wyborem takiego imienia, ale uwazam, że to bardzo ladne imię Odpowiedz Link Zgłoś
maurycyn Re: MAURYCY 14.03.04, 21:50 Witam, wiem że jest w SMYKU książeczka Maurycy i coś tam.....(to oczywiście nie tytuł) ale na pewno jest.O słoniu! Pozdrawiam Ewa mama Maurycka Odpowiedz Link Zgłoś
pabloha Re: MAURYCY 15.02.04, 02:19 Uśmiecham sie na dźwięk tego imienia, bo Maurycy występuje w Rodzinie Poszepszyńskich w radiowej Trójce, a poza tym jest jescze M. Gomulicki. Dlatego też darzę sympatia to imię. Mama Jonasza o b.rzadkim imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
ro0203 Re: MAURYCY 18.02.04, 22:35 Gratulacje, żadnej negatywnej wypowiedzi w sprawie tego imienia. Ale do mnie jakoś nie przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: MAURYCY 04.05.04, 15:11 Podoba mi się! Oryginalne, a nie pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
11ulla Re: MAURYCY 20.09.04, 23:34 Hej, mój maurycek ma już prawie 1,5 roczku i w dalszym ciągu uważam, że ma piękne imię Dzieci na podwórku mówią "MALYCY" lub "MALYCEK" a te doroślejsze już wymawiają normalnie myślałam, że z wymową będzie problem, ale chyba jednak nie większy niż z innymi trudniejszymi imionami Maurycek sam na siebie chyba zaczyna mowic "Mali" albo coś w tym stylu, niestety nie rozumiem, bo on mowi straszie po "chińsku" hihihi ps. pojutrze tj. 22.09 imieniny Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: MAURYCY 03.11.04, 21:48 odświeżam ten wątek, bo jest tu dużo ciekawych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
prabuckaa Re: MAURYCY 04.11.04, 10:08 Mi sie bardzo podoba. Mam synka Marcela niedługo planuje drugie i pewnie bedzie Maurycy no chyba ze bedzie dziewczynka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś