das.krokodil 13.02.08, 14:09 Poproszę Was o opinie na temat tego imienia, bo w wyszukiwarce niestety niewiele znalazłam. Podoba mi się bardzo to imię, jak je jednak zdrabniać? Ksawerek - jakoś mi nie leży... Może znajdą się mamy Ksawerych tutaj na forum? Czy to imię jest popularne obecnie? Będę wdzięczna za wszystkie opinie. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Ksawery 13.02.08, 14:13 Imię przepiękne. Zdrabniałabym do Sawka, Sawerka. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Ksawery 13.02.08, 15:14 znam 25 letniego Kswerego zdrobnienia Ksaw, Ksawik albo po prostu Ksawery Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Ksawery 13.02.08, 15:19 Myślę, że popularność temu imieniu nie grozi Spotkałam się też ze zdrobnieniami Wero i Werek Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Ksawery 13.02.08, 15:21 Jedno z moich ulubionych. Moj znajomy Ksawery, facet z ogromnym wdziekiem i klasa bywa zdrabniany jedynie do Ksawera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Ksawery IP: *.fdk.airbites.pl 13.02.08, 16:04 Ksawer, Ksawier ... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: Ksawery 13.02.08, 20:32 To jedno z moich ulubionych imion. Ksawuś, Ksawunio, Ksawek. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Ksawery 14.02.08, 18:39 Słyszałam wśród małych chłopców dwukrotnie to imię .Nie wybrałabym dla swojego dziecka imienia noszonego przez dziecię osoby obecnej mocno w mediach .Chociaż Ksawery to piękne imię , zdrobnienie Sawer bardzo mi się podoba . Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: podnoszę 21.04.08, 15:24 Ksaw/ a ogólnie nie zdrabniam bo podoba mi siępełna formia - mówię Ksawery syneczku a poza tym funkcjonują nasze własne przezwiska więc zdrobniale mówimy zupełnie inaczej pozdr mama Ksawerego Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: podnoszę 22.04.08, 11:42 Ksawery - nawet mi sie podoba. natomiast wszystkie wymienione przez was zdrobnienia brzmią strasznie sztusznie. Moim zdaniem jest to imię bez zdrobnien - co wcale nie znaczy , że złe. Jedyne zdrobnienie, które brzmi naturalnie to Ksawerek i jest 100 razy lepsze niż Sawek , Ksawuś itp. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: podnoszę 22.04.08, 12:01 nie cierpię zdrobnienia Ksawerek nie cierpię zdrobnienia Ksawuś i Ksawcio i inne dziwaczności - masz rację - jest to imię którego nie ma co na siłę zdrabniać bo traci swój charakter - czy brak zdrobnienia imienia jest przeszkodą do jego nadania? może jest i stąd tak mało jest Ksawerych - i bardzo dobrze A tak ogólnie to trzeba się zastanowić czy wierzymy w to co niesie za sobą dane imię - znani mi chłopcy i faceci o tym imieniu to niezwykle błyskotliwi, zdolni ale i nietuzinkowi ludzie o własnych poglądach, uparci i dążący do celu - poznawcy świata, zdolni i wrażliwi/ mi się zawsze zdawało że Ksaw to imię człowieka spokojnego - och jaki błąd popełniłam - cudowny błąd bo choć mój synek i znajomy bywają niesforni to właśnie za to ich uwielbiam - są twórczy, z nieokiełznaną pasją ale również wrażliwi choć czasem mało kto ich rozumie - indywidualiści/ wśród żeńskich imion i obserwacji własnych znam dziewczynki o imieniu Nina które z równą pasją doprowadzają rodziców na skraj obłędu Ksawery jest nietuzinkowy więc ostrzegam - nie dawajcie swojemu dziecku tego imienia jeśli nie lubicie wyzwań ))) i nie zdrabniajcie Ksawerego - to takie ładne imię w swojej formie - po co je przeinaczać i tworzyć dziwadła... Ksawery syneczku mój najukochańszy brzmi o wiele cieplej niż groteskowe Ksawciu... Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: podnoszę 22.04.08, 21:42 ano własnie... też mi wszelkie zdrobnienia nie leżą ... imię podoba mi się bardzo, jakoże staramy sie o drugie dziecko, myślę nad nim poważnie. My Józefiny też nie zdrabniamy, ewentualnie do Józefinki,lubię zwracać się do córeczki "Józefinko" - taki ze mnie dziwny człowiek Ksawery... hmm... jak się synkowi nosi to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: podnoszę 22.04.08, 21:57 nie wiem jak się mu je nosi bo jeszcze za młody i chyba mu obojętne Odpowiedz Link Zgłoś