Dodaj do ulubionych

Mia czy to samodzielne imie?

IP: *.eranet.pl 20.02.08, 11:13
nie wiem czy mozna tak nadac na imie dziewczynce w Polsce? czy moze
to jest zdrobniala wersja od jakiegos imienia??
Obserwuj wątek
    • habina Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.02.08, 13:15
      Szukalam z ciekawosci w necie. Samodzielnego imienia nie znalazlam,
      wyskakiwala mi Eufemia smile
      Moj daleki znajomy ma coreczke o imieniu Mia, zawsze myslalam, ze to
      samodzielne imie, az musze go o to spytacsmile
      • scarbonka Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.02.08, 13:18
        Maja znajoma ma córeczkę Mię i jeszcze jakaś para aktorska, ale nie wiem kto.
        Myślę, że można nadać jako samodzielne imię.
    • olianka Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.02.08, 13:21
      USC nie powinien zarejestrować.
      • Gość: Rytmika Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.eranet.pl 20.02.08, 13:26
        olianka napisała:

> USC nie powinien zarejestrować

Dlaczemu??? czy lamike jakies normy???
        • olianka Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.02.08, 13:36
          Owszem. To skandynawskie zdrobnienie od Marii i USC powinien je zarejestrować
          tylko, jeśli któreś z rodziców jest obcokrajowcem.

---
          Wszystko o imionach.
          Świątynia pseudomuzycznasmile
          • Gość: Rytmika Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.eranet.pl 20.02.08, 18:18
            no niestety nie jest...A tak mi sie to imie podoba...Olianko czy
            warto podjac probe ewentualnej rejestracji w usc??? istniejej jajaks
            szansa
            • olianka Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.02.08, 18:55
              Szansa istnieje.
              • mal_art Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.02.08, 21:03
                Można przecież nadać imię Maria i zdrabniać jako Mię. Jeśli jest się wytrwałym,
                to otoczenie też zaczyna używać takiego zdrobnienia, jakie odpowiada rodzicom i
                dziecku. W naszym przedszkolu jest zwyczaj, że w specjalnej ankiecie wypełnianej
                przed przyjęciem dziecka rodzice wpisują, jak w domu nazywają dziecko i panie
                tej formy starają się przestrzegać (no chyba że jest kilkoro dzieci w grupie,
                które zdrabniają się tak samo - ale Maria zwana Mią byłaby na 99% jedyna!) Jeśli
                dziecko będzie konsekwentnie przedstawiać się Mia, to inni tak właśnie będą ją
                nazywać. Ja w podobny sposób zostałam Mają (będąc w dzienniku Malwiną).
                Pozdrawiam
                • Gość: Edyta Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.08, 18:30
                  Mia to imię głownie nadawane w krajach latynoskich!
                  Mi się bardzo podoba!!
                  • karola1705 Re: Mia czy to samodzielne imie? 27.04.16, 23:54
                    Mia w UK jest bardzo popularna. A nie dawno słyszałam o jednej dziewczynie (Litwince), która nazwała swoją córeczkę Mia. Ale może na Litwie to imię funkcjonuje jako samodzielne, pełne imię; tego nie wiem.
                • Gość: Edyta Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.08, 18:32
                  Np.w Mekksyku lub w Hiszpani.
                  • troubleska Re: Mia czy to samodzielne imie? 16.07.08, 19:10
                    Gość portalu: Edyta napisał(a):

>to imię głownie nadawane w krajach latynoskich!
                    > Np.w Mekksyku lub w Hiszpani.

Nieprawda. Nie jest to imię często nadawane ani w Meksyku, ani w Hiszpanii.
              • pavvka Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.03.08, 17:29
                Rada Języka Polskiego wypowiedziała się na temat Mii - nie
                zakwestionowano prawa do nadania takiego imienia, ale były pewne
                zastrzeżenia związane głównie z wymową:
                www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=451&letter=
                • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.03.08, 17:47
                  pavvka napisał:

> Rada Języka Polskiego wypowiedziała się na temat Mii - nie
                  > zakwestionowano prawa do nadania takiego imienia,

Tak, z tym że wnoszący o opinię snuł jakieś myśli na temat tradycji
                  rodzinnej; mniemam, iż Rada to uwzględniła.
                  • pavvka Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.03.08, 17:51
                    Ale w odpowiedzi Rady stało, że nic nie wiedzą o hebrajskim
                    pochodzeniu tego imienia, więc raczej jednak nie uwzględnili.
                    • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.03.08, 18:44
                      Ostatnie zdanie odczytałam jako wyraz pobłażliwości - w końcu jeśli
                      się chce nadać imię hebrajskie, bo taka jest tradycja w rodzinie,
                      wypadałoby poszukać wiarygodnych informacji na temat hebrajskich
                      imion.
            • Gość: gk Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.lan-177.netconnect.pl 31.08.11, 14:29
              żadnego problemu z rejestracja neszej córeczki nie było wiec...........polecamwink
              • abiela Re: Mia czy to samodzielne imie? 31.08.11, 18:45
                Podczas pobytu w Polsce dwa razy spotkałam się z tym imieniem zapisanym Mija.
                • illegal.alien Re: Mia czy to samodzielne imie? 31.08.11, 22:57
                  Bo tak wynikaloby z wymowy - moja corka ma na imie Mia i za kazdym razem literuje dokladnie, zeby nie bylo problemow. Ale nie mieszkamy w Polsce, wiec na codzien nie mamy problemu smile
                  • abiela Re: Mia czy to samodzielne imie? 01.09.11, 14:25
                    illegal.alien napisała:

> Bo tak wynikaloby z wymowy - moja corka ma na imie Mia i za kazdym razem literu
                    > je dokladnie, zeby nie bylo problemow. Ale nie mieszkamy w Polsce, wiec na codz
                    > ien nie mamy problemu smile

Zdaję sobie sprawę, ale przeciez taki zapis jest koszmarny!
          • Gość: GREGORIKOS Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 22:44
            Moim zdaniem bylby to rodzaj dyskryminacji.
            Zalozmy, ze ojciec bylby Polakiem. Dziewczynka mialaby polskie nazwisko.
            Jezeli wiec Mia nie pasuje w polskich realiach i np. Mia Kowalska bylaby nie do przyjecia to dlaczego moglaby byc zarejestrowana w przypadku, gdy matka jest niepolskiego pochodzenia??

Przeciez to nadal bylaby Mia Kowalska.
            Moim zdaniem nie powinni robic problemu.
            • lilith76 Re: Mia czy to samodzielne imie? 21.02.08, 14:09
              Popatrz z drugiej strony - ten przepis to ukłon w stronę ludzi z inych kultur, którzy pomimo związku z Polakiem pragną uhonorować dziecko imieniem kogoś ze swojego rodziny/kraju/kultury.
              Dyskryminacją byłoby zabronienie obcokrajowcowi nadania przez niego wybranego imienia dziecku, tylko dlatego, że połowa kodu genetycznego dziecka jest polska.
      • Gość: kameleon Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.centertel.pl 19.05.10, 11:22
        bez problemu można dać to imię w Polsce,
        sama dałam tak na imię mojej córeczce ma na imię MIA..........problem tylko z
        obchodzeniem imieninek bo brak tego imienia w kalendarzu
      • Gość: inna Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.231.53.182.koba.pl 29.03.11, 20:12
        też tak sądzę
    • igasiaa Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.02.08, 18:54
      Znam półtoraroczną dziewczynkę o tym imieniu. Problemów podobno z
      zarejestrowaniem nie było. smile
      • Gość: mama Remika i Mii Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 13:15
        oboje z mężem jesteśmy Polakami a nie mieliśmy żadnych problemów z nadaniem
        córeczce imienia Mia...Pani spytała jaka ma być pisownia i tyle...
        • nastka_19 Re: Mia czy to samodzielne imie? 27.02.08, 16:43
          moja sąsiadka ma córeczkę o imieniu Mia, i ona i jej mąż pochodzą z Polski w USC
          nie było problemów choć sie ich obawiali a mała Mia ma 1,5 roczku (: - więc imię
          chyba występuje jako osobne
          • donmari Re: Mia czy to samodzielne imie? 27.02.08, 17:17
            Na jednym blogu pisze mama półrocznej Mii, ona i jej mąż są
            Polakami. Za to siostra czy kuzynka??? mamy Mii ma córeczkę o
            imieniu Michelle(rodzice także Polacy).Mia jeszcze uszłaby w tłoku,
            ale Michelle w Polsce to przegięcie. A ile Mii i Michelle jestw
            Polsce?
            • donmari Do mamy Remika i Mii 27.02.08, 17:21
              Sylwio, czy to Ty? Przepraszam za swój post, nie zauważyłam Twojego
              wpisu. Tak mi przykro. Nie obraź się. Co do pary aktorskiej mającej
              Mię są to Martyna Kliszewska i Jakub Przebindowski
              • Gość: mama Remika i Mii Re: Do Donmari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 20:16
                Wcale się nie obrażamwinkmnie początkowo też dziwnie brzmiało Michelle ale
                kwestia przyzwyczajenia,teraz nie wyobrażamy sobie by ta łobuzica miała inaczej
                na imięsmilemamy korzenie francuskie,babcia urodziła się we Francji,duża większość
                naszej rodziny mieszka we Włoszech i Anglii,my często tam bywamy więc może stąd
                te obcojęzyczne imionasmile
                • gaudencja Re: Do Donmari 05.03.08, 19:50
                  A Francuzi nie dziwią się, dlaczego taka mała dziewczynka nosi tak
                  staroświeckie imię? Michelle to francuska Bożenka czy Krystynka.

Co do Mii, to dla mnie to imię jest nie do przyjęcia w PL jako pełna
                  forma ze względu na skojarzenia z mijaniem. Maria wydaje się być
                  dobrą propozycją, a zupełnym odkryciem jest dla mnie zdrabnianie w
                  ten sposób Eufemii, choć wolę Ofkę czy Femę.
                  • Gość: mama Remika I Mii Re: Do Donmari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 21:20
                    We Francji nie byliśmy,tylko korzenie francuskie posiadamy!Natomiast w Angli
                    nikt nie okazywał zdziwienia poznając Michelle(niby czemu by mieli)chyba
                    bardziej by się dziwili słysząc imię Zuzia...a co do Mii,to tylko tacy prości
                    ludzie ze wsi mają takie skojarzenia typu MIJANIE...:/a Ariel pewnie kojarzy ci
                    się z proszkiem do prania ??BOSHE....a Marysie zostawiam Tobie.Nie rozumiem
                    tylko ....<<<a zupełnym odkryciem jest dla mnie zdrabnianie w
                    ten sposób Eufemii, choć wolę Ofkę czy Femę>>>> ...o co ci chodzi z ta Eufemią??
                    • Gość: mama Remika i Mii Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 21:28
                      to napisałaś do jednego z imion mianowicie AGRYPINA...

Mnie się imię podoba, a z grypą nie przesadzajmy. Katarzyna kojarzy
                      wam się z katarem? Jesli nie, to czemu?
                      A jak się dziewczęciu z imieniem żyje?

a Mia kojarzy ci się z MIJANIEM??
                      dziwna z Ciebie osoba!
                      • gaudencja Re: 06.03.08, 23:11
                        Zwróć uwagę, moja droga, ze Agrypiny nie czyta sie "grypa", Mię
                        natomiast czyta się jak byk "mija", co jest równoznaczne z
                        czasownikiem czasu teraźniejszego w trzeciej osobie. Tu się nie ma
                        co kojarzyć, brzmienie imienia jest jednoznaczne.
                    • gaudencja Re: Do Donmari 06.03.08, 23:19

Gość portalu: mama Remika I Mii napisał(a):

> We Francji nie byliśmy,tylko korzenie francuskie posiadamy!
                      Natomiast w Angli
                      > nikt nie okazywał zdziwienia poznając Michelle(niby czemu by mieli)
                      chyba
                      > bardziej by się dziwili słysząc imię Zuzia...

Niby czemu? to raczej normalne, ze ludzie innych narodowości
                      nazywają dzieci w swoich językach (a nie cudzych). Natomiast
                      pojedźcie z Michelle do Francji, jeśli Francuzi nie będą taktownie
                      milczeć, to zobaczymy, co wam powiedzą. Przypuszczam, że będą mieli
                      podobne odczucia jak my na dźwięk imienia naszego kolegi z roku,
                      Łotysza polskiego pochodzenia - Czesława.

a co do Mii,to tylko tacy prości
                      > ludzie ze wsi mają takie skojarzenia typu MIJANIE...uncertain

Doprawdy? Nie znam bliżej żadnego, więc trudno mi na ten temat z
                      Tobą dyskutowac; zapewne masz w tym względzie bogatsze
                      doświadczenie, skoro wypowiadasz się z takim przekonaniem.

a Ariel pewnie kojarzy ci
                      > się z proszkiem do prania ??BOSHE....

Bosch kojarzy mi się z pralkami do prania i z drugiej strony z
                      malarstwem m.in., a co do Ariela,
                      odsyłam Cię do wyszukiwarki.

> a Marysie zostawiam Tobie.

Dziękuję, nie biorę.

Nie rozumiem
                      > tylko ....<<<a zupełnym odkryciem jest dla mnie zdrabnianie w
                      > ten sposób Eufemii, choć wolę Ofkę czy Femę>>>> ...o co ci chod
                      > zi z ta Eufemią??

Napisałam dość wyraźnie, o co mi chodzi; doradzałabym ponowną
                      lekturę, jeśli naprawdę jesteś zainteresowana odpowiedzią na swoje
                      pytanie.
                      • Gość: mama Remika i Mii Re: Do Donmari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 09:32
                        to ty jak poznajesz małego np.Franka czy Antosie to milczysz czy coś mówisz
                        rodzicom?bo coraz częściej słyszymy imiona starodawne!nawiązuję do twojej
                        wypowiedzi na temat Michelle we Francji!Póki co mieszkamy w Polsce i daleko
                        porównywać Michelle do Krystynki...
                        Natomiast Mia to piękne imię i znaczy MOJA tak samo jak Maja,tylko w dwóch
                        różnych językach...Mnie się bardzo podoba i dla mnie jest najpiękniejszym
                        imieniem pod słońcem i gdy usłyszałam je pierwszy raz to nawet przez myśl nie
                        przeszło mi kojarzyć je z mijaniem...no cóż,gdybyśmy wszyscy mieli jednakowe
                        gusta to w Polsce mieszkałyby same Julki i Kacperki.
                        • donmari Michelle 07.03.08, 12:25
                          Michelle to powinna być raczej Michalinka a nie Bożenka lub Krystynka. To
                          przetłumaczenie zupełnie mnie położyło
                          • Gość: mama Remiaka i Mii Re: Michelle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 12:49
                            mnie też....
                            • Gość: Aggie Re: Michelle IP: *.zone8.bethere.co.uk 19.03.10, 21:36
                              I mnie
                          • Gość: Tawananna* Re: Michelle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 13:01
                            smile)) Tylko że Gaudencja nie podała polskiego odpowiednika imienia, a raczej
                            imiona polskie, które są zbliżone pod względem stylistyki. A Michalinka do
                            francuskiej Michelle pod tym względem zbliżona na pewno nie jest.
                          • Gość: Pin Re: Michelle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 11:24
                            to nie tłumaczenie a porównanie
                        • abiela Re: Do Donmari 07.03.08, 13:49
                          Gość portalu: mama Remika i Mii napisał(a):

> Natomiast Mia to piękne imię i znaczy MOJA

Mogłabym poprosić o źródło?
                          • Gość: mama Remika i Mii Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 15:00
                            ja ci to mówię...Mia po włosku znaczy moja!!!
                            • Gość: Miniaturka Re: IP: *.icpnet.pl 07.03.08, 15:43
                              O Mamma mia!
                              Jak to ludzie sobie dziwnie tłumaczą pochodzenie imion.
                              W jakim języku Maja to moja? W rosyjskim?
                              Znaczenie tego imienia jest zupełnie inne!!!
                              Mia to jak juz Ci ktos napisał zdrobnienie od Marii-podobnie jak Maja.
                              Maja to też, o ile się nie mylę, imię buddyjskie i znaczy "ułuda,mgiełka".

Gaudencji miałaś za złe skojarzenia a sama co robisz?

Wiesz,że na tej samej zasadzie byli tacy co tłumaczyli nazwę Radom jako:"dom boga Ra"? smile))))) I to powaznie.
                              • gaudencja Re: 07.03.08, 23:05
                                Gość portalu: Miniaturka napisał(a):

> Maja to też, o ile się nie mylę, imię buddyjskie i
                                znaczy "ułuda,mgiełka".

Maja to pojęcie buddyjskie, oznaczające złudę, iluzję itd. - w złym
                                sensie oczywiście. Maja jest czymś, z czego tzreba się poniekąd
                                wydostać, żeby móc postrzegać świat prawdziwie; maję trzeba
                                przezwyciężyć. Maja uchodzi też za imię matki Buddy, co jest o tyle
                                mało prawdopodobne, że "ten" budda nazywał się Siddhartha Gautama, a
                                jego ojciec i stryjowie nosili równie rozudowane imiona. Maję jako
                                matkę buddy należy traktować raczej metaforycznie - zrodził sie w
                                mai, ale ją przezwyciężył.

> Gaudencji miałaś za złe skojarzenia a sama co robisz?

W sensie? Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli.
                                • gaudencja Re: 07.03.08, 23:06
                                  Przepraszam, maja przesłoniła mi oczy i myślałam, że
                                  napisałaś: "gaudencjo, miałaś za złe skojarzenia" itd.
                                • aiczka Re: 02.01.09, 11:27
                                  Maja tgo proste i ladne zestawienie sylab, wiec bardzo prawdopodobne, ze postalo
                                  w roznych jezykach rownolegle. W Europie jednak wywodzi sie je raczej ze
                                  starozytnej Greki (jedna z Plejad).
                            • abiela Re: 07.03.08, 15:55

> ja ci to mówię...Mia po włosku znaczy moja!!!

ROTFLsmile Wybacz, ale nie mogę się powstrzymać.
                              • Gość: mamaRemika i Mii Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 17:19
                                żałosne!!!!pozostawię to bez komentarza!!
                                • Gość: mama Remika i Mii Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 20:32
                                  I na koniec coś jeszcze...Dobrze wiem co oznacza imię mojego dziecka i nie jest
                                  nadane bez powodu,znaczeń imienia może być wiele i każdy może je sobie tłumaczyć
                                  jak chce...Jest to skrót od Imienia Maria,ale Marią nie jest więc samo Mia
                                  znaczy moja i nie tylko...

CYTAT...

Mia jest imieniem żeńskim, które jest zdrobnieniem od imienia Maria lub od
                                  hebrajskiego imienia Mirjam (od którego pochodzi imię Maria) i które oznacza
                                  "dziecko, którego narodzenie napawa rodziców radością".

Dla mnie temat jest zamknięty!
                                  a gdyby ktoś chciałby wgłębić się bardziej w temat dlaczego właśnie Mia to
                                  odpowiedz znajduje się tutaj!!!

www.tobie-remiczku.blog.pl

• Gość: Miniaturka Re: Mia IP: *.icpnet.pl 07.03.08, 21:50
                                    Nie korzystaj z takich stron jak ta:
                                    www.imiona.biogenix.pl/name/Maria.html
                                    Bo tu pisza jakieś głupoty.
                                    Faktycznie jest tu:
                                    www.imiona.biogenix.pl/name/MIA.html
                                    I przy okazji znalazła się też ta "węgierska" Malika z innego wątku.

Znaczenia imienia Maria jest takie:

www.imiona.eu/imie,515,Maria.html
                                    A nie sądzę,żeby Mia jako zdrobienie od Marii mogło znaczyc coś innego niż sama Maria-nieco dziwne by to było.

Dlaczego nadałaś dziecku takie a nie inne imie to Twoja sprawa (motywacje mnie nie interesują) ale nie podawaj tu na forum jakichś fantastycznych interpretacji imienia.

Chyba,ze podane przez Ciebie znaczenie pochodzi z jakiegoś egzotycznego języka?

A może podasz link skąd ten cytat.

I stronom internetowym nie dowierzaj-jak my szukaliśmy imienia dla najmłodszego dziecka to mój mąz się czasem za głowę łapał jak widział angielskie znaczenie arabskich imion.
                            • Gość: Mia Re: IP: 82.160.25.* 12.04.09, 22:39
                              mio - znaczy moje.
                        • gaudencja Re: Do Donmari 07.03.08, 23:09

> to ty jak poznajesz małego np.Franka czy Antosie to milczysz czy
                          coś mówisz
                          > rodzicom?bo coraz częściej słyszymy imiona starodawne!

Tyle, ze Michelle we Francji to nie jest epoka Franka czy Antosia,
                          ale właśnie Bożenki czy Halinki. To imię jeszcze nie wraca, jest na
                          nie za wcześnie.

nawiązuję do twojej
                          > wypowiedzi na temat Michelle we Francji!Póki co mieszkamy w Polsce
                          i daleko
                          > porównywać Michelle do Krystynki...

Tak, tylko że śmieszne jest snobowanie się na francuszczyznę w
                          Polsce przy kompletnej nieznajomości francuskich realiów. Skoro mała
                          mieszka w Polsce, powinna się nazywać po prostu Michalinka. Ciebie
                          jako Polkę dziwiłoby, gdyby Francuz snobując się na polszczyznę
                          nazwał teraz córeczkę Halinka czy Bożenka. Podobnie Francuzów dziwić
                          będzie Michelle w Polsce.

no cóż,gdybyśmy wszyscy mieli jednakowe
                          > gusta to w Polsce mieszkałyby same Julki i Kacperki.

Akurat nie nazwałabym dziecka ani Julia, ani Kacper przy aktualnej
                          popularności tych imion.
                          • Gość: mamaa Re: Do Donmari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 09:17
                            żałuje w ogóle,że tu weszłam...żałosne forum i ekspertki które nie rozstaja się
                            ze stroną google a najwięcej mają do powiedzenia na temat imion!!!
                            • gaudencja Re: Do Donmari 08.03.08, 11:38
                              Co ma google do wiatraka? big_grin O Michelle piszę w związku z rozmowami
                              z Francuzami podczas swojego 2-miesięcznego pobytu w tym kraju.
                              Opisywałam kiedyś swoje wrażenia imiennicze. Francuzom znacznie
                              bardziej podoba się Michalina, niż Michelle czy Micheline.
                              Marguerite zaś na przykład we Francji ma recepcję mniej więcej taką,
                              jak u nas Kunegunda, Michelle nie jest zatem jedynym imieniem, które
                              Polakom brzmi po francusku ładnie, ale Francuzom - niekoniecznie.
                          • minerwamcg Re: Do Donmari 25.09.08, 13:29
                            Czyli Michelle i Marguerite są, mówiąc z francuska, demode smile
                            Które jeszcze imiona we Francji uchodzą za obciachowe? A które
                            są "jak dla starszej pani" albo "jak dla starszego wuja"?
                            Pytam, bo nie miałam okazji pogadać we Francji o imionach, a swoje
                            obserwacje też porobiłam smile
                            • gaudencja Re: Do Donmari 25.09.08, 14:21
                              Rene i Renee (z akcentami) są "starawe" lub "bardzo stare",
                              Priscille - rzadkie i dziwaczne, Marcel - stare i obciachowe
                              (znajomy Francuz powiedział, że gdyby usłyszał o nazwanym tak
                              dziecku, rozśmieszyłoby go to), Gaspard (Kacper) i Barthelmy
                              (Bartłomiej) - rzadkie i archaiczne, ale archaiczne tzn. sprzed
                              kilku wieków, nie sprzed 90 lat. Edith jest raczej nietypowa dla
                              pokolenia 25-35 latek i odbierana jako rzadka. Więcej grzechów nie
                              pamiętam; trudno ludzi łapać za fraki i przesłuchiwać ich na
                              okoliczność każdego imienia po kolei, więc byłam zdana na
                              przypadkowe rozmowy.
                              • minerwamcg Re: Do Donmari 25.09.08, 18:16
                                Mnie imieniem dla starszej pani wydała się Agnes smile
                                • gaudencja Agnes 25.09.08, 18:49
                                  Poznałam jedną tylko Agnes, okolo 50-tki. Teraz to imię jest już
                                  niemodne, ale statystyki www.prenoms.fr/ wskazują na szczyt
                                  nadań w 1964 roku.
                                  • abiela Re: Agnes 26.09.08, 10:47
                                    W Niemczech Agnes jest zdecydowanie staromodna.
                                  • minerwamcg Re: Agnes 26.09.08, 22:38
                                    Świetna strona. Dowiedziałam się z niej, że koleżanka o imieniu
                                    Delphine urodziła się akurat w szczycie nadawalności tego imienia smile
                              • dolcevita007 Re: Do Donmari 27.04.16, 23:28
                                Przeczytalam wypowiedzi Francuzow na temat imienia Michelle i tylko dwie z nich byly negatywne, odbior byl raczej pozytywny. Francuzi, ktorych ja znam nigdy nie wypowiadali sie negatywnie, ze staromodne, a juz na pewno nie obciachowe. Owszem bylo popularne okolo 60 lat temu, aktualnie nadawane jest sporadycznie.
                                Osobiscie uwazam ze imie ma swoj urok i bardzo mi sie podoba. Na pewno sa Francuzi , ktorzy nie lubia imienia Michelle, lecz to tez kwestia gustu.
                                Mi tez wiele imion modnych aktualnie we Francji sie nie podoba.
                                www.journaldesfemmes.com/prenoms/prenom/3105/michelle/#avis
                                • gaudencja Re: Do Donmari 01.05.16, 19:06
                                  dolcevita007 napisała:

> Przeczytalam wypowiedzi Francuzow na temat imienia Michelle i tylko dwie z nich
                                  > byly negatywne, odbior byl raczej pozytywny. Francuzi, ktorych ja znam nigdy n
                                  > ie wypowiadali sie negatywnie, ze staromodne, a juz na pewno nie obciachowe. Ow
                                  > szem bylo popularne okolo 60 lat temu, aktualnie nadawane jest sporadycznie.

Za mojego dzieciństwa też mało kto o Irenie, Zofii czy Wandzie nie wypowiadał się źle, ale było oczywiste, że są to imiona już niemodne i właściwe starszemu pokoleniu - to znaczy staromodne. Jeśli nikt już imienia nie nadaje, a było nadawane szeroko wcześniej, to właśnie oznacza, ze jest staromodne.
                        • Gość: dyniek Re: Do Donmari IP: *.tomaszow.mm.pl 20.03.08, 20:30
                          mam pytanko, bardzo mi się podoba imię MIA ale nie wiem kiedy
                          obchodzi się jej IMIENINY? prosze o podpowiedź Z góry dziękuje smile
                          pozdrawiam córkebig_grin
                    • Gość: Mia Re: Do Donmari IP: *.chello.pl 16.07.08, 14:22
                      Tak ,tak, tak! Mia kojaży się bez watpienia wszystkim z mijaniem-
                      niestety. Jestem tego ofiara- od nadania miaimienia od Mii Farrow. I
                      nie obrazaj ludzi kolezanko! bo ze wsi to pewnie ty pochodzisz- w
                      ogóle nie obrazaj ludzi ze wsi!!!!!!
                    • Gość: Mia [...] IP: *.chello.pl 16.07.08, 14:23
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • lazurja1 Re: Do Donmari 01.11.10, 00:55
                      Ja tez mam takie skojarzenia i uważam ze prrosci ludzie ze wsi nadają takie dziwne imiona znam 1 Ariela w Polsce i oczywiscie ze kojarzy mi sie z proszkiem do prania a mia z kotem miau miau miau!!!
                      • illegal.alien Re: Do Donmari 21.11.10, 11:07
                        Alez inteligentny post - wykazujesz sie tylko brakiem wiedzy, poniewaz Ariel to imie biblijne, zydowskie. A ze znasz tylko jednego Ariela nie znaczy, ze jest to imie 'dziwne'. Ja znam tylko jednego Wladyslawa - czy to znaczy, ze to 'dziwne' imie?
                        Nie mi oceniac, czy jestem prosta, ale nie pochodze ze wsi, mam wyzsze wyksztalcenie, a moja corka bedzie sie nazywac Mia - naprawde, nie wszystko jest takie czarno-biale jak ci sie wydaje.
                        • gaudencja Re: Do Donmari 21.11.10, 13:16
                          illegal.alien napisała:

> Nie mi oceniac, czy jestem prosta, ale nie pochodze ze wsi, mam wyzsze wyksztal
                          > cenie, a moja corka bedzie sie nazywac Mia - naprawde, nie wszystko jest takie
                          > czarno-biale jak ci sie wydaje.

Teraz połowa Polaków w odpowiednim wieku kończy studia, więc wyższe wykształcenie przestało być czymś szczególnie elitarnym...
                          • illegal.alien Re: Do Donmari 21.11.10, 13:53
                            Nie bede tu swojego CV wklejac, ale myslalam, ze przekaz mojego postu jest prosty - nie tylko pochodzenie ze wsi, prostota i brak wyksztalcenia powoduja, ze ludzie nadaja swoim dzieciom 'inne' imiona - sa tez inne czynniki/powody.

W wiekszosci przypadkow jednak to brak kultury powoduje, ze 'inne' imiona sa wysmiewane.
                            • gaudencja Re: Do Donmari 21.11.10, 16:36
                              illegal.alien napisała:

> Nie bede tu swojego CV wklejac, ale myslalam, ze przekaz mojego postu jest pros
                              > ty - nie tylko pochodzenie ze wsi, prostota i brak wyksztalcenia powoduja, ze l
                              > udzie nadaja swoim dzieciom 'inne' imiona - sa tez inne czynniki/powody.

Jasne, że powodów może być mnóstwo - choćby kwestia gustu. I nikt mnie nie zmusi do deklaracji, ze wszystkie gusty są równoprawne. Chcę tylko napisać, ze posiadanie wykształcenia wyższego straciło wymiar elitarności i nie jest już w tej chwili żadnym argumentem w żadnej debacie. Człowiek z wyższym wykształceniem i pochodzący z miasta może być również prosty i mieć kiepski gust.

> W wiekszosci przypadkow jednak to brak kultury powoduje, ze 'inne' imiona sa wy
                              > smiewane.

Boze uchowaj, żeby ktokolwiek wykazał sie takim chamstwem, by wyśmiewać czyjeś imię. Natomiast podyskutować sobie o imionach jak najbardziej można.
                              • Gość: Malwina Re: Do Donmari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.10, 22:22
                                Juz kiedyś gdzieś wspominałam,że moi sąsiedzi,adwokaci,również mają córeczkę Mię.Mia ma 9 lat,po angielsku i hiszpańsku mówi lepiej niż nie jedna z Was.Tak czytam Waszą dyskusję i śmiać mi się chce ze spekulacji na temat "im niższe wykształcenie tym bardziej wymyślne imię",totalna bzdura.Znam również małego 5 letniego Jasia,którego rodzice są po zawodówkach i należą do rodziny nieco rozrywkowej.
                                • gaudencja Re: Do Donmari 25.11.10, 18:57
                                  Gość portalu: Malwina napisał(a):

> Juz kiedyś gdzieś wspominałam,że moi sąsiedzi,adwokaci,również mają córeczkę Mi
                                  > ę.Mia ma 9 lat,po angielsku i hiszpańsku mówi lepiej niż nie jedna z Was.

Yyy, a czy pisze "niejedna", czy też wręcz odwrotnie - ma problemy z polską ortografią na poziomie szkoły podstawowej?
                        • karola1705 Re: Do Donmari 28.04.16, 00:30
                          Nie można imion dzielić na dziwaczne i normalne. Bo co dla jednych jest oklepane i normalne dla innych dziwne i nie mieści się komuś w głowie, że można nazwać dziecko Franek, Marcel czy Hania; a inni będą się dziwić jak spotkają małą Konstancje, Gniewosza czy Kazimierza. To jest kwestia gustu wink Ja np znam tylko jedną Gabrielę i jedną Melanię,ale to chyba nie znaczy, że któreś z tych imion jest dziwne.
                          Aha i bardzo ciekawe znaczenie imienia Mia big_grin
        • Gość: Dawid88 Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.satfilm.net.pl 16.09.09, 21:54
          aczy pani córka obchodzi imieniny jak tak to kiedy są imieniny mii ??
          bo ja swojej córecce też bym dał tak na imie
          • Gość: Aggie Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.zone8.bethere.co.uk 19.03.10, 21:30
            Mnie sie to imie takze bardzo podoba i choc mieszkam w Anglii to wachala bym sie na temat opinii roodziny i znajomych mieszkajacych w Polsce, musze jednak przynzac ze imie Mia jest bardzo czestym, imieniem wystepujeacym w Londynie zarowno u Anglikow jak i obcokrajowcow mam z tym stycznosc pracujac w przdszkolu. Jest to naprawde sliczne imie.
    • Gość: Ewa Z Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.770-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 08.03.08, 19:18
      tak to samodzielne imie, popularne w Szwecji
      • Gość: sialala Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 23:57
        zawsze możemy czytać to M I A pomijając Jot, w końcu skoro większość
        Polaków mówi "wan Gog" to ja mogę mówić Mia tongue_out albo pisać Mija,
        mozna być ignorantem, a kto mi zabroni smile

ej dobra myśl nazywajmy dzieci imionami skandynawskimi: synowie będę
        mieli imiona Ola, a panie będą Ann tak dla zaprzeczenia polskości,
        ze panie maja "a" na końcu tongue_out a Ja będe sobie dostawiał dwie kropki
        nad "e" tak jak to czynia Holendrzy w Moim imieniu big_grin
        • Gość: Mia Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 11:42
          The name Mia is believed to be of Hebrew, Latin and Scandinavian origin.
          According to Hebrew sources the name Mia was the feminine abbreviation of
          Michael; the original name is believed to be Miriam, the sister of Moses and
          Aaron, which means wishing for a child. Mia in Latin and Scandinavian is
          considered to be a variant of Maria and Mary and also sometimes as the adjective
          'my' (mine). The name is also sometimes interpreted as signifying a rebellion.
          • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 12.03.08, 00:10
            Z anglojęzycznych źródeł netowych mogę polecić jedynie
            behindthename.
            • Gość: Inga Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: 82.160.33.* 12.03.08, 13:41
              a kiedy Mia ma imieniny?
              • Gość: lenka@ Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 13:53
                Moi sasiedzi mają 3 letnią Mię,śliczna dziewczynkasmile
                • Gość: Inga Re: Mia kiedy ma imieniny? IP: 82.160.33.* 12.03.08, 13:55
                  Zapytaj sie kiedy ma imieniny smile
                  • Gość: mijeczka26@wp.pl Re: Mia kiedy ma imieniny? IP: *.centertel.pl 19.05.10, 11:26
                    jeżeli ktoś wie kiedy są imieniny Mii prosze o wiadomość na pocztę
                    • Gość: Mia Re: Mia kiedy ma imieniny? IP: *.superkabel.de 31.07.11, 21:56
                      6 lipca
                  • Gość: karina Re: Mia kiedy ma imieniny? IP: *.cht-bng-014.adsl.virginmedia.net 09.04.11, 20:13
                    kiedy Mia obchodzi imieniny??
                    • dolcevita007 Re: Mia kiedy ma imieniny? 27.04.16, 23:47
                      Skoro imie Mia pochodzi od Marii to moze swietowac razem z Maria ?
    • Gość: Lenka@ Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 14:03
      Mia obchodzi imieniny 2 lutego wg kalendarza szwedzkiego!
      • mal_art Re: Mia czy to samodzielne imie? 12.03.08, 20:47
        Z tego co mi wiadomo, w krajach protestanckich nie obchodzi się imienin, a
        Szwecja do takich się zalicza...
        • Gość: Lenka@ Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 20:55
          www.calendar.sk/search_nameday-pl.php?fSearch=Mia&=Szukaj#result
    • dagis.1 Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.03.08, 09:48
      samodzielne imie - raczej miedzynarodowe jak na moj gust. jak np emma

mieszkam w szwecji i to imie jest tu bardzo popularne - nie dziwi tez moich
      znajomych mieszkajacych w polsce, anglii czy hiszpanii... takze nie wiem o co
      chodzi z tym ze w polsce nie do przyjecia...

dla mnie nie do przyjecia jest np julita ale nie ozacza to ze nie mozna go nadac
      - to komentarz do tego mijalnia - czy to ze julita przynosi mi na mysl jelita
      znaczy ze nalezy to krytykowac?
      • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.03.08, 17:06
        Julity nie czyta się "jelita", co najwyżej komuś się moze kojarzyć.
        Ale nie jestem fanką tego imienia, wiec nie będę kruszyć kopii w
        jego obronie.
        • dagis.1 Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.03.08, 17:14
          mia nie czyta sie "mija" smile lecz mia - krotkie i zdecydowane "i"

to tak niezlosliwie naprawde pisze smile

pozdrawiam
          • pavvka Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.03.08, 17:26
            A w jakim języku? Bo np. Mia Farrow na pewno mocno by się zdziwiła
            gdybyś jej powiedziała, że tak się wymawia jej imię.
            • dagis.1 Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.03.08, 17:32
              mieszkam w szwecji gdzie imie to jest bardzo popularne i nie slyszalam by
              ktokolwiek wolal mija z naciskem na "j" mozna to w pewnym sensie uslyszec ale
              napewno nie przypomina polskiego mija co mialoby sie kojarzyc z mijaniem podobno
              jak tu wyczytalam smile
              • pavvka Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.03.08, 17:54
                No w zasadzie nie będę się kłócił, bo nie znam szwedzkiego, ale dla
                potwierdzenia: mówisz, że 'Mia' w Szwecji wymawia się tak jak po
                polsku pierwszą sylabę słowa 'miasto'? Bo po angielsku jednak jest
                zdecydowanie bardziej 'mija'.
                • dagis.1 ugoda??? 20.03.08, 18:03
                  w zasazie jak to przemysle to chyba kwestia tutejszego akcentu a nie samej
                  literki "j"

no mniejsza o to smile

napewno co kraj to obyczaj... ja po prostu pierwszy raz spotkalam sie ze
                  skjarzeniem z mijaniem... moze dlatego, ze wlasnie tu wymawia sie to jakos
                  jednajk inaczej niz "mija" jak w polskimm mija od mijania... haha ale to
                  zagmatwalam smile

w kazdym razie nie chcialam ani nikogo urazic ani krytykowac ani tez napewno sie
                  sprzeczac smile byc moze zasugerowalam sie za bardzo tym szwedzkim akcentowaniem
                  przy wymawianiu imienia - napewno angielska wersja bardziej popularna smile

dla jasnosci : nie do konca jak "miasto" bo poniekad slychac tam malenkie "j"
                  jednak bardziej akcentuje sie "mi" niz "ij" jak w wymowie angielskiej smile jakos
                  tak mozna to wyjasnic smile

haha ja i tak wole imie moa smile
                  • pavvka Re: ugoda??? 21.03.08, 11:07
                    dagis.1 napisała:

> haha ja i tak wole imie moa smile

Moa to taki ptak był smile
                    pl.wikipedia.org/wiki/Moa
                    • dagis.1 Re: ugoda??? 21.03.08, 11:24
                      zapewniam ze imie tez:

www.scb.se/templates/tableOrChart____225612.asp
                      numer 19

ale o ptaku z ciekawoscia tez przeczytalam - ciesze sie ze moglam przeczyac cos
                      na odstresowanie po sporach o brajana smile i amandy smile

pozdrawiam
                      • Gość: serena piękne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 15:32
                        Przyznam,że nie znałam tego imienia póki nie przyszła do mojej klasy
                        uczennica...właśnie Mia.Początkowo nie umiałam się przyzwyczaić,z czasem jednak
                        zaczęło mi się wręcz podobać ( a jestem polonistką),bardzo ładne imię,bardzo
                        wdzięczne i dziewczęce wymaga tylko osłuchania się z nimsmile
          • Gość: majowa Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.brnt.cable.ntl.com 17.10.08, 12:58
            Znam mala angielke o tym imieniu i zdecydowanie czyta sie jej imie: MiJa, z
            mocnym naciskiem na J.
            • Gość: inna Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.231.49.185.koba.pl 15.04.11, 08:05
              też znam jedną ale nie z Polski
          • polifonia1983 Re: Mia czy to samodzielne imie? 10.04.11, 15:52
            A propos, Mia Farrow to właściwie Maria de Lourdes Villiers Farrow.
    • seducho Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.08.08, 17:34
      W książkach Meg Cabot występuje bohaterka, która nazywana jest Mią,
      ale pełna forma to Mignonette.
      • Gość: xy Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.adsl.alicedsl.de 01.09.08, 13:08
        tak to samodzielne imię, pochodzi z esperanto i znaczy moja, w niemczech wchodzi
        w mode i jest bardzo ładne
        • abiela Re: Mia czy to samodzielne imie? 01.09.08, 13:14
          Gość portalu: xy napisał(a):

> tak to samodzielne imię, pochodzi z esperanto

Proszę o źródło tej wiadomości.

i znaczy moja, w niemczech wchodz
          > i
          > w mode i jest bardzo ładne

W Niemczech już dawno jest w modzie.
          • Gość: Ewa Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 11:08
            Jest coraz częściej spotykane!w internecie poznałam już 2 mamy Mii,a gdzie tam
            cała Polska!Osobiście podoba mi się.
            • Gość: Mirella Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.aster.pl 25.09.08, 11:52
              Mam pytanie. Chcę nazwać tak córkę, ale boję się, że USC odmówi mi
              nadania takiego imienia. Czy ma ktoś dokumenty Rady Języka
              Polskiego, które mogą przekonać Urząd? bo nie mogę nic takiego
              znaleźć.

może ma ktoś jakieś linki? smile))

albo mógłby coś wkleić na ten temat, bo na stronie internetowej RJP
              nie ma nic na temat tego imienia.
              • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 25.09.08, 11:57
                Rada Języka Polskiego przenosiła swoją stronę, i zdaje się, że
                opinii dot. Mii jeszcze nie wrzuciła na nowo. O ile pamiętam jednak,
                opinia Rady była negatywna. A może nazwij córkę Maria i zdrabniaj ją
                do Mii, po bożemu?
                www.behindthename.com/name/mia
                • Gość: Ewelin@ Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 12:04
                  Moi sąsiedzi mają córeczkę Mię,nie mieli absolutnie żadnych problemów w
                  USC!Piękne imię dla dziewczynkismile
                  • Gość: mirella Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.aster.pl 25.09.08, 12:15
                    mamy już jedną małą marię w rodzinie dlatego raczej nie nazwiemy tak
                    samo smile
                    poza tym mnie podoba się właśnie Mia. kiedyś poznałam dziewczynę,
                    której córka miała tak na imię, ale już od dawna nie mamy kontaktu,
                    więc nawet nie wiem czy miała jakieś problemy w USC. w każdym razie
                    niektórzy mnie straszą, że mogą być kłopoty, dlatego chciałabym mieć
                    jakąś podkładkę...
                    • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 25.09.08, 12:55
                      Moze być także Marianna big_grin
                      • Gość: Ewelin@ Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 13:33
                        Mia,córeczka sąsiadów poszła w tym roku do przedszkola,nie ma problemów z
                        imieniem,ani ze strony dzieci ani nauczycieli.
                        • Gość: Mirella Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.aster.pl 25.09.08, 18:35
                          nie, nie za Mariannę dziękuje.
                          zdania nie zmienię. chcemy Mię.
                          a że problemów nie będzie miała, to też tak myślę bo jak dla mnie to
                          normalne imię. słyszałam bardziej wymyślne.
                          ale mimo wszystko boję się, ze jakiś urzędnik może myśleć inaczej.
                          • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 25.09.08, 18:47
                            Okaże się.
                            • Gość: Estera Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 20:16
                              bardzo podoba mi się imię Mia,kiedyś też nazwę tak swą córkęsmile
                              tak się zastanawiam,z czym maja być problemy w USC?imię nie jest
                              obrazliwe,wyraznie określa płeć i jest zwyczajnie ładne!
                              • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 25.09.08, 20:22
                                Jest zdrobniałe, importowane, wymawia się inaczej, niż się pisze
                                (niezgodne z zasadami pisowni polskiej).
                                • Gość: Mirella Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.aster.pl 25.09.08, 20:32
                                  dokładnie tak.
                                  chodzi niby o wymowę. dla mnie nie ma wątpliwości jak się je
                                  wymawia, ale ponoć ktoąś może mieć z tym problem smile

a jak trafię (a raczej mój mąż, bo to on pojedzie do urzędu) na
                                  urzędniczkę/urzędnika w wieku wyżej niż średnim to może mieć
                                  zastrzeżenia... sad
                                  • olianka Re: Mia czy to samodzielne imie? 25.09.08, 20:52
                                    Wiesz, zastrzeżenia może mieć (albo raczej powinien) urzędnik bez względu na wiek.
                                  • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 25.09.08, 21:02
                                    Gość portalu: Mirella napisał(a):

> a jak trafię (a raczej mój mąż, bo to on pojedzie do urzędu) na
                                    > urzędniczkę/urzędnika w wieku wyżej niż średnim to może mieć
                                    > zastrzeżenia... sad

Ja nie jestem w wieku średnim, a mam zastrzeżenia.
                                    • lazurja1 Re: Mia czy to samodzielne imie? 01.11.10, 01:24
                                      Ja tez mam zastrzeżenia
                                      • Gość: Maja Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 10:13
                                        a nie mam żadnych,to piękne imięsmile
                                • Gość: Estera Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 20:32
                                  Ida tez jest zdrobniała,Iga też,Lena też i wiele wiele innych imion też, są one
                                  tak samo "importowane" jak Mia.W sumie większość imion jest importowanych,tylko
                                  jedne są bardziej oklepane drugie mniej.Mało jest osób które nazywają swoje
                                  dzieci typowo polskimi imionami typu Mścibor czy Dobiegniewuncertain
                                  • Gość: Estera Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 20:36
                                    Mirello są na forach mamy Mii,wiem,że jedna prowadzi blog o swojej córce tylko
                                    nie pamietam nazwy.W Polsce coraz więcej dziewczynek nosi to imię,nie sadze byś
                                    miała problemy,nie rezygnuj,gdyż jest to bardzo ładne i dziewczęce
                                    imięsmilepozdrawiam!
                                    • Gość: Mirella Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.aster.pl 25.09.08, 20:48
                                      rezygnować nie zamierzam smile
                                      tylko myślałam, że są może jakieś "teksty źródłowe", np. coś z Rady
                                      Języka Polskiego co mogłoby mi pomóc, na wszelki wypadek smile
                                      • Gość: Estera Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 20:59
                                        Mirella,ale Rada Języka Polskiego nie zakazała nadawania tego imienia,tylko
                                        odradzała.A Mia jest wpisana w rejestrze,takze nie bedziesz miała problemów!
                                      • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 25.09.08, 21:03

> tylko myślałam, że są może jakieś "teksty źródłowe", np. coś z
                                        Rady
                                        > Języka Polskiego co mogłoby mi pomóc, na wszelki wypadek smile

One by mogły najwyzej zaszkodzić.
                                  • olianka Re: Mia czy to samodzielne imie? 25.09.08, 20:50
                                    Ida nie jest zdrobnieniem.
                                  • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 25.09.08, 21:04
                                    Gość portalu: Estera napisał(a):

>Iga też,Lena też i wiele wiele innych imion też, są one
                                    > tak samo "importowane" jak Mia.

Czy polecam Igę lub Lenę? Nie, zawsze odradzam.
                                    • Gość: Mirella Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.aster.pl 25.09.08, 21:51
                                      a gdzie znajdę ten rejestr imion?
                                      • Gość: Alana Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 09:25
                                        Taki rejestr będzie miała osoba w USC rejestrująca dziecko,a Mia w takim
                                        rejestrze figuruje!
                                        • Gość: Mirella Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.aster.pl 26.09.08, 10:23
                                          Alana, bardzo dziękuję smile
                                          a nie ma nigdzie w necie takiego rejestru? smile
                                          • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 26.09.08, 14:29

> a nie ma nigdzie w necie takiego rejestru? smile

W ogóle nie ma takiego rejestru. Rejestr może był, ale w poprzednim
                                            ustroju. W tej chwili nic takiego nie obowiązuje.
                                        • olianka Re: Mia czy to samodzielne imie? 26.09.08, 10:36
                                          Kto Ci tak powiedział?
                                        • Gość: grzybcia_2008 Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.centertel.pl 20.10.08, 23:21
                                          Witam wszystkim ,rozwieję chyba wszelkie watpliwości jeśli powiem, że moja
                                          córeczka ma właśnie na imię Mia, a ani ja ani ojciec małej nie jest
                                          obcokrajowcem i mimo o nie mieliśmy najmniejszych problemów z rejestracja
                                          imienia w USC w Poznaniu. Mia-piękne imię
                                          • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 24.10.08, 00:41
                                            To nie rozwiewa żadnych wątpliwości, bo w różnych urzędach praktyka
                                            jest różna.
                                            • Gość: Kornelka Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 09:11
                                              Ja również mam córeczkę Mię,nie miałam żadnego problemu z zarejestrowaniem
                                              imieniasmile
                                              • domi_33 Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.11.08, 22:42
                                                Dopiero znalazłam ten temat, od dawna chcę córeczkę nazwać Mia chociaż
                                                oczywiście rodzinka się buntuje i dziwi. Ale już od dawna jestem zakochana w tym
                                                imieniu. Napiszcie jak tam czy nie było w końcu problemów!
                • Gość: Olka Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: 194.183.33.* 02.08.11, 18:20
                  Bardzo ładne imię.
    • Gość: s [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 23:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: JaZosia Mia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 09:46
        Wczoraj była u nas mama 3 letniej Mii oddać badanie do
        laboratorium,zainteresowało mnie to imię powiem szczerze.Jedyną Mie jaką znałam
        to Farrowsmile
        • Gość: grz Re: Mia IP: *.centertel.pl 20.10.08, 23:30
          a Mia Walles z Pulp Fiction, hehe big_grin
          • Gość: Aneta Re: Mia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 09:57
            Lada moment urodzi się kolejna Mia,termin mam wyznaczony za tydzieńsmilecudowne imię.
            • hayet Re: Mia 15.11.08, 16:09
              faktycznie ladne smile
    • Gość: monia m Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.eranet.pl 03.12.08, 14:55
      witam
      ja zarejestrowałam w październiku tego roku moją córkę w usc i
      nadałam jej imię MIA. Nie było problemów żadnych. Dodam że
      rejestrowałam dziecko w stolicy smile)
      pozdrawiamsmile
      PS idealne imię dla drobnej dziewczynki smile)))
      • Gość: Sabina Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 15:09
        Witam ,ja również jestem mamą rocznej Mii,znajoma z forum rejestrowała teraz w
        listopadzie również Mie Psmilepozdrawiam wszystkie Mie i ich mamusiesmile
    • Gość: Electra 20 Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.eranet.pl 30.12.08, 21:16
      Minionett - to imię pochodzenia angielskiego, jego zdrobnieniem jest
      pieszczotliwy zwrot Mia.W Polsce jest to bardzo rzadkie imię, ale zdarza się
      np. u sławnych ludzi (k.Figura)
      Mnie osobiście bardzo podoba się to zdrobnienie , ale nad nadaniem takiego
      dziecku musiała bym się głęboko zastanowić....?
      • Gość: Ona Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.08, 21:48
        Nie wiedziałam,że Figura ma córkę Mieuncertain
        • donmari-2 Re: Mia czy to samodzielne imie? 23.01.09, 19:27
          A ile Mii jest w Polsce?
          • olianka Re: Mia czy to samodzielne imie? 23.01.09, 19:30
            W 1994 roku była jedna! Nowszych danych nie ma.
            • Gość: Ona Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 21:08
              O teraz to na pewno ich przybyło.Sama jestem ciekawa ile jest nadań!
              • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 25.01.09, 21:12
                Przypuszczam, że poniżej 100.
                • basia.chylinska Re: Mia czy to samodzielne imie? 26.03.09, 20:28
                  Moja coreczka ma na imie mia, z zarejestrowaniem nie bylo problemow, jest
                  przekochana i slodka. Pzdr wszystkich rodzicow innych Mii
                  • Gość: Eunika Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 09:53
                    Bardzo podoba mi się to imię,Gratuluję wyborusmile

Mam pytanie do innych dziewczyn,czytając Wasze niektóre wypowiedzi stwierdzam,że
                    nie przepadacie za tym imieniem ze wzgl na inną pisownię i wymową,ale pomijając
                    ten fakt...czy uważacie to imię za pretensjonalne,na równi z Jessiką i Brajanem?
                    • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 27.03.09, 21:20
                      Tak - za bardzo pretensjonalne.
                      • Gość: Julia Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 17:36
                        Wcale nie uważam to imię za pretensjonalne.Jest proste,krótkie i przyjemne.Moja
                        córka miała byc Mią,ale urodził się Oskarwink
                        Pozdrawiam wszystkie mamusie Miismile
                        • tomaszek0165 Re: Mia czy to samodzielne imie? 16.05.09, 21:36
                          Będziemy rodzicami Mii,przeczytaliśmy wszystkie posty i dalej nie
                          wiemy kiedy będzie miała imieniny, czy 2 luty to pewne?
                          • Gość: Ona Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 09:32
                            Tak 2 lutego.Gratulacje wyborusmile
                            • tomaszek0165 Re: Mia czy to samodzielne imie? 17.05.09, 19:51
                              Dzięki za gratulacje.Byłem sceptyczny co do Mii, ale nie miałem za
                              wielkiego wyboru bo żona ma decydujący głos, ja wybierałem synkowi i
                              wybrałem Dorian.Jednak im więcej żona mówi tym bardziej mi się
                              podoba.Jest bardzo delikatne i miękkie.Ja je zdrabniam jako
                              Miałkotek i tak z nią rozmawiam w brzuszku żonki.A w ogóle to będzie
                              Mia Sara.Aż nie mogę się doczekać miny baby w urzędzie stanu
                              cywilnego!
                              • Gość: Ona Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 21:42
                                Znajomi rejestrując Mię nie spotkali się z żadnym protestem ze strony
                                kierowniczki USC.To chyba zależy od wielkości miasta.
                                • tomaszek0165 Re: Mia czy to samodzielne imie? 17.05.09, 22:06
                                  Będę rejestrował w Łodzi.Zobaczymy.Dzięki za informację o dacie
                                  imienin.
                                • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 17.05.09, 22:31
                                  Gość portalu: Ona napisał(a):

> Znajomi rejestrując Mię nie spotkali się z żadnym protestem ze
                                  strony
                                  > kierowniczki USC.To chyba zależy od wielkości miasta.

Może raczej od wiedzy pracowników USC. Zasady działania urzędów nie
                                  sa bowiem zróżnicowane w zalezności od wielkości miasta.
                                  • Gość: Ona Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 09:43
                                    dokładnie to miałam na myśliwink
    • candy_asiya Re: Mia czy to samodzielne imie? 16.09.09, 22:47
      Mamma Mia : D
      • Gość: Kaska Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 00:22
        Mamy w klasie koleżankę Mię,super imięsmile
        • Gość: Jo Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 23:04
          Moja córeczka też ma na imę Mia. Cudne imię, ale faktycznie kobieta
          w USC nie chciała nam zarejestrować małej pod tym imieniem.
          Musieliśmy rozmawiać z kierowniczką i pisać oświadczenie(że dziecko
          tak właśnie będzie miało na imię. Uparłam się tam straszniesmile
          • adziunia Re: Mia czy to samodzielne imie? 27.10.09, 12:03
            Jak dla mnie Lea i Mia to ładne imiona, ale za granicą, w j.polskim
            w odmianie przez przypadki to wg mnie masakra np. idę z Mią (czyt.
            miją, brzmi prawie jak żmija).
            • Gość: Malwina Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.09, 19:30
              Mia odmieniana,nie brzmi tak tragicznie jak Ida.Idę po idę npuncertain
              • Gość: nati Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.bkl-bng-011.adsl.virginmedia.net 01.11.09, 01:09
                oboje z mężem bardzo chcemy dać to imię naszej córeczce jedyna rzecz jaka nas
                powstrzymuje to odmiana przez przypadki,jest dość niewygodna...dlatego
                zastanawiamy się nad Amelią a w skrócie Mia.Druga sprawa zastanawiam się jak to
                imię pasuje do dorosłej kobiety(np na stanowisku kierowniczym)bo dla małej
                dziewczynki brzmi słodko i ślicznie...nie podjęliśmy jeszcze ostatecznej
                decyzji,ale tak czy siak imię samo w sobie jest super!
                • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 01.11.09, 14:08
                  Są jeszcze inne imiona, które naturalniej można zdrobnić do Mii, np.
                  Artemia, Damiana, Eufemia.
                  • Gość: Alliyah Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.09, 23:35
                    a ja chętnie odwiedziłabym np. Dr Mia Jakaśtam.Imię wzbudzające zaufanie jak dla
                    mnie.
                    • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 02.11.09, 23:57
                      Znaczy tego dr Mia?
                      • Gość: Alliyah Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 00:46
                        Akurat przed oczami miałam wizytówkę owej Pani,więc nie odmieniłam
                        celowo,ponieważ na wizytówkach imiona i nazwiska raczej nie są odmieniane.
                        • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 03.11.09, 23:01
                          Na wizytówkach może tak, ale to, co napisałaś na forum, nie było
                          wizytówką.
                  • Gość: Mama Mia Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.mia.three.co.uk 20.11.10, 23:36
                    Ty gaudencja ale mnie smieszysz swoim zacofaniem i zniewiesciałoscia zakrytą sztucznym wyszukanym gadaniem trzy po trzy.
                    Imie Mia kojarzy ci sie z mijaniem, i co z tego, to normalne słowo, lepiej niz mialoby sie kojarzyc z czyms złym lub jelitami jak czytalam w przpadku Julity .
                    Smieszy mnie ta Polska mentalnosc, ze polskiemu dziecku trzebna dac polskie imie, bo inaczej jest "nie do przyjecia"...wiecie co,najbardziej nie do przyjecia jets taka zacofana postawa i tylko polak moze myslec, ze kogos(obcokrajowca) dziwi imie importowane w Polsce. Taaak, nazwijmy wszystkie polskie dzieci Jasie i Małgosie i zdrobniajmy jak chcemy zamiast dac to imie co chcemy, bo przeciez zawsze znajda sie tacy co sie oburzą! A ja mam na to zlew. Tymbardziej,ze duza czesc Polakow mieszka poza granica polska i ogolnie sa tak wielkie emigracje,ze jesli kogos w Polsce dziwi imie Sandra,Michelle Czy sophie, lub jak juz jest spor o "Mia", to jest to jakis nieobyty człowiek, ktory poza aglomeracja swojej wsi nosa nie wychylił, czyta tanie prasy i za głowe sie chwyta " co sie dzieje z ta Polska " hahahahahaha

ps Ja sama dałam na imie mojej coreczce Mia, nie mialam ztym problemu, a tu gdzie mieszkam, nikogo imie Mia nie dziwi. Coraz bardziej zaczynam cieszyc sie,ze nie mieszkam w kraju gdzie ludzie widza nawet problem w imieniu i potrafia skakac sobie do oczu. Masz czlowieku problem, nazwij dziecko Honorata i wszyscy we wsi beda szczesliwi,razem z toba. Pozdrawiam
                    • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 21.11.10, 13:15
                      Gość portalu: Mama Mia napisał(a):

> Ty gaudencja ale mnie smieszysz swoim zacofaniem i zniewiesciałoscia zakrytą sz
                      > tucznym wyszukanym gadaniem trzy po trzy.

ROTFL, pierwszy raz sie spotkałam z zarzucaniem kobiecie zniewieściałości :-]]]

> awsze znajda sie tacy co sie oburzą! A ja mam na to zlew.

Cieszy mnie, że Twój dom jest już skanalizowany.

> or o "Mia", to jest to jakis nieobyty człowiek, ktory poza aglomeracja swojej w
                      > si

ROTFL po raz drugi (choć musze przyznać, ze np. aglomeracja wsi Caracas jest większa, niż aglomeracja wsi Warszawa).

> ac sobie do oczu. Masz czlowieku problem, nazwij dziecko Honorata i wszyscy we
                      > wsi beda szczesliwi,razem z toba. Pozdrawiam

Ty, ale własciwie dlaczego uważasz, że akurat Honorata rozwiąze wszystkie moje problemy?

ROTFL :]
      • mictlan12 Re: Mia czy to samodzielne imie? 24.11.09, 21:12
        No dobra, a co na to kosciol? Czy ktos juz probowal ochrzcic core z majaca takie
        wlasnie imie?
        • dalenia Re: Mia czy to samodzielne imie? 24.11.09, 23:24
          A co ma do tego Kościół ? Nie rejestrowałam i nie chrzciłam jeszcze dzieci, ale
          wydaje mi się, że mogą się przyczepić ew. do braku świętego patrona. A to żaden
          problem, na drugie można dać smile
          No chyba że się mylę ... smile
          • Gość: Mia Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 13:23
            a co Ty ksiądz jesteś?Nazywam się Mia,na drugie mam Weronika.Rodzice chrzcili
            mnie pare lat temu i nie było problemów.
            Chce powiedzieć też,że nie spotkałam się z nieprzyjemnościami na temat mojego
            imienia,większości się podoba.Cieszę sie,że rodzi się coraz więcej Mijeksmile
    • Gość: dowcipny Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.09, 15:58
      Mia Wallace z Pulp Fiction kojarzycie? smile
    • Gość: OMG Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: 195.150.84.* 16.02.10, 11:07
      Mia - imię byłej dziewczyny Charliego z serialu Dwóch i pół smile Więc można
      • Gość: Kaja Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 10:32
        Bardzo podoba mi się to imięsmile
        • Gość: gość Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 16:12
          Wiecie moja znajoma ma córkę Miję , pytałam jej i powiedziała mi że miała
          problem w usc , ale poszli na kompromis i w dowodzie ma wpisane MIJA a nie
          MIA.... To też jakieś wyjscie
          • paula.anna Re: Mia czy to samodzielne imie? 02.04.10, 08:27
            MIJA tyż piknie wink
            blisko do żmija

jeśli Mija, to właściwie dlaczego nie Czarli?
            • Gość: Kasia Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.10, 12:24
              Nie ma imienia Mija,jest natomiast Mia.
              blisko żmija?cóż...teraz Marysia, Ma Rysia,Agata,nogą zamiata,bądz Agata
              SzmatasmileEwa,Mewasmilemożna by wymieniać w nieskończoność!
              • paula.anna Re: Mia czy to samodzielne imie? 02.04.10, 13:45
                Gość portalu: Kasia napisał(a):
                > można by wymieniać w nieskończoność!

nie żałuj sobie! mnie to nie przeszkadza tongue_out
    • Gość: Sabadelka Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: 77.236.0.* 02.04.10, 12:36
      Chcesz mieć problem z wymową, pisownią i zakłopotaniem otoczenia to
      nadawaj. Oprócz tego nie lubię tak krótkich imion (które są lub
      brzmią jak zdrobnienia) np. Iga, Ida, Pola, Nina, Lena, itp. Chyba
      można dziecku podarować nieco więcej literek, co by dało się imię
      zdrabniać i wymyślać rózne wersje w zależności od wieku - to wielka
      frajda!
      • Gość: gość Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.10, 09:31
        no właśnie np Kunegunda,Hermenegilda to takie długie i piękne imiona,wielkie
        pole do popisu dla skrótów.

Mnie osobiście Mia bardzo się podoba choć nie przepadam za tak krótkimi imionami.

• zuzkatoucan Re: Mia czy to samodzielne imie? 07.05.10, 21:57
          zarejestrowaniem nie ma problemów. Mia to cudne imię, łatwe do
          wymówienia, krotkie i same naj smile.
          choć przyznam że wiele osób się dziwi i dopytuje, szczególnie
          starszych, dzieci opdchodzą bardzo naturalnie i nic ich w ym imieniu
          nie dziwi.
          • Gość: Kornel Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 23:26
            Mnie jako mężczyznie bardzo podoba się to imię,intryguje mnie.Zapewne będzie
            wzbudzała zainteresowanie u płci przeciwnej.
            • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 08.05.10, 00:08
              Co to za przedstawiciele płci przeciwnej, na których działają imiona
              w oderwaniu od osób je noszacych? Możesz mi dać przykłady takich?
              • Gość: laLuna Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 10:00
                również jestem zauroczona tym imieniemsmile
                • Gość: Mamusia Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: 188.33.188.* 14.05.10, 21:24
                  Moja corcia urodzila sie niedawno i ma na imie Mia
                  nie mialalm zadnego problemu w urzedzie bez problemu zarejestrowali
                  mimo ze kazdy sie dziwi to po chwili jest zachwycony imieniem jest cudne i oryginalnesmile
                  • Gość: Ewa Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 21:42
                    również bardzo mi się podobasmile
                    • domi_33 Re: Mia czy to samodzielne imie? 01.06.10, 22:16
                      córcia miała mieć na imię Mia, ale urodził się Ziemuś. może kiedyś
                      się jeszcze Mii dorobię. smile
              • Gość: michael Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: 194.209.126.* 15.06.10, 16:29
                ty gaudencja juz drugi rok wpisow cisniesz tak na to biedne imie
                mia, o co chodzi? imie jak kazde, lepiej mia niz andzelika albo
                blazej. nazwij tak dziecko i jest uwalone na wstepie, nosa z PL nie
                wyscibi. otworz sie na swiat, kobieto.
                • gaudencja Re: Mia czy to samodzielne imie? 20.06.10, 22:07
                  Gość portalu: michael napisał(a):

> ty gaudencja juz drugi rok wpisow cisniesz tak na to biedne imie
                  > mia, o co chodzi?

Dziwi cię, że nie zmieniam pogladów co dwa tygodnie?!

lepiej mia niz andzelika albo
                  > blazej.

IMO Mię można spokojnie porównać do Andżeliki, natomiast Błażej jest
                  bez porównania ładniejszy.
    • aagje tak, wiem o jednej w PL 15.06.10, 16:39
      osobiście poznałam - córka mojej znajomej. dziewczynka ma teraz ok. 7-8 lat.
      • Gość: Korel Re: tak, wiem o jednej w PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 21:56
        Również znam 3 letnią Mię,imię oryginalne i ładne.
        • skromna85 Re: tak, wiem o jednej w PL 15.11.10, 02:37
          Moja kuzynka swoją malutką nazwala Mia [teraz ma 10 mies] i się przyjęło w otoczeniu i rodzinie - wołają na nią Mijunia lub Mijka.
          Moja córeczka ma na imię Magdalena [4mies], ale i tak w rodzinie wołają na nią Lenka.

Co do Ariela to kolega z bloku tak miał na imię i nikt nie robił mu problemów...
          Bardziej bym się zdziwiła gdybym poznała w Polskich realiach Mercedes smile
          w końcu to tez żeńskie imię.
          • gaudencja Re: tak, wiem o jednej w PL 16.11.10, 20:52
            skromna85 napisała:

> Moja kuzynka swoją malutką nazwala Mia [teraz ma 10 mies] i się przyjęło w otoc
            > zeniu i rodzinie - wołają na nią Mijunia lub Mijka.

Zdrobnienia mnie zdecydowanie nie przekonują.
            • Gość: Marysia Re: tak, wiem o jednej w PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 21:26
              Ja również znam Mię,ale 4 latkę,śliczne imię,wymaga jednak osłuchania.Za 10 lat nie będzie zapewne już nikogo dziwiło.
              • gaudencja Re: tak, wiem o jednej w PL 20.11.10, 15:30
                To bardzo optymisytczne założenie. Sytuacja w imiennictwie się tak szybko nie zmienia.
            • illegal.alien Re: tak, wiem o jednej w PL 17.11.10, 21:55
              My na nasza (jeszcze nie narodzona) mowimy Mimi.
    • Gość: Ula Re: imieniny Mii! IP: 178.73.63.* 09.01.11, 23:39
      Na amerykańskiej stronie znalazłam info. Ze imieniy moi są 8 września. www.mynameday.com/m.html
    • polifonia1983 Re: Mia czy to samodzielne imie? 10.04.11, 16:06
      Już pisałam, że Mia Farrow, to Maria de Lurdes, ale Mia Wasikowski (grała w Alicji w Krainie Czarów) i Mia Kirshner (L-word) mają na imię właśnie Mia.
    • Gość: atram Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: 83.218.114.* 17.04.11, 13:14
      pieknie -moja wnuczka tak ma na imie
    • gaudencja przeklejone 08.01.12, 16:12
      co sądzicie o imieniu MIA?IP: *.adsl.inetia.pl
      Gość: smile 08.01.12, 15:37 Odpowiedz witam, chciałabym się dowiedziec jakie są Wasze odczucia na temat imienia Mia. podoba się czy nie? znacie kogoś o takim imieniu?

Re: co sądzicie o imieniu MIA?
      carmita80 08.01.12, 15:56 Odpowiedz Odbieram neutralnie. Podoba mi sie Mia-....... Nie znam osoby o tym imieniu, znam dziewczynke o imieniu Tia i chyba przez jej osobe polubilam to imie.

Re: co sądzicie o imieniu MIA?
      domi_33 08.01.12, 16:05 Odpowiedz tak znam Mię Farrow. a i córka nowej wybranki Adamczyka ma tak na imię, i córka Przebindowskiego (był kiedyś taki aktor). jak zaszłam w ciążę to na początku myślałam, że to córeczka i chcieliśmy jej dać tak na imię. potem okazało się, że jednak będę miała synka no i gusta imiennicze odmieniły mi się o 180 stopni. teraz uważam, że w PL lepiej nadawać polskie imiona, no a przynajmniej bardziej zaadaptowane w polskim klimacie. także teraz podoba mi się mniej, mimo iż nadal kojarzy ze słodką, grzeczniutką dziewczyneczką. niestety odmiana jest ciężka w naszych warunkach i nieraz się wszyscy nabijają z tego że Mia to np. babcia Mija jak było w jakimś temacie ostatnio.
      • Gość: Zara Re: przeklejone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 23:59
        Bardzo mi się podobasmile Mała Mia chodzi z Moim synkiem do przedszkola,żadnego dziecka podobno nie dziwi jej imię,odbierane jest jak każde inne.Wiem,że wołaja na nia MIJKA.
        • gaudencja Re: przeklejone 09.01.12, 23:39
          Mijka? Brakuje jednej litery z przodu.
          • illegal.alien Re: przeklejone 10.01.12, 08:01
            Alez jestes zabawna. Normalnie boki zrywac.
            Jak ktos nazywa dziecko Ola to tez mu tak mowisz?
            Naprawde nudne to sie robi.
            • gaudencja Re: przeklejone 10.01.12, 19:40
              illegal.alien napisała:

> Jak ktos nazywa dziecko Ola to tez mu tak mowisz?

Nie, chyba że dziecko jest Polakiem płci męskiej, a litery brakuje z tyłu. Nie spotkałam jednak takiego przypadku.
              • illegal.alien Re: przeklejone 10.01.12, 22:22
                Tak, juz zdazylam sie zorientowac, ze niektore argumenty w twoim swiecie dzialaj tylko w stosunku do wybranych imion. Jestes mocno tendencyjna, poza tym, ze niekulturalna.
                Z mojej strony EOT.
          • Gość: Daria Re: przeklejone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 10:37
            Nie pomyślałabym,że Gaudencja ma takie poczucie humoru.
            do Marysi pewnie mówisz Ma-rysia
            do Tomasza To-masz
            zabawne faktyczniebig_grin

nawet jesli byłaby Żmijka i tak brzmi slodko!Lepiej niż Rysia ma Marysiabig_grin
            • illegal.alien Re: przeklejone 10.01.12, 17:59
              Przynajmniej wiadomo skąd dzieci biorą pomysły na przewiska - same by na to nie wpadły, ale z domu wyniosą.
            • gaudencja Re: przeklejone 10.01.12, 19:42
              Gość portalu: Daria napisał(a):

> Nie pomyślałabym,że Gaudencja ma takie poczucie humoru.
              > do Marysi pewnie mówisz Ma-rysia
              > do Tomasza To-masz

To nie ma nic wspólnego z mówieniem. Kojarzyć się jednak może i kazdy ma święte prawo do swoich własnych skojarzeń. Nie zauwazyłam poza tym, żebyś nauczała w wątku, w którym ludzie bez żenady pisza, z czym im się kojarzy Teofil, a jest to znacznie gorsze słowo, niz żmijka. Moze idź i tam też zaistniej?
              • bohemiere Re: przeklejone 10.01.12, 22:47
                O tym Teofilu to ja napisałam i to nie jest moje prywatne skojarzenie, tylko grupowe -młodzieżowe. Ja piszę wszelkie skojarzenia szczerze, bo mam nadzieję, że może uchroni to jakieś dziecko przed otrzymaniem imienia, dzięki ktoremu będzie miało jak to się mówi 'przewalone' także nie gniewajcie się. To samo z imieniem Mela, już nie mogłam, jak był boom na Mele i te biedne dzieci z imieniem, ktore w slangu oznacza plwocinę.

Mia piękne imię i krótkie, bez tych twardości częstych w naszym języku.
                • olianka Re: przeklejone 10.01.12, 22:57
                  Kiedy i gdzie był boom na Melę?
                  • bohemiere Re: przeklejone 11.01.12, 11:17
                    Kilka lat temu jak był na Amelki, bo słyszałam, że Mela to nie tylko skrot od Melania ale też od Amelia (A-Melka). Nie pamiętam czy wszystkie z moego wojewodztwa (warminsko-mazurskie) bo trochę podrożowałam - warszawa i Kakrow glownie.
                    • olianka Re: przeklejone 11.01.12, 11:23
                      Czyli na Amelki, nie na Melę smile Dzięki Bogu to piękne imię jeszcze nie zrobiło się pospolite.
                • gaudencja Re: przeklejone 11.01.12, 20:40
                  Widzisz, tylko skojarzenia Teofila z pedofilem jakoś rodzicom Mii zupełnie nie przeszkadzają. Wręcz odwrotnie, sami gotowi są o nich napisać. A przecież są na świecie rodzice Teofilów (sama znam takich), którzy mogą sie poczuc urażeni takimi skojarzeniami znacznie bardziej, niż rodzice Mii skojarzeniem Mijki ze żmijką. Tego rodzaju selektywna wrażliwość nie jest godna poparcia.
                  • illegal.alien Re: przeklejone 11.01.12, 22:26
                    Selektywne skojarzenia rowniez nie sa godne poparcia, a jednak nie przeszkadza ci to w ich uprawianiu.
                    • gaudencja Re: przeklejone 28.01.12, 22:28
                      "Uprawianie" skojarzeń??? "Selektywne" skojarzenia?? A co to w ogóle jest twoim zdaniem? I jakie jest przeciwieństwo selektywnych skojarzeń?

Mam twoim zdaniem mieć inne skojarzenia niż mam? Co to ma być, rok 1984??
                      • illegal.alien Re: przeklejone 29.01.12, 09:36
                        Nie, nie rok 1984 - ale dziwnym trafem tylko specyficzna grupa imion ci sie kojarzy z roznymi rzeczami - tego, ze inne imiona rowniez moga sie kojarzyc 'nie widzisz' - po prostu udajesz glupia, ze nie wiesz o co chodzi.

Dla mnie EOT, bo dyskusja z toba jest zupelnie bez sensu - jestes zafiksowana na swoje wlasne zdanie i nie dopuszczasz do siebie mysli, ze moze byc inaczej.
                        • gaudencja Re: przeklejone 29.01.12, 10:49
                          Dziwnym trafem mam po prostu swoje własne skojarzenia, a nie twoje, i dziwnym trafem nikt nikomu nie jest w stanie niczego narzucić w kwestii posiadania skojarzeń - czas, żebyś to zrozumiała.
                          • illegal.alien Re: przeklejone 30.01.12, 02:18
                            Ech, gaudencja, nie ja pierwsza ci mowie, ze jestes tendencyjna.
                            Ale udawaj dalej, ze nie rozumiesz - tak jest latwiej, niz zastanowic sie nad soba i sposobem w jaki prezentujesz swoje zdanie.

Nikt ci nie broni miec wlasnych skojarzen, ale nie rznij glupa, ze tylko Mia sie kojarzy ze zmija, a Ola-fasola, Ania-bania, Anka-skakanka, etc to cos zupelnie innego.
                            • olianka Re: przeklejone 30.01.12, 08:17
                              illegal.alien napisała:

ze tylko Mia si
                              > e kojarzy ze zmija, a Ola-fasola, Ania-bania, Anka-skakanka, etc to cos zupelni
                              > e innego.

Ależ to JEST zupełnie coś innego. Wolę kojarzyć się z fasolą niż żmiją. Podejrzewam, że zdecydowana większość społeczeństwa również.
                              • Gość: Kama Re: przeklejone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.12, 12:47
                                a ja wolałabym byc kojarzona ze żmiją niż ze szmatą np.Agata szmata
                            • gaudencja Re: przeklejone 30.01.12, 19:26
                              A gdzie jest twój EOT??
                              No jasne, jestem tendencyjna - wielu by chciało, żebym myślała to, co oni sobie życzą, a tymczasem uparcie i tendencyjnie cały czas myślę to, co myślę. Co więcej, kojarzy mi się jak mi się kojarzy i nie chce się kojarzyć inaczej. I naprawdę nic na to nie poradzę ani nie zamierzam radzić, że Ola nie kojarzy mi się z fasolą, Ania z banią, Anka ze skakanką, natomiast Mijka (nie: Mia) ze żmijką już owszem, tak.

Poza tym rozumiem, że wezwanie "nie rżnij głupa" jest właściwym sposobem, w jaki twoim zdaniem należy prezentować swoje zdanie - wybacz, ale nie zastosuję się, niezależnie od tego, jak długo będę się zastanawiać.
      • illegal.alien Re: przeklejone 09.01.12, 00:23
        Nazwalam tak moja corke, wiec oczywiscie mi sie podoba smile
        Moja corka akurat jest nie tylko Polka, ale i Zimbabwejka, ale gdyby byla Polka li i jedynie to tez by mnie to imie kusilo smile
        Na wszelki wypadek drugie imie dalismy dluzsze, jakby uznala, ze takie krotkie imie nie pasuje doroslej kobiecie, to sobie bedzie uzywac drugiego - mieszkamy w Wielkiej Brytanii, tu nie ma z tym problemu, czesto ludzie w papierach maja co innego, a uzywaja czego innego.
    • Gość: Mia Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 22:05
      Oczywiście że jest to samodzielne imię.
      Nie ma problemu by w Polsce nadać to imię.
    • Gość: ja Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.gorzow.mm.pl 02.03.12, 13:57
      www.rjp.pan.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=510
      • Gość: jk Re: Mia czy to samodzielne imie? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.03.12, 12:46
        Czy polskie Mie są wymawiane jak angielskie czyli Mije czy według wymowy polskiej jak końcówki che-mia, ekono-mia. Jak jest częściej?
        • dalenia Re: Mia czy to samodzielne imie? 07.03.12, 16:45
          Ja myślę, że to raczej "Mija" a nie "Mja".
          • zuzkatoucan Re: Mia czy to samodzielne imie? 27.09.12, 21:10
            Ale zamieszanie wokół tak pięknego imienia.

Moja córka ma na imię Mia, obecnie ma prawie 3 lata i nikt nie ma problemu z akceptacją i wymową, czasem są problemy z pisownią uncertain. Imię wydawane jest Mija.
            Nadając dzieciom imiona chcieliśmy albo były one niepowtarzalne i rzadko spotykane. Syn - Ernest - jest jedyny z takim imieniem w przedszkolu, natomiast nasza Mia ma w swojej grupie swoją imienniczkę wink.
    • kisioka85 Re: Mia czy to samodzielne imie? 27.04.16, 10:48
      Witam,moja córcia ma na imię MIA, tak naprawdę jest to zdrobnienie imienia Maria ze szwedzkiego języka.USC w Wodzisławiu Śląskim bez problemu zarejestrował to imię.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.