amazon500 23.02.08, 00:20 Moja znajoma ma koleżankę noszącą imię... Ojcumiła. Pierwszy raz w życiu się spotkałam z takim imieniem i muszę przyznać, że jest jak dla mnie mocno oryginalne. Na tyle oryginalne, że nie mam zdania, czy mi się podoba, czy nie A co Wy o nim sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_weasley Męski odpowiednik 18.10.08, 23:34 pluskotka napisała: > A nie ma siostry Matcemiły? Brat powinien być Matkolub. Odpowiedz Link Zgłoś
igasiaa Re: Ojcumiła 23.02.08, 13:40 Nie wiem, co napisać. Czuję się zaskoczona takim imieniem! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Ojcumiła 23.02.08, 16:04 hm...brzmi bardzo staropolsko...i chociaż bardzo lubię starpolskie imiona to jednak Ojcumiła nie za bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Ojcumiła IP: *.lublin.mm.pl 23.02.08, 18:21 Hmmm nie podoba mi się. Równie dobrze mogłaby się nazywać Babcemiłe, Ciotcemiła, Szwagrumiła itd Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ojcumiła 23.02.08, 23:06 W Polsce jest 13 osób o tym imieniu, mnie się nie podoba, zbyt jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Ojcumiła 23.02.08, 23:49 To ten sam typ imion, co i Bogumiła oraz Ludmiła. Tyle, że te akurat sie spopularyzowały. Tego typu "mówiące" imiona były czasem nadawane w dawnej Polsce, jako mające zapewnić ich nosicielom określone korzyści. Imie Ojcumiła nadawano np. wtedy, gdy spodziewano sie, ze ojciec córka wcale zachwycony nie bedzie (bo np. czeka na syna), albo gdy ojciec w ogóle miał jakies "tendencje odsrodkowe", żeby go zwiazać z rodziną poprzez córkę (czy syna). Był tez Bratumił/Bratumiła, dla zapewnienia przychylności rodzeństwa w sytuacji, gdy w gre mogła w przyszłości wchodzić opieka nad (znacznie młodszym) bratem/siostrą, albo kwestie podziału spadku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ojcumiła 03.03.08, 20:24 Mnie się podoba, ale jest b. odważne. A jak zdrabnia się koleżankę znajomej i czy wiadomo cokolwiek o historii nadania jej tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
blue_ice1 Re: Ojcumiła 19.05.08, 10:39 o ,MATKO moja mila! )) jednak: de gustibus e non est disputandum ) Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Ojcumiła 19.05.08, 11:05 Bratumił tez jest w Polsce 13,a w formie męskiej występuje 5 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowita771 Re: Ojcumiła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 07:19 ja słyszałam o takiej osobie, zdrabnianej do Ojcusi. Brzmienie imienia mi się podoba, ale jednak jest rzadkie, mało osłuchane i dlatego chyba zaraz każdy rozbiera je na czynniki pierwsze. Inna sprawa, że imię z tych aż proszących o rozbieranie Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Ojcumiła 19.05.08, 11:06 przerażające. i jak na nią wołają? miłka? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia5 Re: Ojcumiła 19.05.08, 22:49 Dziwaczne .Ha załozyłam taki sam watek.Sory nie sprawdziłam,ze już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Ojcumiła 18.10.08, 23:38 Jest to imię, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza "Cholera-a- myślałem-że-tym-razem-wreszcie-będzie-chłopak". Odpowiedz Link Zgłoś