mieszkowamama 11.03.08, 11:22 Z dziewczynką nie byłoby problemu, byłaby Dobrosława. Będzie jednak drugi chłopak. Mamy słabość z mężem do imion słowiańskich. Nie podziela tego jednak nasze otoczenie, hehe. I tak poważnie zastanawiamy się na Ziemowitem lub Gniewoszem. Czy to nie nazbyt..... "egzotycznie"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: Imię dla brata Mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 11:29 Ziemowit podoba mi się bardzo (choć historyczne brzmienie imienia to Siemowit) i ma rewelacyjne zdrobnienia. Na Gniewosza nie odważyłabym się, poza tym nieszczególnie mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię dla brata Mieszka 11.03.08, 11:35 MieszkowaMamo, a co powiedziałabyś na Jarogniewa, zdrabnianego do Gniewka? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla brata Mieszka 11.03.08, 11:49 Też bardzo lubię imiona słowiańskie, ale nie zdecydowałabym się na Ziemowita ani Gniewosza - na Ziemowita, bo to niehistoryczne imię; historycznym jest, jak napisała tawananna, Siemowit, a na Gniewosza - bo to pierwotnie zdrobnienie, pełną formą imienia jest Gniewomir. Skoro podoba Wam się Dobrosława, może pomyślicie o męskim Dobrosławie? Inne pomysły, biorąc pod uwagę bardziej znane autentyczne imiona słowiańskie, to: Ludomir Bolemir lub Bolesław Radomir Rościsław Gniewomir lub Siemowit właśnie Tomisław Wojsław a. Wojesław Zbysław Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Imię dla brata Mieszka 11.03.08, 12:04 Podoba mi się Gniewomir i Ziemowit. Gniewosz kojarzy mi się tylko z gwarowym "gniewosz się na mnie?" Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko02 Re: Imię dla brata Mieszka 11.03.08, 12:19 Gniewko!- Gniewomir Też miałam to imię w zanadrzu przy drugiej ciąży pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Imię dla brata Mieszka IP: *.smrw.lodz.pl 11.03.08, 13:59 a może Stoigniew zdrabniaby do Gniewka? Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Imię dla brata Mieszka 11.03.08, 14:20 Gniewosz to gatunek węża. Bardzo mocno mi się kojarzy. Zaproponowany przez Gaudencję Ludomir jest boski i parę innych też. Taki na przykład Radomir... albo Radzimir... Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: Imię dla brata Mieszka 11.03.08, 15:38 Ziemowit mi się bardzo podoba I nawet znam jednego małego Ziemka (ma tatę historyka Odpowiedz Link Zgłoś
rychezaa Re: Imię dla brata Mieszka 11.03.08, 15:53 Krzesimir, Krzesimir! ;o) Nie byłabym sobą, gdybym nie zaproponowała także Ziemowita, wcześniej już wymienianego, oraz Lubomira. Jednego siedemnastoletniego Ziemowita znam, zdrabniamy go do Ziemka albo Ziemczyka. Bardzo, ale to bardzo podoba mi się to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martuszkaw Re: Imię dla brata Mieszka IP: *.chello.pl 11.03.08, 19:52 Przychylam się do opinii dziewczyn, że lepszy jest Siemowit w pisowni poprawnej, staropolskiej z nagłosowym "sie". Gdyby Sieciecha przerobiono na Zieciecha to zmiana razi bardzo a w Ziemowicie utrwaliła się tak mocno, że zanika świadomość błędu. Siemowit podoba mi się strasznie, chwilowo na jest zaklepany dla naszego syna. Podrzucę też propozycje: Siemomysł, Przemysł (też forma poprawniejsza), Świerad. Gniewosz nie jest w moim typie. M Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Imię dla brata Mieszka 14.03.08, 10:59 Przemysł - włókienniczy na przykład ?????? Chyba bym się nie odważyła Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Imię dla brata Mieszka 14.03.08, 12:01 Znam Jaromira i Krzesimira. Zresztą dla kumpli byli zawsze Jarkiem i Krzyśkiem . Znam też Wojsława, zdrabnianego do Wojtka. Podoba mi się Zbyszko i Ziemowit. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Re: Imię dla brata Mieszka 16.03.08, 22:04 No to mam jeszcze większy mętlik w głowie Ale jesteście nieocenieni, dziękuję. Ludomir był w ogóle pierwotną wersją. Potem ktoś podszepnął Ziemowita, a ja zakochałam się w Gniewku po pewnej lekturze dziecięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla brata Mieszka 17.03.08, 00:04 Gniewko moze być wszak Gniewomirem Ale i tak najbardziej popieram Ludomira Odpowiedz Link Zgłoś
zurawina100 Re: Imię dla brata Mieszka 17.03.08, 19:10 A wg mnie najbardziej pasuje Ziemowit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Imię dla brata Mieszka IP: *.nat.tvk.wroc.pl 17.03.08, 21:59 do Mieszka najbardziej pasuje mi Gniewko i Ziemowit. Odpowiedz Link Zgłoś