Gość: maja IP: *.lei3.cable.ntl.com 20.04.08, 00:32 Jak Wam sie podoba, czy w Polsce ktos nadaje takie imie? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: a Eliot? 20.04.08, 08:11 dla mnie dziwoląg. jakaś wersja nazwiska Elliot? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Eliot? 20.04.08, 13:50 Jeśli nadaje, to skrajnie rzadko. MSZ imię to nie nadaje się do przeszczepienia na grunt polski. W Polsce nie mamy tradycji nadawania imion odnazwiskowych. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 pytanie do gaudencji 20.04.08, 18:01 ... zastanawiam sie (ale nie kwesrionuje twojego zdania bo nie wiem jak jest naprawde) czy to nie bardziej nazwisla sa odimienne tak jak np w przypodku polskiego markiewicz, piotrowska... z zagranicznych przykladow przychodza mi na mysl np johanson itd. albo charakterystyczne nazwiska islandzkie (imie ojca z zakonczeniem syn lub corka) myslisz ze w przypadku eliota to nazwisko tez nie pochodzi od imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: pytanie do gaudencji 20.04.08, 18:17 dagis.1 napisała: > myslisz ze w przypadku eliota to nazwisko tez nie pochodzi od imienia? Tak, od Eliasza. Ale nie jest to nazwisko równe z imieniem Eliasz, więc nazywanie nim dziecka to tak, jakby nazwać je Kaźmierczuk albo Filipczak. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: pytanie do gaudencji 20.04.08, 18:45 ja tak tylko z ciekawosci pytam - imie eliot mi sie nie podoba. z reszta nie slyszalam zeby ktos tak w pl dziecko nazwal ale byc moze sa dzieci noszace to imie. w kazdym razie mam nadzieje ze nie ma ich duzo Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: pytanie do gaudencji 20.04.08, 19:35 dagis.1 napisała: > ... zastanawiam sie (ale nie kwesrionuje twojego zdania bo nie wiem jak jest > naprawde) czy to nie bardziej nazwisla sa odimienne Wyróźniamy (za Rymutem) następujące typy nazwisk: nazwiska równe wyrazom paspolitym, nazwiska równe imionom, nazwiska równe nazwom geograficznym oraz nazwiska pochodzące od wyżej wymienionych grup, lecz mające dodakowe przyrostki. > > przykladow przychodza mi na mysl np johanson itd. albo charakterystyczne > nazwiska islandzkie (imie ojca z zakonczeniem syn lub corka) > W Islandii nie ma nazwisk, to otczestwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: pytanie do gaudencji 17.09.08, 15:18 abiela napisała: przykladow przychodza mi na mysl np johanson itd. albo charakterystyczne > > nazwiska islandzkie (imie ojca z zakonczeniem syn lub corka) > > > W Islandii nie ma nazwisk, to otczestwa. jak zwal tak zwal nie jestem ekspertem od imiennictwa wiec nazwalam to potocznie "nazwiskiem" ale dzieki za uwage Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: pytanie do gaudencji IP: 163.1.80.* 17.09.08, 15:40 Czy jest takie slowo jak "matczestwo"? Czy tylko nazwisko matronimiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: pytanie do gaudencji 17.09.08, 15:54 Gość portalu: mmaupa napisał(a): > Czy jest takie slowo jak "matczestwo"? Czy tylko nazwisko matronimiczne? Nie wiem czy istnieje takie słowo, ale np. w Islandii można wybierać między imieniem matki lub ojca by stworzyć "nazwisko". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: pytanie do gaudencji IP: 163.1.80.* 17.09.08, 16:17 Wlasnie dlatego pytam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: pytanie do gaudencji 17.09.08, 19:45 "Otczestwo" to słowo rosyjskie, byłoby zatem dowodem pewnego synkretyzmu kulturowego użycie neologizmu stworzonego na wzór rosyjskiego słowa dla określenia islandzkiego zjawiska językowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: pytanie do gaudencji 18.09.08, 14:32 Byloby. Ja sie zastanawiam, czy ow neologizm istnieje (a czy jest wynikiem synkretyzmu kulturowego, czy nie, to sprawa drugorzedna). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: pytanie do gaudencji 19.09.08, 16:12 Przypuszczam, ze istnieje, skoro własnie został stworzony na naszym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: a Eliot? 21.04.08, 05:21 a mnie sie podoba i chcialam tak nazwac nasza corke #4. Dla mnie to imie jest podobne do Emila i Ernesta, napewno nie do Brajana...A zdrobnienie Elus jest odjazdowe w/g mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: a Eliot? 15.09.08, 22:36 A czy to nie jest przypadkiem męskie imię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: a Eliot? IP: *.oxfd.cable.ntl.com 15.09.08, 22:56 Elliot Reed z serialu "Scrubs" jest kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: a Eliot? 16.09.08, 01:58 No właśnie! I w serialu wszyscy ją zawsze pytają, dlaczego nosi męskie imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: a Eliot? IP: 163.1.80.* 16.09.08, 10:13 Ale dziecko w realu moze zawsze odpowiedziec: na czesc Elliot Reed Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aire Re: a Eliot? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 16:11 Jest tyle ładnych imion, po co tak cudować, a Eliot dotychczas znałam tylko jako nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: a Eliot? 16.09.08, 08:19 Idealne imię dla potomstwa fanów poezji T.S. Eliota Kojarzy mi się też bardzo miło z nazwiskiem bohatera jednego z moich ulubionych filmów ("Billy Elliot"). Jednak jako imię dla polskiego dziecka niekoniecznie. Brzmi trochę jak skrótowiec(L J), typu "pe es", "di dżej", etc Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: a Eliot? 16.09.08, 19:48 Jeden z moich ulubionych fotografów, Elliot Erwitt, nosił właśnie to imię. Ale podoba mi się ono jedynie w kracjach anglojęzycznych, w Polsce bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
ga_lapagos Re: a Eliot? 17.09.08, 22:40 Vera! ja tez uwielbiam Erwitta! poza tym we Francji znam dwoch Eliot'ow. imie bardzo mi sie podoba - ja? wrednygalapagos.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: a Eliot? 18.09.08, 10:18 Bardzo się cieszę, że też lubisz Erwitta W Polsce, jak zauważyłam, niewiele osób go kojarzy, chociaż gdy pokazuję jego zdjęcia, to właściwie wszystkim się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MamaEliota [...] IP: *.evc.net 10.10.08, 11:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś