motylowa77 06.05.08, 15:19 moja Rozalia Florianna urodziła się 4.05.08r. Jest prześliczna, ale to imię do niej nie pasuje. Skąd to wiem? Ja to po prostu czuję. Przez prawie całą ciążę szukałam imienia, zakochałam się w Rozalce. Ale to nie jest imię dla mojej córeczki... Ratunku!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingutka Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 15:39 A może Róża zdrapniana do Rozalki i Różyczki? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 15:48 zacznę od gratulacji ))) a co do imienia to chyba przeceniasz forum... nikt ci nie powie jakie imię pasuje do twojej córci. próbuj mówić do niej różnymi imionami. może ona ci podpowie. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 16:01 Może: Emilia, Melania, Celina, Maja, Laura, Blanka, Felicja, Joanna, Kalina, Nina. Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 16:02 A Lidia? Lidusia, Lidunia. Albo Anielka? Antosia? Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 15:39 Nie wiem, czy chcesz zostać przy tych imionach albo ich kombinacjach - może wersje skrócone - Flora, Róża, będą pasować do córeczki? A jeśli nie, to napisz, jakie imiona wcześniej Ci się podobały, może coś doradzimy. Z tego, co wiem, do pół roku po narodzinach dziecka imię można bez problemu zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
motylowa77 Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 15:42 Róża nie z powodów osobistych. Florianna ma być na drugie, pierwsze nie. krótkie, najlepiej bez znaków polskich. imiona sióstr w sygnaturce. podobała mi się Jagna, Zoja.. teraz już nie ale mi się porobiło ((((( Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 15:44 Jagna i Zoja też mi się podobają, ale może też nie pasują, skoro odrzucasz. Hmm. może: Olga, Kaja, Liwia, Ligia, Jagoda. Sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: ratunku!!!!!!! 07.05.08, 12:33 Widzę, że chyba podobają Ci się imiona zakończone na - anna. Moim pierwszym skojarzeniem jest Julianna - co prawda, to nie jest imię krótkie, ale za to bardzo kobiece, pasujące do imion sióstr i ma piękne zdrobnienia (chociażby Julianka) Jeśli jednak koniecznie chcesz zachować Floriannę jako drugie imię, to zaczyna się problem - Julianna Florianna to już "za dużo dobrego", kompletne masło maślane. Proponuję jeszcze Olgę, Laura, Klarę, Blankę, Alicję, Melanię, Idę, Kornelię (Kora, Nelka), Lilię (Lilianę), Zofię, Stellę, Sarę. Pasowałaby mi również Łucja, ale jeśli nie chcesz polskich znaków, to chyba odpada. Czy któreś z tych imion Ci się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 15:42 Podaj jakie imiona do niej pasują, jeśli mas zjakieś konkretne odczucia. Imię można zmienić, ale Rozalka ładna... Odpowiedz Link Zgłoś
motylowa77 Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 15:47 w tym problem, że nie wiem co do niej pasuje ale coś delikatnego jak Hania tyle, że nic z kończącym się na -ania - anna Rozka, Rozalia jest za twarde dla niej, chociaż prześliczne Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 16:14 a może helena (helenka), melania (melunia), emilia (emilka), maja (majunia), antonina (antosia), józefina (józefinka) wszystkie ślicznie się zdrabniają Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 16:15 Aurelia? Alicja? Alina? jakoś tak same na A mi się zebrały Kalina? Urszula? Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: ratunku!!!!!!! 07.05.08, 22:15 Felicji nie chcesz? bardzo delikatne imie... Adela Melania Cecylia Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 16:30 Oktawia Florianna Barbara Florianna Jolanta Florianna Izabela Florianna Marta Florianna Ewa Florianna Agata Florianna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: ratunku!!!!!!! IP: *.smrw.lodz.pl 06.05.08, 17:09 Zosia Celestynka Natalka Antolka Ula Anielka Marysia Emilka Marcelinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: ratunku!!!!!!! IP: *.smrw.lodz.pl 06.05.08, 19:00 a może majowa Maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: ratunku!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 17:58 Przede wszystkim - może poczekaj dzień-dwa, może jednak córeczka okaże się Rozalką . A może wpadniesz na zdrobnienie, nawet bardzo odmienne od Rozalki, które do niej pasuje? A jeśli nie, to może coś na -lia: Amalia, Aurelia, Kornelia Z imion lekkich i delikatnych przychodzą mi do głowy jeszcze: Melania Leonia Jaśmina Irmina Aurelia Florianna podoba mi się bardzo jako zestaw, Jaśmina Florianna moim skromnym zdaniem też brzmi nieźle . Odpowiedz Link Zgłoś
malgm23 Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 19:06 gratulacje:0 mam propozycje: Zofia(Zosia),Helena(Helenka),Alicja (Aultka) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 20:12 A może Alinka pasowałoby do niej? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ratunku!!!!!!! 06.05.08, 20:49 Hej! Po pierwsze gratuluję Natomiast co do imienia, wyglada to na niezły ambaras Moze pasuje Lawinia? Leonia? Nawoja? Alwina? Anatolia (Tola)? Celestyna? Eligia? Emilia? Tacjan(n)a (można zdrabniać jako Tania)? Teofania? Tulia? szukam wśród rzadszych, bo częstsze chyba już wszystkie przejrzałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funia Re: ratunku!!!!!!! IP: *.tosa.pl 06.05.08, 21:54 Ja mam małą Rozalkę i z początku też jakoś dziwnie wydawało mi sie gdy tak do niej mówiłam. Ale terez nie wyobrażam sobie aby nosiła inne imię. Moja Rozunia, Rozka, Różyczka, Rozulka... Nie zmieniaj imienia, jest śliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: ratunku!!!!!!! 07.05.08, 12:23 Może Łucja? Łusia, Łucyjka... Matylda? Masia? Z tego co rozumiem, nie podoba Ci się twarde r i z w Rozalce... Może Ala - Alicja lub Alina? I rzadko zdarza mi się komuś polecać własne imię - ale może Malwina? Odpowiedz Link Zgłoś
motylowa77 Re: ratunku!!!!!!! 07.05.08, 18:02 a Bianka, Blanka? właśnie widzę, że popełniłam błąd, starsza córka powinna być Rozalią a młodsza Hanią ( kurcze, ale gryzie mi się dorosła pani Blanka i pani Bianka (((( Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: ratunku!!!!!!! 07.05.08, 18:28 Blanka i Bianka nie podobają mi się. Szukałabym dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: ratunku!!!!!!! 07.05.08, 19:15 blanka ślicznie nie rozumiem co jest nie tak w zestawieniu "pani blanka"... brzmi podobnie do "pani magda" IMO całkiem zgrabnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ratunku!!!!!!! 07.05.08, 20:16 Blanka ok, Bianka niekoniecznie. Olianka ma rację, moze byc Bibianna zdrabniana do Bianki; dorosła pani Bibianna brzmi b. ładnie (jedną znam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: moze renatka, flora, felicja, róza, rita.? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 02:10 Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: ratunku!!!!!!! 07.05.08, 22:13 ani Bianka ani Blanka... a moze Bibianna? To jest sliczne imie... Bibi... i wtedy moze byc Bianka...Bibianka Bibi... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: ratunku!!!!!!! 08.05.08, 08:56 Blanka jest pięknym imieniem, Bianka też śliczna, jako zdrobnienie (Bibianna jako pełna forma jednak mniej mi się podoba). Ale Blanki nie odbieram jako szczególnie zwiewnej i delikatnej... Nie brzmi mi to imię miękko. Zwiewna i miękka jest w moim odczuciu Bianka. A może Emilia? Emilka, Milka, Milusia... Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: ratunku!!!!!!! 07.05.08, 19:37 Wiesz co, moja mlodsza corka po urodzeniu wygladala jak sredniowieczna madonna - przezroczysta, blada skora i delikatne rysy, a panna z niej wyrosla temperamentna (wszystkich zwodzi wciaz jej anielski wyglad). Zastanowilabym sie jeszcze nad Rozalia. Moze to wlasnie jest Rozalka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczynka a może ... IP: *.171.192.186.crowley.pl 08.05.08, 09:38 Jaśmina Nela Zoja Klementyna Malwina Kalina Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ratunku!!!!!!! IP: *.iopan.gda.pl 16.05.08, 09:09 Motylowa! Jaka decyzja zapadła ostatecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninka Re: ratunku!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 10:02 Motylowa - i jak nazywa sie Twoja najmłodsza pociecha??? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: ratunku!!!!!!! 04.06.08, 10:29 Gość portalu: ninka napisał(a): > Motylowa - i jak nazywa sie Twoja najmłodsza pociecha??? No właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś