Gość: mama w kropce IP: *.inowroclaw.mm.pl 09.05.08, 19:39 Niedługo urodzę córkę i niedawno rozpoczęłam poszukiwania idealnego imienia dla Malutkiej. Początkowo myślałam o Emilce, ale potem przyszła mi do głowy Konstancja. Imię samo w sobie jest piękne, ale nie bardzo wiem jak je zdrabniać. U chłopca jest Kostek, a u dziewczynki - Kostka? Mąż ma te same wątpliwości. Myślałam też o imieniu Nadzieja lub Florianna. A co Wy o tym wszystkim myślicie? Czasu jest niewiele i wypadałoby się zdecydować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Konstancja? 09.05.08, 19:46 Wszystkie rozważane są bardzo ładne. Zdrobnienia do Konstancji były już na forum wymieniane wielokrotnie. Ja zdrabniałabym do Kosi, Kotki, Tasi, Kai i Tai. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Konstancja? 09.05.08, 19:49 Kostka niestety zniechecila mnie do tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
olutka75 Re: Konstancja? 09.05.08, 19:57 W życiu nie powiedziałabym do mojej Konstancji Kostka- fatalne zdrobnienie, a już tym bardziej Kostusia..To stare zdrobnienia, a przecież wiadomo, że imiona wracają, ale już zwykle w innej wersji i z innymi zdrobnieniami..na naszą córcię mówimy pełną formą lub Kosia, a bardzo często tez Konstanka..Imię jest piękne i nigdy nie żałowałam, ze je nadałam.Życzę trafnego wyboru.. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Konstancja? 09.05.08, 21:32 Ja zdrabniałabym Konstancję do Kai. A Nadzieję do Nadi. Zamiast Floriany Florentynka zdrabniana do Flory. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Konstancja? 09.05.08, 21:58 Śmiało nadawaj! możesz zdrabniać też do Tusi Odpowiedz Link Zgłoś
gandziaxd Re: Konstancja? 10.05.08, 16:41 znam jedną Konstancję na która wołają Kosia.Strasznie podoba mi się to imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama w kropce Re: Konstancja? IP: *.inowroclaw.mm.pl 10.05.08, 16:45 Na 99% będzie Konstancja, tym bardziej że mąż zakochał się w Kosi Teraz zostaje sprawa drugiego imienia: Nadzieja czy Florianna? A może jakieś inne? Ponownie proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Konstancja? 10.05.08, 17:13 Konstancja Nadzieja lub Konstancja Leonia. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: Konstancja? 10.05.08, 17:32 to tylko moaje zdanie... ale jak dla mnie Konstancja Nadzieja brzmi fatalnie! dlatego z tych dwoch na drugie dalabym Florianna albo wogole jakies inne - mniej wyszukane. nie kazdemu musza poobac sie takie imiona a nie wiesz jeszcze jaka bedzie corka. mi np mama nadala dagmara anna za co jestem jej wdzieczna bo mialam okres w swoim zyciu, ze zbyt wyszukane imie (tak je odbieralam) draznilo mnie i uzywalam "zwyklejszejego" - anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama w kropce do: dagis.1 IP: *.inowroclaw.mm.pl 10.05.08, 23:27 Mój mąż jest podobnego zdania. Uważa, że jedno wyszukane (jego zdaniem) imię wystarczy. Tak więc poszukamy czegoś bardziej stonowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
magasia Re: Konstancja? 10.05.08, 20:38 Moja nastoletnia córka ma przyjaciółkę Konstancję. Na początku to imię brzmiało dla mnie troszkę zbyt wyszukanie, ale teraz bardzo mi się podoba. I co ciekawe właściwie nikt nie zdrabnia tego imienia, co najwyżej mówią do niej Kostania. Bardzo piękne imię Nadzieja albo, co gorsza Florianna to moim zdaniem horror. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Konstancja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 22:29 Konstancja Nadzieja IMO lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Konstancja? 11.05.08, 08:38 konstancia (kosia) to piękne i wyszukane imię. jako drugie dodałabym tradycyjną annę lub marię, ewentualnie łucję, która ładnie brzmi z długimi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama w kropce Konstancja Anna IP: *.inowroclaw.mm.pl 11.05.08, 11:26 Chyba już tak zostanie. Anna to propozycja męża - jak dla mnie ok. Ale może jeszcze znajdę imię, w którym się zakocham i wtedy ta Anna mi się odwidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: Konstancja Anna 11.05.08, 12:17 Konstancja Ewa. Piękne imię, ale Kosia nie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Konstancja Anna 11.05.08, 13:54 gandziaxd napisała: > Konstancja Łucja-najlepiej brzmi Zdrobniale "Cjacja" Odpowiedz Link Zgłoś