donmari 14.06.08, 20:35 (czyt. solanż).Ile nadań w Polsce? Podoba Wam się? Jest polski odpowiednik? Ja to imię odkryłam 2 lata temu, gdy szykowałam się do bierzmowania. W sumie to nawet nie brałam go pod uwagę, ale koleżanka właśnie takie do bierzmowania wzięła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abigail20 Re: Solange 14.06.08, 20:42 Hmm, ja ma takie imię z bierzmowania. Podobało mi się bardzo, jak nie wiedziałam jak się je czyta. Nie wiem co ja sobie myślałam, bo w sumie teraz wydaje mi sie, że bardzo łatwo wpaść na to jak to imię się czyta. No nieważne. Wybrałam je, kierując się wizerunkiem świętej Solange - patronki suszy. Zbaraniałam tylko, jak biskup przy bierzmowaniu wymówił je... Solanż - sorry, ale kojarzy mi się to z francuską ptostytutką... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Solange 14.06.08, 22:16 Oooo, kolejne osoby, które wzięły Solange jako patronkę! Zrobiła tak też moja bliska koleżanka, biskup się trochę zdziwił. Wymowa Solanż jest jak najbardziej prawidłowa, z tego co wiem, było to kiedyś popularne we Francji imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Solange 15.06.08, 00:50 Fros i Sowa spolszczają je jako Solangia (ew. Solongia), dodając, że jest to wtórnie zlatynizowana francuska forma łacińskiego imienia 'Sollemnia' - co by się w formie pierwotnej spolszczało jako Solemnię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Solange 23.06.08, 13:22 Solemnia zupełnie mi się nie podoba, Solange z resztą też niezbyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Solange IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.08, 14:04 W takim razie Solemnia pochodziłaby od łac.przymiotnika "solemnis" a to znaczy tyle co świąteczny,uroczyście obchodzony... Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Solange 23.06.08, 18:20 Grałam kiedyś Solange w "Pokojówkach" Geneta Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Solange 24.06.08, 14:34 A ja myslamam, to znaczy mylnie, ze Solage pochodzi od "soleil" i "ange" - kilka starszych ode mnie dziewczyn ( 34-39 lat) nosi to imie i nigdy za nim nie przepadalam. Wersja polska podoba mi sie natomiast bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Solange 24.06.08, 14:36 tzn w jezyku francuskim wszystkie Solange kojarzyly mi sie jak Chantal - negatywnie bo niestety byly bardzo wydumane, ale to moje osobiste odczucia... Odpowiedz Link Zgłoś