asia_k2 28.06.08, 17:57 Dziewczyny, za 3 dni rodzę, a ciągle brak jednomyślnej decyzji co do imienia mojej córci. Chcemy z mężem, żeby miała na imię Marysia. Byliśmy zawsze przekonani, że to zdrobnienie od Marii, ale ostatnio powiedziano nam, że może być też od Marianny. Dodam, że mam długie nazwisko - 13 literowe i raczej trudne do wymówienia, z tego powodu myślałam o Marii żeby było krócej. Mnie osobiście Marianna bardziej się podoba, bo Maria kojarzy mi się np. z Marią Skłodowską-Curie, albo innymi Mariami, które znam teraz jako starsze kobiety. Czy rzeczywiście to imie też się zdrabnia do Marysi i jeśli tak, to które jest ładniejsze - Maria czy Marianna. Poradźcie. Dodam, że mam już synka 4 latka o imieniu Marcel. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mad177 Re: Maria czy ładniej Marianna ? 28.06.08, 18:15 jak dla mnie Maria i tylko Maria, jeśli będę mieć córkę to na pewno otrzyma takie imię Jak dla mnie jest najpiękniejsze w każdej formie. Marysia - słodziutko, Maria - z charakterkiem. Ktoś kiedyś oglądał "Rodzinę Trappów"? Tam była taka Maria, najastarsza z rodzeństwa z ciemnymi kucykami) Jeśli chodzi o Mariannę to mimo że bardzo podobne do Marii, jakoś mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Maria czy ładniej Marianna ? 28.06.08, 18:18 zapomniałam dodać że jeśli macie długie nazwisko to tylko krótkie imię czyli Maria. Zasada nadawania imion jest następująca: Krótkie imię - długie nazwisko i na odwrót - długie imię krótkie nazwisko. Zresztą sama przenalizuj następujące przykłady: Ida Andrzejewska - ładnie brzmi Iga Lis - okropnie (córka Rusin i Lisa) Małgorzata Cal - fajnie Magdalena Andegaweńska - nieładnie przyklady są przeze mnie wymyślone oprocz tej Igi oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Maria czy ładniej Marianna ? IP: *.smrw.lodz.pl 28.06.08, 18:19 zdecydowanie Maria pewna niesympatyczna "Marianka" zdecydowanie obrzydziła mi imię Marianna,ale to oczywiście odczucie subiektywne Odpowiedz Link Zgłoś
gandziaxd Re: Maria czy ładniej Marianna ? 28.06.08, 18:34 ja wolę imię Marianna ale do długiego nazwiska nie bedzie pasować Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Marianna 28.06.08, 19:02 Witam! Zdecydowanie Marianna. Po pierwsze, zasada "dlugie nazwisko, krotkie imie i na odwrot" nie istnieje, to kwestia gustu. Zgadzam sie, ze bardzo krotkie imiona nie pasuje do krotkich nazwisk, ale do krotkich nazwisk nie pasuja tez imiona dlugie. Anaztazja Cal brzmi jakby sie ktos rozpedzil i nagle wyrznal z calej sily w mur. Mialam przez ponad pol zycia dlugie imie i dlugie nazwisko i nigdy sie nie uskarzalam na najmniejsze trudnosci. Po drugie, to Marianna jest tym tradycyjnym imieniem w Polsce, a nie Maria. Widac to wyraznie w statystykach imion szlachcianek Marka Minakowskiego. Maria pojawia sie dopiero w XIX wieku, podczas gdy Marianna byla w pierwszej dziesiatce nadan przez 3 poprzednie stulecia. Marii nie godzilo sie nadawac jako imienia Matki Boskiej (takim samym tabu oblozone jest imie Jezus). Po trzecie, Marianna daje wiecej mozliwosci - mozna ja zdrabniac tak, jak Marie, a mozna do Mani, Maniuty, Marianki. Koniecznie daj znac, ktory wariant wybierzesz Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 28.06.08, 19:04 Aha, zapomnialam dodac, ze Marianna o wiele bardziej mi sie podoba. Zerknij tez, ktore imie wygralo w tegorocznym forumowym rankingu imion zenskich, a zobaczysz, ktore sie cieszy wieksza sympatia na forum Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Marianna 28.06.08, 19:12 Bardziej podoba mi się Marianna. O wiele bardziej . Ale jednak do długiego nazwiska wybrałam krótkie imię, bo tak po prostu bardziej mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Marianna 28.06.08, 19:18 według Ciebie zasada dlugie imie krotkie nazwisko nie istenieje tylko dlatego ze Ty masz dlugie imie i dlugie nazwisko?? dziewczyno.... oczywiscie ze istnieje. pewnie kratek Ci we wszystkich dokumentach zawsze brakuje, a podpis Twoj trwa z 5 minut. A jesli wedlug Ciebie Anastazja Cal brzmi glupio to wybacz ale nie mamy o czym rozmawiac Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Marianna 28.06.08, 19:19 a tak wogole to sama sie rozpedz a mur sam Cie znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 28.06.08, 19:58 Jakas ty elegancka i uprzejma. Pogratulowac - dzieci tez uczysz swoich zasad uprzejmosci? Co zas do rzeczonej zasady, to slyszalam o niej wiele razy, ale nie zaobserwowalam, by sie sprawdzala w praktyce. Jej stosowanie powoduje wykluczenie wielu doskonale dobranych zestawow, a z drugiej strony - dobieranie par zupelnie niepasujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Marianna 28.06.08, 20:13 oczywscie jednym z tych "doskonałych i idealnych" przykładów jest Twoje imie i nazwisko.... Ty akurat masz tu najmniej do powiedzenia o grzecznosci i uprzejmości bo czytalam ze słyniesz z chamskich postów i wiele forumowiczek po prostu je ignoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 29.06.08, 14:35 mad177 napisała: > oczywscie jednym z tych "doskonałych i idealnych" przykładów jest > Twoje imie i nazwisko.... Rzeczywiscie nie narzekam na wybor moich rodzicow. > o grzecznosci i uprzejmości bo czytalam ze słyniesz z chamskich > postów i wiele forumowiczek po prostu je ignoruje Przytocz choc jeden z nich, a porozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Marianna 29.06.08, 15:53 Autor: Gość: ja IP: *.brnt.adsl.virgin.net 04.06.08, 23:03 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz Odpowiedzi Gaudencji przewaznie sa tego typu, czyli niesympatyczne delikatnie mowiac.. Ja juz nie zwracam na nie uwagi i raczej ignoruje. Pozdrawiam PROSZE BARDZO, SKOPIOWALAM TO Z TEMATU O JULKACH I KUBUSIACH Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 29.06.08, 22:15 mad177 napisała: > Autor: Gość: ja IP: *.brnt.adsl.virgin.net 04.06.08, 23:03 Dodaj do > ulubionych Skasujcie > Odpowiedz > > Odpowiedzi Gaudencji przewaznie sa tego typu, czyli niesympatyczne > delikatnie > mowiac.. Ja juz nie zwracam na nie uwagi i raczej ignoruje. > Pozdrawiam > > PROSZE BARDZO, SKOPIOWALAM TO Z TEMATU O JULKACH I KUBUSIACH I to jest twoim zdaniem moja wypowiedz???! Nie mowiac juz o tym, ze nie widze tu slowa o chamstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Marianna 29.06.08, 22:44 Boże dziewczyno... czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją najmocniejszą stroną... to jest wypowiedz innej uzytkowniczki o twoich chamskich wpisach Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Marianna 29.06.08, 22:51 Mad, a Ty chyba nie rozumiesz, że zostałaś poproszona o przytoczenie tychże chamskich postów. Kto tu ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 29.06.08, 22:55 Kotek, prosilam cie o choc jeden przyklad _mojej_ chamskiej wypowiedzi - ktorego to przykladu nie przytoczylas i nadal nan czekam - a wtedy moglybysmy podyskutowac na temat mojego wychowania. Twoje natomiast wekslowanie dyskusji w strone pyskowki jest ewidentne, i nie jest dowodem na posiadanie przez Ciebie dobrego wychowania, nawet gdybys przytoczyla tysiac wypowiedzi tysiaca atletow, ktorzy napisaliby o mnie, ze pisze "malo sympatycznie". Czlowiek dobrze wychowany nie stacza sie w grubianstwo dlatego, ze przeczytal o innym, iz wypowiada sie "malo sympatycznie". Ps. Skoro zas czytanie ze zrozumieniem jest dla Ciebie takim fetyszem, zajrzyj uprzejmie do slownika i pozglebiaj subtelne roznice miedzy "malo sympatycznym" a "chamskim", albowiem czytanie ze zrozumieniem wymaga przede wszystkim zapoznania sie ze znaczeniami pojedynczych slow. Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 Re: Marianna 29.06.08, 23:35 dalej twierdze ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem. ja napisalam w ktoryms momencie ze jedna z forumowiczek napisala ze piszesz chamskie posty, a ty mi je kazesz przytaczac, co nie pamietasz co piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mad177 [...] 29.06.08, 23:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marianna 30.06.08, 13:40 mad177 napisała: ja napisalam w > ktoryms momencie ze jedna z forumowiczek napisala ze piszesz > chamskie posty, No i, excusez le mot, zelgalas, bo ta forumowiczka napisala, ze moje wypowiedzi sa niesympatyczne, a nie chamskie. Doskonale pamietam, co pisze, i wlasnie dlatego prosilam cie o przytoczenie choc jednego przykladu mojej chamskiej wypowiedzi. Skoro oskarzasz mnie o chamstwo, nie badz goloslowna, udowodnij swoje oskarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Maria czy ładniej Marianna ? 28.06.08, 19:03 Ja zdecydowanie wolę Mariannę. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Maria czy ładniej Marianna ? 28.06.08, 20:07 ja jednak obstawie Marię nie ze względu na ilość liter ani to to że mi się podoba bo tak nie jest ale wolę Marie niż Marianne a może Marcjanna ? ( ja również przez większość swojego dotychczasowego życia miałam dość długie imię i nazwisko i dobrze sie z tym czułam a i kratek w dokumentach nie brakowało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Maria czy ładniej Marianna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 23:04 Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Maria czy ładniej Marianna ? IP: *.sie.vectranet.pl 29.06.08, 00:06 Marianna! bardziej mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Maria czy ładniej Marianna ? 29.06.08, 19:52 Bardziej podoba mi się Marianna, ale do długiego nazwiska wybrałabym jednak Marię. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Maria czy ładniej Marianna ? 30.06.08, 06:32 oba ładne. nie zdrabniałabym jednak marianny do marysi... marysia to mała maria a marianka - mała marianna Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Maria czy ładniej Marianna ? 30.06.08, 09:22 Może Maria Anna i jeśli będziecie mieli ochotę - zdrobnienia jak od Marianny? Podsuwany przez kogoś pomysł z Marcjanną - moim zdaniem nie pasuje: Marcjanna siostra Marcela to chyba za dużo podobieństw. Zasada krótkie imię+długie nazwisko moim zdaniem się nie sprawdza. Ja mam długie i nazwisko, i imię (panieńskie miałam jeszcze dłuższe) i nie krzywduję. Może tylko jedno - nie zostawiłam sobie nazwiska panieńskiego, tzn. nie mam nazwiska dwuczłonowego, chociaż kiedyś chciałam, bo z imienia 7-literowego i dwóch nazwisk (11 liter i 10) to byłby już niezły tasiemiec. Magdalena Andegaweńska dla mnie brzmi normalnie, Marianna Andegaweńska - też. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Maria czy ładniej Marianna ? 30.06.08, 11:11 Wybrałabym zdecydowanie Mariannę. Przekonują mnie tradycje tego imienia, mnogość zdrobnień, ponadto odbieram je jako bardziej eleganckie. Akurat mnie zestawy długiego imienia i nazwiska się podobają, choć takowych nie mam. Magdalena Andegaweńska brzmi IMO bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Marianna n/t 16.08.08, 18:02 Podobają mi się oba,jednak zdecydowanie jestem za Marianną! Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Maria i TYLKO Maria 17.08.08, 15:28 Nie znosze imienia Marianna, kojarzy mi sie z jakas niezbyt czysta gaska z prowincji po pierwsze, a po drugie z meskim imieniem Marian ktory dla mnie jest chyba najbrzydszym imieniem meskim. Maria - zupelnie inna bajka. Silne i piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Maria czy ładniej Marianna ? 17.08.08, 21:55 Mi się bardziej podoba brzmienie imienia Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
aja02 Re: Maria czy ładniej Marianna ? 20.08.08, 11:40 Marianna! www.suwaczek.pl/cache/30b6d8c378.png[/img][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Maria czy ładniej Marianna ? 20.08.08, 12:16 Z tych dwóch wolę Mariannę, ale w sytuacji dłuższego nazwiska chyba zdecydowałabym się na Marię. Podoba mi się zaproponowana przez mal_art opcja Marii Anny. Trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie i ciekawa jestem, co ostatecznie wybierzecie! Odpowiedz Link Zgłoś