lumja 30.06.08, 13:26 bardzo podoba mi sie imie Jeremi, pamietam z ogniem i mieczem bodajże, że tam na Jeremiego Wisniowieckiego mowili Jarema - czy jest taka oficjalna wersja tego imienia, czy to jakaś wschodnia lub staropolska wymowa? Nie ulkrywam, że to Jarema ma cos w sobie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siniorita1 Re: Jarema 04.07.08, 14:11 Jestem mamą Jeremiego i uważam, że to absolutnie piękne, wspaniałe, oryginalne imię dla chłopca. Na razie jest rozkosznym dwulatkiem i trudno jest mi sie do niego zwrócić Jarema ;o) to takie dostojne ;o) chyba właśnie przez skojarzenie z Jeremim Wiśniowieckim. ale często jest Jeremem ;o) łobuzem małym. a poza tym to świetny, wesoły, żywy chłopaczek. Znamy jeszcze jednego Jeremiego .Jesteśmy z wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Jarema 04.07.08, 17:54 JEREMA- Forma imienia Jeremiasz. Pochodzenia hebrajskiego, od słowa Jirme-Jahu (Jahwe, podnieś z nędzy i upadku). Wygląda na to że jest , i coś mi sie wydaje ze występuje w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jarema 04.07.08, 18:47 Nie Jerema, a Jarema - oczywiscie, jest to jedna z form imienia Jeremiasz, bardzo polska. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Jarema 04.07.08, 19:05 Niezmiernie mi się podoba. Spotkałam kiedyś na wakacjach braci Kosmę i Jaremę. Niestety inne dzieci z rodziny mówiły na nich Kosem i Jarem. Najwyraźniej usiłowały przerobić imiona na bardziej męskie. A ja mam wielką słabość do męskich imion zakończonych na a. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Jarema 04.07.08, 22:01 gaudencja napisała: > Nie Jerema, a Jarema - oczywiscie, jest to jedna z form imienia > Jeremiasz, bardzo polska. Pozdrawiam > fakt literówka ( ups), ale u mnie to norma poprawiam błąd JAREMA Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Jarema 04.07.08, 19:11 Podoba mi sie Jeremi, Jarema juz nie. Moze dlatego, ze imiona zenskie koncza sie na "a". Mezczyznie moim zdaniem troche to nie przystoi. Moze byc zakonczenie na "i", "y", "o" a nawet na "e", byle nie na "a" Ale podkreslam, ze to moje prywatne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Jarema 05.07.08, 14:38 Jarema to nazwa klubu slajdowego, do którego należę www.jarema.waw.pl Nazwa wzięła się stąd, że pomysł jakiegoś zorganizowania się towarzystwa padł ponoć (dawno, dawno temu) podczas noclegu na Św. Krzyżu, niemal u trumny Jaremy W. przy jednoczesnym straszeniu się nawzajem duchem Kniazia. A jako imię Jarema podoba mi się ogromnie. Mój synek to Piotr Jeremi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicuta Re: Jarema IP: *.acn.waw.pl 13.07.08, 00:50 szalenczo mis ie podoba, w czolowce moich ulubionych imion meskich. Duzo bardziej od Jeremiego. Niestety maz sie nie zgodzil absolutnie... Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Jarema 13.07.08, 14:47 oj, i mnie przyznam zaintrygowalo to imie po twoim poście ;-p Odpowiedz Link Zgłoś