gandziaxd 01.07.08, 12:10 niedawno urodziła sie mojej kolezance siotra-Rita właśniePodoba Wam sie to imię? Co o nim myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aula27 Re: Rita 01.07.08, 12:49 Ja lubię krótkie zdecydowane imiona typu Rita, Greta, Irma. Ale wiele osób twierdzi, ze tak samo jak Lena, Pola, Mila itp. są to skórty i powinno się rejestrować imiona w pełnej wersji. I cos w tym jest. Ale akurat Margerita lub Margareta jako imię na polskie warunki to chyba nie najlepszy pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Rita 01.07.08, 12:52 Nie podoba mi się, odbieram zbitkę -ri- jako nienaturalną w języku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita 01.07.08, 22:58 Mysle podobnie. Kiedys to imie spolszczano jako Ryta, co bardziej mnie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Rita 01.07.08, 17:24 Mi się podoba, chociaż faktycznie brzmi mi nieco "obco". Ale lubię takie imiona jak Mira, Kira czy Rita właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Rita 01.07.08, 17:42 Podoba mi się jako zdrobnienie. Wydaje mi się że do wielu polskich nazwisk cokolwiek nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Rita 02.07.08, 00:26 Znam jedna Ritę ponad 60 -letnią,przez wiele lat byłza Ireną! Odpowiedz Link Zgłoś
julie1789 Re: Rita 02.07.08, 00:39 To imię bardzo mi się nie podoba, głównie ze względu na wyjątkowo nieprzyjemne brzmienie, coś jakby fragment połamańca językowego lub wyliczanki. Poza tym, jeśli chodzi o skojarzenia, to dla mnie jedno z imion takich jak Wanessa czy Samanta - pretensjonalnych i wulgarnych. Choć akurat w przypadku nie wiem, czy jest to imię polskie, czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: Rita 02.07.08, 01:00 Mnie bardzo sie podoba. Kojarzy mi sie latynosko Odpowiedz Link Zgłoś