Dodaj do ulubionych

a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia

• dalenia Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 29.07.09, 00:55
      Ja po części też się dziwie wink sama po prostu nie nadałabym imienia, które albo
      nic nie znaczy, albo ma właśnie takie nieciekawe znaczenie wink
      chociaż, niewielu ludzi przecież wie, co tak naprawdę dane imie znaczy wink
      • gaudencja Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 02.08.09, 19:35
        Tylko że Amelia wcale nie ma nieciekawego znaczenia.
    • Gość: Aga Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: 213.25.144.* 31.07.09, 12:44
      Też się dziwię,co wszyscy mają z tymi Julkami,Wiktoriami,Amelkami i Oliwkami.To
      już lepiej nazwać dziecko Aurelią.
      • Gość: Jolka Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.inetaccess.pl 31.07.09, 14:04
        Gość portalu: Aga napisał(a):

> Też się dziwię,co wszyscy mają z tymi Julkami,Wiktoriami,Amelkami
        i Oliwkami.To
        > już lepiej nazwać dziecko Aurelią.

Doprawdy? Wątpię...
        • Gość: Jusia Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.astral.lodz.pl 02.08.09, 14:12
          A ja uważam, że imiona dajemy dla siebie i dla naszych dzieci, a nie osób
          postronnych by się wykazać oryginalnością i się popisać. Moja Amelia ma 4 lata i
          do tej pory nigdzie nie spotkałam się z określeniem "wrodzony brak kończyn" nie
          jestem tak dociekliwa i guzik mnie znaczenia obchodzą.Dlatego pewnie tego
          nigdzie nie znalazłam. Interesuje mnie za to na jakiego człowieka Amelia
          zostanie wychowana. Dlatego trochę teraz żałuję, że nie postąpiłam do końca
          zgodnie z sobą i Amelia nie jest Gają. A to co sądzą inni to ich sprawa. Jeszcze
          się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził.
          • doro77 Re: a ja się NIE dziwię !!! 17.08.09, 01:07
            A ja się nie dziwię osobom nadającym imię Amelia, bo uważam, że jest
            ładne. Bardziej dziwią mnie imiona typu Chryzostom, Saturnin,
            Edeltrauda czy Eulalia...
            I tak z przekory, żeby przeciwnicy Amelii nie popadli w
            monotematycznośc i mogli trochę odsapnąc od tych nieszczęsnych
            kończyn, dodam jeszcze jedną ciekawostkę. Otóż "amelie" w języku
            indyjskim oznacza: cpun.
            I znowu jest o czym pisac, bo niedośc, że bez rączek i nóżek to
            jeszcze cpunka.

(moja Amelie nóżki ma...
            tylko chodzic jeszcze nie potrafi) big_grin
            • madzia_slonko Re: a ja się NIE dziwię !!! 21.08.09, 01:56
              Bez przesady, Amelia to ładne imię.

Moja Amelka rączki i nóżki ma, i wykorzystuje je w bardzo słodki
              sposób, mianowicie psoci=) Dopiero co nauczyła się chodzic, więc
              wygląda to przekomicznie, ale muszę stwierdzic, że moja siostrzenica
              ma w sobie tyle wdzięku, że już teraz mogę stwierdzic, że cpunką też
              nie będzie... ;//
              • sea-rch Re: a ja się NIE dziwię !!! 21.08.09, 08:29
                madzia_slonko napisała:

moja siostrzenica
                > ma w sobie tyle wdzięku, że już teraz mogę stwierdzic, że cpunką
                też
                > nie będzie... ;//

a to od wdzięku zależy? smile
                • madzia_slonko Re: a ja się NIE dziwię !!! 21.08.09, 13:39
                  sea-rch napisał:

> madzia_slonko napisała:
                  >
                  > moja siostrzenica
                  > > ma w sobie tyle wdzięku, że już teraz mogę stwierdzic, że cpunką
                  > też
                  > > nie będzie... ;//
                  >
                  > a to od wdzięku zależy? smile

Nie, raczej nie =) Bardziej na myśli miałam to, że z takim wdziękiem i urodą to ona na damę, a nie na ćpunkę się nadaje! Ha ha ha! Ja należę do tych osób o nieco odmiennym rozumowaniu, więc proszę się nie dziwić, że takie niedomówienia powstają xD

Pozdrawiam
                  m.
    • e-vil podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 21.08.09, 12:12
      Boom na to imię miał miejsce po premierze filmu "Amelia", czyli dobrych parę lat
      temu.. musi być w tym jakaś magia, skoro tyle ludzi zachwyciło to imię na tyle,
      by tak nazwać swoje dziecko. A imię może porywać swoją 'miękkością' przez to
      'lia' na końcu (zauważcie jak popularne jest również imię Natalia). Mi się oba
      imiona jako tako podobają, ale popularność ich sprawiła, że na pewno nie
      nazwałabym tak swojej córki (kiedyś jeszcze wahałabym się nad Natalią).
      • sea-rch Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 21.08.09, 12:22
        e-vil napisała:

> Boom na to imię miał miejsce po premierze filmu "Amelia",

hmmm, a ja ten boom łączyłem z Na dobre i na złe smile
      • gaudencja Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 21.08.09, 16:03
        e-vil napisała:

musi być w tym jakaś magia, skoro tyle ludzi zachwyciło to imię na
        tyle,
        > by tak nazwać swoje dziecko.

Myślę, ze jest to ta sama magia, co w Zdzisławie i Genowefie.
        • Gość: Zdzisława Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu IP: *.aster.pl 24.08.09, 07:46
          > Myślę, ze jest to ta sama magia, co w Zdzisławie i Genowefie.

albo w Gaudencji
          • gaudencja Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 24.08.09, 23:14
            I tu się mylisz. Gaudencja nigdy nie była popularna, w odróżnieniu
            od Zdzisławy i Genowefy, a także wszystkich popularnych w następnych
            pokoleniach imion.
            • sea-rch Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 25.08.09, 14:41
              gaudencja napisała:

> I tu się mylisz. Gaudencja nigdy nie była popularna, w odróżnieniu
              > od Zdzisławy i Genowefy, a także wszystkich popularnych w
              następnych
              > pokoleniach imion.

oj, gaudi, i po raz kolejny wyłazi z ciebie kompleks, że aż strach
              wink Smutne czy smieszne? wink Zdzisia jak to Zdzisia zajmuje
              stanowisko wobez retorycznego pytania jaki urok w jej imieniu oraz
              kolezanki Gieni wink Odpowiada, że miej więcej taki sam jak w
              Gaudencji, którą osobiście również wkładam dokładnie do tej samej
              szuflady, a Ty oczywiście wszystko do siebie bierzesz, hehe wink

Ukłony, gaudi, ukłony wink))
              • gaudencja Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 25.08.09, 22:30
                A ty jak zwykle mi coś imputujesz. Dyskutujemy o imionach, ja
                imienia Gaudencja nie noszę, więc po kiego grzyba mam brać osobiście
                jakieś komentarze dotyczące mojego nicka? Wyjaśniam uprzejmie, skoro
                pan aluzju nie poniał, że mam na myśli fakt przemijalności mód.
                Amelia jest teraz popularna, znaczy się ma w sobie ten sam czar, co
                Zdzisława i Genowefa. Żeby juz być zupełnie łopatologiczną, bo
                widzę, że dać dobitnie do zrozumienia w tym przypadku nie wystarczy,
                wszystkie te trzy imiona, a także wiele innych, jak np. Halina,
                Grażyna, Wiesława, musiały się kiedyś wydać ładne sporej rzeszy
                osób, bo przecież mamusie Zdzisław i Genowef nie były gremialnie
                sadystkami, zastanawiającymi się, jak tylko mogą dopiec swoim
                córkom. Definicja czaru bywa zmienna w czasie zatem, a Amelia ma
                taki czar, że akurat jest modna (Gaudencja takiego czaru nigdy nie
                miała), ale nie znaczy to, ze jest obiektywnie piękna. Może za dwa-
                trzy pokolenia będzie odbierana tak, jak teraz patrzymy na Wiesławę.
                Podkreslam przy tym, że Amelię lubię.

Dlaczego bogini nocy już się nie pojawia? Nie dopuszczasz jej do
                komputera? Nie robi ci awantur w domu?
                • sea-rch Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 26.08.09, 09:05
                  gaudencja napisała:

> A ty jak zwykle mi coś imputujesz.

imputować smile uwielbiam to słówko wink

Dyskutujemy o imionach, ja
                  > imienia Gaudencja nie noszę, więc po kiego grzyba mam brać
                  osobiście
                  > jakieś komentarze dotyczące mojego nicka?

oj, to dobrze, to bardzo dobrze smile

Wyjaśniam uprzejmie, skoro
                  > pan aluzju nie poniał, że mam na myśli fakt przemijalności mód.
                  > Amelia jest teraz popularna, znaczy się ma w sobie ten sam czar,
                  co
                  > Zdzisława i Genowefa. Żeby juz być zupełnie łopatologiczną, bo
                  > widzę, że dać dobitnie do zrozumienia w tym przypadku nie
                  wystarczy,
                  > wszystkie te trzy imiona, a także wiele innych, jak np. Halina,
                  > Grażyna, Wiesława, musiały się kiedyś wydać ładne sporej rzeszy
                  > osób, bo przecież mamusie Zdzisław i Genowef nie były gremialnie
                  > sadystkami, zastanawiającymi się, jak tylko mogą dopiec swoim
                  > córkom. Definicja czaru bywa zmienna w czasie zatem, a Amelia ma
                  > taki czar, że akurat jest modna (Gaudencja takiego czaru nigdy nie
                  > miała), ale nie znaczy to, ze jest obiektywnie piękna. Może za dwa-
                  > trzy pokolenia będzie odbierana tak, jak teraz patrzymy na
                  Wiesławę.
                  > Podkreslam przy tym, że Amelię lubię.

to na prawdę bardzo dobre informacje wink

Ja też spróbuję łopatologicznie, bo zwyczajnie jakoś do mojej
                  ulubionej rozmówczyni nie dociera, bo widzi tradycyjnie tylko swoje
                  imputacje...smile Otóż Zdzisława stwierdziła, że może to był taki sam
                  urok, jak w przypadku gaudencji, i nie ma tutaj wpływu częstotliwość
                  ale sam urok smile bo przecież są osoby, które nadają to piękne imię
                  swoim córkom i zapewne robią to pod wpływem czaru jakiegoś...Czy
                  Gaudi teraz zrozumiała, czy jeszcze jaśniej mam pisać? smile gaudi
                  czytać umie, więc jak się skupi to skuma. Wierzę w nią smile
                  nie zgadzam się, że gaudencja takiego czaru nie ma, może skala
                  mniejsza, ale urok jest, hehe smile

>
                  > Dlaczego bogini nocy już się nie pojawia?

Spytaj się bogini wink Może po prostu Cię olała? Osobiście to się jej
                  dziwię, hehe wink)) Jak ją spotkam to jej palcem groźnie pokiwam, że
                  niby taka nieuprzejma wink)

Ukłony Gaudi, miłego dzionka lub wieczoru smile))
                  Świetnie się rozwijasz wink
                  • gaudencja Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 26.08.09, 21:07
                    sea-rch napisał:

Otóż Zdzisława stwierdziła, że może to był taki sam
                    > urok, jak w przypadku gaudencji, i nie ma tutaj wpływu
                    częstotliwość
                    > ale sam urok smile

Nie Zdzisława, lecz moler1 vel sea-rch, granice rozszczepienia
                    osobowości jakieś są. Dwa nicki po rezygnacji z bogini nocy może by
                    ci wystarczyły?

Widzę, że o innym uroku zacząłes do nas rozmawiać, znaczy się
                    swobodny nurt świadomości cię poniósł w rejony bardzo odległe od
                    dotychczasowej dyskusji. Mowa była o uroku powodującym popularność i
                    tego uroku Gaudencja zdecydowanie nie posiada ani nie posiadała.

> Świetnie się rozwijasz wink

A dziękuję, i tym się różnimy.
                    • sea-rch Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 27.08.09, 09:14
                      gaudencja napisała:

>
                      > Nie Zdzisława, lecz moler1 vel sea-rch, granice rozszczepienia
                      > osobowości jakieś są. Dwa nicki po rezygnacji z bogini nocy może
                      by
                      > ci wystarczyły?

Bez względu na to co kto napisał, to ciebie bardzo to zabolało wink
                      pierwsze primo,

a drugie primo, to pytające: lubisz być śmieszna? hehe smile Oj,
                      lubisz...smile)) Tak, wiem, to poza wątkiem, więc się wycofuję z
                      pytania wink

> Widzę, że o innym uroku zacząłes do nas rozmawiać, znaczy się
                      > swobodny nurt świadomości cię poniósł w rejony bardzo odległe od
                      > dotychczasowej dyskusji. Mowa była o uroku powodującym popularność
                      i
                      > tego uroku Gaudencja zdecydowanie nie posiada ani nie posiadała.

Gaudi, o czym jest mowa w twoich wypowiedziach, zwykle wiesz tylko
                      ty, wychodzi to najczęściej podczas komentarzy podważających
                      twoje "prawdy". Wtedy okazuje się, że nigdy niczego nie mówiłaś, i
                      nawet cie tutaj nie było... smile To jest dopiero rozdwojenie hehe wink
                      Ale urokliwe, bardzo nawet smile))

>
                      > > Świetnie się rozwijasz wink
                      >
                      > A dziękuję, i tym się różnimy.

Każdy mężczyzna rozwija sie do piątego roku życia, potem już tylko
                      rośnie wink))
                      Bądź pewna, że te rówżnice między nami to punkt na moją stronę ,
                      hehe smile

Miłego, gaudi

zdrówko

Pa smile
                      • gaudencja Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 27.08.09, 11:56
                        sea-rch napisał:

> Bez względu na to co kto napisał, to ciebie bardzo to zabolało wink

Pochlebiasz sobie, ale byłabym wdzięczna, gdybyś mi nie imputował
                        wytworów swojej wyobraźni, co nieustannie czynisz. Może małe
                        konsultacje z psychologiem spowodowałyby, że przestaniesz trollować
                        pod wieloma nickami i opowiadać innym, co czują, choć rzecz się
                        rozrgywa tylko w twojej fantazji. Spowoduje również, że zaczniesz
                        rozumieć, co ludzie rzeczywiście napisali. Odwagi, małe leczenie i
                        może przezwyciężysz problem.
                        • Gość: Search Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu IP: *.inetaccess.pl 27.08.09, 15:30
                          gaudencja napisała:

> Pochlebiasz sobie, ale byłabym wdzięczna, gdybyś mi nie imputował
                          > wytworów swojej wyobraźni, co nieustannie czynisz. Może małe
                          > konsultacje z psychologiem spowodowałyby, że przestaniesz
                          trollować
                          > pod wieloma nickami i opowiadać innym, co czują, choć rzecz się
                          > rozrgywa tylko w twojej fantazji.

myślę, gaudi, że na terapię to możemy razem chodzić wink

Spowoduje również, że zaczniesz
                          > rozumieć, co ludzie rzeczywiście napisali.

ale ciebie gaudi nie da się zrozumieć, to trzeba przyjąć na wiarę ;-
                          ) bo jak zrozumieć coś co nie ma żadnego uzasadnienia??? hehe wink

Odwagi, małe leczenie i
                          > może przezwyciężysz problem.

wierzę gaudi, że tym razem wiesz co mówisz wink Grunt to
                          doświadczenie wink))

Uściski serdeczne wink
                          • gaudencja Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 27.08.09, 16:23
                            Gość portalu: Search napisał(a):

> > rozrgywa tylko w twojej fantazji.
                            >
                            > myślę, gaudi, że na terapię to możemy razem chodzić wink

Ewentualnie mogę rozważyć poproszenie kogoś, zeby cię tam
                            doprowadził. Żegnam, już cię w tym wątku przynajmniej nie karmię.
                            • sea-rch Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 27.08.09, 16:37
                              gaudencja napisała:
                              >
                              > Ewentualnie mogę rozważyć poproszenie kogoś, zeby cię tam
                              > doprowadził.

oj gaudi, zupełnie nie dbasz o zdrowie, a w pewnym wieku czas
                              zacząć smile))

Żegnam, już cię w tym wątku przynajmniej nie karmię.
                              >
                              OK, zatem do usłyszenia na innym wątku, hehe smile
          • gaudencja Re: podoba się / nie podoba.. rzecz gustu 24.08.09, 23:20
            ...i, nawiasem mówiąc, przestałbyś zmieniać nicki, bo to jest
            naprawdę nudne.
    • Gość: Amelia Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.wroclaw.mm.pl 23.08.09, 00:27
      Ja mam tak na imię i denerwują mnie te idiotyczne interpretacje uncertain
      Do wielu imion możnaby się w ten sposób przyczepić. Denerwuje mnie
      także popularność mego imienia w ostatnich latach. (Moja mama
      wybrała to imię m. in. dla jego oryginalności i rzadkości.) Nie
      lubię także zdrobnienia Amelka (ku mojemu niezadowoleniu wiele osób
      tak mnie nazywa). Znajomi, jak chcą użyć skrótu, to wołają na mnie
      Ama. (Imię Ama znaczy w jednym z afrykańskich języków "urodzona w
      sobotę", a ja się właśnie w ten dzień urodziłam - przypadkowa
      zbieżność smile).
      Pozdrawiam smile

PS Interpretacje mojego imienia zaskakująco do mnie pasują!
      • Gość: Amelia Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.wroclaw.mm.pl 23.08.09, 00:29
        *Mówiąc interpretacje, miałam na myśli opisy znaczenia imion.
    • dorota_bielecka Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 23.08.09, 21:26
      Jako mama Amelii wtrącę się do dyskusji.Otóż imię nadaje się przede wszystkim dlatego,iż ładnie brzmi,lub innymi słowy mówiąc,dlatego że imię podoba się RODZICOM.Nadając imiona swoim dzieciom pod żadnym pozorem nie kierowałam się tym,jakie znaczenie ma dane imię.Właściwie to nie kierowałam się niczym,oprócz tego czy imię mi się podoba.A moje dziecko,dziś trzyletnia dziewczynka,pomimo iż jej imię oznacza brak kończyn,ma obie nóżki i obie rączki.Ponadto jest inteligentnym i prawidłowo rozwijającym się dzieckiem.
    • quasi.modo Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 27.08.09, 10:12
      A ja sie nie dziwie. Imie jak imie, nie kazdy sprawdza gruntownie znaczenia
      imion lub ich pochodzenie.
      Natomiast dziwie sie tym rodzicom, lub moze raczej lekarzom, ktorzy byli chyba
      obecni przy dziecku od pierwszych chwil i nie odwiedli rodzicow od zamiaru
      nadania takiego imienia:
      www.mojabochnia.pl/?p=10267
      • Gość: Search Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.inetaccess.pl 27.08.09, 10:42
        quasi.modo napisała:

> Natomiast dziwie sie tym rodzicom, lub moze raczej lekarzom,
        ktorzy byli chyba
        > obecni przy dziecku od pierwszych chwil i nie odwiedli rodzicow od
        zamiaru
        > nadania takiego imienia:
        > www.mojabochnia.pl/?p=10267

to brzmi jak jakiś ponury żart...
        • quasi.modo Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 27.08.09, 11:10
          Gość portalu: Search napisał(a):

> to brzmi jak jakiś ponury żart...

Zartem oczywiscie nie jest i dlugo sie zastanawialam, czy napisac tu o tym
          przypadku. Nie wiem tez, co zrobilabym na miejscu lekarzy, uslyszawszy, jak
          rodzice chca nazwac corke. Ani tez na miejscu rodzicow, w sytuacji, kiedy
          odkrylabym ten "zbieg okolicznosci". Bo ze specjalnie tak dziewczynke nazwali,
          to nie wierze.
          • Gość: iwon Re:do Quasi.modo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 13:48
            Dziewczyno, co ty za głupoty wypisujesz???? No takiej bzdury jeszcze nie czytałam.
            • quasi.modo Re:do Quasi.modo 27.08.09, 14:13
              Gość portalu: iwon napisał(a):

> No takiej bzdury jeszcze nie czytałam.

Ale o co chodzi?
    • Gość: normalny [...] IP: *.silesiamultimedia.com.pl 10.09.09, 17:08
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • candy_asiya Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 10.09.09, 20:37
      Amelia to także imię muzułmańskie i oznacza osobę godną zaufania, a samo słowo
      'amal' znaczy nadzieja !!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Amelcia Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.elk.mm.pl 04.10.09, 09:29
      ja sie tak nazywam i jakoś mi to nie przeszkadza podaj twoje
      imie
      to tez ci podam jego znaczenie i ocenie czy mi sie podoba i prosze
      bez takich komentarzów. A i mój Brat jakoś 'Kadłubek' Się nie nazywa.
      Nie rozumiem takich ludzi co oceniają a nawet nie znają,to że na
      jednej stronie pisze coś takiego nie znaczy że musisz tk
      komentowac.ja lubie moje imie i nic tego nie zmienismileMam nadzieje że
      zmienisz zdanie
      • Gość: ewa anna catarina Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 18:34
        Amelia to po łacinie wrodzony brak kończyn??? Dobrze, że siostra chłopaka urodziła, bo dziewczynka tak miala miec na imie, ufff.... muszę, do niej zadzwonic....!!!
    • Gość: amelia [...] IP: 82.160.143.* 28.12.09, 14:20
      • Gość: agata kosakowska a ja się dziwię osobą nadającym imię amelia IP: *.xdsl.centertel.pl 28.01.10, 20:22
        moja siostra ma na imię amelia.jak komu się nie podoba to niech spada
    • Gość: Kinga Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.10, 13:43
      z germańskiego pilny, pracowity, walczny nie dajmy się zwariować,
      Amelia to piękne imię
    • Gość: marta Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.opera-mini.net 11.05.10, 09:48
      Amelia - takie imie nadalam swojej coreczce i bardzo mi sie podoba. Nie obchodzi mnie znaczenie tego imienia!
      • Gość: vbmb Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 01.08.11, 11:16
        mam na imię amelia jak wymawia się to imie po angielsku?
    • Gość: k&k Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: 87.115.115.* 07.06.10, 22:32
      Imię Amelia występuje w wielu krajach i np. w j.angielskim znaczenie tego imienia można znaleźć w Wikipedii angielskiej(tu jest oryginalny link: en.wikipedia.org/wiki/Amelia_%28given_name%29 ) i po przetłumaczeniu mamy:
      Amelia to imię żeńskie. Jest to wariant Amalia, pochodzące z Amal germańskie słowa "pracy", i oznacza "pracowity" i "płodne". Wariant formie Amelie pochodzi z francuskiego odpowiednika, Amélie. Zdrobnienie formy obejmują Amy, Lia, Mia, Millie i Mel.
      Etymologists uważają, że nazwa Amelia / Amalia ma związku z gens Łacińska nazwa Emilia, która została przetłumaczona na język angielski jako Emily. Odpowiedniki Aemilia / Emily w romans językach zrobić dźwięk podobny do Amelia (np. włoski Emilia), ale innego pochodzenia tej nazwy germańskie.

ps. użyłam internetowego tłumacza.

a to że po grecku czy łacinie imię to oznacza co oznacza to mnie to nie interesuje, bo można się przyczepić do wszystkich imion i po przetłumaczeniu je na inne języki świata w niektórych wyjdzie jako coś ekstremalnie głupiego !!!
      Moją córcię i tak nazwę Amelia, niech tylko się pokaże po tej stronie brzucha tongue_out
      • Gość: anna Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.centertel.pl 24.06.10, 11:26
        Znam 2 małe dziewczynki , które maja nas imię Zdzisia. Te dzieci to wprost
        aniołeczki,a to imię do nich pasuje.A Amelia kojarzy mi się z emaliowanym garnkiem.
    • Gość: tad1 Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.7-4.cable.virginmedia.com 01.01.11, 18:55
      a ja się dziwie imieniu ada . odwal się od mojej wnuczki.
    • amelkaaga2 Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 28.04.11, 04:19
      "Imię Amelia pochodzi od starogermańskiego słowa amal -"walka, dzielny, aktywny". W Polsce znane od średniowiecza.Amelia to osoba często zadumana, pogrążona w marzeniach. Jest małomówna i skryta. Nie można jej jednak odebrać poczucia humoru i bystrości. Unikają konfliktów, cenią sobie spokój. Związek z osobą o imieniu Amelia oparty będzie na tolerancji, zrozumieniu. Amelki potrafią być uparte w momentach kiedy na czymś im zależy. Posiadają bardzo bogatą wyobraźnię."

Co Wy w ogóle wiecie o imionach? Jeżeli sie na tym nie znacie to może wcale nie piszcie co?!
      Nie lubie osób, które usłyszą coś co nie jest prawdą i dalej to rozpowiadają, po za tym mówią na innych a sami lepsi nie są...
      Nie oceniajcie innych, bo każdy z nas jest taki sam.
      Nie wiem co znaczy "ocenianie po imieniu", to jest żałosne!
      Ja osobiście mam roczną córeczkę Amelię i jestem z niej zadowolona! z imienia również też...
      A stwierdzenie jednej z forumowiczek o lekarzach i rodzicach wybierających takie imie i w ogóle jest nie na miejscu. To tak jakby lekarz mieli każde imie odradzać ze względu na jego znaczenie (w tym przypadku fałszywe)
      Po za tym jest to tylko i wyłącznie sprawa rodziców jakie imie wybierają dla swojego dziecka, i nikomu nic do tego!! Po co wpieprzać się w czyjeś sprawy, życie?! Dla mnie osobiście jest to nie zrozumiałe.
      Po za tym co to jest w ogóle za "moda" żeby nazywać dziecko po znaczeniu imienia....-bezsens.
      • Gość: MamaAmelii Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.play-internet.pl 12.10.11, 19:22
        Ja mam coreczke imieniem Amelia. Ja mowie do niej Amelenka. Jest grzeczna,wesola, towarzyska i gadatliwa dziewczynka. Imie-moze ma wplyw na charakter czlowieka ale to glownie sposob wychowania i odziedziczone cechy wplywaja na to jaki czlowiek jest. Nawet jesli imie cos sugeruje to przeciez to jakie dziecko bedzie w przyszlosci w duzej mierze zalezy od nas samych. Wychowujcie dobrze swoje dzieci- bez wzgledu na to jak ladne waszym zdaniem imie dla nich wybraliscie.
    • Gość: jurek [...] IP: 141.78.101.* 06.06.11, 10:13
    • Gość: Gosia [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 11:01
    • clapton1985 Racja jest jak d*** każdy ma swoją. 30.09.11, 11:09
      Niech każdy nadaje dziecku takie imię jakie chce.
      • doro77 Re: Racja jest jak d*** każdy ma swoją. 04.11.11, 22:05
        Upierdliwie bardzo, ale powroce do watku. Ktos tam napisal, ze lekarze powinni odradzac rodzicom nadawanie tego imieniasmile A ja znam pana doktora, ktory ma corke Amelkesmile
        Ironia losu... albo niedoksztalcony jakis!!!
    • Gość: huskie Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.12, 23:18
      hmmm, imię Amelia pochodzi ze starogermańskiego słowa,a tylko przypadkiem jest też fakt iż słowo amelia oznacza także chorobę...czasami jedno słowo może mieć kilka znaczeń . Ja nadając mojej córce imię Amelia nie myślałam o drugim znaczeniu. W końcu moja córka ani chorobą ani chorą na tę przypadłość (wadę braku kończyn) nie jest !!! pozdrawiam
    • Gość: mama [...] IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 10:23
    • Gość: dmuchawce Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 19.03.12, 12:02
      Malo kto zna lacine i baaaardzo niewielu osobom tak sie skojarzy. A pochodzenie imienai jest zupelnie inne.
      • bohemiere Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 19.03.12, 16:33
        Prawda. A podobno Błażej oznacza jąkałę i tego rodzice zazwyczaj też nie wiedzą. Ja w ogole takim rodzicom się dziwię, którzy znaczenia imion nie sprawdzają, myślę, że są ludzie którzy nie wiedzą, że imiona mają znaczenie :]
        • gaudencja Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 19.03.12, 21:35
          Błażej pochodzi od nazwiska rodu łacińskiego.
    • olianka Przeniesione 04.05.12, 17:35
      Amelia - czy na pewno chcesz dać takie imię?...

agra1 04.05.12, 13:40 Odpowiedz
      Dowiedziałam sie właśnie od zaprzyjaźnionej lekarki i mną wstrząsnęło. Popularne ostatnio imię Amelia wielu lekarzom, a zwłaszcza neonatologom kojarzy się dość jednoznacznie. Amelia jest to wada wrodzona płodu polegająca na całkowitym braku kończyny lub konczyn. (pl.wikipedia.org/wiki/Amelia_(medycyna), żeby nie było, żę to wymyśliłam).

Choćby miała nie wiem, ile córek, na pewno żadnej z nich tak nie nazwę....

miss.swiss 04.05.12, 14:17 Odpowiedz
      Po pierwsze - takie wątki już były
      Po drugie - tak. na pewno chciałam i nadałam, wiedząc nawet o tej zbieżności. Żródłosłów imienia Amelia jest jednak inny i pojęcie z zakresu medycyny nie pokrywa się ze znaczeniem imienia.

paula.anna 04.05.12, 14:31 Odpowiedz
      Nie chcę, bo mi się to imię nie podoba, niezależnie od medycznych skojarzeń, o popularności nie wspominając tongue_out
      A podobne wątki rzeczywiście były...

monikaa13 04.05.12, 15:29 Odpowiedz
      A ja nie dam córce na imię np. Zofia, choć nie mam pojęcia co zonacza uważam, że jest brzydkie u już.

Ja mam Amelie i bardzo sie z tego cieszę. Jak nadawałam nie wiedziałam o tej wadzie i jej nazwie ale jakoś mnie to nie przeraża. Bardzo podoba mi się to imię. Nie bardzo przywiązuję wage do znaczeń imion - nie wiem co oznaczają i nie za bardzo mnie to interesuje.

eo_wina 04.05.12, 16:57 Odpowiedz
      Naprawde nie wiesz, co oznacza "Zofia"??? smile
      To ja jestem w takim razie przeciwienstwem przedmowczyni i nadajac imiona (nawet drugie) moim dzieciom ogromna wage przywiazywalam do tego, co one znacza. Oczywiscie podobac sie brzmieniowo mnie i mezowi tez musialy.
      Amelia, juz abstrahujac od tego, co oznacza, a oznacza zgola co innego niz napisala to autorka watku [Amelia, Amalia - imię to pochodzi od starogermańskiego słowa amel/amal - 'pracowity', 'niezmordowany'] - nie podoba mi sie, ale to juz de gustibus etc. smile
    • lubomiro Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 06.05.12, 09:25
      Gość portalu: Ada napisał(a):

> Amelia to po łacinie wrodzony brak kończyn
      > Jak można tak dać dziecku na imię nawet jeśli "na ucho" ładnie
      > brzmi? To może synka nazwać Kadłubek? Okropność

Słuszna uwaga, rodzice nadają dzieciom imiona, których znaczeń nie rozumieją, poza tym w przypadku imion germańskich często używane były one przez zbrodniarzy wojennych. Ale cóż, Eryczek i Norbercik to takie słodkie imiona smile
      • gaudencja Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 06.05.12, 10:52
        Nie wiadomo, przez jakich okrutników były noszone imiona słowiańskie i brak źródeł w niczym nie uszlachetnia tych imion względem noszonych przez niesławnych, w miarę współczesnych nosicieli. IMO przy nadawaniu imion należy uważać, by nie kojarzyły się większości populacji ze znanymi zbrodniarzami (Adolf), natomiast nie warto ideologizować problemu noszenia jakiegos skądinąd przyzwoitego noszenia przez jednego czy drugiego drania.
        • vi_san Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 09.11.16, 23:24
          Gaudencjo - a z drugiej strony: popularny dosyć Józef - wcale nie pojedynczym może się kojarzyć ze Stalinem... A znów Adolf mógłby się kojarzyć wcale nie zbrodniczo: Dymsza [aktor], Dygasiński [pisarz] czy Adolfo Maria Pérez Esquivel [laureat pokojowej nagrody Nobla]... Ja tak mam z imieniem Edyta - okropnie go nie lubię, dwie Edyty, które znałam to były paskudne, wstrętne, fałszywe baby. A komuś Edyta może się kojarzyć z Piaf [genialna - swoją drogą], albo z Geppert [też genialna], albo z Edytą Stein [święta, patronka Europy]...
          Z tym, że uważam post założycielski za bardzo niegrzeczny i nie miły. Fakt nielubienia jakiegoś imienia nijak nie znaczy, że to imię jest paskudne czy coś takiego, a po prostu że w naszym poczuciu estetyki się raczej nie mieści.
        • vi_san Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 09.11.16, 23:28
          A, no i chciałam jeszcze napisać, że popularny obecnie Jeremi ma swój "odpowiednik" w historii - Jarema Wiśniowiecki był z całą pewnością genialnym strategiem, ekonomistą i co tam jeszcze, ale czasy w których żył i sytuacja geopolityczna - raczej nie czyniły z niego człowieka łagodnego, delikatnego i wrażliwego... wink
    • rozowa1roza2313 Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 09.11.16, 16:04
      Nie wiem czy wiesz ale amelia po łacinie wcale nie oznacza brak kończyn "Jest to imię, które pochodzi od starogermańskiego słowa amel,amal - "pracowity, niezmordowany" najpierw zobacz znaczenie imienia i jego historię. Poza tym nie ważne jakie człowiek ma imię ważne jaki ma charakter a ty chyba jesteś ada prawda? (tak wnioskuję po nazwie) moim zdaniem jesteś podła mówiąc tak o tym imieniu, które ma wiele nawet setki tysięcy osób na świecie, które ja mam i jestem z niego dumna, a tak poza tym CID/ADA (ciężki złożony niedobór odporności w wyniku niedoboru deaminazy adenozynowej) – ciężki złożony niedobór immunologiczny spowodowany mutacją genu deaminazy adenozynowej (ADA). Jest to choroba genetyczna dziedziczona autosomalnie recesywnie." Więc ado ja się dziwię jak można tak dać dziecku na imię przecież CID/ADA to choroba! Czy zrobiło ci się teraz miło ? Wnioskuję że nie więc na przyszłość przemyśl co piszesz...
      • paula.anna Re: a ja się dziwię osobom nadającym imię Amelia 09.11.16, 16:39
        Ile masz lat różowa amelio?
        Chyba niewiele big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.