madzia_slonko 08.09.08, 16:27 Jest w ogóle takie imię jak Liah? Strasznie mi się ono podoba wymawiane jako Lia ale pisane jako Liah.Jeżeli jest to poproszę o kilka informacji o nim. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hazaja Re: Liah 08.09.08, 18:01 Jest takie imię, ale nie po polsku, z tego co wiem. Z angielska inne formy tego imienia wymienia się Lea, więc podejrzewam że z tego imienia się wywodzi. Piszą o tym tu: babyfit.sparkpeople.com/baby-names-detail.asp?name=Leah Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liah 08.09.08, 20:46 Po polsku żadne imię żeńskie nie kończy się na "h", bo nie mamy niemego "h". Natomiast już w średniowieczu była nazwa osobowa "Lija", od słowa oznaczającego "ulewa" i myślę, że dałoby się ją zarejestrować i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
aire1 Re: Liah 09.09.08, 10:03 Ja dziwię się rodzicom że w warunkach polskich decydują się nadawać dzieciom imiona które czyta się po angielsku. Naprawdę masz ochotę ciągle tłumaczyć że to nie 'liach' tylko 'lija' ? Ciągle literować ? Odpowiedz Link Zgłoś
aire1 Re: Liah 09.09.08, 10:05 Poza tym, przepraszam ale nie znam akurat tego imienia w takiej pisowni, jesteś pewna że Liah po angielsku wymawia się 'lija' a nie 'laja'? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liah 09.09.08, 11:56 aire1 napisała: > pisowni, jesteś pewna że Liah po angielsku wymawia się 'lija' a > nie 'laja'? Laja brzmi przeuroczo ;-] Odpowiedz Link Zgłoś