bania23 28.09.08, 20:26 Za kilka dni mam termin porodu, a imię wciąż niewybrane. Mąż Dominik, ja Szymon lub Tymoteusz. Problem w tym, że obydwoje nie zgadzamy się co do tych imion. Jednak ostatnio obojgu wpadło nam Filip i bardzo spodobało. Mamy juz synka Adasia, twarde trudne nazwisko, więc nawet nam się to układa. Jednak wiekszość osób reaguje na Filipa dziwnie, że Filip z konopii, że śmieszne itp. Co sądzicie o tym. Ulegać czy zaufać sobie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Filip-śmieszne? 28.09.08, 20:28 Bardzo ładne imię. Ulubione mojego Oblubionego, więc gdyby nie popularność pewnie miałabym synka o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Filip-śmieszne? 28.09.08, 20:29 Filip jest aktualnie bardzo popularnym imieniem, więc trudno mi sobie wyobrazić, że może wzbudzać śmiech. Mnie najbardziej podoba się Tymoteusz lub Tymon. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Filip-śmieszne? 28.09.08, 20:38 Filip jest popularnym imieniem - a że są do niego jakieś tam rymowanki, powiedzonka, a do którego imienia nie ma, nawet kiedyś watek o tym był :roll: mi się bardzo podoba z pozostałych propozycji wybierałabym pomiędzy Tymoteuszem a Dominikiem Szymon u nas w mieście bije popularnością Jakuba Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Filip-śmieszne? 28.09.08, 20:45 Owszem, wiele lat temu, gdy imię bylo kompletnie niepopularne i kolezanka nazwała tak synka, przeszło mi przez mysl, ze jest smieszne. Teraz już nie - jest zbyt duzo Filipów, aby wlasnie "jakies rymowanki" mogly się liczyc i były z imieniem kojarzone. Mnie sie zaczęło bardzo podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filip-śmieszne? 28.09.08, 21:18 Jest na tyle popularne, ze nikogo nie będzie śmieszyć. Zobacz, jak to było w ubiegłym roku w Warszawie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=79525505&a=79525567 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Filip-śmieszne? IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.08, 21:23 No..może..dla mnie nie tyle smieszne co..kluskowate.Własciwie nie podoba mi się.Natomiast pozostałe trzy imiona są moim zdaniem,b.ładne,choć Szymon b.popularny.Ale,ale...mam koleżankę ze starszym Adasiem i młodszym Filipem Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Filip-śmieszne? 28.09.08, 21:49 daj mi dowolne imię, a ja z niego zrobię coś śmiesznego Filip jest ostatnio bardzo popularne Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Filip-śmieszne? 28.09.08, 22:34 Imie jak najbardziej w porzadku moze osobiscie za nim nie szaleje ale nie widze absolutnie nic smiesznego A wierszyk czy skojarzenie typu "filip z konopi" to chyba mozan znaleźć lub wymyslic do kazdego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
hazaja Re: Filip-śmieszne? 29.09.08, 00:33 Ja mam 20 lat i nie mam pojęcia co to ten Filip z konopii (postać literacka? czy to jakieś powiedzonko jest?). Jedyny jakiego kojarzę to pasikonik z pszczółki Mai. W moim otoczeniu nie używa się jakoś szczególnie tego określenia. Nie przejmujcie się Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Filip-śmieszne? 29.09.08, 10:36 Jest powiedzenie "wyrwać się jak Filip z konopi", pochodzenie niejasne, niektórzy twierdzą, że "filip" to w języku myśliwych nazwa zająca. Powiedzenie stąd, że siedział bezpiecznie w konopiach (roślinka przy której psy tracą węch) i wyrwał się jak głupi prosto na polujacych. Jest też powiedzenie o szlachcicu Filipie ze wsi Konopie, który na sejmiku wyrwał się z czymś ekstremalnie głupim )) Oba stare i już naprawdę mało kto wie, co znaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Filip-śmieszne? 29.09.08, 13:38 A mi sie kojarzy tylko z taką starą, polską komedią: www.filmweb.pl/f5598/Filip+z+konopi,1981 Ale i tak bardzo lubie to imie, nie przejmuj sie Odpowiedz Link Zgłoś
aganioq Re: Filip-śmieszne? 29.09.08, 19:10 bardzo lubię to imię, mój chrześniak jest Filipem, i ogólnie jest to imię bardzo popularne ostatnio, ale jeśli popularność Wam nie przeszkadza to śmiało nadajcie... Odpowiedz Link Zgłoś