olianka 17.10.08, 17:09 to według Słownika Ossolineum polski odpowiednik niemieckiego Meinharda. No i brzmi mi źle, więc zapytuję, czy aby jest to poprawne spolszczenie? Miałoby to imię sporą szansę na drugie dla mojego hipotetycznego synka (po tym panu), ale to spolszczenie jakoś mi nie leży... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielona_mina Re: Meinrad 17.10.08, 17:19 a nie Meinard? Poszlabym na calosc... Mejnart Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Meinrad 17.10.08, 17:20 No właśnie w słowniku jest "rad", a nie "ard". Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_mina Re: Meinrad 17.10.08, 17:27 moim skromnym zdaniem... nie jest to spolszczenie lecz inna forma imienia Meinhard Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Meinrad 17.10.08, 20:36 Otóż oczywiście nie jest to poprawne spolszczenie. Zacznijmy od tego, ze Meinrad i Meinard to dwa różne imiona (zostawmy chwilowo na boku poprawność spolszczenia). Pierwszy człon jest ten sam: magan- megin- i oznacza "męstwo, siła, moc". Drugi w pierwszym przypadku to -rad, -rat - "rada, zgromadzenie, wiec"; w drugim - -hard, - hart "odważny, mocny, silny". W średniowieczu imię to było zapisywane (w formie niespolszczonej) jako Mainard, Meinart, Meinard, Meinhart, Meinhard. Obecnie mamy nadania w formach: Majnard, Majnhard, Meinchard (sic!), Meinhard, Mejnard. Osobiście przychylam się do Majnarda - "majn" zamiast "mein" ze względu na spolszczenie fonetyczne, vide Rajnold, Rajmund (chyba że - Abielo, popraw mnie - to imię się wymawia inaczej), natomiast "ard" jak w Leonardzie, i Gerardzie, który ma ten sam drugi człon. Można by też pomyśleć o Meginardzie, jako o formie bazującej na pierwotnym, staro-wysoko-niemieckim, nieskróconym pierwszym członie, vide ten przykład. Sama bym pewnie się zdecydowała na Meginarda właśnie, jest taki uroczo średniowieczny Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Meinrad 17.10.08, 20:38 Można też ew. pomyśleć o Majnarcie (Majnart). Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Po polsku znaczy "Mójrower" 18.10.08, 23:20 Nic na to nie poradzę. Mein Rad. Moje koło albo mój rower. Odpowiedz Link Zgłoś