olianka 18.11.08, 12:47 Stare wątki o Noem są tutaj i tutaj . Dziś poznałam małego przystojniaka o tym imieniu i spodobało mi się. Brakuje mi tylko zdrobnienia sensownego dla takiego malca (chłopiec miał około dwóch lat, a jedynym słowem, które od niego słyszałam było "nie" powtarzane wielokrotnie ). Jak zdrabniać? Tylko Noeś, czy jeszcze coś można wymyślić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Noe 18.11.08, 13:42 Właśnie ten kawaler (taki śliczny chłopczyk, że hej!) był niezdrabniany. Może przy obcych jest Noem, a w domu Bąbelkiem czy innym Króliczkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Noe 18.11.08, 13:44 Nie bardzo mi sie podoba - niewygodne w wymowie i odmianie. Wole Noela. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Noe 18.11.08, 16:51 Fatalne w warunkach polskich. Nie będzie odmieniane i wiele osób będzie rozdzielało sylaby mówiąc: no-e. Wierzę, że sam chłopczyk był cudny i rozbrajający. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Noe 18.11.08, 19:21 A jak się, przepraszam, wymawia prawidłowo to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
koc-iak Re: Noe 18.11.08, 19:25 Wymawia sie Noe tak jak czytamy,znam chlopca ktory ma tak na imie ale pisza Noah a wymawiaja wlasnie Noe Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Noe 18.11.08, 20:17 Noe wymawia się Noe? Nigdy bym nie przypuszczała A na powaznie, to ile ma Waszym zdaniem sylab to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
koc-iak Re: Noe 18.11.08, 20:28 Goudencjo a slyszalas o arce Noego?Wiec glownym bohaterem byl wlasnie Noe i tak tez bylo wymawiane to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Noe 18.11.08, 20:32 Dziewczyno, zdarzyło mi się je wymawiac ładnych parę razy w życiu. Dlatego zdziwiła mnie enuncjacja, jakoby nie składało sie ono z dwóch sylab. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Noe 19.11.08, 08:27 Nie zrozumiałaś mnie. Można powiedzieć ładnie, płynnie noe a można rozdzielić no-e. I większość osób rozdzieli, bo to łatwiejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Noe 19.11.08, 08:28 Nie będzie odmieniane i wiele osób będzie rozdzielało sylaby mówiąc: no-e. Powyższe zdanie nie mówi w ogóle czy imię składa się z jednej czy dwóch sylab. Źle przeczytałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Noe 19.11.08, 11:07 Racja - nie mówi. Zasugerowałam się, bo nigdy w życiu nie słyszałam, żeby ktoś czynił wyraźne rozgraniczenie między "o" a "e" i nie sądzę, by dla kogokolwiek mogło by to być wygodniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Noe IP: *.dsl.club-internet.fr 19.11.08, 18:30 Znam jednego Noah'a i w wymowie brzmi raczej jak NOA ( troche jakby ktos ziewal). Noe czy Noah, dla mnie imie srednie ze wzgledu na brak ladnego zdrobnienia. Co innego Noel Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Noe 18.11.08, 20:06 Nocio, Nociek, Nociuś Nojo, Nojko, Nojek, Nojeczek, Nojeczuńcio, Nojeczunieczko... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Noe 19.11.08, 10:32 zdrabniać czy spieszczać? zdrobnić trudno, bo imię krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Noe 19.11.08, 20:48 aneladgam napisała: > zdrabniać czy spieszczać? Tak naprawdę ani jedno ani drugie. Większość Polaków będzie się po prostu zastanawiać, co zrobić, żeby to imię jakoś wymówić i nie brzmieć przy tym jak ziewnięcie. Najprościej jest dodać spółgłoskę miedzy "o" a "e", mój ulubiony przykład już podałam niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamanicole Re: Noe IP: 81.168.172.* 19.11.08, 10:45 Nonek, tak zdrabnia moja koleżanka imię syna. Gdybym była matką Noego nie używałabym żadnego zdrobnienia. Imię ma swój urok. Zdrobnienia są udziwnione w moim odczuciu. Zamiast zdrobnienia używałabym innego czułego słowa w stosunku do Malca. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Noe 19.11.08, 13:48 Znajomy znajomych Noe bywa Nousiem. Nie leży mi to imię... Odpowiedz Link Zgłoś
nortje Re: Noe 23.11.08, 21:14 Bardzo bodoba mi sie to imie jest wysoko na mojej liscie i ja tez bym nie zdrabniala Odpowiedz Link Zgłoś