gaudencja 17.01.09, 16:13 Dziś w WnŚ w Warszawie jest Gryzelda. Z popularnym nazwiskiem, nieźle zestawionym. Zastanawiam się, czy to żart? Niedługo się pewnie okaże, dziewczynka jest urodzona w 2008. Korzystając z okazji, zapytam Was, co sądzicie o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Gryzelda 17.01.09, 16:57 Kojarzy mi się z Gryzeldą Zamoyską, matką króla M. K. Wiśniowieckiego. Pasuje mi to imię właśnie do księżnej, najlepiej wysokiej, chłodnej w obejściu, takiej dostojnej. I szczupłej. Tyle skojarzeń prywatnych A... chyba jeszcze była u Thackeraya Kunegunda-Gryzelda dwojga imion Gburia- Furia (ciekawe swoją drogą, jak zwała się w oryginale. podsumowując - u kogoś podoba mi się, jeśli jest dobrze dobrane, sama nigdy bym tak córce na imię nie dała. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gryzelda 17.01.09, 17:26 Nie podoba mi się ale jestem zaskocozna, że ktoś takie imię wybrał. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Gryzelda 18.01.09, 02:16 > A... chyba jeszcze była u Thackeraya Kunegunda-Gryzelda dwojga imion Gburia- > Furia (ciekawe swoją drogą, jak zwała się w oryginale. Barbara Griselda Gryzelda srednio mi sie podoba, w rodzinie jest pies o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Gryzelda 18.01.09, 08:18 mmaupa napisała: > > A... chyba jeszcze była u Thackeraya Kunegunda-Gryzelda dwojga imion Gbur > ia- > > Furia (ciekawe swoją drogą, jak zwała się w oryginale. > > Barbara Griselda > Dzięki! Ja znalazłam tylko jej 'pseudo' Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam no i znów :/ 18.01.09, 08:18 dlaczego jak usuwam sygnaturkę to muszę się wylogować i zalogować z powrotem inaczej znów mi się wkleja Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Gryzelda 17.01.09, 18:53 Dla kogoś - ciekawie i całkiem fajnie. Tak arystokratycznie, a zarazem niebanalnie. Ale sama bym się nie odważyła. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Gryzelda 17.01.09, 19:04 A dlaczego rodzice mieliby w ten sposób żartować ze swojego nowo narodzonego dziecka? Wydaje mi się że nadając to imię mielu ku temu jakiś poważny powód. Może patrząc na silną osobowość owej Gryzeldy Wiśniowieckiej, zamarzyli by ich córka była taka sama? Imię nie należy do moich ulubionych, wręcz nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Gryzelda 17.01.09, 20:48 a nie ma teraz jakiejś wiewiórki Gryzeldy w którymś z programów dla dzieci? Coś mi się tak kojarzy. I babcia Róża z ta wiewiórką urzeduje chyba. Może to na cześć wiewióry? Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: Gryzelda 17.01.09, 22:25 mi nie wiem czemu kojarzy się z gryzieniem gleby hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Jest "babcia Róża i Gryzelka" 18.01.09, 01:17 W sumie od Gryzelki do Gryzeldy blisko. Powiedziałam mężowi o tym imieniu, a on stwierdził, że "fajne, można mówić Gryzia!" i mówił to całkiem serio. Ja osobiscie wolę imię Gertruda, ale mąż uparcie, że Gryzelda ładniejsze. Nieźle mnie tym zaskoczył. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jest "babcia Róża i Gryzelka" 18.01.09, 09:49 Swego czasu myszki w basniach czesto tak zwaly, podobnie jak koty Mruczyslawowie badz Mlekoslawowie... Odpowiedz Link Zgłoś
jayin Re: Jest "babcia Róża i Gryzelka" 12.03.09, 22:57 Dokładnie Skojarzyło mi się od razu z myszką. (może od tego podobnego brzmienia co "gryzienie"?...) Ale ogólnie... Zaskakujące. Być może dziwne, bo "nieosłuchane". Ale.. oryginalne i jak się wsłuchać - dźwięczne i faktycznie "książęce". Można je polubić. Tylko jak zdrabniać? (poza "Gryzią", już tutaj wspomnianą) Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Gryzelda 18.01.09, 08:42 Niestety, mam odczucia negatywne, kojarzy mi się ze złośliwą, nadętą siostrą Kopciuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gryzelda 12.03.09, 23:16 Gryzelda nie została zarejestrowana - i nawet sie nie dowiemy, czy była na powaznie, ale z niej zrezygnowano, czy od początku była żartem. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Gryzelda 17.07.21, 21:01 Szczerze mówiąc bardzo mi się podoba. Też w moim odczuciu dla osoby dostojnej, wysokiej, szczuplej. Idealnie pasuje dla Królowej Śniegu. Jedynie to Grizelda z "i" brzmi lepiej. Ciekawa jestem czemu to imię jest aż tak nie popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Gryzelda 18.07.21, 09:06 Gryzelda to żartobliwe określenie jednej z moich suk, która wszystko gryzie. Nie wyobrażam sobie nadania naprawdę. I nie doceniłabym u kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Gryzelda 18.07.21, 10:14 To ja albo mam taki gust albo to przez to że językiem polskim posługuję się nieco ponad rok i brzmienie imion odczuwam inaczej. Grizelda mi się kojarzy z piękną Królową Śniegu i brzmi ładniej od np Marceliny którą odczuwam jako imię odmęskie i na dodatek z tym powszechnym ciotkowatym zdrobnieniem na -sia (Marcysia, jak Kasia, Basia, Gosia, Asia, Tosia, Zosia). Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Gryzelda 30.06.22, 19:56 Mam mieszane uczucia. Nie jest takie zle, ale mam skojarzenia z gryzieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gryzelda 01.07.22, 12:01 Dla mnie to imię- żart. Dobre dla jakiejś postaci z bajki, ale niekoniecznie dla prawdziwego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś