penellopa 09.04.09, 11:22 Hej Dziewczyny, może to z tego ciążowego leżenia mi się tak zrobiło, ale mam wrażenie, że ciągle nie dotarliśmy do TEGO imienia a już niedługo mała będzie się rodzić. Mamy takie propozycje: Łucja (ostatnio zbyt popularne jednak), Cecylia, Gloria i Alicja. Może macie jeszcze jakieś pomysły? Nie chcemy, żeby to imię nosiła co 2 dziewczynka, ale nie chcemy tez takiego, o którym nkt nie słyszał. Najlepiej 2, ewentualnie 3 sylabowe. Kobiece, melodyjne. Raczej w wersji nie do spieszczania. Do syna mówimy Cyryl lub Cyrylek i tyle. Może nas coś jeszcze natchnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anettia28 Re: siostra Cyryla 09.04.09, 11:36 Z Waszych propozycji wybrałabym Cecylię. Podoba mi się też Gloria. Od siebie dorzucam Klarę i Celinę. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: siostra Cyryla 09.04.09, 11:40 Z Waszych propozycji wybrałabym Cecylię lub Łucję. Dorzucam: Felicję, Bognę, Klarę i Leonię. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: siostra Cyryla 09.04.09, 14:05 moze i Lucja sie pojawia, ale bez przesady-nigdy nie bedzie na szczytach popularnosci, Cecylia tez ladnie a co do innych propozycji to moze Kalina, Klara (bardzo mi pasuje do Cyryla), Lucyna tez niezle brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: siostra Cyryla 09.04.09, 15:08 Cecylia jest najładniejsza. Wybrałabym zdecydowanie to imię Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: siostra Cyryla 09.04.09, 15:38 Cecylia. Łucja też bardzo ok. Poza tym wspominana już Klara, Marta, Rozalia, Matylda. Odpowiedz Link Zgłoś
penellopa Re: siostra Cyryla 09.04.09, 17:46 Łucja na szczytach popularności nie jest, ale wśród znajomych i znajomych znajomych ostatnio 4 Łucje się urodziły. Z Waszych propozycji podoba mi sie Klara, ale mężowi absolutnie nie, bo już próbowałam. Ja zaś mam na imię Karina, więc Kalina też odpada. Mała będzie miała jedno imię, więc zależy nam na tym, żeeby to imię miało patrona świętego. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: siostra Cyryla 09.04.09, 18:51 Cecylia ma świętą patronkę-patronkę muzyki kościelnej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra Cyryla 10.04.09, 00:48 Flora, oczywiście. A z Waszych - Cecylia. BTW, Alicja jest o wiele popularniejsza od Łucji! Może też Aida? Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: siostra Cyryla 10.04.09, 08:55 Szkoda, że nie Klara - świetnie pasuje i patronka niczego sobie. Cecylia jest też bardzo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: siostra Cyryla IP: *.plock.mm.pl 10.04.09, 12:45 Cyryl i Metody.Proponuję imię żeńskie od Metodego/Metoda,Metozja.../ Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: siostra Cyryla 10.04.09, 14:22 Klara byłaby najlepsza, może jdnak mąż da się przekonać? Ale Cecylia tez jest bardzo w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: siostra Cyryla 10.04.09, 14:34 Skoro macie Cyryla - piękne imię zaszalejcie z Cecylią - bardzo mi się podoba, a co powiecie o Matyldzie? Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: siostra Cyryla 11.04.09, 00:24 Z wymienionych przez Ciebie do Cyryla najbardziej pasuje mi Łucja Od siebie dodam Irminę i Maurę Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: siostra Cyryla 11.04.09, 17:26 Zdecydowanie najbardziej podoba mi się Łucja. Choć Cecylia też bardzo ładna. Ale jeśli wśród Waszych znajomych pojawiły się aż cztery Łucyjki, to może faktycznie Cecylka? Bliscy ci znajomi, dziewczynki będą się znały i często widywały? Jeśli tak, to piąta Łucja to chyba nadmiar szczęścia (podobne uczucia miałam, jak tu wczoraj przeczytałam o trzech Maurycych w grupie przedszkolnej...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczynka Re: siostra Cyryla IP: *.171.192.186.static.crowley.pl 11.04.09, 17:48 Gaja ??? Kaja ??? Jaśmina ???? Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: siostra Cyryla 11.04.09, 20:55 jestem zdecydowanie za Cecylia. Alicji teraz duzo wiecej niz Łucji... u mojego syn w przedszkolu roznicuja Alicje po nazwiskach, raczej nie ma szansy byc jedyna w klasie... Cyryl i Cecylia - dla mnie bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: siostra Cyryla 15.04.09, 14:44 Również opowiadam się za Cecylią. Z Łucji bym wobec wysypu wśród znajomych zrezygnowała. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: siostra Cyryla 15.04.09, 21:59 Popieram gaudencje w tym temacie: Flora. Super do Cyryla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: siostra Cyryla IP: *.plock.mm.pl 15.04.09, 22:06 a czy będzie pasowało do młodej mamy,babci i cioci,a jeszcze taty,dziadka i sąsiada Odpowiedz Link Zgłoś
penellopa Re: siostra Cyryla 18.04.09, 21:34 Wczoraj urodziła się kolejna łucja wśród znajomych. Flora nam się nie podoba. A mąż mnie dzisiaj zagiął co do Cecylii, że wszystko byłoby ok, gdyby to imię nie znaczyło "ślepa".. Więc dalej szukamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: siostra Cyryla IP: 193.120.137.* 25.04.09, 11:59 Bardzo mi sie podoba to imie - Maura. I swietnie pasuje do Cyryla. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra Cyryla 18.04.09, 23:30 Ale to imię nie oznacza "ślepa", tylko "kobieta z rodu Cecyliuszy". Nie ma się czego obawiać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: siostra Cyryla 25.04.09, 13:47 [> mąż mnie dzisiaj zagiął co do Cecylii, że wszystko byłoby ok, gdyby to imię ni > e znaczyło "ślepa".. Więc dalej szukamy... Jeśli chodzi mu o łaciński przymiotnik "ślepa" to brzmi on:"caeca"- możesz mi wierzyć!! I nie ma on etymologicznego związku z imieniem "Cecylia".Czego to ludzie nie wymyślają( Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: siostra Cyryla 24.04.09, 22:07 Klara Sara Paulina Dominika Nadia Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: siostra Cyryla IP: *.cust.tele2.pl 24.04.09, 22:15 A może : Maja, Marta, Magda, Patrycja, Milena, Olivia, Julia, Sara, Kamila, Laura... Gabriela, Anastazja, Marina, Selene, Elizabet, Angelika, Andżelika powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: siostra Cyryla 25.04.09, 12:31 Cecylia... troszke wymowa mi nie pasuje jakies takie pompatyczne jak Wiktoria... a moze Celinka? Cyrylek i Celinka Odpowiedz Link Zgłoś